Mijas – Hyvä päiväretkikohde Fuengirolasta

by Anna | TÄMÄ MATKA

Mijas on valkoinen kylä, mutta ei kovinkaan perinteinen tai rauhallinen enää. Talot ovat valkoisiksi kalkittuja, mutta ”oikeiden” Pueblo Blancojen kanssa tällä, jo 1960-luvulta saakka matkailusta elinkeinonsa saaneella kylällä, ei minusta ole enää paljoakaan tekemistä. Viehättävä Mijaksen kylä kylläkin on, ja juuri sopiva päiväretken kohteeksi vaikka Fuengirolasta.

Mijas sijaitsee 30 kilometriä Malagasta etelään ja 8 kilometrin päässä Fuengirolasta. Mijaksen sijainti näin lähellä suuria kaupunkeja, tekee siitä suositun ja helpon vierailukohteen. Mikäli omaa autoa ei ole käytössä, pääsee paikallisbussillakin perille.

Pysäköi auto suosiolla suurelle parkkipaikalle (koko päivä hintaan 1 euro) kylän sisäänkäynnin lähellä. Aikaisin aamusta pysäköintipaikan saaminen voi kylästä olla tuurilla mahdollista, sen jälkeen ei.

Mijas

Mijas

Mijas

Mijas

Mijas

Mijas

Mijas

Mijas

Kiven neitsyen kappeli

Kiven neitsyen kappeli eli Santuario de la Virgen de la Peña rakennettiin kiven sisään Friar Diego de Jesus Marian ja San Pablon toimesta vuonna 1548.

Kansantarinan mukaan 1500-luvulla kaksi pientä lasta huomasivat kyyhkyn istuvan kallion päällä päivä toisensa jälkeen. Toinen lapsista kertoi tästä muurari-isälleen, joka päätti tutkia kalliota tarkemmin. Hän huomasi kiven olevankin ontto ja alkoi kaivaa tietä syvemmälle kallioon. Täältä hän löysi neitsyen kuvan, Myöhemmin neitsyt ilmestyi hänelle käskien rakentamaan paikalle kappelin.

Toinen kirkko löytyy kylän korkeammasta osiosta. Siellä sijaitsee Iglesia de la Inmaculada Concepción. Tämä kirkko rakennettiin vuosina 1541-1565 ikivanhan moskeijan raunioihin.

Mijas

Mijaksen keskipäivä

Mijaksen keskipäivä on siestan takia unelias. Me kävelimme muutaman tunnin ajan kylässä etsien laiskasti ruokapaikkaa. Lopulta tajusimme, että jos emme kohta söisi, menu del diat katoaisivat valikoimista.

Mijas ei ole mikään kulinarismin kehto, vaan tarjoilee tasapaksua turistilistaa ja perustapaksia. Onnistuimme kuitenkin löytämään ravintolan, jossa lounaslistalla oli lampaankyljyksiä, sekä grillattua kalaa. Ei Mijaksessa siis nälkäiseksi jää, mutta ehkäpä ruokailu olisi silti kannattanut jättää iltaan. Löysimme nimittäin eräältä kujalta argentiinalaisen pihviravintolan, jossa olisi illasta ollut hiiligrillissä tulet. Harmillisesti kahta isoa ateriaa ei vatsa päivässä vedä.

Mijas

Mijas

Mijas

Mijas

Mijas

Mijas

Tällaisia tauluja saa hankittua kotiinsa muutamalla kympillä

Mijas

Menikö jo överiksi?

Mijaksen aasit

Mijaksessa käväisin ensimmäistä kertaa vuonna 2014, maaliskuun lopulla. Tämä vierailu oli vain nopea kävely aamulla, ennen turistibussien saapumista. Tuolloin otsikoihin olivat juuri nouseet Mijaksen aasien, eli burro-taxien huono kohtelu. Itselleni jäi vahvasti tunne, että kertomukset aasien huonoista työoloista eivät olleet lainkaan liioiteltuja.

Nyt helmikuussa 2018 yövyimme Mijaksessa. Sesonki ei helmikuulla ole vielä täysillä käynnissä ja näkyvillä oli vain kymmenisen burro-taxia. Valitettavasti aasit eivät osaa puhua, joten on vaikea sanoa ovatko Mijaksen aasien työskentelyolosuhteet parantuneet. On kuitenkin selvää, että näiden aasitaksien suosio ei ole laantumaan päin. Nyt Mijaksen-kylän ovat löytäneet kiinalaiset turistit. Ja he jos ketkä, rakastavat kaikenlaisia ajeluita ja eläinaktiviteettejä.

