Villa Ursus – Yö karhujen kanssa Ähtärissä

by Anna

Villa Ursus tarjoaa ”Kultakutri ja kolme karhua” -tunnelmaa

Villa Ursus. Ajatus yöstä karhujen kanssa pienessä mökissä, tuo mieleeni heti ajatuksen yöpymisestä karhunkatselukopissa. Varmasti upea kokemus sekin, mutta mukavuuteen taipuvaisena Villa Ursuksen korkeatasoinen majoitus ja ”Kultakutri ja kolme karhua” -tunnelma sopi minulle paremmin. Nallukoiden sänkyä en sentään päässyt testaamaan, mutta aamupuurot söimme samaan aikaan.

Kaupallinen yhteistyö Ähtäri Zoo

Villa Ursus
Villa Ursus
Villa Ursus

Villa Ursus tarjoaa näkymät suoraan karhuaitaukseen

Saavuin Ähtärin eläinpuiston alueelle elokuisena syysiltana ja kiertelin hetken hienoja järvi- ja harjumaisemia varsinaisen eläinpuiston ympärillä. Huomasin puiden keskellä pienen mökin ja ihmettelin sadun Kultakutrin tapaan: ”Kukahan noin sievässä mökissä mahtaa asua?”

Kun ajomatkan hiet oli huuhdottu pois Hotelli Mesikämmenen iltakylpylässä, lähdin saamieni ohjeiden mukaan kävelemään hotellilta kohti Villa Ursusta. Ja tuonne, jo näkemälleni mökillehän, ne ohjeet minut johdattivat.

Avatessani oven en nähnyt pöydällä kolmea höyryävää puurolautasta, vaan muhkean parisängyn ja ison ikkunan. Ryntäsin heti kurkistelemaan ulos. Ja siellähän ne nallukat olivat! Sisälle asti saatoin kuulla pientä örinää ja kolahduksia. Karhuilla oli iltakisailu meneillään. Ähtärin karhuperheen vahvuus on viisi nallea. Siihen kuuluvat 29-vuotias suuri Mimmi-äiti, aika suuri 8-vuotias Jaki-poika ja pienemmät 4-vuotiaat veljekset Kasper, Jesper ja Joonatan.

Hämärän alkaessa hiljalleen peittää karhutarhaa, maltoin laittaa kamerani syrjään. Oli aika tutkia Villa Ursusta paremmin. Rakastan erikoisia yöpymispaikkoja ja Villa Ursus on Ähtäri Zoon uusin ja ehdottomasti myös alueen ainutlaatuisin yöpymispaikka. Pellavalakanoissa loikoillen pystyin tarkkailemaan helposti suoraan alapuolella sijaitsevan karhuaitauksen elämää. Tämä oli minulle pitkän ajopäivän jälkeen juurikin riittävä aktiviteetti. Jääkaapissa oli sokerista ja suolaista naposteltavaa, ja juomaksi kuohujuomaa tai alkoholitonta nautiskeltavaa. Kippis ja kulaus vain, karhuseni!

Villa Ursus

Villa Ursus
Villa Ursus
Villa Ursus

Iltalukemiseksi: Eläintarinoita ja pandoja Ähtärissä

Löysin iltalukemiseksi, en sentään Kultakutri ja kolme karhua -satukirjaa, vaan eläintenhoidon- ja suojelun ekspertin Jukka Lahtisen: Eläintarinoita ja pandoja Ähtärissä. Miten monenlaisia tarinoita mahtuukaan Ähtärin historiaa. Koko kirja on riemukasta luettavaa, mutta muutama sattumus ansaitsee oman nostonsa:

Kotka on tyhmä lintu, kun siihen lähemmin tutustuu. Se ei vedä läheskään vertoja esimerkiksi varislinnuille. Sijoitimme kotkan kanssa samaan tilaan kaksi korppia, sillä korppihan on haaskoilla kotkan yleinen kaveri. Linnut saivat ravinnokseen kananraatoja ja yleensä ne tarjottiin kotkalle. Kotka asettui mahtavasti kananruhon päälle ja valmistui rauhallisin elein ruokailuun. Toinen korppiherroista asettui kotkan taakse ja alkoi kiskoa sen pyrstösulista, jolloin kotka kääntyi arvokkaasti ympäri, esittääkseen vastalauseen moisesta häirinnästä. Samalla se irrotti otteensa kananruhosta, jolloin toinen korppi sieppasi kanan ja vei mennessään paikkaan, johon kotka ei päässyt. Kotka meni päivästä toiseen samaan helppoon ja olisi kuollut nälkään, elleivät eläintenhoitajat olisivat pitäneet sen puolta.

