Dijon kokemuksia sinapista sinijalkaisiin kanoihin

by Anna

Dijon kokemuksia | Dijon-sinappi

Dijon kokemuksia. Ranska, Dijon ja sinappi ovat kuuluneet yhteen satoja vuosia. Dijon oli tunnettu sinappikeskus jo myöhäisellä keskiajalla, jolloin kaupungille myönnettiin yksinoikeus toimittaa sinappia kuninkaan pöytään. Valitettavasti Dijonin ja sinapin liitolle kävi sama kuin Turulle ja Turun Sinapille. Kansainvälinen Unilever tuli ja pilasi kaiken. Dijonilaiset eivät luonnollisesti haluaisi asiasta turisteille kertoa, mutta totuus on, että Dijonin Amoran tuotantolaitos lopetetiin vuonnan 2008, joten Dijon-sinappia ei enää valmisteta tai pakata Dijonissa päinkään.

Dijon-sinapilla on oma tunnistettava makunsa, joka tulee siitä, että sinappiin lisätään etikkaa tai alkoholia antamaan potkua. Sokeria tai kermaa ei sinapissa käytetä, ainoastaan pieni määrä hunajaa on sallittu antamaan makeutta.

Perinteisten makujen lisäksi valikoimaa täydentävät herkkukaupoissa hyvinkin erikoiset sinapit. Väriltään punaisesta vihreään tuunattuja sinappeja voi ostaa vaikka hienoon kristallilasiin pakattuna. Sitten onkin jäljellä enää se kysymys, onko mustikalla, mustaherukalla tai yrteillä maustettu sinappi hyvää ja kannattaako niitä sinappipurkkeja ylipäätänsä rahdata Ranskasta Suomeen?

Usein näkee väitettävän, että ”moutarde de Dijon” nauttisi jonkinlaista EU:n maantieteellistä suojaa, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Jos haluaa ostaa maantieteellisesti suojattua sinappia (kuten esim. samppanja tai Roquefort-juusto ovat maantieteellisesti suojattuja tuotemerkkejä tietyltä alueelta Ranskaa), pitää ostaa ”moutarde de Bourgogne” nimettyä sinappia. Ero ”moutarde de Dijon” ja ”moutarde de Bourgogne”  välillä tulee siitä, että Bourgognen-sinappi todella valmistetaan Bourgognen alueella kasvatetuista sinapinsiemenistä ja alueen viinistä, kun taas Dijon-sinappi tuotetaan liki kokonaan Kanadassa kasvatetuista sinapinsiemenistä ties missä.

Itse laskin nähneeni Dijonissa ainakin seitsemän eri valmistajan Dijon-sinappia. Näistä Suomessakin myytävä Maille oli kallein, mutta Colman, Reine de Dijon ja Fallot olivat liki yhtä kalliita. Oikeasti ei ole mitään järkeä ostaa sinappia kauppahallista tai matkamuistomyymälästä, sillä marketeista ne samat sinappipurkit saa ostoskoriin huomattavasti edullisemmin.

Dijon kokemuksia

Dijon kokemuksia | Bressen sinijalkaiset kanat

Paikallinen ylpeys on Bressen sinijalkainen kana, joka saa syödä vain maissia, viljaa ja maitoa. Sillä on isot, rasvaiset ja tummalihaiset koivet ja se on maailman ainut AOC alkuperäissuojattu kana.

Poulet de Bresse eli Bressen kana ei ole rotu kuten luulin, vaan kyseessä on kolme erilaista kanarotua, jotka kasvavat Ranskasta Bressen provinssissa (suurin piirtein Dijonin, Lyonin ja Geneven rajaamalla alueella). Bressen kana on todellinen ruokamaailman Rolls-Royce kana. Suomessa olen nähnyt näitä kanoja myynnissä hintaa 35-40 euroa kappale.

Kun kana on ensin kirmaillut 4 kuukautta ulkona, se siirretään pimennettyyn tilaan, jossa syötäväksi tarjoillaan vain maissia ja maitoa. Huom! Kanoja ei pakkosyötetä. Kanoja lihotetaan kaksi viikkoa kunnes niiden vähimmäispaino on 1,2 kg. Kalleimpia kanoja ruokitaan neljän viikon ajan ja kanan paino voi nousta jopa kolmeen kiloon. Kun kana on teurastettu, se kiedotaan tiukasti kankaaseen, jotta sen kallisarvoinen rasva varmasti säilyy hyvänä. Jokaisella kanalla on vasemmassa jalassaan metallinen rengas, josta selviää tuottajan nimi.

