Granada ja Alhambra, maurien kaupunki
Granada ja Alhambra. Granada on paitsi Andalusian sydän ja viehättävä kaupunkikohde, myös Espanjan kultturimatkojen huippukohde. Myytyjen lippujen perusteella Granadan Alhambra on koko Espanjan suosituin nähtävyys. Kaupunki on myös oma suosikkini Andalusiassa.
Luulen, että moni jättää Granadan käymättä sen hieman hankalan saavutettavuuden takia. Uskon myös, että monellakaan ei ole käsitystä Alhambran linnoituksen koosta ja vaikuttavuudesta etukäteen. Paikkaa voi hyvin verrata Cordobaan ja La Mezquitaan, joka pääsee myös aina yllättämään satunnaisen matkailijan. Uskallan hyvin luvata Granadan ja Alhambran jäävän mieleen sellainen wau-kohteena.
Granada, Maurien kaupunki. Täällä asuttiin jo 400-luvulla EAA. Roomalaisten aikana kaupungin nimi oli Illibris. Vuonna 711 maurit valloittivat kaupungin ja nimesivät sen Granadaksi. Kaupungin loisto kesti viitisensataa vuotta ja se nousi tuona aikana taiteelliseen ja kulttuuriseen kukoistukseen. 1200-luvulla Granada oli Euroopan rikkaimpia ja suurimpia kaupunkeja.
Granada, verinen maa. Maurien silmin sinusta uneksin hurjana ja suutelen tulipunaista suutasi. Granada, minun mehukas omenani. Maa, joka on täynnä härkiä, naisia, verta ja aurinkoa.
Granada ja Alhambra – Maurien kaupunki ja punainen linnoitus
Granadan Alhambra on yksi merkittävimmistä Andalusia maurienaikaisista rakennuksista ja 1300- luvun islamilaisista rakennuksista Euroopassa. Se oli paitsi Nasdir-sulttaaneiden asuinpaikka, myös linnoitus ja kaupunki.
Alhambran nimi tulee arabian kielen sanoista al-gala`at al-hamra, punainen linnoitus. Ensimmäinen rakennus paikalle tehtiin 1100-luvulla, mutta tästä ovat jäljellä enää rauniot. Varsinainen rakennusbuumi oli 1300-luvulla ja silloin paikalle loihdittiin mm. suurenmoinen Palacio de los Nazaries, josta löytyy erikseen tietoa alempaa.
Alhambra on paljon muutakin kuin vain linnoitus
Alhambrassa on todella paljon kauniita puutarhoja ja vesiaiheita. Yksi syy tuhlailevaan veden käyttöön on muslimien paratiisin kuvailu reheväksi puutarhaksi. Ken on käynyt Andalusiassa kesän polttavalla helteellä, ymmärtää miten hyvältä ilmaa viilentävä vesi ja kaunis suihkulähteiden solina on tuntunut puutarhassa kävelijästä.
Palatsialueen ulkopuolella medinassa, työskenteli aikanaan paljon käsityöläisiä ja alueen läpi kulki suuri katu, jota nykyisin kutsutaan nimellä Calle Real. Täällä sijaitsee myös maurien aikainen hamami. Nämä alueet jäävät turistilta usein eteenpäin kiirehtiessä katsomatta, itsekin osuimme kylpylään ihan sattumalta.
Alcazaba on alueen vanhinta rakennuskantaa ja kyseessä on sotilaslinnoitus. Linnoituksessa on useita eri terasseja, joille voi kiivetä melko vaivattomasti. Tämän osan parasta antia ovat hienot maisemat kaupunkiin ja Alhambran alueelle.
Carlos V:nen renessanssipalatsia haukutaan monessa oppaassa rumaksi, koska se on muusta rakennusmassasta poikkeava. Ruma tämä 1500-luvulla rakennettu espanjalaistyylinen palatsi ei kuitenkaan missään tapauksessa ole. Arkkitehtinä toimi Pedro Machuca, joka oli opiskellut itsensä Michelangelon alaisuudessa. Rakennus on ulkoapäin jyhkeän neliskanttinen, mutta sisältä 32 holvia muodostavat kauniin kaksikerroksisen kehän.
1700- ja 1800-lukujen aikana Alhambran kunnossapitoa laiminlyötiin ja sen seurauksena linnoituksen koristellussa käytetyt värit:sininen, punainen sekä kultaisen keltainen, ovat liki kokonaan hävinneet. Vuonna 1870 linnasta tehtiin kansallismonumentti. Se on kuulunut UNESCO:n maailmanperintöluetteloon vuodesta 1984 lähtien.