Ongelma burro-taxeissa ei ole se, etteikö aaseilla saisi ratsastaa. Sata kiloa läskiä ei kuitenkaan ole kaunista katseltavaa pikkuisen aasin päällä. Aasien lastin painoraja on 70 kg, mutta tätä sääntöä ei ole noudatettu kunnolla. Lisäksi aasien seisottaminen turpa tiukasti kiinni tankoon köytettynä kuumassa auringossa koko päivän, ei ole asiallista.

Ilmeisesti aasit eivät myöskään pääse laitumelle lepäämään työpäivän jälkeen, vaan joutuvat viettämään yönsä ahtaissa betonipilttuissa. Siksi paikallisen turistitoimiston hokema: ”Aaseista pidetään erityisen hyvää huolta ja kaikki eläimet saavat mm. vuosittain perusteellisen terveystarkastuksen”, tuntuukin jotenkin kornilta.

Mijas

Mijas

Mijas

Oikea tapa ratsastaa aasilla

Hotel TRH Mijas

Valitsimme hotellin maiseman perusteella. Muuten Hotel TRH Mijas ei ole mitenkään erikoinen, mutta huoneista avautuva maisema on huikea. Tuon maiseman takia annan anteeksi tymäkän mansikkaisen huonetuoksun, päähän kopsahtaneen sälekaihtimen sekä kaksi bussilastillista kiinalaisia.

Hintaa yhden yön majoitukselle aamiaisineen tuli 89 euroa + parkkihalli 10 euroa.

Mijas

Mijas

Mijas

Täysin kirkkaana päivänä voisi nähdä Marokon vuoret taivaanrannassa.

Mijas

Mijas

Jos liikutte omalla autolla, suosittelen miettimään, voisiko esimerkiksi myös Comares osua reitillenne? Comares on liki täydellinen valkoinen kylä, jossa paikan viehätys perustuu tavalliseen kyläelämään, ei  taiten aseteltuihin sinisiin kukkaruukkuihin. Paikat eivät sulje toisiaan pois, mutta käymällä jossakin hieman vähemmän turistisoituneessa paikassa, saa hieman vertailupohjaa.

Andalusian Iznajar ja Comares | Upeat valkoiset kylät

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

26 comments

Maisemaonnellinen Johanna 21 maaliskuun, 2019 - 11:13 am

Matkustan Espanjaan kälyn synttäreille toukokuussa, ja en tiedä josko Mijas osuus niiden jälkeisen road tripin reitille. Vai pitäiskö panna boikottiin koko kylä? Tuli mieleeni, että mitäpä jos menisikin, ja vuokraisi aasitaksin, ja talututtaisi sen jonnekin syömään, ilman aikomustakaan nousta sen selkään? Onko siellä mitään paikkoja jossa niin voisi tehdä, vai onko aasien lähtöpaikka syvällä kylän sisällä?

Reply
Anna 21 maaliskuun, 2019 - 1:34 pm

Aasit seisovat keskellä kylää, eikä siinä ympärillä ole kyllä mitään laidunmaita. Sinut kipataan aasinselkään ja talutetaan tiettyä reitti ympäri kylän kujia. Eli ihana idea, mutta täysin mahdotonta toteuttaa.

Tätä asiaa pitää vaan toitottaa somessa, jotta ihmiset edes ymmärtäisivät, mikä ongelma tällaisessa toiminnassa on.

Reply
Andalusian upeat kaupungit Mijas, Comares ja Ronda - Vilukissat maailmalla 13 maaliskuun, 2019 - 4:54 pm

[…] ajelemaan kohti seuraavaa kiinnostavaa kaupunkia, Comerasia, kohti. Comaresiin saimme vinkin Tämä matka […]

Reply
Reissausta ja ruokaa 23 maaliskuun, 2018 - 4:17 pm

Kävin myös Mijasissa helmikuussa päiväretkellä Fuengirolasta ja näkymät sekä merelle että vuoren suuntaan olivat mahtavat. Kadehdin ihmisiä, jotka elävät katsellen niitä maisemia joka päivä.

Kun meninne vuorelle kävelemään, huomasin ensin kanoja yhdellä takapihalla ja sitten ihmettelin mitä niiden takana vajassa liikkui. Aasejahan ne, ainakin pari aasia niin pienessä vajassa, etteivät ne tainneet siellä kunnolla mahtua kääntymään. Ne joutuvat virumaan vain siellä tai seisomaan sidottuina kylän keskustassa aidassa. Katsoin myös aasipatsasta, että sen päällä istuminen on ainoa oikea tapa jos haluaa aasin selässä itsensä kuvata. Niin surullinen näky olivat nuo Mijaksen työjuhdat. Ei kaunis kylä tuollaista ikävää ilmiötä tarvitsisi.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 25 maaliskuun, 2018 - 10:45 am

Onpa surkeaa tietää, että aasien elämässä ei ole tapahtunut mitään parannusta. Jotenkin olin jo hieman toiveissani siitä, että valistus ja valvonta tehoaisi :/

