Uusi syöpälääke 7300 € kk – Kela ei korvaa

by Anna

Mikä on ihmisen hengen hinta?

Uusi syöpälääke, Tagrisso. Loppuvuodesta 2018 oli selvää, että Tepon keuhkosyövässä oleva EGFR exon19 geenimutaatio oli kehittänyt vastustuskyvyn hänen syömälleen lääkkeelle nimeltä Tarceva (erlotinib). Hän sai stereotaktista sädehoitoa, mutta kasvaimen kasvu jatkui ja aiheutti lisääntyneitä oireita. Neurologit ja onkologit pitivät kokouksen, jossa linjattiin, ettei leikkaushoito tai lisäsädehoito ponsin metastaasiin ole mahdollista. Käden vapinan takia esim. tietokoneella työskentelystä tuli vasenkätiselle ihmiselle todella hidasta. Ajokortti lähti. Korvien suhiseminen teki kaikista äänistä kakofoniaa. Toimintakyky oli kuitenkin edelleen hyvä. Mies pyöräili pitkiä matkoja, matkustimme ja vietimme varsin normaalia elämää.

Uusi syöpälääke Tagrisso – Kuin ”taivaan lahja”

Koska Teppo oli hyvin aktiivinen ulkomaisissa syöpäryhmissä, hän tiesi tarkasti, miten esim. Amerikassa potilaita hoidettiin. Eräs uusi syöpälääke oli nimeltään Tagrisso, ja sen vaikuttava aine on osimertinib. Tätä lääkettä käytetään yleisesti muualla maailmassa joko ensilinjanhoitona tai sitten kun ns 1. tai 2. sukupolven lääkkeet olivat menettäneet tehonsa EGFR-positiivinen keuhkosyövän hoidossa. Kansainvälisistä tutkimukset kertoivat, että todennäköisin uusi mutaatio olisi tällaisissa tapauksissa suurella todennäköisyydella T790M, johon uusi syöpälääke Tagrisso toimisi hyvin.

Kun tämä uusi syöpälääke sai myyntiluvan Suomeen, oli se kuin ”taivaan lahja”. Pieni ongelma oli lääkkeen hinta, 7300 euroa kuukaudessa. Uusi syöpälääke oli siis saanut myyntiluvan Suomessa, mutta ei Kela korvattavuutta. Lääke voi olla peruskorvattava, erityiskorvattava tai rajoitetusti erityis- tai peruskorvattava STM:n alaisen Lääkkeiden hintalautakunnan (Hila) päätöksen mukaisesti. Hila siis päättää, mitkä lääkkeet ja millä edellytyksin otetaan korvauksen piiriin. Tagrisson kohdalla Hila oli linjannut, että se oli rajoitetusti peruskorvattava vain potilaille, joilta löytyi T790M-mutaatio. Rajoitetusti peruskorvavattavaksi hyväksytyn lääkkeen korvaus on 40 % valmisteen kustannuksesta alkuomavastuun täyttymisen jälkeen.

Alla on tilanne siitä, miten erityiskorvattavia lääkkeitä käytettiin vuonna 2019.

Hila

Uusi syöpälääke Tagrisso ja sitten mukaan astui Kela

Syöpähoidoissa lääkärit haluavat hoitaa potilaista aina parhaimmilla ja uusimmilla tekniikoilla ja lääkkeillä. Tässäkin tapauksessa lääkäri kirjoitti heti helmikuussa 2019 Kelalle selvityksen (B-lausunnon), miksi Tepon tulisi saada erityiskorvattavuus Tagrissoon mahdollisimman pian. Me oletimme, ja lääkärit olettivat, että tällä lääkkeellä jatkettaisiin ilman ongelmia.

Hakemus hylättiin. Kela ilmoitti, että korvaus tulee vain ja ainoastaan, mikäli voidaan osoittaa, että mutaatio on juuri tuo T790M.

Uusi syöpälääke Tagrisso

Uusi syöpälääke Tagrisso – Mitäs jos näytettä ei vaan voi saada? Lääkäritkin turhautuvat

Kelaan toimitettiin uusi hakemu,s jossa kerrottiin vieläkin tarkemmin, miksi mutaatiomääritystä ei voida tehdä. Kasvaimen paikka aivorungossa oli sellainen, että sieltä ei voitu näytettä ottaa. Hakemuksessa selitettiin tarkasti, että seeruminäytteitä oli verestä otettu useampia, jopa selkäydinnäytteestä oltiin mutaatiota yritetty etsiä, mutta keskushermostossa olevasta pienen kasvaimen tautikudoksesta ei erittynyt verenkiertoon riittäviä määriä DNA pätkiä analyyseissä tarvittavaa T790M-mutaatiotuotetta. Lääkärit mainitsivat myös, että vuonna 2015 EGFR exon19 geenimutaatio oli jäänyt seerumitestissä negatiiviseksi, vaikka biopsiassa mutaatio todettiin. OYS:in lääkärit tekivät kaikkensa yrittäessään selittää Kelalle, että kasvaimen sijainti oli kriittinen ja tutkitusti todennäköisyys Tagrisson toimivuudelle oli erittäin suuri.

