Thaimaalainen limekala onnistuu myös Suomessa

by Anna

Thaimaalainen limekala, eli pla kapong neung manao

Thaimaalainen limekala. Thaimaan yksi suosituimpia kalaruokia lienee pla kapong neung manao, eli höyrytetty kala lime-valkosipuli -kastikkeessa. Kyseessä on todella yksinkertainen ja upea kalaruoka, jossa maut ovat täydellisessä tasapainossa.

Aasialainen ruoka ylipäätänsä on suuhuni sopivaa, mutta kyllä thaikeittiö on parhautta. Thaimaalainen limekala on kuulunut matkojen vakioruokiin aina. Koska korona, ei Aasian suuntaan ole hetkeen lennelty. Hyvä uutinen kuitenkin on, että taimen tai nieriä taipuu ”Pla kapong neung manao:ksi” helposti. Ruoka on nopea valmistaa ja autenttinen makukin on saavutettavissa ilman mittavaa ja vaikeaa ainesosaluetteloa.

Thaimaalainen limekala
Thaimaalainen limekala

Thaimaalainen limekala

Reseptissä on kaksi osaa: kala ja kastike.

Thaimaassa kokki valitsisi kalaksi luultavasti barramundia, mutta Suomessa on löydettävä mieluiten taimen tai nieriä. Kooltaan kala saa olla noin kilon. Isompikin toki, jos syöjiä on monta.

Ota kala ajoissa huoneenlämpöön. Jääkaappikylmänä se puskee kypsentäessä rasvaa ulos liikaa. Leikkaa kalaa kolme viiltoa luuhun asti kummallekin puolelle. Tämä auttaa lihaa kypsymään nopeammin. Thaimaalainen limekala on ruoka, jossa maku tulee paljolti kastikkeesta, joten kalaa ei tarvitse kuin kevyesti suolata. Jos haluat, voit laittaa kalan sisään muutaman kevyesti murskatun sitruunaruohon. Ne antavat kalalle ihanan tuoksun. Ja ehkäpä muutama limelohko päälle koristeeksi.

Thaimaalainen limekala
Tällä ohjeella (siis ilman kastiketta), voi tietenkin paistaa tai höyryttää kalan muutenkin. Suolaa ja pippuroi kala. Lisää kalan sisään enemmän kaikenlaisia yrttejä ja hieman voita. Sido tarvittaessa.
Thaimaalainen limekala

Pahin virhe on ylikypsyttäminen

Thaimaalainen limekala valmistuu joko uunissa, tai höyryttämällä. Uunissa kilon painoinen kala paistuu 140 asteessa noin 20 min. Höyryttämällä aikaa kuluu hieman vähemmän, noin 10-15 min. Kummassakin tapauksessa ylikypsyttäminen on pahinta mitä voi tehdä. Kalan lihan tulee olla kiinteää, mutta ei kuivaa. Jos olet epävarma, käytä paistomittaria. Upota mittari kalaan pituussuunnassa vaakasuoraan.

42-52 asteisena kala on vielä sisältä punertavaa ja mehevää, mutta hieman kypsynyttä. Osalle se saattaa kuitenkin olla tuolloin vielä liian raakaa. Kalan voi vetää aina 62-asteiseksi, jolloin se on läpeensä kypsää. Tämän yli mennyt kala muuttuu kuivaksi, joten kypsentäminen on todellakin lopetettava tuohon.

Thaimaalainen limekala – Kastike

Thaikeittiössä erittäin tärkeässä roolissa on sokeri. Sokerin läsnäoloa ei välttämättä edes ajattele, mutta sen aistii suloisena tasapainottavana makeutena. Olennaisinta on saada samaan annokseen kaikki perusmaut: suolaisuus, tulisuus, happamuus ja makeus.

Kiehauta kanaliemi ja sekoita siihen palmusokeri (tai ruokokidesokeri). Ota kattila pois levyltä. Lisää valkosipuli, chili, limemehu ja kalakastike. Niiden tulee lämmetä, mutta ei kiehua. Itse käytän kattilan vielä jälkilämmöllä liedellä, mutta vahdin vieressä lämpötilaa. Jos limemehu tai kalakastike kiehuu, se tekee kastikkeen kitkeräksi. Valkosipulin ja chilin taas tulee jäädä purutuntumaltaa kovaksi.

Kun maistat kastiketta, sen tulisi olla samaanaikaan selkeästi sekä hapan, että makea. Lisää tarvittaessa enemmän sokeria, limemehua tai kalakastiketta.

Jos sinulla on tarjoiluastia, jonka pohjalle saa viriteltyä jonkin lämpölähteen (tuikun ym.) käytä sitä. Tarjoiluun tarvitaan vati, johon sekä kala, että liemi mahtuvat. Laita kala tarjoiluastiaan, lisää kaikki liemi ja ripottele päälle paljon korianteria.

Thaimaalainen limekala

  • Kala
  • Sitruunaruohoa 2-3
  • 2 dl hyvää kanalientä
  • 1-1,5 rkl palmusokeria
  • 1 dl limemehua
  • 0,5 dl kalakastiketta
  • 4-5 isoa valkosipulinkynttä hakattuna (saa olla isoakin palaa ja suutuntumaa)
  • 1 punaista chili ohuina renkaina
  • korianteria
Thaimaalainen limekala
IMG_2329

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Thaimaa, ikisuosikki myös lautasella – TÄMÄ MATKA

Miksi aina Thaimaa? – Viimeksi tämän kysymyksen esitti sisareni. Ihan aiheellinen kysymys. Thaimaa on ollut minulle kohde seitsemän kertaa. Teppo on käynyt maassa viisitoista kertaa. Joten selkeästi maahan joku meitä vetää. Niin, miksi Thaimaa? Lämpöä, ystävälliset ihmiset, hyvät hotellit ja edelleen kohtuullinen hintataso. Mutta ennen kaikkea ruoka! Thaimaa on ikisuosikki myös lautasella.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

6 comments

Johannes 26 marraskuun, 2020 - 11:00 pm

Tämä oli aivan älyttömän hyvää! Todellinen makumatka Thaimaahan. Seurana Cremant sopi erinomaisesti. Kiitos reseptistä. Tämä jää käyttikseksi repetuaariin.

Reply
Anna 27 marraskuun, 2020 - 10:50 pm

Kiitos Johannes

Loistavaa, että maistui 🙂

Reply
Jenna H 21 kesäkuun, 2020 - 11:59 am

Thaimaalainen limekala ei aluksi kuulunut suosikkeihini, nykyään tykkään kun asun täällä. Kiva postaus ja kiva vinkki👌😊

Reply
Suvi / Suvin matkassa 21 kesäkuun, 2020 - 8:45 am

Hyvän kuuloinen resepti, tämä lähtee kyllä kokeiluun, sillä minunkin mielestä thaikeittiö on parhautta!

Reply
Sari / matkalla lähelle tai kauas 20 kesäkuun, 2020 - 11:22 pm

Kiitti vinkistä! Tätä voisikin joskus kokeilla.

Reply
Teija / Lähdetään taas 20 kesäkuun, 2020 - 1:50 pm

Thai-ruoka on parasta! Niin kuin kyllä useat muutkin ruuat, heh 🙂 Useimmiten thai-ruokiin tarvitaan sata eri maustetta ja muuta ainesosaa, ja sen takia jää tekemättä. Tässä määrä onkin jo kovin kohtuullinen.

Reply

Leave a Comment