Radisson Blu Grand Hotel Tammer :in historia alkaa, kun Tampereen teknillinen seura halusi rakennuttaa Tampereelle kansainvälisen luksushotellin. Tammerkosken rannalla sijaitseva Tammer-hotelli ja ravintola valmistui syksyksi 1929 kaupungin 150-vuotisjuhlille. Juhlat kuitenkin peruutettiin kokonaan Kuru-laivan* onnettomuuden vuoksi.
Nykysin rakennuksessa toimii Radisson Blu Grand Hotel Tammer, joka huokuu glamouria ja on ihanasti ”Hercule Poirot -henkinen”.
Sain käsiini 70-luvulla kirjoitetun historiikin Grand Hotel Tammerista ja päädyin lukemaan Radisson Blu Grand Hotel Tammer :sta*. Jokainen vanha rakennus omaa, kuten Agatha Christien:in Hercule Poirot:kin tuhat tarinaa kerrottavaksi. Tässä ehkäpä kolme kuuluisinta Grand Hotel Tammerista?
Radisson Blu Grand Hotel Tammer | Mannerheimin saappaiden lestit
Kun pääportieri Helge Wigström auttoi marsalka Mannerheimin matkalaukut huoneeseen 411, pyysi Mannerheim portieria poistamaan matkalaukusta saappaat ja ottamaan niistä lestit pois. Pääportieri kiskoi ja kiskoi lestejä, mutta ne eivät hievahtaneetkaan, johon Mannerheim hetken katsottuaan tokaisi kuivasti: ”Olette varmasti minua vahvempi mies, mutta tässä ei nyt auta voima, vaan taito.” Sen sanottuaan marsalkka nykäisi kevyesti lestit saappaista.
Radisson Blu Grand Hotel Tammer | Hovimestari Grobowsky
40-luvulla hovimestarina toimi mahdollisesti puolalaissyntyinen Alexander Grobowsky, joka saattoi olla hyvinkin ilkeä ”tavallisille asiakkaille”. Kun ravintolaan tuli ns. tavallinen ihminen, johdatti hovimestari asiakasparan aina salin takanurkkaan piiloon. Tarjoilijat naureskelivat, että asiakas olisi viety vaikka silloiselle kauppaoppilaitokselle saakka, ellei siinä olisi ollut seinää välissä.
Samainen hovimestari asui itse Tammelan Voiman talossa, joka oli Tammelantorin varrella sijaitseva nelikerroksinen liike- ja asuintalo. Voiman talossa toimi silloin myös herrainpukimo. Kun ravintolaan pyrki mies, jonka ulkoasu ei vastannut hovimestarin toiveita, tokaisi herra Grobowsky hänelle: ”Katso peili. Mene Voima!”
Alexander Grobowskyn kerrotaan kummittelevan hotellissa
Radisson Blu Grand Hotel Tammer | Piilotettu kirje
Kesäkuussa 2013 Tammerin vastaanottoon astui herrasmies joka kertoili vastaanottovirkailijoille tarinoita Tammerista, jossa oli ollut töissä 40 vuotta sitten. Yksi tarinoista kertoi portaikon jyhkeään pylvääseen piilotetusta kirjeestä. Kun asiaa tutkittiin, löytyi pylvään sisältä repeytynyt, mutta yhä luettavissa oleva kirje. Kirjeen oli selvästi kirjoittanut joku henkilökuntaan kuuluva ja piilottanut odottamaan löytäjäänsä.
Tammerissa,12.2.1973 klo 00:06
Kirjoitan tämän kirjeen vapaaehtoisesti, ilman minkäänlaista painostusta, täysissä ruumiin ja hengen voimissa???? Hotellissa asuu tällä hetkellä vain 20 ihmistä, eikä yhtään eläintä. Omia vieraita on 4, joten maksavia on 16.
