Tampere Tamperrada | Pintxos-annokset Pirkanmaalla

by Anna | TÄMÄ MATKA

Tampere Tamperrada | Sanaleikki

Vuonna 2013 Tampere päätti nostaa Tampereen kokkien, sekä pirkanmaalaisen ruoan tunnettuutta. Tapahtuman esikuvaksi valikoitui Espanjan San Sebastianin* La Tamborrada -juhla. Syntyi Tampere Tamperrada. Tamperrada on siis sanaleikki ja tamperelainen versio Espanjan San Sebastianin La Tamborrada -juhlatapahtumasta.

Minun on pakko myöntään, että kun kuulin tästä kombosta, sieluuni sattui. Kuinka kulinaarikaupunki San Sebastianilla, josta löytyy asukkaita kohden eniten Michelin-tähtiä saaneita ravintoloita maailmassa, voisi olla yhtään mitään yhteistä Tampereen kanssa? Tampereen, josta tulee mieleen mustamakkara* ja sanonta ”On Tampereen tyttöset sieviä, kun syövät ne tuoreita rieviä.”

Voit lukea uskomattomasta ruokamatkastamme Espanjan ruokapääkaupunkiin, eli San Sebastianiin täältä.

Tampere Tamperrada | Baskien Tamborrada-juhla

La Tamborradaa juhlitaan joka vuosi 20. tammikuuta. Juhla alkaa yöllä klo 00.00 San Sebastianin vanhan kaupungin keskusaukiolla. Kellotornin lyöntien jälkeen alkaa orkestereiden musisointi ja kansa juhlii vanhan kaupungin kymmenissä pintxos-ravintoloissa. Fiesta kestää tasan 24 tuntia. Koko kaupunki on pukeutuneena kokkitakkeihin tai kokkihattuihin, millä kunnioitetaan San Sebastianin gastronomisia perinteitä ja baskiruoan ainutlaatuisuutta.

La Tamborradan kerrotaan alkaneen vuonna 1720, kun paikallinen leipuri oli täyttämässä tynnyreitä vedellä San Vicenten kirkon läheisellä lähteellä. Täyttäessään tynnyreitä leipuri lauloi ajankulukseen ja ryhmä ohikulkevia teinityttöjä pysähtyi rummuttamaan vesitynnyreitä laulun tahtiin. Nykyisin tuhannet rummut jatkavat tuota jammailusessiota 24 tunnin fiestan aikana.

Tamborrada II

Kuva Flicker merkillä @Chaquetadepollo

Tampere Tamperrada | Pintxos

Tapaksia kutsutaan Baskimaalla nimellä pintxos tai pinchos. Ne ovat verrattavissa tapaksiin, joita tarjoillaan muualla Espanjassa. Pintxos-annokset tarjoillaan tapaksista poiketen usein leivän päältä. Tyypillisiä Pintxoja ovat mm.  Pimientos de Padrón – paahdettua vihreää chilipaprikaa, Tortilla de patatas – perunatäytteinen munakas, Ensaladilla rusa – perunasalaatti tonnikalan ja kananmunan kera sekä Boquerones – sardellit joko viinietikassa tai friteerattuina.

San Sebastian food

Kannattaa kiinnittää Foie Gras-leivän hintaan huomiota. 2,80€ ! Se on tuo vaatimattoman näköinen leipä vasemmassa alakulmassa, mutta katsokaa hanhenmaksan paksuutta.

San Sebastian food 1

Toinen ehdottomasti kokeiltava Pintxo on oliiviöljyyn säilötty tonnikalan rintapala, joka syödään sardiinin ja miedon pepperonin kera. Makuyhdistelmä on jotain aivan taivaallista. Jos tätä herkkua koskaan tulee eteen, vannon, että nuolette lautaset.

Tampere Tamperrada | Pintxos Pirkanmaalla

Tamperelaiset ravintolat valmistavat oman Tamperrada-pintxos-annokset, joka on myynnissä kussakin ravintolassa maanantaista perjantaihin 14. – 18. elokuuta 2017. Pintxot tarjolla ravintoloissa klo 16 – 21, lounasravintoloissa klo 11 – 16.

Ruokailijat voivat äänestää parasta pintxosia 14.8.2017 klo 17.00 alkaen ja äänestys päättyy 19.8.2017 klo 12.00.