Ajoimme Bourg-en-Bressen läpi, mutta täytyy nyt todeta, että ei siellä erityisesti kanoja näkynyt. Siksi niitä piti lähteä etsimään paikalliseen kauppahalliin. Ja sieltähän niitä herkkuja löytyi.

Dijon kokemuksia

Dijon kokemuksia

Toinen paikallinen erikoisuus on lihahyytelö persiljakuorrutuksella. Ja sitten on lukematon määrä muita herkkuja

Dijon kokemuksia | Vanha kaupunki ja pöllöreitti

Dijon on vanha kaupunki ja sen keskustassa on säilynyt 1400-1600-luvun rakennuskantaa. Mitään selkeää ja tarkkarajaista keskiaikaista kaupunkia ei kuitenkaan enää ole olemassa, vaan suurin osa taloista on parinsadan vuoden takaa.

Hotellimme sijaitsi aivan vanhan kaupungin reunassa, joten siitä oli helppo suunnistaa ensimmäiseksi turistitoimistoon. Dijonissa on turisteja varten ihan oma ”pöllöreitti”. 3,5 euron hintaan saa turistitoimistosta ostettua itselleen ”pöllökartan”, mihin historialliset paikat on merkitty. Sitten vaan etsimään pöllöjä kadusta ja seurailemaan merkkejä.

Dijon kokemuksia

Dijon kokemuksia

Dijon kokemuksia

Dijon kokemuksia

Dijon kokemuksia

Dijon kokemuksia

Dijon kokemuksia

Dijon kokemuksia | Norte Dame

Notre Damen kirkko on ehdottomasti Dijonin tunnetuin maamerkki ja turistitoimisto sijaitseekin sen vieressä. Tämä 1300-luvun goottilaisen arkkitehtuurin taidonnäyte levittäytyy laajasti vanhaan kaupunkiin, mutta suurin osa turisteista katsoo ja tutkii kirkkoa vain julkisivun suunnasta. Kirkko kannattaa kuitenkin kiertää, sillä sen takaosakin on varsin näyttävä ja sen vieressä on joitakin hyvin kauniita portteja.

Notre Damen julkisivu on hyvin erikoinen. Kauempaa katsoen julkisivu on kuin ruutu, jonka taakse kirkon sisätilat piiloutuvat. Alimman kerroksen muodostaa kahdessa rivissä seisovien pylväiden suojaama kuisti. Tämän melko avoimen tilan päälle on kerrostettu kaaria kahteen kerrokseen ja näitä kaaria koristavat 51 kappaletta erilaisia vedensyöksijöitä.

51 gargoilia, eli vedensyöksijää, ovat ehkäpä kirkon kuvatuin osa. Jostakin syystä gargoilit ovat usein ilkeän tai humoristisen näköisiä. Dijonin Notre Damen gargoilit ovat vain koristeita, eivätkä johda sadevettä mihinkään ja kaikki patsaat ovat peräisin 1800-luvulta, jolloin kirkko restauroitiin vanhaan asuunsa.

Alkuperäisiin patsaisiin liittyy surkea tarina. Ne saivat olla paikoillaan vain vähän aikaa. Perimätiedon mukaan vuonna 1240 yksi patsas kopsahti häissä sulhasen päähän tappaen hänet. Julmistunut suku repi loput 50 kappaletta alas ja uhkasi huolimattomien kirkonrakentajien henkeä.

Gargoileja tippuilee edelleen alas. Viimeksi vuonna 2014 amerikkalainen nainen sai surmansa, kun uusgoottilaisesta kirkosta Chicagossa palanen kattometallia irtosi katolta, osui kiviseen gargoiliin irroittaen sen mukanaan ja putosi naisen päälle.

Dijonin Notre Damen julkisivun kruunaa kellotorni, jossa Jacquemart ja Jacqueline nimiset hahmot soittavat joka tunti suurta kelloa. Pariskunta oli alkujaan ”lapseton”, mutta 1700-luvulla he saivat pojan nimeltään Jacquelinet soittamaan puolet tunnit ja 1800-luvulla tytön nimeltään Jacquelinette soittamaan viidettoista minuutit.