Tänään Jokerit voittivat Ilveksen Jääkiekon mestaruus-sarjan ottelussa 8–1 (kahdeksan – yksi). Jokerit johtaa sarjaa. Mailman rahamarkkinoilla on ollut epävakaista, dollari on laskenut ja Saksan markka sekä Japanin jeni ovat nousseet. Leo Linkovesi sijoittui toiseksi Hasse Börjesin jälkeen sprinttereiden ammattilaispikaluistelussa (maailman mestaruus).
Suomen itsenäisen? tasavallan presidenttinä toimii ties monettako vuotta Urho (Urkki) Kaleva Kekkonen. Pääministerinä SDP:n Kalevi Sorsa. Tästä huomataan, että Suomessa on vielä vallassa monipuoluejärjestelmä. Arkkipiispana toimii Martti Simojoki.
Oman talomme johtajana toimii Carl Viking Liljeström, ravintolapäällikkönä Martti Rautalin, keittiömestarina Hannu Rikkonen, pääportierina Helge Vickström. Hovimestareina Jukka Salokangas, Pertti Julin, Jarkko Talonen, Veikko Liski.
Hotellin vahtimestareina Kalervo Vuorela, Matti Hongisto, Ilkka Teinilä. Ravintolan vastaavat Matti Franssila, Vihtori Heinonen, Hannu Valtonen. Hotellin emäntänä toimii Lola Vestermark, ravintolan emäntänä Aili Suhonen.
Paperi loppuu. Hyvää jatkoa löytäjille toivottaa:
Kirje päättyy tähän
Radisson Blu Grand Hotel Tammer | Suomen vanhimpia hotelleja
Tampereen teknillinen seuran rakennuttama hotelli piti aikanaan hotellihuoneiden ja ravintolan lisäksi sisällään seuran omat tilat kerhohuoneineen, kirjastoineen sekä johtokunnan tiloineen. Alakerrasta löytyi noihin aikoihin harvinainen ”autogaragi”, joka suunnitteluvaiheessa määriteltiin sangen insinöörismäisesti, huomattavasti hotellihuoneita tai ravintolatiloja tarkemmin.
Kun kansainvälisen tason huippuhotellin toiminnalle lähdettiin etsimään vetäjää, sopiva ehdokas löytyi lopulta Cannesista, jonne pietarilaissyntyinen Alexander Adlivankin oli luonut oman hotelli-ja ravintolaimperiuminsa. Hän otti vastuulleen Grand Hotel Tammerin vuokrasopimuksen, jonka ehtoihin kuului mm. se, että hänen tuli taata hotellin kalustus astioita myöten.
Monet tuolloin Ranskasta tuoduista tyylihuonekaluista ja etenkin pöytähopeista ovat hotellissa käytössä yhä tänäänkin. Hopeavateja ja -aterimia, hopeisia kermakkoja ym. käytetään tarjoilijan mukaan mielellään ja edelleen ihan päivittäin. Ne kun säilyttävät ruuan mm. kylmänä pidempään, kuin uudet pöytäastiat. Vanhimmat niistä on leimattu Alsace-Lorraine -merkillä. Uudempien kyljissä komeilee sana: ”tuotanto”(Kauppakunta Tuotanto tuli Oy Tammer Ab:n suurimmaksi osakkaaksi 1969.)
Radisson Blu Grand Hotel Tammer | Hotelliteknisesti täydellinen
Pidän pääsääntöisesti aina hotelleista, joissa historia on onnistuttu säilyttämään myös sisätiloissa. Liian usein julkisivu on vanha, mutta sisältä kaikki on räjäytetty pois ja korvattu arkkitehtitoimistojen persoonattomilla ratkaisuilla. Henkilökohtaisesti pyrkisin aina säilyttämään vanhaa niin paljon kuin mahdollista. Uutta saa aina – aidosti vanhaa ei enää milloinkaan.