Hirviaitausta piti laajentaa, ja sähköpaimen oli siihen nopein ja edullisin tapa. Kun hirvisonnit päästettiin uuteen osan tarhaa, ne lähtivät hyökkäykseen aidan takana odottavia asentajia ja työntekijöitä kohden. Hierarkiassa ylimpänä oleva Juuso johti hyökkäystä. Tappipää, Juuson innokkaana ihailija matki sen käyttäytymistä. Juuso saapui aidalle, jonka riukujen välisiin rakoihin oli asennettu sähköpaimenen langat ja ryhtyi haistelemaan lankoja saaden äkäisen sähköiskun. Se hyppäsi muutaman metrin taaksepäin ja puisteli päätään epäuskoisena. Tappipää seurasi tapahtumaa sivusta ja päätti kokeilla samaa. Nuorena ja innokkaana sille ei kerta riittänyt, vaan se toisti yrityksen. Sitten se päätti kokeilla sarvella, joka tavoitti langan ja laittoi sonnin jälleen hyppäämään taakse päin. Kaksi isoa hirvisonnia seisoi ihmeissään. Ohut lanka oli voittanut ne.

Villa Ursus | Puurolle samaan aikaan karhujen kanssa?

Yöllä en kuullut mitään ääniä karhutarhasta, mutta aikaisin auringon noustessa heräsin melskeeseen. Tässä Villa Ursusta lähimmässä tarhassa asuvat ja telmivät veljekset Kasper, Jesper ja Joonatan. Kaikilla näytti olevan omat lempipaikkansa, jota myös hieman mustasukkaisesti toisilta puolustettiin. Seurailin kuinka yksi nallukoista yritti kiivetä toisen jo valloittamalle korkealle kivelle. Ei muuten päässyt, vaan joutui peruuttamaan takaisin maahan.

Tein itselleni puuron ja hörpin kahvit nallejen touhuja katsellen. Karhuherrat lähtivät sisälle yksi kerrallaan, ehkäpä aamupuurolle nekin, ja minä päätin ottaa vielä pienet aamulevot ennen varsinaiseen Ähtärin eläintarhaan tutustumista. Heräsin hetken päästä ja ihmettelin mitä karhut nyt tekevät. Ääni oli kuin joku lapioisi. No niinhän se olikin. Karhut oli suljettu sisätiloihin ja ihailtavaksi tilalle tullut tarhaa siivoava Homo sapiens.

Villa Ursus
Villa Ursus

Villa Ursus – Käytännön tietoa

Villa Ursuksessa oli tarjolla vettä vain kasvojen ja käsien pesuun, mutta ei hätää. Majoituspakettiin kuuluu ilta- ja aamukylpylä. Huoneesta löytyi pullovettä, naposteltavaa, vedenkeitin, jääkaappi ja kaikki mitä nyt ylipäätänsä tarvitaan mukavaan ja laadukkaaseen yöpymiseen.

Pieni uinuva insinööri minussa innostui polttavasta kuivakäymälästä. Aikanaan tällaista ratkaisua tuli mökille harkittua. Polttava kuivakäymälä osoittautui näppäräksi ja käytettyäni sitä itse uskon nyt vihdoin, että poltto polttokammiossa on turvallista ja täysin tuoksutonta.

Matkatavarat kannattaa jättää autoon tai hotellin vastaanottoon säilytykseen. Lähimmältä parkkipaikalta on joitakin satoja metrejä kävelyä Villa Ursukselle.

  • Yöpyminen Villa Ursuksessa kahdelle henkilölle
  • Ilta- ja aamukylpylän Hotelli Mesikämmenessä
  • Aamiaisen Hotelli Mesikämmenessä
  • Ähtäri Zoon pääsyliput (Pandat, eläinpuistokierros ja kotieläintila Farmi)
  • Hinta 450 €

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

21 comments

Suomen majakat - 24 majakkaa Suomessa - Meriharakka.net 23 syyskuun, 2020 - 4:19 pm

[…] Villa Ursus – Yö karhujen kanssa Ähtärissä […]

Reply
Muu maa mandariini / Oona 12 syyskuun, 2020 - 7:21 pm

Kivan näköinen paikka! <3 Olen asunut nyt kuusi vuotta ulkomailla ja tuntuu, että Suomeen on tullut vaikka mitä sen jälkeen kun lähdin. Ihanaa!