Sisällä kirkossa on muutama mielenkiintoinen yksityiskohta. Notre-Dame de Bon-Espoir on puinen neitsytpatsas, jonka Jeesus-lapsi on kadonnut Ranskan vallankumouksen aikana. Itse Madonnakin on kokenut kovia, sen kädet mm. puuttuvat kokonaan.

Pohjoispuolella kirkkoa sijaitsee hyvin vaikeasti tunnistettavissa oleva pöllöveistos. Sen silittämisen uskotaan tuovan hyvää onnea. Vandaali tuhosi pöllön vasaralla vuonna 2001, mutta se saatiin restauroitua jokseenkin entiseen kuntoon Louvren ensisöijien toimesta. Pöllö on Dijonin kaupungin symboli, mikä selittää ”pöllöreitinkin”.

Dijon kokemuksia

Dijon kokemuksia

Dijon kokemuksia

Dijon kokemuksia

Dijon kokemuksia

Dijon kokemuksia

Dijon kokemuksia

Dijon kokemuksia

Dijon kokemuksia | Burgundin herttuanpalatsi ja Vapaudenaukio

Toinen Dijonin ”päänähtävyyksistä” on Herttuanpalatsi, sekä sen edessä aukeava Vapaudenaukio. 1200-luvulta peräisin olevassa rakennuksessa on asustellut Burgundin herttua Filip Rohkean jälkeen kirjava joukko erilaisia hauskan nimisiä herttuoita, kuten Juhana Peloton ja Filip Hyvä. Moni herttua pötköttää edelleen palatsissa, tosin haudattuna koristeelliseen hautaholviin. Nykyisin rakennus on kaupungintalo ja sen tiloissa toimii taidemuseo, sekä palatsin historiaa käsittelevä näyttely.

Herttuanpalatsin edessä sijaitsee puolipallon muotoinen näyttävä aukio, jolla on vuosien saatossa olut monta eri nimeä, kuten Kuninkaallinen aukio, Vaakuna-aukio ja Marsalkka Pétainin aukio ensimmäisen maailmansodan aikaisen sotapäällikön mukaan. Valitettavasti Marsalkka Pétain toimi toisen maailmansodan aikana Vichyn Ranskan valtionpäämiehenä (natsi-Saksan nukkehallitus) ja hänet tuomittiin sodan jälkeen maanpetturuudesta kuolemaan. Tästä syystä aukio nimettiin pikaisesti jälleen uudestaan ja nykyisin se tunnetaan Vapaudenaukiona.

Dijon kokemuksia

Dijon kokemuksia

Dijon kokemuksia | Turvallista….?

Dijonissa on 150 000 asukasta (Oulussa 200 000). Johtuen Allāhu akbar – ääliöiden toiminnasta (joo-joo on näillä omat vasemmistoradikaalit ym. tietty myös), kadulla kävelee tällaisia 4 sotilaan partioita aina 3 ryhmää peräkkäin. Aseistuksena on FAMAS, jonka tankolippaaseen menee 25 Nato-kaliiperin patruunaa. Herää kysymys, sopisiko tämä minun kotikaupunkiin?

Dijon kokemuksia

Dijon kokemuksia | Ruokailun sietämätön vaikeus

Dijonissa jouduimme jälleen sen tosiasian eteen, että hyvän ravintolan etsiminen vie aikaa ja syö hermoja. Milloin joku oli liian meluisa, milloin taas aukesi vasta klo 20.00. Katselimme ruokalistoja ja haimme paikkojen arvosteluita netistä. Lopulta jäljellä oli enää kaksi vaihtoehtoa, joista toinen karsiutui pois, koska sen terassi sijaitsi liian lähellä ajorataa.

Chez Leon on rankattu TripAdvisorin listalla 18. parhaimmaksi Dijonin yli 500 ravintolasta. Marssimme sisään olettaen, että pöytä löytyy ongelmitta. Hupsista, paikka olisikin varattu täyteen, mutta tarjoilijatar sai meidät kuitenkin mahtumaan terassille. Seuraavat pöytää kyselevät käännytettiin sitten jo pois. 

Ja voi että. Söimme hanhenmaksaa kahdella tapaa, täydellistä kyyhkysenrintaa, vasikkaa järjettömän hyvän risoton kanssa, sekä etanoita. 60€ oli laskun loppusumma. Tällä hinnalla ja laadulla sitä mielellään söisi aina!

