Täydellisen pehmeää kananrintaa valkoviinissä

by Anna

Täydellisen pehmeää kananrintaa valkoviinissä –  Palauttaa muistot Lyonin makumaailmaan

Täydellisen pehmeää kananrintaa valkoviinissä on Ranskan Lyonista tuliaisena tuomani kanaresepti. Reseptin yksinkertainen oivallus on siinä, että broilerinfileet kypsennetään loppuun valkoviinkermakastikkeessa. Suomessa valkoviinikastike mielletään usein tylsästi vain kalan kaveriksi. Sitä se ei todellakaan ole! Ranskalaiset ovat käsittäneet aina, että liki mikä tahansa valkoviiniin ja kermaan upotettu muuttuu taivaan mannaksi.

”Täydellisen pehmeää kananrintaa valkoviinissä” on siinäkin mielessä mukava ruoka, että kotikokin ei tarvitse tuskailla kananrinnan kypsyyden kanssa. Pelkästään pannulla paistamalla kananrinnan valmistaminen on vaikeaa monille ammattilaiskokeillekin. Siksi moni huippukokki suosittaa, että kanan rintafilee siirrettäisiin pikaisen paiston jälkeen kypsymään loppuun kastikkeeseen. Lautasella lihan tulisi olla mehevää, siloista ja pehmeää.

Tästä kanaruuasta saa tuunattua fiinin illallisen, tai arkipäivän murkinan. Kyse on vain siitä, millaisia lisäkkeitä lautaselle valitsee. Oma suosikkini on keittää kylkeen tagliatellea, joka imee makuja ihanasti. Joku tekee mielummin viereen perunapyreen tai keittää riisiä.

Kastikeesta on myös versio, jossa mukaan lisätään omenaa. Silloin ruokaa kutsutaan usein normandialaiseksi kanaksi.

Täydellisen pehmeää kananrintaa valkoviinissä | Ainekset:

3-4 kpl broilerin maustamattomia luullisia rintaleikkeitä 
suolaa, mustapippuria
noin 1 dl vehnäjauhoja leivittämiseen

öljyä paistamiseen
1 sipuli
3-4 valkosipulin kynttä
2 dl valkoviiniä
1,5 dl vettä + kasvisliemikuutio
2 dl kuohukermaa
1-2 rkl Dijon sinappia
ripaus sokeria

Mausteet:
2 tl jeeraa
2 tl curryjauhetta
1 tl jauhettua korianteria

Halutessasi omenaa

Ohjeet:

Irrota kana luistaan ja poista myös ylimääräinen rasva ja nahka.
Kuivaa kana huolellisesti ja jätä lämpiämään.
Silppua sipuli ja valkosipuli.
Laita lautaselle vehnäjauhot, suola ja pippuri. Sekoita. Pyörittele KUIVAT kanaleikkeet huolellisesti jauho/mauste seoksessa. Ravistele lihoja kevyesti, jotta ylimääräinen jauho irtoaa.
Valitse pannu, mihin kanat ja kastike mahtuvat TIIVIISTI kannen alle.
Kuumenna reippaasti kuumuutta kestävää öljyä pannulla ja katso, että se öljy on oikeasti KUUMAA. Paista yksitellen pinnat molemmin puolin. Vehnäjauhon kuorruttama pinta paistuu nätin kullanruskeaksi, jos rasva on liittävän kuumaa aloituksessa. Nosta sivuun odottamaan.
Pyyhi pannu. Pienennä lämpöä, lisää uutta rasvaa ja kuullota sipuleita viitisen minuuttia. Lisää mausteet ja anna niiden heräillä muutama minuutti sipulin kanssa.
Lisää sekaan valkoviini, kasvisliemi, kerma, Dijon-sinappi ja ripaus sokeria. (Ja halutessasi lohkottu omena kuorineen.) Laita kananrinnat takaisin pannulle. Kuumenna varovasti kiehuvaksi ja laita pannun päälle tiivis kansi.
Hauduta ”varovasti hymyillen”, eli juuri ja juuri kiehumapisteessä puolisen tuntia. Kanan on tarkoitus kypsyä tiiviin kannen alla hyvin miedossa lämmössä, ei missään tapauksessa kiehua kunnolla! Kiehuminen pilaa lihan.


Alla vielä juttu luettavaksi Dijon-sinapista ja Bressen kanoista. Valitettavasti meillä Suomessa ei ole käytössä kuin kanan rintaleikkeitä. Makueron huomaa selvästi, kun vertailee eurooppalaisen tehotuotetun broilerin ja ranskalaisen maata kuopsutelleen maalaiskanan makua. Eurooppalaisen broilerin elämä kestää kuusi viikkoa, ranskalainen maalaiskana kotkottelee noin kaksi kertaa pidenpään. Himoitut Poulet de Bresse eli Bressen kanat elävät ennen pataan päätymistä jopa viisi kuukautta.

Dijon kokemuksia sinapista sinijalkaisiin kanoihin

Cover Photo by Yucel Moran on Unsplash

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

12 comments

Juho 17 elokuun, 2021 - 11:39 pm

Ei voi pitää paikkaansa Bressen-kanajuttu. MTK:n ja Keskustan mukaan ranskalaiset ja italialaiset keittiömestarit itkevät lohduttomasti itsensä joka ilta uneen kun ei heillä ole puhtaita ja oikealla tavalla tuotettuja suomalaisia raaka-aineita.

Reply
Maya 24 lokakuun, 2018 - 2:10 pm

Toimii varmasti, kokeiluun!

Reply
Mia 24 lokakuun, 2018 - 9:51 am

Voisin kokeilla!

Reply
Sirkkuli 24 lokakuun, 2018 - 9:43 am

Testiin 🙂

Reply
NannaS 24 lokakuun, 2018 - 1:03 am

Maistuisi 🙂

Reply
Ansku76 23 lokakuun, 2018 - 11:12 pm

Tykkäisin 🙂

Reply
tii 23 lokakuun, 2018 - 9:55 am

Menee testiin ehdottomasti!!

Reply
Helmi 23 lokakuun, 2018 - 9:10 am

Herkulliselta kuulostaa

Reply
Ruskarouva 23 lokakuun, 2018 - 2:52 am

Kuulostaa hyvältä 🙂

Reply
Sanna 22 lokakuun, 2018 - 5:53 pm

Nam!

Reply
MINOA 22 lokakuun, 2018 - 4:58 pm

Kuulostaa erittäin maukkaalta.

Reply
Anne 22 lokakuun, 2018 - 11:31 am

Varmasti herkullinen 🙂

Reply

Leave a Comment