Reply
Anna 13 syyskuun, 2020 - 8:30 am

Kiitos

Tämä oli minullekin aivan uusi tuttavuus. Tänä kesänä tullut käyttöön.

Reply
Päivi/ Kelvästä kartalle 12 syyskuun, 2020 - 11:36 am

Tämä voisi kyllä olla kiva kokemus! Mukava olisi petillä pötkötellen seurata nallelaisten touhuja. Kiva kun Suomeenkin tulee näitä vähän erilaisempia vaihtoehtoja, tämä on selkeästi vähän ”luksuksempi” vaihtoehto perinteiselle karhukopille erämaassa. Helppoa ja vaivatonta, ja tuosta kylpylämahdollisuudesta iso plussa!

Reply
Anna 13 syyskuun, 2020 - 8:33 am

Kiitos Päivi

Todellakin hieman enemmän luksusta ja ehdottoman vaivatonta. Sopi minulle loistavasti. En itse mihinkään männikköön niin kovasti jaksaisi lähteä kuljeksimaan.

Reply
Paula - Viinilaakson viemää 11 syyskuun, 2020 - 8:02 pm

Tämäpäs oli hauska majoitus. En ole koskaan kuullut tällaisesta, enkä huomannut mökkiä kun olimme Ähtärissä viime vuonna. Lapsille tämä olisi varmasti aika hauska elämys. Siis omilleni ainakin.. ha ha. Jäin miettimään, että onko tämä mökki myös talvella käytössä vai vain kesäisin? Eikös Ähtärin eläinpuisto kuitenkin ole talvellakin auki. Vai olenkohan ihan väärässä.

Reply
Anna 13 syyskuun, 2020 - 8:36 am

Kiitos Paula

Luultavasti tämä ei ollut auki vielä silloin. n siis ihan uusi. Lapsille todellakin olisi varmasti mieleinen. Ja kaikille lapsenmielisille. Kyllä Ähtäri on minusta auki talvella myös!

Reply
Sari / matkalla lähelle tai kauas 9 syyskuun, 2020 - 7:58 pm

Kivan näköinen paikka ja kivalla paikallakin mutta silti valitsisin sen katselumökin ja menisin luonnon helmaan karhuja katsomaan.

Reply
Anna 13 syyskuun, 2020 - 8:35 am

Kiitos Sari

Voisin minäkin luontoon mennä karhuja katsomaan, mutta en haluaisi joutua kävelemään missään ryteikössä kilometrikaupalla 😀 Voihan sitä kokeilla kumpaakin!

Reply
Merja / Merjan matkassa 9 syyskuun, 2020 - 4:37 pm

Karhunkatselukopeista on näkynyt aika paljon blogikirjoituksia kesän aikana, mutta tämä oli uusi tuttavuus. Kuvien perusteella vaikuttaa todella viihtyisältä ja mikäs sen mukavampaa kuin katsella ikkunasta nallukoiden touhuja. Hinta on vaan niin suolainen, että ihan tältä istumalta en aio varata 🙂

Reply
Anna 13 syyskuun, 2020 - 8:36 am

Kiitos Merja

Juu, luultavasti olin se ensimmäinen bloggaaja tuolla 😀 Vaikea sanoa, pääseekö oikealla karhukopilla vielä lähemmäksi karhuja. Sehän tietty riippuu siitä, kuinka lähelle nallet koppia tulevat. Tässä se aita luonnollisesti rajoittaa sen etäisyyden.

Reply
Pirkko / Meriharakka 9 syyskuun, 2020 - 9:23 am

Hei, tämähän kuullostaa ehdottomasti paikalta, joka täytyy laittaa jollekin listalle! Ähtäriä olen aina silloin tällöin miettinyt, mutta aina se on tuntunut olevan liian kaukana. Mutta jos ensi kesänä lähtisimme Vaasan seudun majakoita katselemaan, niin ehkä tämäkin voisi sille reitille sopia.