seeruminäyte on siis el (nimi poistettu) mukaan otettu jo aiemmin ja todennäköisimmin keskushermostossa olevasta tautikudoksesta ei erity verenkiertoon analyyseissä havaittavia määriä T790M-mutaatiotuotetta, koska myös EGFR jäänyt seerumitestissä negatiiviseksi, vaikka biopsiassa mutaatio todettu…”

Kelan vastaus oli jälleen sama. Korvausta ei tule ja uusi syöpälääke jää saamatta, mikäli ei voida osoittaa, että mutaatio on juuri tuo T790M. Lääkäreiden turhautuminen oli silmiinpistävää. He olivat tehneet kaikkensa, jotta mutaatioanalyysi saataisiin tehtyä. Eräs heistä sanoi suoraan, että mieheni kohdalla oli tapahtunut: ”suuri vääryys ja että asiasta pitäisi puhua julkisesti”. Toinen tokaisi: ”vihaavansa Kelaa”.

Uusi syöpälääke Tagrisso

Kela jättää todistustaakan kuolemansairaalle ihmiselle

Koska Kelä on järkkymättömän erehtymätön päätöksissään, Teppo päätti ostaa Tagrissoa omilla rahoillaan. Hän söi Tagrissoa kuukauden ja sen jälkeinen MRI kuvaus osoitti metastaasien pienentyneen. Vastearviosta pystyttiin siis selvästi näkemään, että Tagrisso vaikutti syövän etenemiseen. Lääkäri laati jälleen uuden lausunnon Kelaan, jossa korvattavuutta haettiin selkeään näyttöön perustuen – sekin hylättiin.

Vaikka mutaatiomääritystä ei saatu tehtyä, ei se merkinnyt etteikö Tepolla olisi voinut olla T790M mutaatiota. Itse asiassa se oli hyvin todennäköistä ja kukaan ei pystynyt sitä poissulkemaan 100% varmuudella. Edes Kelan lasitorneissa istuvat erehtymättömät virkailijat eivät voineet tietää, mikä oli todellinen tilanne. Kelan toiminnassa todistustaakka sysättiin karusti heikommalla, eli kuolemansairaalla ihmiselle.

IMG_3374
Uusi syöpälääke Tagrisso

En enää ihmettele, miksi keuhkosyövän hoitotulokset ovat Suomessa huonoja

Huhtikuussa 2019 Teppo teki valituksen sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakuntaan (SAMU). Sieltä tulevaan vastineeseen annettiin aika-arvioksi 8kk. Sanoin tuolloin, että Kansaneläkelaitoksen valittuna taktiikkana näyttää olevan niin pitkä viivyttely, että potilas ehtii kuolla pois. Enää en myöskään ihmettele, miksi keuhkosyövän hoitotulokset eivät ole Suomessa nousseet samaa tahtia muiden Länsi- ja Pohjois-Euroopan maiden kanssa.

Uusi syöpälääke Tagrisso

Mieti itsesi samaan tilanteeseen

Miettikää nyt itse tilannetta. Päässänne on syöpä, joka kasvaa. Siihen on olemassa uusi syöpälääke, jota lääkärit haluaisivat teille antaa, mutta Kela kieltäytyy korvaamasta lääkettä. Jos teillä ei ole joka kuukausi 7300 euroa itsellänne pillereihin – ette syö lääkettä. Ja se syöpä kasvaa joka päivä päässänne.

Tämän tekstin kirjoittaminen saa minut vihaiseksi. Niin vihaiseksi. Mutta ainakin tiedämme, mikä on ikänsä Suomeen veroja maksaneen miehen arvo hyvinvointivaltiomme mielestä. Se on 7300 euroa kuukaudessa.


Tämä on tekstin ensimmäinen osa. Toinen osa käsittelee sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnan (SAMU) päätöstä, asian viemisestä vakuutusoikeuteen, sekä sellaisesta toimintaa joka rikkoon selkeästi Suomen lakia, mutta jonka ihminen tekee varman kuoleman edessä helposti.

28.8.2020 tuli lääkekorvauspäätös, jossa todettiin että Tagrisson peruskorvausoikeus voidaan myöntää 1.10.2020 alkaen myös, kun kyseessä on ensilinjan hoito ja kasvaimesta on todettu aktivoiva EGFR:n mutaatio. Sitä ennen korvausoikeus voidaan myöntää vain, kun kasvaimesta on todettu EGFR:n T790M-mutaatio. Tämä ei muuta Tepon tilannetta.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

1 comment

Hae syöpälääkkeet Bangladeshista - tai kuole - TÄMÄ MATKA 16 marraskuun, 2020 - 7:48 pm

[…] Uusi syöpälääke 7300 € kk – Kela ei korvaa […]

Reply

Leave a Comment