Reply
Pirkko / Meriharakka 22 helmikuun, 2018 - 11:55 am

Mijas ON kiva päiväretkikohde. Fuengirolassa vuosia asunnon omistaneet ystävämme kävivät siellä kait ainakin kerran joka kaudella. Ja tosiaan, bussillakin pääsee kylään helposti. Sillä aukiolla, johon ainakin bussi tuli, oli myös kiva kaakelinpaloista tehty maailmankartta – maabongaritkin ihastuivat siis heti kylään!
Kun kuvalla kommentointi ei onnistu, niin linkkaan vanhaan Costa del Sol -juttuumme, sen kuva-albumista löytyy kuva tuosta mainitsemastani kartasta 🙂
http://meriharakka.net/2012/11/17/costa-del-sol/

Reply
Anna 25 helmikuun, 2018 - 10:27 am

Kiitos Pirkko

Ei me löydetty tuollaista karttaa. Vitsit, olisi ollut kiva napata itse tuosta kuva! Kuljettiin ilmeisesti siis taas kerran ruuan kiilto silmissä : D Kun etsii ravintolaa, niin vain menut kiinnostavat…

Reply
sari / matkallalahelletaikauas 21 helmikuun, 2018 - 8:03 pm

Onpa kaunis kylä! Ihmettelen, että miksi en ole vielä kertaakaan astunut Espanjan kamaralle. Pitäisi kyllä, koska siellä näyttää olevan paljon upeita paikkoja. Kyllä tuo hotellikin hintaansa nähden näyttää hyvältä ja erityisesti maisemat. Olen joskus maksanut huoneistosta hintavastikin, jotta olen päässyt katsomaan hienoja näköaloja.

Reply
Anna 25 helmikuun, 2018 - 10:22 am

Kiitos Sari

Sulla on ollut niin paljon muuta mielenkiintoista nähtävää? : )

Olen itse kyllä valmis maksamaan näköalasta extraa. Aamusta etenkin on ihanaa katsoa maisemaa, kun aurinko nousee.

Reply
Mari 20 helmikuun, 2018 - 10:07 pm

Ihania kuvia! 🙂 Olen käynyt Mijaksessa kerran ja oli kyllä todella kaunis ja idyllinen retkikohde.

Reply
Anna 20 helmikuun, 2018 - 10:29 pm

Kiitos Mari

Kylä on todella kiva ja sijaintinsa vuosi mahtava päiväretkikohde!

Reply
Heidi 19 helmikuun, 2018 - 9:16 pm

Ihania kuvia!

Itse olen käynyt Etelä-Espanjassa kahdesti: ensimmäisellä kerralla yövyin Fuengirolassa ja toisella kerralla Esteponassa, jossa isotädilläni on asunto. Toisella reissulla tuli tehtyä useampikin roadtrip, mutta syystä tai toisesta ei Mijakseen eksytty. Sen sijaan kierreltiin mm. Rondassa ja Casareksessa sekä Gibraltarilla 🙂

https://heidi-karoliina-a.blogspot.fi

Reply
Anna 20 helmikuun, 2018 - 10:28 pm

Kiitos Heidi

Oi. Ronda on kyllä ihana. Samoin Caseres. Gibraltar ei päätynyt suosikkilistalle. Oli jotenkin kamalan tylsä ja sokuinen. Mutta yleisesti ottaen – Andalusia <3

Reply
Milla 19 helmikuun, 2018 - 9:12 pm

Aivan ihana paikka, tekisi kyllä itekin mieli lähteä tonne. 🙂

Reply
Anna 20 helmikuun, 2018 - 10:26 pm

Kiitos Milla

Lähtisn itse koska tahansa uudestaan. Etenkin nyt, kun Oulussa on -24C

Reply
marja liljestrom 19 helmikuun, 2018 - 3:00 pm

Upeita kuvia. Mijas sijaitsee hyvässä paikassa. Lähellä isoja kaupunkeja. Todella vanhoja kauniita kirkkoja, Ja ihan hyvää ruokaa.

Reply
Anna 20 helmikuun, 2018 - 10:26 pm

Kiitos Marja

Mijaksen sijainti on kyllä melko täydellinen. Helppo paikka vierailla, vaikka ei vuokra-autoakaan ottaisi!

