Stereotaktinen sädehoito aivoihin – Kun lääkkeet menettävät tehonsa

by Anna

Stereotaktinen sädehoito aivoihin – Aivoihin levinnyt keuhkosyöpä – Kun lääkkeet eivät enää tehoa

Stereotaktinen sädehoito aivoihin | Tepon keuhkosyövän primäärikasvain on ei-pienisoluinen adenokarsinooma, jossa on geenimuunnos EXON19. Tauti todettiin keväällä 2015. He jotka ovat seuranneet Tepon sairastamista muistanevat, että Tepolta poistettiin vasen keuhko keuhkosyövän takia heinäkuussa 2015. Ei-pienisoluisissa keuhkosyövissä paikallisen taudin ensisijainen hoito on leikkaus; joko keuhkolohkon tai keuhkon poisto. Teppo kuului niihin onnekkaisiin 25%, jolle leikkaus oli mahdollinen. Mies toipui hyvin ja matkustimme tuolloin syksyllä 2015 todella paljon.

Kun Teppo leikkauksen jälkeen sai “terveen paperit”, luulimme hetken että syöpä oli “voitettu”. Tauti levisi kuitenkin aivoihin vuonna 2016. Syövän geenimuunnos EXON19 mahdollisti tuolloin jatkohoidon ns. täsmälääkkeellä. Vaikuttava aine on Erlotinibi ja kauppanimi Tarceva.

Toukokuussa 2018 takana oli jo kahden vuoden ajan jatkunut hoito vain Tarcevalla. Lääke oli pitänyt aivoihin levinnyttä tautia aisoissa jo varsin pitkään. Tarceva antaa hoitovasteen keskimäärin 10 kk ajan, jonka jälkeen sen teho alkaa hiipua. Täsmälääkkeitä ei valitettavasti ole kaikkiin syöpätyyppeihin olemassa ja ne ovat yhteiskunnalle erittäin kalliita. Kuukauden annos Tarcevaa maksaa 2230 euroa. Kela korvattuna potilaalle 3,5 euroa.

Keväällä 2018 Tepolle alkoi tulla neurologisia oireita yhä enemmän. Raajat alkoivat nykiä unessa, kirjoittaminen vaikeutui kun kädet eivät totelleet kunnolla ja tasapaino alkoi heittää. Hän valitti myös korvien huminaa ja kovat äänet tuntuivat hänestä normaalia pahemmilta. Muistan hyvin hetken Ranskan Lyonissa, missä mies kulki edessäni kapealla jalkakäytävällä hieman hoiperrellen. Ulkopuolinen olisi voinut kuvitella hänen ottaneen muutaman viinilasillisen liikaa, mutta siitä ei ollut kyse. Kasvaimet päässä olivat alkaneet kasvaa.

Stereotaktinen sädehoito aivoihin
Teppo Lyonissa. Kuvassa myös Paul Bocuse, joka on kiistämättä gatronomian paavi, ja todellinen ranskalaisen ruokakulttuurin ruumiillistuma.

Stereotaktinen sädehoito aivoihin – Kasvainten sijainti ja mihin ne vaikuttavat

Ihmisen aivot ovat monimutkainen elin, ja lääkäritkään eivät aina oikein ole varmoja, mikä osa aivoista vaikuttaa mihinkin. Kun aikanaan näin ensimmäiset MRI-kuvat kasvaimista ja sain eteeni niiden latinankieliset sijainnit, halusin kuitenkin tietää edes suurinpiirtein mihin mikäkin kasvain voi vaikuttaa.

Alkujaan kasvaimia oli neljä, mutta kahteen niistä Tarceva antoi hyvän vasteen, ne pienenivät ja menettivät suurimman aktiivisuutensa. Niiden sijainnit eivät myöskään olleet käsitykseni mukaan kovin kriittisiä. Alla on hyvin yksinkertainen selitys jäljelle jääneiden kahden kasvaimen sijainnista.

Yksi kasvain sijaitsee aivorungossa. Tarkalleen tuo kasvain sijaitsee ponsissa, eli aivosillassa, joka on aivorungossa keskiaivojen ja ydinjatkeen välissä sijaitseva aivojen osa. Aivorunko sisältää motorisia ja sensorisia hermoratoja, sekä yhteyksiä aivojen eri osien välillä. Tämä on se kohta, joka säätelee joitakin tiedostamattomia elintoimintoja kuten hengitystä. Tuolla sijaitsee myös talamus, joka on ikäänkuin useimpien keskushermoston aistiratojen väliasema. Siellä solujen kautta aistien (kuulo, näkö, maku, tunto) lähettämät signaalit, hajua lukuunottamatta, välittyvät aivokuorelle.

