Menorcan Ciutadella
Menorcan Ciutadella on saaren vanha pääkaupunki ja sijaitsee aivan saaren länsikärjessä. Menorcan Ciutadella on 25.000 asukkaan kaupunki, jossa on valtavan viehättävä vanhakaupunki ja mukavan kapean merenlahden pohjukka, jonka kummallakin puolella polveilee ravintola-alue.
Suosikki paikaksemme kaupungissa nousi pieni Placa la Libertatin-aukio, jonka keskellä sijaitsee kalatori, ja vierustoja kiertävät erilaiset kaupat ja ravintolat. Ravintoloiden idea on, että asiakas käy itse ostamassa torilta merenherkkuja, joista sitten valmistetaan annoksiksi syötäväksi. Mitenkään erityisen edullisia eivät hummerit, ravut tai kalat olleet. Ei ehkäpä se hintakaan, vaan kuumuus, oli tekijä, joka sai meidät jättämään syömisen täällä väliin.
Menorca | vanha pääkaupunki Ciutadella ja sen vanhakaupunki
Ciutadellan vanhakaupunki on melko pieni ja ajoittain turistisoitunut. Poliisit valvovat kuitenkin käyttäytymistä tarkasti ja esim. Ilman paitaa kuljeskeleville brittimiehille tehtiin selväksi, että paita päälle, tai askel toiseen suuntaan.
Vanhankaupungin ympärillä on paljon laajoja puistoalueita, sekä ”normaaleja” taloja, joiden välissä risteilevät kujien ja pienten katujen verkosto. Aamusta tai illasta oli kiva tehdä lenkkejä jalkaisin tai pyörällä. Keskipäivän jälkeen kuumuus nousi niin korkeaksi, että ainut järkevä teko oli vetäytyä siestalle kuten paikallisetkin.
Ferrieries | Menorcalla on kenkiä joka makuun
Mahónia, eli uutta pääkaupunkia ja Ciutadellaa yhdistävä tie on saaren valtaväylä, jonka varrella on muutama suurempi kaupunki, kuten Alaior, Es Mercadel ja Ferreries.
Näistä kaupungeista Ferreries lienee naisille se tunnetuin. Pretty Ballerinas -kengät valmistetaan Menorcalla ja merkin tehtaanmyymälä sijaitsee Ferrerissä. Me emme sinne jaksaneet mennä, mutta kylttejä paikasta näki kaikkialla. Walleni.us – blogin Sanna, sen sijaan oli kavereineen vieraillut ko. kaupassa.
Kengistä puhuessa on kai pakko mainita myös Menorcan paikalliset nahkasandaalit. Niitä saa tsiljoonassa eri värissä ja kuviossa ainakin Ciutadellassa. Kengät on valmistettu nahasta ja niissä on tukeva kumipohja. Itse en näistäkään innostunut, mutta joka toinen näytti sellaiset jalassaan kulkevan.
Fornellisin hummeripadat jäivät haaveeksi
Kun ajoimme Ciutadellaan, jäi reitin varrelle Menorcan pohjoisrannikolla sijaitseva Fornells. Fornells on kuuluisa hummerisoossistaan ja mekin suunnistimme saksiniekan kuvat silmissä kiiluen paikalle.
Ikäväksemme osuimme kylään juuri aamiaisen ja lounaan välillä, jolloin yksikään kuppila ei ollut auki. Kun lopulta löysimme aukinaisen ravintolan (ts. ovi oli auki, paikka ei), kerrottiin meille, että koko lounaskattaus oli loppuunmyyty. Sen verran suosittu siis tuo Fornellsin hummeripata…
Menorca | Ciutadella ja sen historia
Ciutadellassa on ollut vuonna miekka ja kirves karthagolaisten ja roomalaisten siirtokunnat. Kun Maurit marssivat Espanjaan päin, he valtasivat myös Menorcan 900-luvulla ja tekivät Ciutadellasta Menorcan pääkaupungin. Siksi Ciutadellassa on vielä paljon Maurilaisia rakenteita ja rakennustyyliä jäljellä.
Aragonin ja Katalonian kuningas Jaume I valtasi saaren takaisin 17.1.1287 ja tätä päivää juhlitaan nykyisin Menorcan kansallispäivänä. Saarella silloin asuneet muslimit myytiin orjiksi Ibizan, Valencian ja Barcelonan orjamarkkinoilla. Tosin osa päätti kääntyä yhtäkkiä ja ennalta arvaamatta kristityiksi ja he saivat toki jatkaa asumista saarella.
1600-luvulla osmaanit hyökkäsivät saarelle ja hävittivät Mahonin sekä Ciutadellan osittain. Mahonissa ottomaanit joukot ottivat mukaansa yli 6000 ihmistä orjikseen. Osmaanien iskujen päätavoite oli yleisesti kaapata kristillisä orjia osmaanien, eli Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän islamilaisille orjamarkkinoille. Siinä eivät äkillisen kääntymisyrityisen muslimeiksi auttaneet.
Osmanien eli ottomaanien valtakunnasta käytetään monia nimiä, mutta käytännössä kyse oli Turkin sulttaanikunnasta, joka käsitti nykyiset Algerian, Tunisian, Syyrian, Irakin, Iranin, UAE:n alueen, Azerbaidžanin, Unkarin, Kreikan, Israelin, Turkin, Romanian, entisen Jugoslavian ja muutaman muun pienehkön maa-alueen.
Ison-Britannia kiinnostui saaresta 1700-luvulla ja kuninkaallisen laivasto valloitti sen vuonna 1708.