Jääkinkku, Kinkku jäisenä uuniin

Kinkku jäisenä uuniin?

by Anna | TÄMÄ MATKA

Jääkinkku on pelastus, kun aikaa ei ole kinkun sulatteluun

Kinkku jäisenä uuniin?

Suomalaiset ovat tottuneet valmistamaan pakastekinkun ohjeella, jossa kinkku otetaan ajoissa pois pakkasesta, sen annetaan rauhassa sulaa viileässä ja sen jälkeen se paistetaan. Näinkin yksinkertaiselta kuullostava asia tuottaa kuitenkin tuskaa ja stressiä monelle kotikokille. Joulun googletetuimpia asioita ovatkin: kinkku sulamaan, kinkku jäisenä uuniin, kinkun paisto, kauanko kinkun sulatus kestää ja kinkku apua sulatusaika.

Normaalein Googlaus-aika on aatonaatto. Siis hetki, joka on auttamattomasti myöhässä pakastekinkun kanssa. Ison kinkun sulattaminen kun kestää useita vuorokausia. Täältä saat vastauksen siihen, miten se perinteinen joulukinkku paistettiinkaan….

Kinkku jäisenä uuniin = Jääkinkku

Vuosia sitten oli HK Scanin pressitilaisuudessa, missä tuotekehityskokit esittelivät uuttaa kokeiluaan. Ajatuksena heillä oli, että jos ns. riistan jääpaistikin tehdään jäisestä lihasta, niin miksi ei porsastakin voisi paistaa jäisenä?

Kokit olivat paistelleen jäisiä kinkkuja ja niitä oli maistatettu paistettujen kinkkujen kera eri raadeille sokkona useaan otteeseen. Mitkään raadit eivät olleet löytäneet kinkuista eroja maussa tai rakenteessa, hieman eroavaa paistoväriä lukuunottamatta.

Olin itse täysin varma siitä että erotan ”perinteisesti” paistetun kinkun jääkinkusta. Mutta,niin siinä vain kävi, että erottamatta jäi. Jääkinkku ei eronnut mitenkään perinteisestä. Loppujen lopuksi kinkun mureus kun tulee siitä lopullisesta sisälämpötilasta.

Kinkku jäisenä uuniin – Vastaväitteet

Akkupora helpottaa paistomittarin asennusta aivan julmetusti

VÄÄRIN. Kun kinkkua on paistettu 1,5 tuntia per paistokilo painuu paistomittari lihaan kuin sulaan voihin.

Vihreät saavat hepulin kinkun sulatuksesta uunissa ja aattovero sähkölle astuu voimaan

VÄÄRIN. Esim. 4 tunnin paistaminen uunilla kuluttaa sähköä 1-3 kWH, eli 0,10-0,30 €.

Nesteet pursuaa ihan varmasti ulos ja kinkusta ei jää jäljelle kuin kuiva köntti

VÄÄRIN:  3 kg jääkinkun paistohävikki on noin 950 g. Sulana paistetun kinkun hävikki on noin 850 g. Eli jääkinkun paistohävikki on 33% ja perinteisen 29%.

JÄÄKINKUN paisto-ohje

  1. Poista kinkusta muovi. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, joku uusavuton on tunkenut kinkun muovineen uuniin! Jäisestä kinkusta muovi irtoaa huljuttamalla kinkkua lämpimässä vedessä.
  2. Laita kinkku paistopussiin. Jos haluat siihen rapean pinnan, nappaa kinkku pois viimeisien tuntien aikana ja poista pussi.
  3. Paista kinkkua 90 asteen lämpötilassa 2 tuntia per kilo. Älä unohda sitä paistomittaria. Aikaa jääkinkun kypsentämiseen menee 12-16 tuntia kinkun koosta ja halutusta kypsyysasteesta riippuen.
  4. 75 C kinkku on kypsä kiinteä ja mehukas. 85 C kinkku on ylikypsä ja murea. Yhä useampi paistaa kinkkunsa ylikypsäksi.
  5. Jäähdytä, kuorruta sinappihunnulla ja korppujauholla, koristele salmiakkiruudutuksella, asettele nätisti neilikoita kauniisiin riveihin … TAI syö silleen.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

2 comments

Sara I Sara's Fab Life 27 lokakuun, 2016 - 11:56 am

Mahtaiskohan olla jotain kilon kinkkua tms. yksin asuvalle 😀 Ei oo oikeen tietoa vielä missä joulun vietän. Enkä oo tienny et paistamiseen menee noin kauan :O Eihän joulupuuroa voi sit aamulla tehä kun pitää kinkku tunkea!

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 27 lokakuun, 2016 - 12:02 pm

Löytyy! 🙂 Meille kerrottiin, että sinkkuja ja 1-3 hengen perheitä on niin paljon, että pakkauskoot putoaa jatkuvasti alaspäin. Viljaporsaan Mestarin juhlakinkku on 1,5-3 kilon kinkku. Paista sellainen ja mitä et jaksa syödä niin tee jotain piirakkaa tai tunge hernekeittoon. Valmiiksi paistettuna löytyy tietty vaikka mitä kokoja.

Reply

Leave a Comment