perinteinen liha-perunalaatikko

Liha-perunalaatikko äidin ohjeella

by Anna
2 minutes read

Liha-perunalaatikko äidin ohjeella. Perinteisellä ohjeella tehty perunaloora, joka vie suoraan lumileikeistä lapsuuden keittiöön

Liha-perunalaatikko äidin ohjeella | Se hetki, kun ulkona on pakkasta, posket punoittavat ja hengitys höyryää. Lapsena, kun tuli sisään lumileikeistä, riisui märät rukkaset patterille ja avasi keittiön oven – se tuoksu. Liha-perunalaatikko. Tuoksu oli täydellinen: lämmin, lihainen ja jotenkin niin kodikas, että vieläkin muistan sen paremmin kuin monta juhla-ateriaa.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja tämäkin ruoka tunnetaan muun muassa myös Pehtoorin perunalaatikkona ja perunaloorana. Ruuan voi tehdä myös munamaitoon.

Tänä talvena päätin tehdä sen uudelleen. Soitin äidille ja kysyin ohjeen. Ja tietenkin se oli juuri sellainen kuin ennen vanhaan: mitään ei paisteta etukäteen, kaikki vain kerroksittain vuokaan ja uuni hoitaa loput. Lopputulos? Uunista tuli juuri se tuoksu, jonka edelleen muistin ja makumuisto heräsi eloon.


Liha-perunalaatikko

Ainekset:

  • 2 kg perunaa.
  • 2 keltasipulia
  • 800 g jauhelihaa
  • 350-400 g possun kylkisiivua
  • 7 dl lihalientä
  • 1 pussi ranskalaista sipulikeittoainesta
  • maustepippureita
  • suolaa

Valmistus:

  1. Perunoita ei tarvitse kuoria Viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi.
  2. Leikkaa sipulit renkaiksi.
  3. Sekoita jauhelihan joukkoon ranskalainen sipulikeittoaine ja ripaus suolaa. Muotoile pihveiksi.
  4. Laita isoon uunivuokaan ensin kerros perunaa ja sipulia. Levitä jauhelihapihvit päälle ja lisää loput perunat ja sipuli.
  5. Lado päällimmäiseksi possun kylkipalat. Itse käytin Snellmanin Maatiaispossun kylkeä
  6. Kaada päälle kuuma lihaliemi ja ripottele pinnalle muutama maustepippuri.
  7. Paista 175 asteessa noin 2-2,5 tuntia, kunnes lihojen pinta on kauniin ruskea ja liemi liki imeytynyt. Vahdi kuitenkin, että ruoka ei pääse kuivumaan.
  8. Anna laatikon vetäytyä hetken uunista ottamisen jälkeen

Toiset tykkäävät suurustaa lihaliemen tai ripotella perunakerrosten väliin vehnäjauhoja. Itse en kokenut kastikkeen paksuuntamiselle tarvetta, sillä se imeytyi käytännössä perunoihin.

Liha-perunalaatikon voi valmistaa myös munamaitoon. Tähän määrään perunoita maitoa tulisi varmaankin laittaa 6-7 dl ja sekoittaa joukkoon pari kananmunaa. Monet lisäävät jauhelihan sijaan possua ja palvia. Tyyli on vapaa.


Tämä liha-perunalaatikko on juuri sellaista ruokaa, joka ei kaipaa mitään lisukkeita. Tai korkeintaan suolakurkkua ja punajuurta viereen. Ja kun seuraavana päivänä lämmität loput, se on vieläkin parempaa.

En voi olla vinkkaamatta myös perinteisen kaalilaatikon ohjetta. Siinäkin erinomainen uunissa haudutettava ruoka pimeneviin syysiltoihin.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

1 comment

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 8 lokakuun, 2025 - 1:16 pm

Nam! Pitää laittaa kokeiluun ilman muuta – kuukostaa tosiaan herkulliselta!

Reply

Leave a Comment