Sapokan vesipuisto Kotkassa – Karppeja ja kukkia

by Anna

Sapokan vesipuisto on minusta kaunein Kotkan puistoista

Sapokan vesipuisto. Kuka tietää kuinka monta puistoa Kotkassa on? Niitä on monta! Hieman laskutavasta riippuen ainakin 10 kappaletta. Jotkut saavat vielä muutaman lisää. Ihan kaikkia en mitenkään saa esiteltyä, joten päätin keskittyä kahteen: kauneimpaan ja mielenkiintoisimpaan. Ensimmäisenä käsittelyyn pääsee kaunein, eli Sapokan vesipuisto.

Kotkan-Haminan seudun pressimatka 29.-30.9.2020

Sapokan vesipuisto Kotka
Sapokan vesipuisto Kotka
Sapokan vesipuisto Kotka

Sapokan vesipuisto oli ennen haisevaa jättömaata

Sapokan vesipuisto sijaitsee merenpohjukassa, jossa on myös nätti pienvenesatama. Koko Sapokanlahti oli vielä 1980-luvulla haiseva ja likainen jättömaa, jossa kukaan ei halunnut oleskella. Kotkan kaupunki aloitti kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksosen johdolla kunnianhimoisen kunnostuksen vuonna 1990 ja teki neljässä vuodessa paikasta kaupunkilaisille vehreän keitaan, jota kelpaa myös esitellä turisteille.

Vierailin Sapokan vesipuistossa syyskuun lopulla vuonna 2020. Kevään alppiruusujen ja keskikesän kesäkukkien aika oli jo takanapäin ja hieman sataa tihuuttikin. Silti ruskan väreissä hehkuva puistoalue ruusuineen oli todella kaunis.

Sapokan vesipuisto Kotka
Kotkan puistot
Sapokan vesipuisto Kotka

Sapokan vesipuistossa on oma vesiputouskin

Sapokan ympärillä olevan merialueen lisäksi merivesi virtailee puistossa pienissä puroissa ja lammikoissa, sekä yli 20-metriä korkeassa vesiputouksessa. Tuo komea putous on Sapokan vesipuiston henkireikä. Merivesi johdetaan kallion päälle putkella ja yhdessä purojen kanssa se toimii lahden vedenkierto- ja hapetusjärjestelmänä.

Sapokan vesipuisto Kotka
Sapokan vesipuisto Kotka
Untitled
Untitled

Sapokan lahden sammet

Isoon lahteen on istutettu karppeja ja suutareita pitämään huolta veden puhtaudesta. Lammen rannoilta voi helposti bongailla myös suuria haukia ja lahnoja. Joulukuussa 2019 lahteen vapautettiin kymmenkunta isoa siperiansampea. Sammet olivat alunperin Kotkan Akvaariotalo Maretariumissa, mutta ne kasvoivat altaisiin liian suuriksi.

Kalojen muuttoon piti aikanaan saada lupa Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta ja kalat piti kirjata myös valtakunnalliseen istutusrekisteriin. Koska rekisteri ei tunnistanut siperiansampea, kalat kirjattiin sinne 25-kiloisina ahvenina.

Kun sammet vapautettiin, kalat olivat noin 14-vuotiaita ja keskimäärin niillä oli painoa 30 kg ja pituutta 1,7 metriä. Sammet voivat elää 50 – 60 -vuotiaiksi ja kasvaa tuosta vielä paljon suuremmiksi. Nyt niiden kasvu ei kuitenkaan enää ole ongelma, sillä suuri lahti tarjoaa niille varmasti riittävän tilan temmeltää.

Sammet ovat kiinnostaneet minua aina, ja osin myös ruuan muodossa. Unkarissa maistelin läpi menun, jossa sampea oli tarjolla sekä lihana, että kaviaarin muodossa.

IMG_2754 (2)
Tämmöisiä, mutta isompia uiskentelee Sapokan lahdessa

Monipuolinen kasvillisuus

Paitsi vesiaiheita ja kaloja, Sapokan vesipuisto tarjoilee puistossa kulkijalle myös hienon kattauksen erilaisia puita, pensaita, heiniä ja kukkia. Kasvit on merkitty nimikyltein (suomi, ruotsi, latina), joten on helppo tarkistaa, mikä pensas kyseessä olikaan. Itse löysin mm. tyrnin, puistoaralian, hevoskastanjan, tähkävaahteran, lamoherukan ja koripajun.

Sapokan vesipuistoon on sijoitettu myös toistakymmentä kuvanveistäjä Hannele Kylänpään hauskaa pronssista eläinveistosta.

Untitled
Untitled
Untitled
Untitled
Kotkan puistot
Kotkan puistot
Kotkan puistot
Sapokan vesipuisto Kotka
Sapokanlahden luodepuolella sijaitsee taas Eero Hiirosen aukio, jossa voi nähdä seitsemän taiteilijaprofessori Hiirosen teosta ja upeita ruusuistutuksia.
Untitled
Kotkan puistot

Sapokasta voi kävellä ulkoilureittejä pitkin Meriniemen ja Mansikkalahden kautta Katariinan meripuistoon asti. Tuo Katariinan Meripuisto onkin seuraava kohde jonka esittelen. Muista Kotkan puistoista voit lukea vaikka täältä.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

14 comments

Kohteena maailma / Rami 25 lokakuun, 2020 - 1:18 pm

Komean näköinen puisto! Hyvä vinkki, sillä ensi kesänä olisi tarkoitus tehdä hieman pidempi road trip tuonne alueelle. Tällaiset paikat on ehdottomasti näkemisen arvoisia.

