Douron jokilaakso ja Quinta do Seixo – For The Landscape Lovers
Viinitasting saatu Pernod Ricard Finland
Douron jokilaakso ja Quinta do Seixo | Viiniköynnösten horisonttiin jatkuvat rivistöt, jyrkkiin rinteisiin vuosisatojen saatossa pengerretyt tuhannet terassit, alhaalla voimakas uoma, joka virtaa kohti Atlantia. Tätä on Pohjois-Portugalin Douron jokilaakso.
Douron jokilaakso tarjoili marraskuussa matkailijalle todella dramaattisia näköaloja; rinteet putosivat paikoin hyvin jyrkästi jokeen ja aamuisin sumu leijui alanteisilla mailla. Kukkuloiden kasvillisuus oli ruskan värjäämä ja viiniköynnösten voimakkaasti punertuneet lehdet hehkuivat kilpaa keltaisten puiden kanssa.
Douron jokilaakson maisemat ovat kauneimmillaan syksystä ja keväästä
Douron jokilaakson karuilla rinteillä on 2000 vuotta kasvatettu viiniköynnöksiä olosuhteissa, jotka ovat liki vihamieliset. Kesäisin lämpötilat nousevat +40 C asteeseen, mutta talvella voi olla -10 C astetta pakkasta. Kesäkuukausina ei sada lainkaan, mutta syksyisin ja keväisin voi taivaalta ryöppyävä vesi huuhtoa pengerryksiä jokeen.
Alueella on noin 80 000 tilaa ja palstaa. Viljelykset sijaitsevat jyrkillä saviliuske- ja graniittipohjaisilla rinteillä. Paikalliset karaistuneet viinilajikkeet, kuten Touriga Nacional, Tinta Roriz ja Touriga Francesa, tunkevat juurensa jopa 25 metrin syvyyteen huokoiseen kiveen. Sieltä ne löytävät kesän paahtavina ja sateettomina kuukausina talven sateista rakoihin varastoitunutta vettä.
Syksyisen ruska-ajan lisäksi Douro on kauneimmillaan alkukeväästä. Silloin seudun mantelipuut kukkivat hennon vaaleanpunaisina ja valkoisina.
Douron jokilaakson parhaimmat maisematiet ovat N108, N222 ja N323
Douron alueella on ehkäpä hieman hankala hahmottaa, missä viiniviljelmät sijaitsevat. Niitä toki on kaikkialla, mutta jos haluaa siis t o d e l l a vaikuttavia maisemia, on varmin vaihtoehto suunnata teille N108, N222 ja N323.
Monasti matkailijoille suositellaan tukikohdaksi Peso da Régua nimistä kaupunkia, jossa on portviinitalojen varastoja, hulppea makasiini täynnä mukavia ravintoloita ja risteilylaituri. Kaupunki on kuitenkin muuten tylsä 80-luvun betonihässäkkä, joten en keksi yhtään syytä majoittua siellä.
Pinhãon aluetta kuvataan ”Portugalin suojatuksi salaisuudeksi ja kauneimmaksi maisemaksi”. Unelias pikkukaupunki sijaitsee aivan keskellä Douron viinialuetta ja sen ympäristöstä löytyvät kaikista arvostetuimmat viinitilat. Jos tältä onnistuu löytämään hinta-laatusuhteeltaan hyvää majoitusta, niin kannattaa napata kiinni.
Douron jokilaakson hotellit kannattaa valita maiseman mukaan
Me vietimme Douron jokilaaksossa kaksi yötä. Hotellien valinnassa ykkösvaatimus olivat näkymät. Hotelleja on paljon tarjolla, mutta koska alueelle matkustaa paljon (rikkaita) amerikkalaisia ja aasialaisia, olivat hiemankin laadukkaampien hotellien hinnat vielä syksystäkin erittäin kalliit.
Quinta Do Bosque (90€ sis. erinomainen aamiainen) oli varsin tyylikäs ja uudehko boutique -tyyppinen hotelli hienoilla näkymillä. Ehkäpä parhaiten mieleen jäi matka hotellille, joka oli hyvin hämmentävä kokemus. Google Maps ohjeisti tuttuun tapaan vähemmän fiksusti: ”Käänny lounaaseen ylämäkeen ja sitten jyrkkä vasen koilliseen…” Lopulta ajauduin kohtaamiseen paikallisen maajussin kanssa _hyvin_ kapealla tieosuudella. Herra huuteli auton toiselta puolelta neuvoja: ”mais, mais, mais (vielä)” ja Teppo toiselta puolelta ohjeita suomeksi. Auton tutkat piipittivät kolmantena neuvonantajana.