Reply
Aila 18 helmikuun, 2018 - 10:32 pm

Kivoja kuvia kauniista kylästä. Olen hyvin samaa mieltä kanssasi paikan turistisuudesta. Kaunista ja aseteltua on paljon. Kylästä on hienot näkymät ja olen vieraillut siellä monta kertaa. Vähän erilaista näkökulmaa kylään saa, jos jaksaa vaeltaa. Fuengirolasta voi Los Pacosin kautta vaeltaa kylään. Aikaa menee parisen tuntia, matkalla on kivoja näkymiä ja matkareitille sopii pieni San Sebastianin kirkko vähän kylän ulkopuolella. Mijasin kylästä voi myös nousta rinteelle, ainakin pienelle valkoiselle Ermitalle, josta näkymät kylään ja kylän yli merelle asti ovat hienot. Ermita ei tosin ole auki kuin yhtenä päivänä vuodessa. Sen paikkeilta lähtee useita patikkareittejä vuorille ja niille tehdään myös opastettuja vaelluksia, joista saa tietoa turisti-infosta.

Reply
Anna 20 helmikuun, 2018 - 10:25 pm

Kiitos Aila

Turistisoitunut kylä sesonkina varmasti on aina. Toisaalta nyt vieraillessamme helmikuussa 2018, kylässä oli melko hyvä karnevaalit sunnuntaina. Paikalla oli kuitenkin todella vähän porukkaa. Se oli sääli, sillä esiintyjät olivat kyllä täysillä mukana.

Tuo vaeltaminen olisi hienoa. Jos sinulla on laittaa siitä linkkiä, niin lisää ihmeessä. Luulisin sen kinnostavan monia!

Reply
Espanjaan 4 maaliskuun, 2018 - 4:36 pm

Mijasin vaellusreiteistä en ole vielä kirjoittanut, mutta monesta muusta lähiseudun vuorenrinteestä ja kivasta paikasta kyllä. Blogini nimi on Espanjaan Espanjassa Espanjasta ja se löytyy osoitteesta http://www.rantapallo.fi/ailajajuha. Blogin nimellä löytyy myös Facebookista. Viimeisimmät jutut olen kirjoittanut Pizarrasta, Caminito del Reystä, Antequerasta ja Perianasta.

Reply
Jenni / Unelmatrippi 18 helmikuun, 2018 - 2:40 pm

Todella kaunista! Jäin oikein miettimään ja piti tarkistaa: piipahdimme tuolla pikaisesti Hemmon kanssa joskus 2007, mutta minulla ei valitettavasti ole enää oikein mitään mielikuvia paikasta, kun kuviakaan ei tuohon aikaan tullut juuri otettua. Vaikuttaa siltä, että kyllä Mijaksessa ihan mieluusti jollain reissulla piipahtaisi uudestaankin. Kameran kanssa…

Reply
Anna 20 helmikuun, 2018 - 8:47 am

Kiitos Jenni

Heh, sinulla on sama ongelma kuin minulle, eli monessa paikassa on tullut käytyä, jos tarkkaan muistelee, mutta kuvia ei ole. Tai jos on, niin paperikuvia. Siinä mielessä blogin kirjoittaminen on myös mainio asia, että nyt reissut tulevat paremmin taltioiduksi.

Reply
Annemaria/Samppanjaa muovimukista 18 helmikuun, 2018 - 1:59 pm

Noiden aasien osalta tuli itsellenikin vähän huono mieli. Varsinkin kun näin erään aasin linkkaavan takajalkaansa. Turisti selässä ei näyttänyt mitenkään kepoisalta kannettavalta. 70 kilon raja taisi paukkua pahasti. Jälkeenpäin rupesin etsimään näistä aaseista netistä tietoa ja jutut vahvistivat omia havaintojani. Mijaksen aasit ovat pelkkiä rahasampoja, joiden hyvinvointiin ei taideta paljoa panostaa. Työpäivän päätteeksi vihreä niitty ei odota.

Muutenhan Mijas on ihan kaunis päiväretkikohde.

Reply
Anna 20 helmikuun, 2018 - 8:43 am

Kiitos Annemaria

Käväisinkin lukemassa postauksesi Mijaksesta.

Tuo aasitaxi systeemi on kyllä minun silmissäni jäänne jostain menneisyydestä, mutta niin kauan kuin ihmiset tuollaisesta palvelusta maksavat, sitä tarjotaan. Itselläni ei ole ikinä tullut mieleen, että minun pitäisi saada ratsastaa aasilla jotain turistikatua edestakaisin, mutta makunsa kullakin…

Reply
Kati Suomalainen im Allgäu 18 helmikuun, 2018 - 1:36 pm

Heippa, kiitos tästä postauksesta. Meidän perhe on ehkäpä suuntaamassa Fuengirolaan lokakuussa. Joten näiden vinkkien perusteella on hyvä suunnitella päiväreissuja. Kiitos.

Reply
Anna 20 helmikuun, 2018 - 8:40 am

Kiitos Kati

Kannattaa kyllä Mijaksessa vierailla. Bussillakin pääsee helposti, jos vuokra-autoa ei ole.

Reply

Leave a Comment