Palacios de los Nazaries
Palacios de los Nazaries on yksi vaikuttavimmista ja hienoimmista mauripalatseista, mitä koskaan on rakennettu. Nazridin palatsista löytyvät kaikki arabipalatseille tyypilliset sirot ja yksityiskohtaiset koristelut. Kalkki-kipsiseoksesta muotoillut koristekuviot ovat kuin pitsiä seinillä, ja ne toistuvat yhä uudestaan ja uudestaan. Täällä tuhat ja yksi yötä muuttuu todeksi.
Seinissä toistuvat myös sanat: Wala ghaliba illa Allah, ولا غالبا إلا الله, Ei ole muuta jumalaa. Kaikki nämä kirjoitukset oli alun perin maalattu kirkkain värein, mutta aika on syönyt osan loistoa.
Toinen ällistyttävän upea koristelutapa on geometriaan perustuva keramiikkalaattatyö. Seinien alaosat ovat tehty tällä tekniikalla ja se luo täydellisen vastakohdan seinien yläosan stukkotöiden hillityille väreille. Erään asiantuntijan sanoin: ”maurit sovelsivat poikkeuksetta arkkitehtien tärkeintä periaatetta: on koristeltava rakennus eikä koskaan rakennettava koristeita”.
Miten paljon tähän romanttiseen rakennusryhmään liittyykään tarinoita ja perimätietoa, totta ja tarunomaista, kuinka monia sekä espanjalaisia että arabialaisia lauluja ja romansseja rakkaudesta, sodasta ja ritarillisuudesta!” – Washington Irving 1800-luku
Hunajakennomaiset katot ja sulttaanin lempivaimot
Suurimmat taidonnäytteet ovat kuitenkin katossa. Suuret kupolit joissa on käytetty täysin poikkeuksellista rakennetta. Katot muistuttavat ikään kuin hunajakennoja, ja ei ole yllätys että niiden kattojen alla asuivat sulttaanien lempivaimot.
Perimätiedon mukaan palatsissa on myös sali, Sala de los Abencerrajes, missä murhattiin koko Abencerrajesin perhe lapsineen ja palvelijoineen, niin että: ”syyttömien veri valui valtoimina puroina portaille ja tarttui marmoriin”. Syy teloitukseen on arvattavissa helposti. Perheen pää oli mennyt ja liehitellyt Zoraya-nimistä kaunokaista, joka oli sulttaani Abu al-Hasanin haaremin suosikki.
Käytännön neuvoja Alhambraan ja Palacio de los Nazaries vierailuun
Helpoiten alueelle pääsee ottamalla bussin, joita kulkee 10 min välein. Näissä busseissa lukee erittäin selvästi Alhabra. Me kävelimme osan matkaa ja kun maisema muuttui tylsäksi ja nousu kukkulalle alkoi, hyppäsimme bussiin.
Lippuvaraus kannattaa tehdä etukäteen. Tämä varauspaperi vaihdetaan sitten lippuluukulla pääsylippuun. Lippu ei kuitenkaan oikeuta vierailuun Palacio de los Nazariesiin! Tähän pieneen palatsin osaan päästetään vain 300 henkeä ennakolta varattuina aikoina. Nettimyynti näyttää usein koko päivälle täyttä, mutta hotelleilla on omat kanavansa saada liput halutulle ajankohdalle. Älä vieraile Alhambrassa käymättä Palacio de los Nazariesissa. Se on matkan kokokohta!
Aukioloaikoja ja muuta infoa, sekä lippuja voit tilata täältä.
Alhambran linnoitukseen pääsee sisälle myös hevosenkengän muotoisen suuren kaariholvin alta (ei lipunmyyntiä), jota kutsutaan Oikeudenmukaisuuden portiksi. Nimi viittaa tuomioistuimeen, joka kokoontui sen holvissa muslimivallan aikana ja käsitteli kansalaisten pienempiä ongelmia, sitä mukaa kuin niitä esitettiin.
Suosittelen tätä Oikeudenmukaisuuden porttia alueelta poistumiseen. Siitä alkaa mukava alamäki kohti kaupunkia puiden varjossa. Me kävelimme hiljalleen tätä kautta alas kohden kaupungin keskustaa ja otimme sieltä sitten bussin eteenpäin. Moni käveli tätä tietä linnoitukseen, mutta nousu on todella jyrkkä ja pitkä!
El Suspiro del Moro, eli Maurin huokaus
Granadan kannalta ratkaiseva käänne tapahtui vuonna 1469. Silloin toisensa saivat Aragonian kuningas Ferninand ja Kastillian kuningatar Isabel. Paavin siunauksella ja katolisen kirkon rahoituksella kuningaspari pääsi toteuttamaan unelmaansa: Espanjan yhdistämistä ja muslimien karkoittamista pois Pyreneiden niemimaalta.