Toinen kasvain sijaitsee isoaivoissa, aivokuoren sivuvaon kohdalla ohimolohkossa. Aivokuoressa tapahtuvat oikestaan kaikki aistihavainnot, älyllinen toiminta, puheen säätely sekä liikkeiden tahdonalainen säätely. Ohimolohkot liittyvät äänien käsittelyyn ja merkittävästi myös puheen ja näön merkityksien käsittelyyn.

Stereotaktinen sädehoito aivoihin on täsmäsädehoitoa

Koska oli selvää, että Tarcevan teho oli alkanut hiipumaan ja muita lääkkeitä ei ollut käytettävissä (tai oli ja on, mutta tähän palaan omalla kirjoituksella), päätettiin kasvainten kimppuun käydä sädehoidolla.

Stereotaktinen sädehoito aivoihin kuulostaa ydinfysiikalta ja sitä se tavallaan onkin. Stereotaktinen sädehoito aivoihin on täsmäsädehoitoa, jossa hoito kohdistetaan syöpäkohteeseen kolmiulotteisesti ja millintarkasti. Kallonsisäisten kohteiden stereotaktista sädehoitoa annetaan lineaarikiihdyttimillä Suomen yliopisto­sairaaloissa. Hoito toteutetaan aina neurokirurgien ja sädehoitoon erikoistuneiden sairaalafyysikoiden ja syöpälääkäreiden yhteistyönä.

Ennen hoidon alkua Teppo kävi tietokonetomografia- sekä magneettikuvauksessa. Tietokonetomografia- ja magneettikuvia tarvitaan sädehoidon annossuunnitelmaa varten. Suunnittelussa päätetään hoitoannos ja hoitokertojen määrä.

Pään paikoillaan olo kuvausten ja hoidon aikana varmistetaan tukimaskilla. Tukimaski on
lämpömuovautuvaa muoviverkkoa, joka laitetaan tiukasti kasvojen päälle. Monet kuvaavat nimenomaan tätä maskin tekoa ja sen asettamista kasvoille ahdistavaksi, mutta kun kysyin asiasta mieheltä, hän ei pitänyt kokemusta mitenkään ihmeellisenä.

Itse stereotaktinen sädehoito aivoihin ei tunnu potilaasta miltään. Kasvainta sädetetään useasta eri suunnasta kuvantamisen avulla ohjaten. Kiihdyttimen moniliuskakollimaattori (älkää vaan kysykö miten tämän voisi selventää) muovaa automaattisesti sädekimpun eri suunnista kohteen muotojen mukaiseksi. Eli siis niitä säteitä yritetään saada mahdollisimman tarkasti vain siihen kasvaimeen, samalla suojaten muita alueita aivoissa.

Kreetalla lokakuussa 2018

Stereotaktinen sädehoito aivoihin – Sädetyksillä on rajansa

Stereotaktinen sädehoito aivoihin on määrältään rajallinen. Se voidaan antaa yhden kerran tai sitten sarjoina. Tepon aivosillan (ponsi) metastaasia sädetettiin sairaalajaksolla toukokuussa 2018. Sairaalajakso ei aina ole välttämätön, mutta kalliita laitteita pyritään tietenkin käyttämään mahdollisimman tehokkaasti. Tällöin on helpompaa jos osa potilaista on jo sairaalassa valmiina. Lisäksi tuo ponsin alue on hyvin kriittinen, joten osastolla voitiin seurata mahdollisia välittömästi ilmeneviä haittavaikutuksia, joita ei onneksi tullut. Sädeannos oli 5 Gy x 5 ad 25 Gy.

Syyskuussa 2018 isoaivojen ohimolohkossa (fissura sylvi) etupuolella oleva metastaasi jatkoi kasvua, joten se päätettiin myös sädettää. Tuohon kasvaimeen hoitokertoja tuli vain yksi. Sädeannos oli 18 Gy x 1.