Ravintoloita on mukana tänä vuonna 55 kappaletta ja on mahdotonta yrittää yhden illan aikana käydä testaamassa niistä jokainen. Me testasimme useita ravintoloita, mutta osassa käännyimme jo ovelta pois. Pintxos-annoksien olemus ei ollut selvästikään auennut kokille ja minä en lähde tuhlaamaan aikaani käsittelettömän leivän päälle lätkäistyyn makkarapalaan. Alla ovat mukana vain ne, joissa maistoimme pintxhoja.

Huom! Kaikissa paikoissa oli tarjolla myös muitakin kuin kilpailuun osallistuvia pintxos-annoksia. Osasta olisin jopa valmis sanomaan, että väärin valittu kilpailuannos.

  • Astor – Poronmaksa frikadelli, puolukkahyytelöä, palsternakkamajoneesia – Jos haluat syödä jauhemaksapihvin leivän päällä, niin valitse tämä.
  • Inez – Kampasimpukkaterriini, ilmakuivattu härkä & sitruunakreemi – Kampasimpukat ja ilmakuivattu liha on klassinen yhdistelmä. Sitä en tajua, miten sen voi onnistua pilaamaan?
  • Copper Lifestyle – Kala-koira: minimaalaissämpylässä Napue-marinoitua lohta – Asiaa! Lohi oli erittäin hyvä, ellei täydellinen. Myös juomat oli valittu huolella. Txakolia löytyi. Txakoli on Esoanjan Baskimaan kuiva, pirskahteleva ja hapokas valkoviini. Tapoihin kuuluu, että viiniä kaadetaan laseihin nostamalla pulloa yhä korkeammalle ja korkeammalle. Tapa on erittäin näyttävä.
  • Izakaya Nomu – Snaideri: sake-marinoitua kakunipossua, chiliä ja shisoa – Nyhtöpossua pehmeenneellä leivällä
  • Huber – Dry aged tartar (lypsylehmästä), kananmunaa, lohenmätiä – Pyhä Maria! Nyt osui ja upposi. Menkää- menkää, juoksien jo syömään tämä. Myös toisena annoksena tarjoiltava härähäntäkroketti, mungopavut ja ruohosipulimajoneesi on taivaallinen!
  • Trattoria Tammer – Ahventerriiniä, jättirapua, fenkolia ja savupaprikamajoneesia – Annos oli hyvä, mutta suurimmat pisteet paikka saa pintxos-annoksien laadukkaasta valikoimasta. On tylsää käydä paikassa, joissa pinxhoja on vain muutama tarjolla. Ideanahan ovat juuri pintxos-suupaloja notkuvat tarjottimet, jotka houkuttelevat syömään yhä lisää ja lisää. Ja mikä parasta, löytyi myös jälkiruokapinxhoja, joita muualla ei tullut vastaan. 

Tampere Tamperrada

*Mustamakkara kuuluu pirkanmaalaiseen perinteeseen. Orivesi on saanut nimensä ja maineensa ison makkaran pitäjänä siitä, että pitäjän naiset tekivät ahneelle papille makkaran lehmän pötsiin.

*Kulinaarikaupunki San Sebastian sijaitsee Baskimaalla Biskajanlahden rannikolla. Helpommin määriteltynä Espanjan pohjoisrannikolla Atlantin rannalla.

 

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

3 comments

Tamperrada 2018 | Tampere ja pintxot kuuluvat yhteen - TÄMÄ MATKA 14 elokuun, 2018 - 6:54 pm

[…] Tampere Tamperrada | Pintxos-annokset Pirkanmaalla […]

Reply
Kohteena maailma / Rami 16 elokuun, 2017 - 1:17 pm

Täytyy todeta, että parin päivän tutkimuskierroksen perusteella lounaspintxot ovat olleet selvästi parempia kuin illalla nautitut. Tuo Huberin annos olisi hyvä käydä itsekin testaamassa, sillä aamulla kaverinikin kehui sitä eiliseltä kierrokselta parhaakseen. Tapahtuma on kuitenkin hyvä, mutta muutaman paikan annokset ovat kyllä tehty liian hätäisesti ilman suurempia tunteita.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 16 elokuun, 2017 - 6:02 pm

Teppo kävi syömässä Kauppahallissa tänään lounaspintxoja ja oli kovasti myös tyytyväinen niihin. Eli ilmeisesti illasta tarjotaan massalle ja lounaaksi tehdään huolellisemmin… tai jotain – vaikea sanoa.

Mä voisin tulla Tampereelle pelkästään päästäkseni Huberiin uudestaan. Sen verran vaikutuksen se ravintola teki!

Reply

Leave a Comment