Jotain Granadan kyvystä puolustautua kertonee se, että ainut keino linnoituksen muurien murtamiseksi olisi ollut sen ajan high tech sotatekniikka, eli uudentyyppinen kanuuna, jolla voitiin ampua liki satakiloisia kiviä ja ruudilla täytettyjä rautaisia ammuksia. Koska Granada ei kuitenkaan saanut ulkopuolista tukea, se joutui antautumaan pitkien neuvottelujen jälkeen vuonna 1492. Ferninand ja Isabel antoivat ns. Granadan julistuksen. Lupauksessa puhuttiin uskontojen välisestä vuorovaikutuksesta ja suvaitsevuudesta. Muslimit saisivat kolmen vuoden verovapauden ja muita etuja. Kuningaspari saapui jopa antautuneeseen Alhambraan pukeutuneita muslimeiden asuun.
Kuten aina, valloittajien lupaukset olivat vain sanojen helinää ja mm. kaupungin 50 000 juutalaiselle annettiin neljä kuukautta aikaa omaksua kristinusko. Suurin osa teki omat johtopäätöksensä tulevaisuudesta, keräsi tavaransa ja muutti muualle.
Viimeinen kuningas Muhammad XIII Abu-Abdallah luopui kruunusta ja muutti maanpakoon Marokkoon. Tarina kertoo, että lähtiessään kaupungista kuningas perheineen pysähtyi kaupungin ulkopuolella korkealla paikalla, mistä avautui näkymä merelle, jonka yli onneton hallitsija joutuisi purjehtimaan Afrikkaan. Paikka tunnetaan nykeään nimellä El Suspiro del Moro, eli Maurin huokaus. Kun he viimeisen kerran antoivat katseensa viipyä loisteliaan punaisessa Alhambran palatsissa, kuninkaan äiti tokaisi pojalleen: ”Itke nyt kuin nainen sitä, mitä et kyennyt puolustamaan kuin mies.”
Granadan katedraali
Granadan keskipiste on sen katedraali. Goottilaiskaunokaisen rakentaminen alkoi heti reconquistan jälkeen 1500-luvun alussa maantasalle jyrätyn Granadan päämoskeijan perustalle. Katedraali suunniteltiin alunperin goottilaiseksi, mutta koska sen rakentaminen venyi, löytyy rakennuksesta myös paljon renesanssin ja barokin piirteitä.
Nykyisin katedraali on sokkelomaisten katujen puristuksissa, eikä sitä oikein edes huomaa ennen kuin seisoo aivan vieressä.
Vinkkejä Granadaan
Kaikki liikkeet suurimpia ketjukauppoja lukuun ottamatta sulkeutuvat päivittäin siestan ajaksi (n. klo 13-16).
Bussilinjat 30 ja 31 auttavat tavoittamaan kaiken olennaisen kaupungista.
Mirador de San Nicolasin näköalatasanne on hyvä paikka istua iltaa. Ei ole huono idea ottaa mukaan pullollista kuohuvaa. Näköalapaikalta avautuu mahtava näkymä kohti Alhambran linnoitusta ja etenkin auringon laskiessa paikka on hieno. Paikalla voi olla paljon turisteja, mutta toisaalta aukio on suuri ja istumapaikkoja löytyy. Takaisin kannattaa tulla bussilla, joita liikkuu kaikkien nähtävyyksien luona 10 minuutin välein.
Albaicíni, eli arabikorttelit ovat se paikka, johon kannattaa suunnata etsimään hyvää ruokaa. Alueella yksin liikkumisesta pimeällä on varoiteltu, mutta itse en kokenut paikkaa mitenkään vaaralliseksi. Tosin sokkeloisille kujille ei pääreitiltä kannata lähteä.
Realejo, eli Granadan vanhaa juutalaisalue, tarjoaa lukemattoman määrän hyviä tapasbaareja ja paikka on siistimpi kuin arabikorttelit. Realejoa rajaa ylhäällä Alhambran linnoitus. Siellä on ihana kävellä illalla, mutta myös aamulenkki on upea noissa maisemissa.
Granada sijaitsee Sierra Nevadan ympäröimässä laaksossa, joten talvisin on mahdollisuus päästä myös laskettelemaan Euroopan eteläisimpään laskettelukeskukseen.