Ymmärrän, että välillä kompromissejakin joudutaan hotellien remonttien yhteydessä tekemään, sillä 2010-luvun matkailija haluaa yleisesti mm. oman kylpyhuoneen. Radisson Blu Grand Hotel Tammerissa tuo ei tosin ole ollut koskaan ongelma. Hotellihuoneisiin kuului kylpyhuone heti valmistumisesta lähtien. Nykyisin kylpyhuoneet ovat luonnollisesti saneerattu, mutta niissä on edelleen vanhan maailman tunnelma. Jokainen, joka tuntee hotellin historian, ymmärtää myös miksi esim. laskutilaa ei voida taikoa neliöllisesti pienehköihin kylpyhuoneisiin määrättömästi.
Me yövyimme kolmannessa kerroksesssa huoneessa, jossa oli Tammerkoski-näkymä. Voin yhtyä vanhan mainoksen mielipiteeseen. Radisson Blu Grand Hotel Tammer on hotelliteknisesti täydellinen ja upea. Mannermaista ravintolakin tuli testattua, kun kävimme syömässä Pintxos-annokset Tammerin italialainen Trattoria ravintolassa, osana Tampere Tamperrada Pintxos-kilpailua.
Hinta huoneelle elokuussa 2017 oli 132 euroa aamiaisineen.
PS: Törnin jääkärit, jonka johtaja oli rohkeudestaan kuuluisa luutnantti Lauri Törni ja johon muuten presidentti Mauno Koivistokin kuului, kokoontuivat hotelli Tammerissa 19.1.1946 ja saivat paikkaan ikuisen porttikiellon.
*Höyrylaiva Kuru haaksirikkoutui Näsijärvellä 7.9.1929. Turmassa menehtyi 138 (tai 136) matkalla mukana ollutta.
*Vanhat kuvat ovat peräsin tuosta kirjasta, jos toisin ei mainita.
Jäikö joku tarina puuttumaan. Kerro se kommenttikenttään!
18 comments
Heippa Anna!
Luin postauksesi ja olet saanut aivan ihanasti kiteytettyä meidän ihanan Tammerin historiasta nykyisyyteen- artikkelin. Saanko luvan tulostaa tämän ja laittaa Tammeriin esille? 🙂
Yst. Jasmin Kiskonen
Ravintolapäällikkö
Grand Hotel Tammer
Hei, ja kiitos
voit tietenkin tulostaa ja laittaa esille, kunhan lähde mainitaan.
Hotelli oli uskomattoman hieno kokemus aikoinaan.
Tulisin mielelläni myös uudestaan vieraaksi.
Tuo alussa oleva kuva Tammerin ruokalistasta ei voi olla vuodelta 1939. Jos katsoo hintoja, voi eivoi maksaa nykyrahassa 10 euroa, raakapihvi 243 euroa. Rahan arvon vertailussa käytin tätä: http://apps.rahamuseo.fi/rahanarvolaskin#FIN.
Kiitos Timo tarkkuudesta!
Pienellä googlailulla löytyi kirjan kirjoittaja. Hän on Raimo Seppälä, tamperelainen päätoimittaja, professori ja tietokirjailija (syntynyt 1934). Kirjan nimi on : Grand Hotel Tammer 1929-1979 : puoli vuosisataa tamperelaista ravintolakulttuuria. Grand Hotel Tammer, Tampere 1979.
Jos asia vaivaa kovin mieltäsi, kannattanee ottaa yhteyttä kirjoittajaan.
Hauskoja tarinoita, jotka tunnistaa kun itsekin asuu nyt vanhassa talossa – tarinoita tulee vastaan ties millaisia ja missä muodossa kun vähän pintoja availee.
Karaktääriä saa mieluusti olla minunkin mielestä vaikka uutuudet voivat nekin olla hienoja. Ihan suoriltaan tuo teidän huone ei hurmannut ulkoasullaan, ehkä hinta on perustetavissa kuitenkin kokonaisfiiliksellä hotellissa.
Jep, ei huone mitenkään erityinen ollut, Ihan tavallinen. Mutta kiva iso parveke siinä oli ja upea näkymä. Niin ja parketti on aina plussaa. Johonkin taisinkin kommentoida, että pientä pintaremonttia voisi koko hotellissa jo tehdä. Hyvään viihtymisen tuolla vaikuttivat enemmänkin yleiset tilat ja kokonais fiilis.