Casa De Canilhas (75€ sis. surkea aamiainen), oli näköalojensa puolesta edellistä hotellia vieläkin vaikuttavampi. Muuten hotelli ei vakuuttanut, vaikka olikin saanut hyvät arvosanat mm. Bookin.comissa. Kylpyhuone oli homeessa ja huone jäätävän kylmä. Ulkovaloihinkaan ei oltu kamalasti panostettu, vaan turistit saivat aivan rauhassa kompastella pimeällä pihamaalla. Aamiaiselle kokoonnuttiin ahtaaseen ruokailutilaan saman pöydän ääreen. Ikävää, sillä jos menen hotelliin, haluan syödä aamiaiseni rauhassa, väljästi ja ilman ”pakollista” smalltalkia.
Quinta do Seixo | Viiniliike Sograpen tila, joka tuottaa Sandemanin viineistä parhaimmat
Réguan ja Pinhãon välillä on useampikin viinitila, joissa voi vierailla. Yksi hienoimmista on Quinta do Seixo, joka sijaitsee Tabuaçossa, Douro-joen etelärannalla. Tämän korkealle rinteeseen rakennetun viinitilan näkymät tuovat maisemanrakastajalle karkkipäivän. Kun lasiin soljuu Sandeman 40 Year Old Tawny Port ja edessä aukeavat Douro-joen dramaattiset maisemat, voiko ihminen toivoa viinireitiltä enempää?
Quinta do Seixo tuottaa Sandemanin viinien parhaimmiston. Tilan omistaa Sograpen viiniliike, jonka laajaan brändisalkkuun kuuluvat mm. Crao Vasco, Callabrigha, Casa Ferreirinha, Sandeman ja Mateus Rose -viinit.
Quinta do Seixon tasting-tila on viritetty viimeisen päälle tyylikkääksi kokonaisuudeksi. Kesäisin viinejä voi nauttia piknikin merkeissä maisemia ihaillen ja vetäytyä sitten viettämään siestaa hedelmäpuiden varjoon. Jos vierailisin Douron jokilaaksossa kesällä, valitsisin ehdottomasti tämän vaihtoehdon.
Quinta do Seixo | Viiniä poljetaan edelleen, tosin polkulaitteilla
Ennen kuin heittäytyy maistelemaan viinejä, on hyvä keskittyä hetki portviinin valmistuksen ominaispiirteisiin. Yksi erikoisuus on rypäleiden murskaaminen, joka tehdään edelleen hyvin perinteisesti. Siinä missä muut viinit puristetaan mekaanisesti koneilla, portviiniä poljetaan edelleen altaissa hellävaraisesti. Vaikkakin ihmisjalat on korvattu polkulaitteilla, jäljittelevät koneet hyvin tarkasti ihmisen liikkeitä. Nyt marmoriset polkemisastiat olivat tyhjät, mutta vielä muutama viikko aikaisemmin 80 kg ruumiinpainoa jäljittelevät tassut kulkivat laakeita sammioita edestakaisin.
Hellävaraisen polkemisen tarkoitus on irrottaa väri- ja aromiaineita, jotka eivät lyhyen käymisen aikana muutoin irtoaisi. Käyminen kestää kahdesta kolmeen päivää, jonka jälkeen käyvään rypälemehuun lisätään noin 70-prosenttista rypäleviinaa, joka keskeyttää käymisen. Koska käyminen keskeytyy vaiheessa jossa rypälemehussa on vielä runsaasti käymätöntä sokeria, tulee viinistä hyvin makeaa.
Quinta do Seixo ei hukkaa mitään kallisarvoisista rypäleistä. Polkemisjäännöksenä altaisiin jäänyt massa toimitetaan eteenpäin yrityksille, jotka käyttävät niitä alkoholin valmistuksessa.
Lähdetään taas -blogissa on ehkäpä jokaisen portviinin rakastajan unelma koettuna. Hän osallistui Quinta do Seixon tilalla sadonkorjuuseen, rypäleiden poljentaan ja _oman portviinin blendaamiseen_.
Näin ylitetään odotukset matkalla @Sandeman Porto -seminaari
Alueella vallitsee kesäisin erittäin kuuma ja kuiva ilmasto, joten viiniä ei varastoida Douron jokilaaksossa pitkään. Valmis viini siirretään sadonkorjuuta seuraavana keväänä varastoitavaksi Porton alueen Vila Nova da Gaian kellareihin, jossa lämpötila on alhaisempi ja ilmankostaus suurempi meren läheisyyden takia. Aikaisemmin viini kuljetettiin vesiteitse, nykyisin viini kulkee säiliöautoissa.
Vierailimme Portossa olessamme Vila Nova da Gaian kellareilla ja maistelimmme portviinejä Sandemanin kellareilla. Olen käynyt tässä kirjoituksessa myös tarkemmin läpi portviinilaatuja, sekä portviinin historiaa.