16 comments
[…] Moskeijoijen ja minareettien lisäksi myös 1300-luvun maurilaisaikaiset palatsit Espanjassa ja Marrakeshin palatsit ovat hämmästyttävän samankaltaisia. Mm. Ahmad al-Mansurin Marrakeshiin vuonna 1578 rakentama El Badin palatsi on hyvin pitkälti kopio 1300-luvun Nasridien dynastian kuninkaiden palatsista (Alhambra) Granadassa. […]
[…] Granada ja Alhambra – Maurien kaupunki ja punainen linnoitus […]
Aivan ihanan jutun kirjoitit minun lempikaupungistani. Olen käynyt Granadassa kaksi kertaa, ensimmäisellä kerralla Alhambraan pääsi noin vain, ilman mitään ennakkolippuja. Toisella kerralla emme saaneet lippuja edes pari päivää aikaisemmin! Nyt minulla on pähkäilyssä, lähtisinkö talvilomalla Gnanadaan ja Sierra Nevadaan vaiko Venetsiaan ja Dolomiiteille … Talvinen Granada kiinnostaisi. Kesällä siellä on joka vierailullani ollut lämpöä +40… Viileämpikin riittäisi.
Granada on minun lempipaikkani Andalusiassa <3 Kaupunki on vaan niin i h a n a.
Olen vieraillut kaupungissa kolmesti ja kesällä siellä on liian kuuma. Meinasi puhti loppua. Tuo pääsylippujen hankkiminen jäi myös viimeksi aivan liian myöhään ja jouduimme maksamaan niistä hotellinomistajalle vähän liikaa extraa. Mutta silti se kannatti.
Huomenna lähdetään jälleen Espanjaan. Mutta tosin pohjoiseen...
Aivan huikean upeat rakennelmat! Tuonne kun pääsisi valokuvaamaan 🙂
Minä tykkäsin paikasta aivan käsittämättömästi. Oikeastaan olisi pitänyt olla kiikarit, niin olisi voinut tiirailla kaikista pienimpiä yksityiskohtia! Alhambraa ja Granadaa ei voi kun suositella.
[…] tunnelmaan, että blogissa on jo 12 postausta Andalusian automatkoista. Cadiz, Sevilla, Cordoba ja Granada, ovat Andaluisian helmiä, mutta niiden lisäksi alueelta löytyy lukemattomia kokemisen arvoisia […]
Mieletön paikka! Manner-Espanjalle pitäisi jossain vaiheessa antaa aikaa, koska kovin on vähälle jäänyt.
Suosittelen ehdottomasti!
Tuolla on niin käsittämättömän hieno ja rikas historia ja paljon katsottavaa, liikkuminen on helppoa ja lennot edullisia.
Niin upeeta! Tuo kuva missä on tuo heijastus vedessä on mieletön.
Kiitos!
Siinä on ehkä sekuntti aikaa ottaa kuva. Sitten jo tunkee samalla paikalle seuraava kuvaaja…Parissa kuvassa on jonkun käsi tiellä 😀
Upeita kuvia ja minuakin hieman epäilyttää se ihmislauma, kun olen kuullut miten suosittu paikka on kyseessä…Sun kuvat antaa siinä mielessä loistavan virtuaalikierroksen, kun olet onnistunut deletoimaan kaikki muut turistit poiskuvista 😀 Eli jos visiitti jää väliin, niin ainakin tämä sun postaus oli hieno kurkistus palatsiin 🙂 Mitä lippu muuten kustansi?
Juu, mulla on kamerassa sellainen toiminto, millä saa kaikki japanilaiset katoamaan 😉
Lippu maksaa 15,50 eur. ja kätevintä on ottaa se netistä. Siinä näkee kuinka monta paikkaa on mihinkin aikaan tuonne palatsiin vapaana. Voi olla muuten päiviä täynnä. Jos ei löydy, niin hotelleilla on oma ”kiintiö”, eli mekin otettiin hotellin kautta liput. Ne nappaa siitä muutaman euron välistä, mutta sitähän tuo tuolla on…
Varaus vaihdetaan portilla oikeaan lippuun ja siinä välttää ruuhkat lipunmyynnissä. Tuonne on myynnissä monenlaisia lippuja, puutarhaan, kierroksille jne. Mutta se ihan peruslippu kyllä minusta riittää.
[…] Granada – Palacios de los Nazaries, tuhannen ja yhden yön tyyliä, Instagram Travel Thursday […]
Juuh…Tietenkin se on utopiaa kuvitella saavansa olla jossain yksin, mutta kyllä ne 100 japanilaista tuppaa ärsyttämään aika lailla 😀
Aivan mahtavia yksityiskohtia! Vaikka aikas kärsimättömänä nähtävyyksien kiertäjänä täytyy kyllä tunnustaa että hirveän kauan en jaksaisi väenpaljouden keskellä kiertää. Hyvä että kierros siis onnistui näin virtuaalisesti 🙂