Reply
Anne/ Matkahetket 23 lokakuun, 2020 - 3:53 pm

Kauniita kuvia, olen itsekin haaveillut Kotkan puistokierroksesta, kun siellä näemmä on todella kauniita puistoja! Tuo vesiputouskuva on hieno. 🙂

Reply
Anna 25 lokakuun, 2020 - 8:04 am

Kiitos Anne

Kotkan puistokierros on siis niin paljon enemmänkin kuin vain nämä kaksi esiteltyä puistoa. Kannattaa varata aikaa 🙂

Reply
Sandra / The Present is Perfect 23 lokakuun, 2020 - 1:11 pm

Enpäs ole kuullutkaan paikasta, vaikka olen Kouvolassa naapurissa asustellut ja käynyt Kotkassa paljon töissä. Puistokuvista välittyi minusta jopa hieman japanilaisen puistomaiseman pieteetillä rakennettua kauneutta. Pääsitte varmasti vielä hyvään aikaan pressimatkalle, kun puut olivat hienossa ruskassa. Harmi, ettei sää muuten suosinut.

Kotkassa piti vierailla jo tänä kesänä, mutta se taitaa jäädä ensi vuodelle.

Reply
Anna 25 lokakuun, 2020 - 8:03 am

Kiitos Sandra

Joo, tuo oli tosiaan sellainen japanilaisfiiliksinen monin osin. Siellä oli siis ihan oma japanilainen puisto-osuus, mutta aivan sama ajatus kuin sinulla tuli mulla mieleen. Koko kokonaisuus oli lähellä tyylikkäästi ”japanilaisittain” rakennettua puistokauneutta.

Reply
Annemaria/Samppanjaa muovimukista 21 lokakuun, 2020 - 10:11 pm

Upeaa työtä Kotkan kaupungilta. Lopputulos näyttää kerrassaan kauniilta, vesiputouksineen jopa mahtavalta. Syksyn ruska onkin itse asiassa paras aika puistokäynteihin. Hieno värimaailma.

Reply
Anna 25 lokakuun, 2020 - 8:01 am

Kiitos

Eikös vaan ole hienoa, että satsaavat puistoihin näin. Tosin luin juuri uutisen, että puistomäärahoja oltaisiin pienentämässä, mikä ei luonnollisesti ole hyvä asia lainkaan.

Reply
Stacy 20 lokakuun, 2020 - 6:27 pm

Olen käynyt tuolla kalliolla ylhäällä jostain geokätköilysyystä kauan aikaa sitten ja olen sitä mieltä, että Sapokka on hienoimpien puistojen joukossa. Toivottavasti sammista ei tule vieraslajeja. Minä en ole eoikein saanut Kotkasta tai kotkalaisista selvää. Ne ovat jotain kevytkarjalaisia. Pitäisiköhän raahata joskus fillari Kotkaan.

Reply
Anna 21 lokakuun, 2020 - 9:33 am

Kiitos Stacy

Sitä mä kans mietin, että miten ne pysyy siellä lammessa, mutta kai tuo on huolehdittu. Tuolla menisi hyvin pari päivää fillaroimalla pelkästään niitä puistoja ympäri.

Reply
Pirkko / Meriharakka 19 lokakuun, 2020 - 7:49 pm

Melko äskettäin luinkin jonkun taisi olla lehdistötiedotteen näistä Kotkan puistoista ja jäin miettimään, että ehkä ne voisivat olla vierailun arvoisia. Kotkassa kävimme toissavuonna, mutta silloin lähinnä Merimuseossa, joten toisella kertaa voisikin kierrellä näitä puistoja. Tosin nyt taitaa tältä syksyltä olla jo myöhäistä, joten ensi kesänä sitten, ehkä …

Reply
Anna 21 lokakuun, 2020 - 9:31 am

Kiitos Pirkko

Puistot ovat kyllä tuolla erityisen mielenkiintoisia ja niihin on panostettu. Mutta itse menisin keväällä, kun kaikki kukkii upeasti. Se Merikeskus Vellamo oli niin laaja, että sinne pitää mennä uudestaan ajan kanssa. Nyt vähän mentiin juosten sekin läpi.

Reply
Katariinan meripuisto Kotkassa - Merta, mietiskelyä ja maisemia - TÄMÄ MATKA 18 lokakuun, 2020 - 4:42 pm

[…] riippuen ainakin 10 kappaletta. Jotkut saavat vielä muutaman lisää. Itsestäni kaunein, eli Sapokan vesipuisto tuli jo esiteltyä, ja nyt on vuorossa minusta mielenkiintoisin, eli Katariinan […]

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 18 lokakuun, 2020 - 12:12 am

Enpä ollut kuullutkaan Sapokan vesipuistosta, mutta näyttää kyllä todella hienolta. Pieni sade ei yleensä haittaa yhtään ja voisi ajatella, että syksy itse asiassa on varsin hyvä ajankohta vierailla tuolla. Tuon takia ei Kotkaan kuitenkaan tule lähdettyä, mutta kun seuraavaksi Kotkassa päin tulee käytyä, niin pidän paikan mielessä.

Reply
Anna 21 lokakuun, 2020 - 9:27 am

Kiitos Mikko

Tunnustan ihan suoraan, että en ollut minäkään kuullut aikaisemmin. Sapokka sana tulee kuulemma venäläisten käyttämästä sanasta, joka tarkoittaa saapasta. Jos kartasta katsoo, niin saari on hieman saappaan muotoinen.

Reply

Leave a Comment