Piri piri -kana on peräisin Portugalista
Piri piri -kana. Tiedättekö tunteen, kun matkalla tutustutte uuteen ruokaan ja yhdistätte sen maun loppuelämänne tiettyyn kaupunkiin, paikkaan ja tunnelmaan. Piri piri -kanan valkosipulinen, tulinen ja hieman savuisa maku iski koukuttavan makumuistijäljen minuun välittömästi. Joka kerta kun valmistan tätä kanaa, muistan sateisen Portugalin Porton.
Piri piri -kanaa Portugalissa
Ensimmäinen kosketukseni Piri piri -kanaan oli Portugalissa. Pohjois-Portugalin Porto, tuo Atlantin rannikolla sijaitseva portviinin koti, ei hemmotellut minua hyvillä ravintoloilla. Vaikka Portugali oli kokonaisuudessaan käsittämättömän hieno matkakohde, maan ruokatarjonta petti reissulla moneen kertaan. Bacalhauta ja pastéis de nata -leivoksia ei loputtomiin jaksa syödä. Lopulta päätin ottaa varman päälle ja etsiä kunnon grillin.
Portugalilaisen kanan, eli Piri piri -kanan valkosipulinen, tulinen, sitruunainen, savuisa ja etikkainen maku iski makumuistijäljen välittömästi. Se sopi täydellisesti Porton silloiseen koleaan ilmaan ja koukutti minut heti. Annos oli niin hyvä, että päädyin hakemaan uuden Piri piri -kanan seuraavana päivänä. Joka kerta kun valmistan tätä kanaa, muistan sateisen Portugalin Porton, teräksisen Dom Luis I -sillan, vanhakaupunki Ribeiran ja Vila Nova de Gaian viinitalojen kellarit.
Porto on Portugalin nouseva kaupunkikohde – TÄMÄ MATKA
Porto on Portugalin nouseva kaupunkikohde. Pohjois-Portugalin Porto, tuo Atlantin rannikolla sijaitseva portviinin koti, antaa vahvan ensivaikutelman. Lissabonista saapuvan autoilijan reitti kiemurtelee läpi Vila Nova de Gaia -kaupungin, ylittää Douro-joen teräksistä Dom Luis I -siltaa pitkin ja jatkaa mukulakivikaduilla kohti Porton vanhakaupunki Ribeiraan.
Piri piri -kanaa Nandosin tyyliin on vielä joku kerta päästävä maistamaan uudelleen
Piri Piri -kana unohtui muutamaksi vuodeksi, mutta sitten Erick saapui elämääni. Erick van Zyl oli South African Foodie Media Tourin vetäjä, joka luotsasi helmikuussa 2020 ryhmänsä läpi Etelä-Afrikan kymmenien viinitilojen ja huippuravintoloiden. Kaiken sen äärimmäisen ruokahifistelyn, lähiruokahypen ja käsittämättömän viini-iloittelun keskellä, Erick jaksoi valaa uskoa siihen, että jotain vielä parempaa olisi edessä – nimittäin Nandosin Piri piri -kanaa. Tuo grilliherkku sai matkan aikana legendaarisen maineen ja lunasti lupauksensa, kun viimeisenä iltana virallisen ohjelman jo loputtua sitä maistoin. Valitettavasti Nandosta ei Suomesta löydy ja matkat ovat nyt seis, mutta ainahan voi haaveilla ja suunnitella.
Piri piri chili, Capsicum frutescens
Piri piri -kastike ja Piri piri chili (Capsicum frutescens) on kotoisin Portugalista. Piri piri seilasi Kolumbuksen matkojen jälkeen Portugalin siirtomaihin Afrikkaan merenkulkijoiden mukana ja osoittautui, että se kasvaa Afrikan auringon alla paremmin, kuin sateisessa Portugalissa.
Piri Piri (myös Peri Peri ja Pili Pili) on tukevaoksainen, jopa puumainen pensas, jonka hedelmän koko on 1-3 cm. Monella Afrikan valtiolla on nykyisin oma chililajike, jota he kutsuvat Piri piriksi. Piri piri merkitsee swahilin kiellellä muuten pippuria. Eli pippuri pippuri = todella väkevä pippuri.
