Se paras thaimaalainen punainen curry

Se paras thaimaalainen punainen curry

helmikuu 24, 2016

Thaimaalainen punainen curry. Aivan parasta.

Curry, etenkin thaimaalainen punainen curry on tullut keittiööni vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana.  Luulin pitkään sen valmistuksen olevan monimutkaista. Varmasti suurin syy oli pitkä ainesluettelo eksoottisine mausteineen ja kastikkeineen. Kun kerran rohkaistuin kokeilemaan, oivalsin, että curry on juuri minulle sopiva ruokalaji. Se ei ole määrien suhteen niin justiinsa, vaan pikemminkin vaatii rentoa rannetta maustamisessa. Oikeastaan melkein kaikki sopii kattilaan. Valaistumiseni jälkeen currya on tullut kiehuteltua liki kuukausittain.

Karjalainen perimäni on niin vahva, että valmistan ruokaa aina koko suvulle, ja tähänkin curry sopii hyvin.  Lihana menee kana, nauta tai lammas. Kasviksista suosikkejani ovat peruna, porkkana, munakoiso, kukkakaali, bataatti ja sienet.

Curryssa erittäin tärkeässä roolissa on sokeri. Sokerin läsnäoloa ei välttämättä edes ajattele, mutta sen aistii suloisena tasapainottavana makeutena. Monissa suomalaisissa thairesepteissä ei sokeria ole kuitenkaan mainittu, ja siksi kotikokkaukset eivät usein maistukaan yhtä hyvältä kuin reissussa syödyt. Olennaisinta on saada samaan annokseen kaikki perusmaut: suolaisuus, tulisuus, happamuus ja makeus.

Moni haluaa tehdä kaiken alusta asti itse. Jos curry pastan valmistus ei kuitenkaan kiinnosta, voi tahnan hankkia myös valmiina. Se ei vaikuta makuun olennaisesti. Minusta parasta tahnaa on Namjai merkkinen Country Style Red Curry Mix.

Punainen thaimaalainen currytahna

1 rkl korianterinsiemeniä
1 tl juustokuminan eli jeeran siemeniä
1 rkl kokonaisia valkopippureita
2  salottisipuli
10-15 valkosipulinkynttä
5 cm pala galangajuurta tai inkivääriä
2 kokonaista sitruunaruoho
5-10 punaista chiliä (jos käytät kuivattuja chilejä, liota niitä vedessä ensin 10-15 minuttia)
5 kaffirlimetinlehteä tai puolikkaan limen kuori
1 tl raputahnaa
1 tl suolaa
1 rkl kalakastiketta

Paahda korianterinsiemeniä, jeeraa ja valkopippureita kuivalla paistinpannulla 2-3 min. Älä polta. Jauha hienoksi
Kuori sipulit ja silppua.
Kuori galanga tai inkivääri ja paloittele
Leikkaa sitruunaruoho ohuiksi renkaiksi
Silppua chilit pienemmäksi
Kuori lime tai silppua kaffirlimetinlehdet

Laita ensin chilit ja suola mortteliin. Survo kunnes seos muistuttaa tomaattisosetta. Lisää sitten valkosipulit ja jatka survomista. Etene lisäten aina uusi aines. Aikaa tasaisen tahnan tekemiseen menee voimista ja morttelista riippuen ainakin 15 min.

Tai tee kuten minä, ja laita ainekset tehosekoittimeen. Oli tyyli mikä tahansa, tahnasta pitää saada tasaista. Voit lisätä tilkan vettä helpottamaan työstöä, mutta tahnasta ei saa tulla vetistä.

IMG_7302

Se paras thaimaalainen punainen curry

Öljyä
100-150 g curry pastaa
3 tlk kookosmaitoa
1 l vettä
2 kpl broileri
10-15 kaffirlimetinlehtiä
3-4 sitruunaruohoa
50g tamarindi pastaa (erittäin vaikea saada Suomesta. Voi jättää poiskin)
3 rkl sokeria
4 rkl kalakastiketta
2 tlk suolaa
1 limetin mehu
perunaa
munakoisoa
korianteria

Kuullota currytahnaa öljyssä niin, että öljy nousee ”pintaan”. Se herättää maut.