Dijon kokemuksia

Dijon kokemuksia

Teppo zoomailee uutta aamua.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

8 comments

Sukunimeni ensimmäinen kirjain (S) -haaste I | Parasta lähteä nyt 14 kesäkuun, 2020 - 4:18 pm

[…] Tämä matka -blogin jutussa kerrotaan, että Dijonin sinapille kävi samoin kuin Turun Sinapille, eikä ranskalaiskaupungissa enää valmisteta sinappia, mutta myydään ja markkinoidaan, totta kai. […]

Reply
ARVONTA: Viini ja Ruoka - tapahtuma - TÄMÄ MATKA 22 lokakuun, 2018 - 11:05 am

[…] Dijon kokemuksia sinapista sinijalkaisiin kanoihin […]

Reply
Lyon ja ruoka - Hyvä bouchon tarjoilee vasikanpäätä TÄMÄ MATKA Ruokamatkat 30 heinäkuun, 2018 - 9:36 am

[…] ainut AOC alkuperäissuojattu kana. Bressen-kanat kasvavat Bressen provinssissa (suurin piirtein Dijonin, Lyonin ja Geneven rajaamalla alueella). Kana on todellinen ruokamaailman Rolls-Royce kana. […]

Reply
Anita / My Tiny Travel Journal 19 kesäkuun, 2018 - 6:08 pm

En tiedä kumpi näyttää pelottavmmalta, nuo gargoilit vai siniset kanan jalat, mutta tuota kanaa voisin kyllä maistaakin. Ja mielellään Ranskassa, kiitos! Ei paha ravintolan loppulasku teillä!

Reply
Anna K. - Kaukaa haettua 18 kesäkuun, 2018 - 7:00 pm

Haluaisin kiertää Ranskaa enemmänkin ja Dijon sekä Lyon kuuluvat toivelistalle. Mutta onpa harmi, ettei sinappia tehdä enää siellä, pahuksen monikansalliset yritykset.
Tuosta Brellen kanasta olen kuullut ennenkin, luen parhaillaan Peter Maylen kirjaa Bon Appetit, jossa siitä kerrottiin. Kirjassa on pelkkiä ruokajuttuja, yllättävän hauska.

Reply
Anna 21 kesäkuun, 2018 - 6:48 am

Kiitos Anna K

Dijon ja Lyon on helppo yhdistää samalle reissulle. Ainut huono puoli on se, että lentoja on hankala saada. Finnair muistaakseni lentää Lyoniin kuukauden ajan joskus talvella… Lennot täytyy ottaa Pariisiin tai esim Geneveen, kuten me teimme. Junallahan sitten pääsee kyllä perille, jos ei autoa halua vuokrata. Toisaalta kivoihin hotelleihin on vaikea päästä ilman vuokra-autoa.

Reply
Stacy Siivonen 18 kesäkuun, 2018 - 4:23 am

Hanko on kanssa kaupunki, jonka sinappia ei valmisteta paikan päällä, onkohan koskaan valmistettukaan. Toisin kuin Hangon sinappi, Dijon-sinappi on hyvää tavaraa. Hangon sinappia ei ole vienyt Unilever, vaan ihan legitiimi helsinkiläinen valmistaja. Näin siis silloin, kun viimeksi asian tarkistin. Pyrin välttelemään Unileverin tuotteita aina ja kaikkialla niin kuin muidenkin suurfirmojen.
Suuresta firmasta puheen ollen, eurooppalaiset varmasti laulaisivat kumbayaa ilman Allahu akhbaria, tai no, ei. Minulla on huomattavasti foliopähkinäisempi maailmankuva ja näen, että Allahu-idioottien takana on ehkäpä Al CIAdan karvainen käsi. Mitä oli ennen muslimeita, Operaatio Gladio. Ehkä yksittäiset toimijat eivät tajua, kuka heidän laskunsa maksaa. Joka tapauksessa, arjen militarisointi ja poikkeustilan normalisointi tuntuu sopivan maalle kuin maalle niin kuin nenä kasvojentunnistusohjelmalle.

Reply
Anna 21 kesäkuun, 2018 - 6:46 am

Kiitos Stacy

Unilever on kyllä soluttautunut vähän kaikkialle. Hankalaksi menee sen tuotteiden välttely…

Reply

Leave a Comment