Kasvainten kasvua saatiin hillittyä, mutta lisää oireita tuli silti

Stereotaktinen sädehoito aivoihin antaa vasteen hitaasti. Joulukuun alussa 2018 kuvantamisessa voitiin kuitenkin todeta, että kummatkin kasvaimet olivat pienentyneet ja mitään uusia ei ollut ilmaantunut. Haittoja oli kuitenkin tullut myös lisää. Yksi hankalimmista oli ataksia, joka on neurologinen oire. Sillä tarkoitetaan tahdonalaisten liikkeiden koordinaation häiriötä, joka aiheuttaa esim. sen, että käsien osumatarkkuus heikkenee. Ne haparoivat kohteen ohi ja ympäri, sekä tapailevat kohdetta osumatta siihen.

Tepon pieni käsien vapina lisääntyi hiljalleen ja esim. kirjoittaminen vaikeutui, joskus lasit kaatuivat, kun käsi temppuili. Tuli myös tasapainovaikeuksia ja hän kuvasi oloaan usein ”humalaiseksi”. Liikkuminen onnistui kuitenkin edelleen hyvin sekä kävellen, että pyörällä.

Risteily Star Clipperillä
Risteily Star Clipperillä Andamaanienmerellä

Aivoihin levinnyt keuhkosyöpä – Unohtakaa stigma ja nauttikaa elämästä!

Kuten aina ennenkin, tämän kirjoituksen tarkoituksena on poistaa keuhkosyövän stigmaa, kertoa hoidoista ja lääkkeistä, sekä valaa uskoa siihen, että keuhkosyövän kanssa voi elää vielä monia hyviä vuosia. Koska tauti on kuitenkin tappava, kannattaa (luultavasti) keskittyä niihin asioihin, joista todella pitää. Tepolle sellainen asia on matkustaminen. Siksi laitan tähän alle listauksen siitä, millainen oli reissuvuotemme 2018.

Vuonna 2018 matkustimme yhdessä tai erikseen oikeastaan aivan kuten ennenkin. Erillisiä ulkomaanmatkoja oli 14 kappaletta. Käytyjä maita kertyi 20. Omalla autolla kilometrejä ~10 000 ja vuokra-autolla ~8500. Laivalla ~2200. Kävimme mm. purjeveneilemässä Andamaanienmerellä, vietimme aikaa Aasiassa ja kiersimme autolla Saksaa ja Puolaa.

Käydyt maat ja tehdyt reissut 2018

 • Tunisian kiertomatka
 • Thaimaa: Phuket, Khao Lak
 • Lontoo
 • Espanja: Malaga
 • Etelä-Italia: Amalfin rannikko, Apulian alue, ihanat trullitalot ja Napoli
 • Lanzarote
 • Ranska: Lyon, Avignon, Dijon
 • Islanti
 • Via Baltica Puolaan ja takaisin omalla autolla
  • Viro: Tallinna
  • Latvia: Riika
  • Liettua: Kaunas, Klaipeda, Siauliai (Ristikukkula)
  • Puola: Bialystok, Lublin, Varsova, Krakova, Wrocklaw, Poznan
  • Saksa: Berliini
 • Rodos
 • Kreeta
 • Portugali: Porto, Douron jokilaakso. 
 • Tukholma & Tallinna laivalla ja lentäen
 • Aasian kiertomatka
  • Thaimaa: Phuket, Andamaanienmeri mm. Ko Similan ja Ao Phang Nga
  • Myanmar
  • Vietnam: Da Nang, Hoi An, Hue
  • Malesia: Kuala Lumpur, Langawi

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

2 comments

Tepon viimeinen matka - TÄMÄ MATKA 2 elokuun, 2021 - 6:48 pm

[…] kehittänyt vastustuskyvyn hänen syömälleen lääkkeelle nimeltä Tarceva. Hän sai stereotaktista sädehoitoa, mutta kasvaimen kasvu jatkui ja aiheutti lisääntyneitä oireita. Käden vapinan takia esim. […]

Reply
Uusi syöpälääke 7300 € kk - Kela ei korvaa - TÄMÄ MATKA 20 lokakuun, 2020 - 8:17 pm

[…] kehittänyt vastustuskyvyn hänen syömälleen lääkkeelle nimeltä Tarceva (erlotinib). Hän sai stereotaktista sädehoitoa, mutta kasvaimen kasvu jatkui ja aiheutti lisääntyneitä oireita. Neurologit ja onkologit […]

Reply

Leave a Comment