Lisää kookosmaito ja vesi. Tulisuuttaa on ihan turha maistella tässä vaiheessa. Sen voi säätää paikalleen myöhemmin.

Lisää joukkoon sitruunaruoho, tamarindi, kaffirlimetti ja anna kiehahtaa.

Huuhtele kanat ja lisää ne liemeen. Anna kiehua hiljalleen kunnes kanat irtoavat luistaan. Nosta kanat pois jäähtymään. Perkaa. Tai jätä kanat hajoamaan liemeen. Ei niitä Aasiassakaan sieltä poisteta, vaan luut ja rustot syljetään suusta syödessä.

Jatka hauduttamista vielä useita tunteja. Currya ei tehdä tunnissa tai kahdessa. Oma keitokseni voi kiehua hiljaaa hymyillen kuusikin tuntia.

Kun keittäminen alkaa kyllästyttää, siivilöi liemestä pois mausteet. Tätäkään ei ole tosiaan ole pakko tehdä, (vertaa kana yllä) mutta mm. tamarindin kivi särkee hampaat helposti.

Lisää sokeri, kalakastike, suola, limetin mehu, perunat ja munakoiso. Anna kiehua kunnes perunat alkavat pehmetä. Tarkista maku. Olennaisinta on saada samaan annokseen kaikki perusmaut: suolaisuus, tulisuus, happamuus ja makeus. Jos et löydä tätä, lisää sokeria, limeä ja kalakastiketta vuorotellen.

Jos keitos on liian tulinen, lisää kookosmaitoa tai vettä. Maku tiivistyy jokaisella lämmityskerralla.

Lisää kananlihat. Keitä riisi ja tarjoile runsaan tuoreen korianterin kanssa.

Syö itsesi nirvanaan.

  •  
  •  
  •  
  •  
16 comments

16 comments

Helena Arvio syyskuu 21, 2018 - 9:24 pm

Täytyypä kokeilla. t Helena

Reply
Kohteena maailma / Rami maaliskuu 3, 2016 - 9:04 pm

Tuli ihan vesi kielelle tätä lukiessa 🙂 Otampa tavoitteeksi, että kokeilen tätä reseptiä.

Reply
Kiira / Lifelong Adventure maaliskuu 3, 2016 - 6:47 pm

Oi, punainen curry! Ihan parasta. Kiitokset tuon tahnan reseptistä. Aina parasta tehdä alusta alkaen itse, koska valmiista currytahnasta jää usein jotenkin teollinen maku.

Reply
Stacy maaliskuu 3, 2016 - 3:30 pm

Aika tuntematon emme mulle tuo kaffir, mutta näyttää kyllä ihan päsäyttävältä mässyltä. Vaikka olenkin karjalainen, en valmista ruokaa koko perheelle, kun minulla ei ole kuin minä. Sen takia olen ollut laiska valmistamaan mitään ruokaa ylipäätään.

Reply
Anna / Muuttolintu maaliskuu 2, 2016 - 7:56 am

Mmmmmm niin kuin kommentoin jo joskus aikasemmin, me ollaan suuria thaikkuruoan faneja. Tahnatkin tehdään usein itse, ei kuitenkaan aina. Suomesta muistaakseni löytyy myös Mae Ploy-tahnoja, jotka on meidän suosikkeja, autenttinen maku. Saa ainakin aasialaisista kaupoista. Joskus erehtynyt Suomessa kokeilemaan perusruokakaupan jotain Pirkka tms. tahnaa, eikä kyllä edes koko purkki riittänyt, ja maku oli vinksallaan. Tahnaa itse tehdessä me ollaan käytetty aina myös tuoretta korianteria juurineen päivineen, en sitten tiedä onko se mitenkään olennaista. Olennaista on ainakin nuo kaffirlimetinlehdet, rakastan niiden makua! Toivoisin, että Suomestakin saisi perusruokakaupoista pikkuhiljaa enemmän aasialaisia aineksia.