Piri piri -kastike
- 2 punaista paprikaa
- 2 punasipulia
- 5-6 kpl punainen chili, mutta myös sekoitus eri chilejä käy. Alkuperäisissä Piri piri -kanaohjeessa käytetään pieniä Bird’s Eye Chilejä, mutta tavallinen punainen chilikin antaa suomalaisen suuhun ihan riittävästi potkua.
- 4 valkosipulin kynttä
- 1 rkl savupaprikajauhetta
- 1 rkl paprikajauhetta
- 2 tl cayannepippuria (ei välttämätön)
- 0,5 tl valkopippuria
- 0,5 dl punaviinietikkaa tai valkoviinietikkaa (Tämän kanssa varovasti. Lisättyä saa, mutta ei pois)
- 0,5 dl sitruunan mehu
- 1-2 tl sokeria
- 1 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 0,5 dl oliiviöljyä
Helppo Piri piri -kana
- Laita uunipellille pilkotut paprikat ja lohkotut sipulit. Mausta ne paprikajauheilla, cayannepippurilla ja suolalla. Lisää öljyä muutama ruokalusikallinen.
- Paahda 20 min.
- Lisää chilit ja paahda vielä 10 min.
- Laita kaikki uunissa olleet ainekset mehuineen tehosekoittimeen ja lisää loput mausteet, sitruunamehu, etikka (ei kaikkea kerralla, vaan maista), sokeri, valkosipulit ym.
- Sekoita tasaiseksi, maistele, lisää tarvittaessa ja lisää öljyä, jos kastike on liian paksua.
Huomaa
- Jos aiot säilyttää osan kastikkeesta, keitä seosta pari minuuttia ennen pullottamista.
- Jos taas käytät kaiken kastikkeen heti, jäähdytä kastike, lisää kana ja kastike pussiin ja anna marinoitua 24 tuntia. Pyörittele pussia sen verran, että Piri piri -kastiketta on varmasti kaikkialla kanassa. Käytettyä marinointikastiketta EI VOI käyttää enää uudestaa minkäänlaisen dippikastikkeena tms.
Helpompi Piri piri -kana
Helpompi tapa on jättää marinadista paprikat ja sipulit pois, lisätä kaikki muut ainekset tehosekoittimeen, soseuttaa ja keittää sen jälkeen pari minuuttia. Itse en ole suuri paprikan ystävä ja saatan jättää kaikki paprikat kokonaan pois, mutta savupaprikajauhe on ihan ehdoton tässä reseptissä, joten sitä ei voi poistaa.
Helpoin Piri piri -kana
Helpoin tapa on ostaa valmis Kariniemen piri-piri kana ja lisätä sen pintaan valmista Piri piri- maustesekoitusta. Näitä valmiita seoksia myydään paljon mm. Portugalissa, Espanjassa ja Etelä-Afrikassa tai sivellä kana uudelleen jollain laadukkaalla Piri piri -valmissoossilla. Kariniemen Piri piri -kanan ylimääräinen marinadi kannattaa pyyhkiä pois. Kana on muuten erittäin käyttökelpoinen, sillä vakuumipakkaus on imeyttänyt maut lihaan hyvin ja säästää 24 tuntia valmistusaikaa.
Valmistus + lisukkeet
Itse kanan valmistus ei ole kovinkaan vaativa. Kun kana on marinoitunut vuorokauden, sen voi nostaa sellaisenaan uunipellille. Leikkaa kilon verran perunoita suuriksi lohjoiksi, sekoita perunoiden joukkoon pari ruokalusikallista öljyä ja vähän suolaa ja pippuria. Lisää perunat kanan ympärille ja ja paista 2 tuntia 160 astetta.
Kierittele paistamisen aikana perunoita kanasta valuneessa paistinnesteessä muutamaan otteeseen. Näin ne imevät kaikki kastikkeet ihanat maut ja eivät kääkähdä. Kanan nahka saa tummua ihan kunnolla.
2 comments
Kiitos tästä reseptistä. Sopii varmasti täydellisesti hieman koleampaan kevätpäivään. Ja fiiliksen mukaan voi valita kuinka helpon reseptiversion valitsee. 😊
Kiito Marika
Joo, poltetta on sen verran, että kyllä lähtee veri kiertämään 😀