Kinkku jäisenä uuniin?

Kinkku jäisenä uuniin?

lokakuu 27, 2016

Kinkku jäisenä uuniin?

Suomalaiset ovat tottuneet valmistamaan pakastekinkun ohjeella, jossa kinkku otetaan ajoissa pois pakkasesta, sen annetaan rauhassa sulaa viileässä ja sen jälkeen se paistetaan. Näinkin yksinkertaiselta kuullostava asia tuottaa kuitenkin tuskaa ja stressiä monelle kotikokille. Joulun googletetuimpia asioita ovatkin: kinkku sulamaan, kinkku jäisenä uuniin, kinkun paisto, kauanko kinkun sulatus kestää ja kinkku apua sulatusaika.

Normaalein googlaus-aika on aatonaatto. Siis hetki, joka on auttamattomasti myöhässä pakastekinkun kanssa. Ison kinkun sulattaminen kun kestää useita vuorokausia. Täältä saat vastauksen siihen, miten se perinteinen joulukinkku paistettiinkaan….

Jääkinkku

HKScanin tuotekehityskokit kokeilivat lähestymistapaa, joka helpottaisi monen jouluruokastressiä. Ajatuksena heillä oli, että jos ns. riistan jääpaistikin tehdään jäisestä lihasta ja se onnistuu uunissa hyvin, niin miksi ei jäistä joulukinkkuakin voisi paistaa jäisenä?

Jäisenä paistettuja kinkkuja maistatettiin perinteisellä tavalla paistettujen kinkkujen kera raadilla sokkona useaan otteeseen. Koska raadit eivät löytäneet kinkuista eroja maussa tai rakenteessa, hieman eroavaa paistoväriä lukuunottamatta, uskallettiin ne tuoda myös ruokabloggareiden ja ruokatoimittajien maistatukseen.

Kävin itse maistamassa sekä perinteista, että Jääkinkkua Jäänmurtaja Urholla KHScanin kutsumana. Olin hyvin skeptinen ja varma siitä että erotan “perinteisesti” paistetun kinkun Jääkinkusta. Niin siinä vain kävi, että erottamatta jäi. Jääkinkku ei eronnut mitenkään perinteisestä. Loppujen lopuksi kinkun mureus kun tulee siitä lopullisesta sisälämpötilasta.

HK Scan. Joulu 2016 -pressitilaisuus jäänmurtaja Urholla. Pressikuva, ruokakuva. PHOTO: Roni Lehti.

HK Scan. Joulu 2016 -pressitilaisuus jäänmurtaja Urholla. Pressikuva, ruokakuva. PHOTO: Roni Lehti.

img_2533

Vastaväitteet

Akkupora helpottaa paistomittarin asennusta aivan julmetusti

VÄÄRIN. Kun kinkkua on paistettu 1,5 tuntia per paistokilo painuu paistomittari lihaan kuin sulaan voihin.

Vihreät saavat hepulin kinkun sulatuksesta uunissa ja aattovero sähkölle astuu voimaan

VÄÄRIN. Esim. 4 tunnin paistaminen uunilla kuluttaa sähköä 1-3 kWH, eli 0,10-0,30 €.

Nesteet pursuaa ihan varmasti ulos ja kinkusta ei jää jäljelle kuin kuiva köntti

VÄÄRIN:  3 kg jääkinkun paistohävikki on noin 950 g. Sulana paistetun kinkun hävikki on noin 850 g. Eli jääkinkun paistohävikki on 33% ja perinteisen 29%.

Pentujen höpinöitä

Saattaa olla, tai saattaa olla olematta. Jos vuosisatoja on tehty jääpaistia riistasta, niin miten se porsas olisi eri asia.

img_2550

img_2554

img_2557

JÄÄKINKUN paisto-ohje

  1. Poista kinkusta muovi. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, joku uusavuton on tunkenut kinkun muovineen uuniin! Jäisestä kinkusta muovi irtoaa huljuttamalla kinkkua lämpimässä vedessä.
  2. Laita kinkku paistopussiin. Jos haluat siihen rapean pinnan, nappaa kinkku pois viimeisien tuntien aikana ja poista pussi.
  3. Paista kinkkua 90 asteen lämpötilassa 2 tuntia per kilo. Älä unohda sitä paistomittaria. Aikaa jääkinkun kypsentämiseen menee 12-16 tuntia kinkun koosta ja halutusta kypsyysasteesta riippuen.
  4. 75 C kinkku on kypsä kiinteä ja mehukas. 85 C kinkku on ylikypsä ja murea. Yhä useampi paistaa kinkkunsa ylikypsäksi.
  5. Jäähdytä, kuorruta sinappihunnulla ja korppujauholla, koristele salmiakkiruudutuksella, asettele neilikoita ja kuivattuja sekä karamellisoituja appelisiinin lohkoja kauniisiin riveihin … TAI syö sillee.
HK Scan. Joulu 2016 -pressitilaisuus jäänmurtaja Urholla. Pressikuva, ruokakuva. PHOTO: Roni Lehti.

HK Scan. Joulu 2016 -pressitilaisuus jäänmurtaja Urholla. Pressikuva, ruokakuva. PHOTO: Roni Lehti.

2 comments

2 comments

Sara I Sara's Fab Life lokakuu 27, 2016 - 11:56 am

Mahtaiskohan olla jotain kilon kinkkua tms. yksin asuvalle 😀 Ei oo oikeen tietoa vielä missä joulun vietän. Enkä oo tienny et paistamiseen menee noin kauan :O Eihän joulupuuroa voi sit aamulla tehä kun pitää kinkku tunkea!

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA lokakuu 27, 2016 - 12:02 pm

Löytyy! 🙂 Meille kerrottiin, että sinkkuja ja 1-3 hengen perheitä on niin paljon, että pakkauskoot putoaa jatkuvasti alaspäin. Viljaporsaan Mestarin juhlakinkku on 1,5-3 kilon kinkku. Paista sellainen ja mitä et jaksa syödä niin tee jotain piirakkaa tai tunge hernekeittoon. Valmiiksi paistettuna löytyy tietty vaikka mitä kokoja.

Reply

Leave a Comment