Hintataso on Suomessa mikä on. Ei ollut Tampereella tuolloin oikeastaan mitään edullista ja järkevää. Etenkin kun haluttiin keskustaan. Tällä pienellä roadtripillä tuli taas vastaan oikeastaan koko Suomen hotellien kova hinnoittelu. Ei ole edullista ja hyvää oikein olemassa.
Ihania vanhoja tarinoita! Olisi hieno yöpyä tuollaisessa hotellissa. Toivottavasti tarinat ja paikan historiaa ovat myös näkyvästi esillä itse hotellissa! 🙂
Tavallaan hotelli tuo tarinoita hyvin hienotunteisesti esille. Niitä ei tyrkytetä, mutta henkilökunta kertoo mielellään ja veikkaisin, että hotellin historiikki löytyy useita huoneista. Kaikkiahan eivät historian pölyiset tapahtumat kiinnosta kuten esim. minua 🙂
Mielenkiintoinen historia hotellilla ja hienoa, että vanhaa tyyliä on kunnioitettu. Tuo ruokasali kaarineen on ihan erityisen upea. Viesti loppuu nyt, kiitos! 🙂
😀
On kyllä tosi kiva, että ei ole lähdetty saneeraamaan liikaa!
Olen yöpynyt Tammerissa noin 20 vuotta sitten, kun raahasin mieheni Tampereelle teatterireissulle. Nostalgiaa henkivä paikka se oli jo silloinkin. Ihana tuo kirje. Pitäisköhän kirjoittaa omasta työpaikasta samanlainen ja piilottaa johonkin pylvääseen. Jollain voisi olla hauskaa 40 vuoden päästä kun löytäisi sen 🙂
Tuo pylvääseen kätketty kirje oli kyllä hauska. Voin vain kuvitella tunnelmat, kun sitä on yön hiljaisina on väännetty paperille. Sitten on mietitty, että mihinkäs se laitettaisiin ja jännätty ehkäpä, löytyykö se jonkun remontin yhteydessä. Ihana idea.
Yövyin Tammerissä kolme vuotta sitten, kun se vielä kuului Sokos Hotelleihin ja pidin hotellista todella paljon! Päihittää kirkkaasti esimerkiksi Tampereen Torni-hotellin tyyliltään ja persoonaltaan. Ja Tammerin Trattoriassa on tullut syötyä jo useamman kerran ja aina on ollut todella onnistunut ravintolakokemus.
Mulla itselläni ei ole Tampereen hotelleista mitään muuta kokemusta kuin tämä. Tornista on puhuttu paljon, etenkin silloin kun avautui,mutta kun olen lukenut sieltä arvioita, niin ei ole paljoa kehuja saanut (muuta kuin maksettuja:D )
Olin kyllä tyytyväinen tähän!
Mielenkiintoisia tarinoita! Tammerissa onkin pitänyt vierailla, hinta ei ole paha. Hotellin yleiset tilavat vaikuttavat hurmaavilta, niissä voisi haahuilla / haaveilla pidemmänkin aikaa.
Tammer kyllä jos joku, on historiallinen hotelli. Yleiset tilat ovat kivasti ennallistettu, tosin ehkäpä pikku facelift voisi kohta jo olla paikallaan.
Olipa mielenkiintoinen postaus. Tänä kesänä samaisessa hotellissa yöpyneenä ja sille sydämensä menettäneenä oli kerrassaan ihana lukea noita vanhoja tarinoita.
Etsin postauksesi äsken luettavaksi, eli muillekin lukijoille tiedoksi, että tuosta allaolevasta linkistä löytyy myös tietoa hotellista : )
http://www.rantapallo.fi/samppanjaamuovimukista/2017/07/06/hotelliarvostelu-radisson-blu-grand-hotel-tammer-tampere/