Stroganoff – perinteistä venäläistä ruokaa. Na starovje!

by Anna

Stroganoff – perinteistä venäläistä ruokaa. Na starovje! Beef Stroganoff on perinteinen venäläinen liharuoka.

Stroganoff – perinteistä venäläistä ruokaa. Na starovje! | Jotenkin venäläisen ruokakulttuurin nostaminen esiin tuntuu typerältä tässä maailmantilanteessa. Miksi antaa yhtäkään databittiä tilaa ryssille. Toisaalta, tämä ruoka levisi vallankumouksen jälkeen siirtolaisten myötä kaikkialle, mihin venäläisiä siirtolaisia kulkeentui. Ei se happaman, karvaan ja makean liittoa rakastava kansanosa rajoitu vain venäläisiin.

Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia

Stroganoff, tai Beef Stroganoff on perinteinen venäläinen liharuoka
Stroganoff, tai Beef Stroganoff on perinteinen venäläinen liharuoka

Mistä nimi tälle suositulle ruualle tulee?

Kaikki tuntevat Stroganoff-kastikkeen, mutta kukaan ei tiedä mistä se tuli ja kuka sen keksi.

On varmaa, että ruokalajin nimi juontuu Stroganovin mahtavasta suvusta. Kyseessä on suku, joka 1500-luvulla omisti käytännössä katsoen koko Siperian.

Erään teorian mukaan nimi tulee venäjän verbistä strogat, joka tarkoittaa vuolemista. Tässä ajatus on sellainen, että diplomaatti Pavel Alexandrovich Stroganoville (1774-1817) matkaillessa Siperiassa Stroganovin kokit olisivat joutuneet vuoleman jäätynyttä lihaa ruokiin tilanteissa, missä lihaa ei saanut sulamaan.

1700-lukulta löytyy tieto, joka yhdistää ruuan kreivi Grigory Aleksandrovich Stroganoviin (1770-1857). Kyseessä oli suuri herkkusuu, jolla ei vanhemmiten ollut enää hampaita. Hänen ranskalainen keittiömestarinsa loi kreiville ruuan, missä yhdistettiin herkkusieniä, jauhelihaa, suolakurkkuja ja smetanaa.

Ensimmäinen kirjallinen maininta ruokalajista on Elena Ivanovna Molokhovetšin reseptikirjassa ”Lahja nuorille kotiäidille” vuodelta 1871.

Itse pidän tarinasta, jonka mukaan Stroganoff on saanut nimensä kreivi Aleksanteri Grigorjevitš Stroganov (1795-1891) mukaan. Hänet voit nähdä kansikuvassa. Erään epäonnistuneen metsästysretken jälkeen kreivin kokilla oli ongelma. Mistä saada lisää aineksia. Kokki kuitenkin pani luovuutensa peliin ja jatkoi lihapataa sipulilla, smetanalla ja suolakurkuilla. Kreivin tiedetään mieltyneen maustettuun lihakastikkeeseen niin paljon, että hän alkoi tarjoilla sitä myös illallisillaan.

Aleksanteri Grigorjevitš Stroganov (1795-1891) oli pitkään ”Novorossian” kenraalikuvernööri. Hän asui ja kuoli Odesassa. Poikkeuksellisen varakas Stroganov piti ”avointa pöytää” Odesassa silloisten tapojen mukaisesti. Tämä tarkoitti, että kuka tahansa koulutettu tai kunnollisesti pukeutunut keskiluokkainen henkilö saattoi tulla ruokailemaan hänen luo.

Stroganoff, tai Beef Stroganoff on perinteinen venäläinen liharuoka

Beef Stroganoff – 1950- ja 60-lukujen gourmet-ruokaa Suomessa.

Beef Stroganoff löytyi venäläisten teehuoneiden ruokalistalta New Yorkissa 1930-luvulla, sekä sadoissa muissa kuuluisissa ravintoloissa vuosien varrella. Naudanliha Stroganoff oli 1950- ja 60-lukujen gourmet-ruokaa Suomessa. Olen itse syntynyt 1970 ja tuolloin lähti Suomessakin lentoon ns. makkarastroganoff. Minua nuoremmilla voi olla vaikea hahmottaa mistä oikein on kyse. Nykyisin tätä ei enää ruokalistoilla näe.

Beef Stroganoff tehdään useissa ohjeissa naudan sisäfileestä ja siitä eittämättä tuleekin mureinta. Suosittelen käyttämään kuitenkin ulkofileetä ihan jo taloudellisuudenkin takia. Olen valmistanut ruokaa myös paistista, jolloin maku on vieläkin täyteläisempi. Liha tulee leikata ohueksi nauhamaisiksi vinoiksi suikaleiksi. Koon tulee olla sellainen, ettei sen pilkkomiseen enää tarvita veistä. Alkuperäisissä ohjeissa lihanpalat leivitetään, mutta tämä vaihe on jäänyt pois jo aikoja sitten.

Stroganoff, tai Beef Stroganoff on perinteinen venäläinen liharuoka

Stroganoff – perinteistä venäläistä ruokaa. Na starovje!

1000 kgnaudan ulkofilettä
3 rklvoita
2 rklvehnäjauhoja
1Sipuli
2-3valkosipulin kynttä
1-2 rklvahvaa sinappia
1 dltomaattisosetta, ketsuppi käy. Lisää tarvittaessa
5 dlvahvaa lihalientä. Voit joutua lisäämään nestettä myöhemmin, jos kastikkeesta tulee liian sakeaa.
200 gsmetanaa
2 dlkuohukermaa
3herkkukurkku. Tai enemmänkin. Riippuu miten tykkäät niiden suutuntumasta.
2 tlvalkopippuria
4 tlsokeria. Maista ja lisää. Kastikkeen tulee olla hieman makea.
3 tlsuolaa. Todennäköisesti joudut lisäämään sitä.
150gherkkusieniä, jos haluat

Poista lihasta kalvot ja siivuta se. Hieman kohmeinen liha on paras ohuiden palojen työstämiseen.

Ruskista lihat voissa, lisää silputut sipulit ja valkosipuli. Kuullota hetki. Kuullota myös sienet, jos käytät niitä, mutta poimi ne syrjään odottamaan

Lisää vehnäjauhot, sinappi ja tomaattisose sekoittaen hyvin. Kypsennä hetki. Lisää lihaliemi.

Mausta ja anna kiehua hiljalleen minimissään tunti, mieluiten useampi.

Lisää smetana, kerma kuutioitu kurkku ja sienet. Anna vielä hautua hetki.

Älä anna kastikkeen kiehua liikaa, sillä smetanan hera voi alkaa erottua ja se ei näytä enää kovinkaan kauniilta. Makuun tällä ei ole vaikutusta.

Kylkeen sopivat perunat tai tuorepasta, valkosipulikurkut sekä etikkapunajuuret.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

2 comments

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 6 toukokuun, 2024 - 7:32 pm

En olekaan itse koskaan tainnut valmistaa kunnon Stroganoffia. Tykkään kyllä siitä kovasti, ja useampi sukulainen sitä valmistaa varsin usein. Pitääkin kokeilla itsekin, vaikka miellänkin sen erityisesti syksyyn tai talveen.

Reply
Anna 7 toukokuun, 2024 - 10:34 am

Moi,
tämä on tosiaan niin tuhtia ruokaa, että sopii hyvin syksylle tai talvelle. Tosin tämä kevätkin on nyt Oulussa niin koleaa, ettei paljon syksystä eroa.

Reply

Leave a Comment