Reply
Tattis lokakuu 19, 2017 - 4:03 pm

Hain juuri prismasta noita lehtiä. Maustehyllystä löyti purkki!

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA lokakuu 19, 2017 - 5:10 pm

Hyvä hyvä!! Maistuvia hetkiä 🙂

Reply
Terhi / Muru Mou maaliskuu 1, 2016 - 9:21 pm

Punainen on kyllä curryista parhainta! Oon tehnyt itsekin monta kertaa, kylläkin valmiiseen tahnaan (thai-kaupasta, mistään Prismasta ei oikeanlaista saa), eikä minun ruuassa saa olla luita! Tämä sun resepti taitaa tosiaankin olla koko suvulle, kahden hengen talous taitaisi syödä tästä monta viikkoa 😀

Reply
Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi maaliskuu 1, 2016 - 8:53 am

ruokamatkabloggarilta tulee varsin ponteva hyväksyvä nyökkäys myhäilyyjen kera 🙂 tuon on täytynyt olla hyvää <3

Reply
Anne | Metallia Matkassa maaliskuu 1, 2016 - 6:27 am

No nam! Tosin ituhippinä korvaisin kanan jollain muulla, kalakastikkeellekin & muille eläinperäisille pitäisi löytää myös vaihtoehdot. Thaimaalaisia curryja ei olekaan pitkään aikaan tullut syötyä, enkä tiennyt, että mukaan tulisi laittaa sokeria! Tämä oli hyvä vinkki. Mulla ei riitä pinna kuuden tunnin keittelyyn, mutta tässä voisi olla Makelle projektiksi.. 🙂

Reply
Veera helmikuu 29, 2016 - 7:52 am

Mä en ole oikein vielä päässyt sisään aasialaiseen ruokamaailmaan. Sushista en pidä, kiinalaisesta löytyy muutama hyvä vaihtoehto ja thaimaalaista en ole edes kokeillut vielä.

Reply
Kiira / From 60 Degrees helmikuu 28, 2016 - 7:02 pm

Mä en oo koskaan itse valmistanut thaimaalaista punaista currya, vihreetä kuitenkin tulee syötyä vähintään pari kertaa kuussa. Täytyy ensi kerralla vähän vaihtaa ja testata tätä. Kiitos reseptistä – tulee varmasti tosiaan käyttöön!

Reply
Ansku BCN helmikuu 25, 2016 - 11:00 am

Maistuis! Pitääpä kokeilla tehdä joskus itse tuo tahna, nyt kun olen sitä ostanut valmiin itämaisista kaupoista. Voi kuvitella jo tuoksun, mmmm…

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA helmikuu 25, 2016 - 12:13 pm

Juu, siinä tulee autenttinen olo muutenkin, kun hutkii huhmareella aineksia muussiksi : D

Reply
Sara I Sara's Fab Life helmikuu 25, 2016 - 5:10 am

Curry ruuista punanen on kyllä aina paras! Jos ostan thai kuutioita lounaaks ni ostan aina Red Curryn 🙂 Nams! Ite yleensä ostanu valmiina tahnana. Tahnaa vaan saa laittaa kookosmaitoon (ainakin kokonaiseen tölkkiin) niin aika paljon tahnaa. Pitäisi testailla useammin. Tai kokeilla tuolla sun reseptillä tehdä itse jos jaksaa…

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA helmikuu 25, 2016 - 6:16 am

Kyllä ne valmiit tahnat helpottaa kummasti.

Kun ostaa niitä Thaimaasta ei tosiaankaan yksi purkillinen kookosmaitoa riittä. On aika paljon tulisempia kuin nämä brändit mitä myydään suomalaisesssa K-kaupassa. Mulla on niin paljon niitä erilaisia pastoja varastossa, että riittää varmaan seuraavaksi viideksi vuodeksi : D

Reply

Leave a Comment