Reply
Anna 13 syyskuun, 2020 - 8:39 am

Kiitos Pirkko

Oli kyllä helppo ja vaivaton kokemus. Itse tykkäsin Ähtärin eläintarhasta. Se on joku 4-5 kilometriä leppoisaa kävelyä ja on kiertänyt kaikki tarhat, kotieläintilat ym. Ja kiva oli olla vähän viileämmällä ilmalla tuolla. Kesähelteillä voisi tulla kunnon hiki ja eläimetkään ei niin liiku.

Reply
Reissu-Jani 8 syyskuun, 2020 - 5:28 pm

Onpa tuotteella hinta. Vaikka kylpylä- ja eläinpuisto olisi 100€/hlö, niin jäisi silti majoituksen hinta oli 250€. Okei – karhut näkyy kopista. Toki hinnoittelu ja kohderyhmää on varmaan mietitty oikein. Näkeepä karhut sisätiloista käsin.

Reply
Anna 13 syyskuun, 2020 - 8:42 am

Kiitos Jani

Eihän tuo halpa ole, mutta elämä on.
Luultavasti asiakaskunta on paljonkin merkkipäiviä (häitä ym.) viettäviä tai ostetaan lahjaksi/palkinnoksi tällainen yö.
Jos muuten jostain lasi-iglusta pyydetään 700 euroa, niin siihen nähden ei kalliskaan 😉

Reply
Anna | Muuttolintu 7 syyskuun, 2020 - 9:38 am

Komppaan Teijaa, kivaa, että Suomestakin alkaa löytymään koko ajan enemmän tällaisia elämyksiä ja erikoisia majapaikkoja. Erikoiset majapaikat on lähellä myös meidän sydäntä, ja tämä näyttää tosi kivalta. Karhunkatselukoppi on ollut itsellä haaveissa, mutta hyvä tietää, että tällaisiakin vaihtoehtoja löytyy.

Reply
Anna 13 syyskuun, 2020 - 8:43 am

Kiitos Anna

Mä niin tykkään, että markkinoilta alkaa löytymään muitakin kuin perushotellihuoneita. Majoittuminen voi ihan hyvin olla matkan ”se” juttu!
Karhunkatselu luonnossa on tietty ihan erilainen elämys. Pitää varmaan kokeilla sekin, niin pääsee vertailemaan!

Reply
Teija / Lähdetään Taas 7 syyskuun, 2020 - 7:25 am

Hauska idea! Kyllä se karhunkatselukoppikin voi olla ihan mukava. Me olimme kylläkin sellaisessa pikkiriikkisessä kahden hengen parin hassun neliön kopissa (mistä tykkäsimme ihan tosi paljon), mutta mukavuudenhaluisemmille on olemassa kyllä ihan mökkejäkin.
Mutta täytyy kyllä sanoa, että mielettömän hyvin ovat lähteneet laajentamaan palvelutarjoamaa, ja ihanaa, että Suomessa pääsee tällaisiin elämyksiin käsiksi!

Reply
Anna 13 syyskuun, 2020 - 10:22 am

Kiitos Teija

Uskon kyllä, että karhunkatselukoppeja on monenlaisia 😀 Hieman kuten on eritasoisia safarejakin.

Vaikka koronakesä on ollut ihan kamala, niin toisalta se pakottaa jatkossa matkailutuottajan ideoimaan yhä enemmän uutta. Eli siinä mielessä hyvä.

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 6 syyskuun, 2020 - 9:50 pm

Kuulostaa kivalta kokemukselta! Me ollaan käyty aika paljon piilokojuissa katselemassa eläimiä, erityisesti karhuja, mutta myös muita suurpetoja ja esim. metsoja. Ollaan tykätty noista kojuista todella paljon. Ne ovat tasoltaan tietysti todella paljon vaatimattomampia, mutta kokemus muuten luonnon keskellä vertaansa vaille!

Reply
Anna 13 syyskuun, 2020 - 10:26 am

Kiitos Mikko

Mä en ole ollut missään piilokojussa Suomessa. Afrikassa kylläkin. Myönnän ihan suoraan, että olen aika pilallehemmoteltu. En tykkää ryömiä missään metsässä keskellä suota, vaan mulle sopi oikein hyvin tällaiset ”puhtaat valkoiset lakanat + nallet” -kokemus. Joku kiva mökki, minkä eteen tulisi karhuja ja susia, voisi olla ihan jees. Vähän kuin safarilla, missä parhaimmillaan itse notkui drikkkilasi kädessä terassilla ja norsulauma tallustaa joenpenkalla alapuolella 😀

Reply

Leave a Comment