Oon mä juonut portviiniä Portossa – TÄMÄ MATKA
Oon mä juonut viiniä Wienissä ja portviiniä Portossa. Tosin tuo jälkimmäinen ei oikein rimmaa, mutta ei anneta sen nyt haitata. Portviini on saanut nimensä Porton kaupungin mukaan ja portviini sekä Porto kuuluvat edelleen niin olennaisesti yhteen, että portviiniä Portossa pitää ainakin maistaa. Vaikkakaan en lukeudu portviinien suurimpiin ystäviin, rakastan viinitastingeja, viinitalojen näyttelyitä ja kellareiden historiaa.
Quinta do Seixo | Kellarikierrokselle tai vain viinejä maistelemaan
Quinta do Seixo tuottaa portviinien lisäksi alkuperäismerkinnällä DOC suojattuja laatuviinejä. Mahdollisuus olisi siis maistella sekä portviinejä, että viinejä samalla kertaa. Me saimme innokkaan oppaamme vaivoin uskomaan, että keskittyisimme vain portviineihin.
Saatavilla oleviin kerroksiin, joiden hinnat vaihtelevat 12-40 euron välillä, kuuluu aina myös muutama maisteltava viini. Jos kierros kellareissa ei kiinnosta, voi paikalle tulla nauttimaan viinejä myös lasihinnalla tai maisteluannoksina.
Quinta do Seixo sijaitsee sen verran syrjässä, että sinne pääseminen vaatii auton. Suurin osa vierailijoista on laillamme Road Tripillä tai sitten Douron risteilyaluksilta saapuvia ryhmiä. Portosta käsin on mahdollista tulla tilalle valmiilla retkellä ja sellaisen hinnat näyttivät liikkuvan välillä 70-100 euroa.
Quinta do Seixo | Maistelussa Sandeman Porto Vintage Quinta do Seixo 2015 ja Sandeman 40 Year Old Tawny Port
Eteemme katetusta pullorivistöstä yksi lähti vaihtoon, sillä olimme sen jo maistelleet Portossa. Tästä maistelusta haluan nostaa esille kaksi poikkeuksellista portviiniä, joita tuskin tulee Suomessa vastaan.
Sandeman Porto Vintage Quinta do Seixo 2015. Vintage portia tuotetaan vain laadullisesti parhaimmista sadoista ja keskimäärin sitä pystytään tekemään kolmena vuotena vuosikymmenessä. Lupa Vintage portin tuottamiselle pitää hakea erikseen portviiniteollisuutta Portugalissa sääntelevältä viranomaiselta ja viini on liki aina monen tuottajan viinien yhdistelmä. Vintage porteja kypsennetään tynnyreissä vain muutama vuosi, mutta pulloissa jopa vuosikymmeniä.
Sandeman Porto Vintage Quinta do Seixo 2015on kahminut jo kasan palkintoja, vaikka se onkin keskeneräinen ja juotavissa alkaen 2025. Hippasen harmittaa, että tätä ei tullut ostettua muutamaa pulloa kotiin. Koskaan aikaisemmin en ole maistanut tällaista ”raakaa” vintageviiniä, joten kokemus oli mielenkiintoinen. Tällä hetkellä viinistä on löydettävissä suklaan, tupakan, mustapipurin ja neilikan aromeita. Ei myynnissä Suomessa, hinta nettikaupoissa 40-50 euroa.
Sandeman 40 Year Old Tawny Port on portien aatelia. Tawny port on tynnyrikypsennetty port, joka on väriltään tunnistettavan ruskeanpunainen. Halvimpiin laatuihin on usein sekoitettu valkoista portviiniä värin vaalentamiseksi, mutta ikämerkityt viinit ovat saaneet vaalentua itse pitkän varastoinnin aikana.
Sandeman 40 Year Old Tawny Port on varsin pippurinen port. Mustanpippurin aromi voimistuu viinin vanhetessa ja oli minun suuhuni jo hieman liikaa. Viinistä voi löytää myös hasselpähkinää, hunajaa, vaniljaa, kanelia ja rusinaa. Viinillä on huimat 67 voittoa ja mainintaa. Ei myynnissä Suomessa, hinta nettikaupoissa 80-120 euroa.
Pernod Ricard Finland on Sandemanin maahantuoja Suomessa ja saimme heidän kauttaan veloituksetta tastingin Quinta do Seixon tilalle. Pernod Ricard Finland ei kustantanut lentoja, hotelleja, illallisia, autoa ja muutenkin niin makeaa elämään, vaan reissu oli ”Sponsored by Minä ite”.
15 comments
[…] Douron jokilaakso ja Quinta do Seixo – maisemanrakastajan karkkipäivä […]
[…] Portosta käsin. Dourosta ovat omissa matkablogeissaan kirjoittaneet myös mm. Travellover, Tämä matka ja Lähdetään […]
[…] jyrkissä ylämäissä auto ei jäänyt mutkiin suttaamaan (kuten mm. BMW 1-sarjalainen teki Portugalin Douron jokilaakson […]
[…] on varsin kattava määrä viinireittejä Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Portugalissa, Saksassa ja Itävallassa. Ilahduttavaa on, että Riojan, Bordeaux’n ja Piemonten kaltaisten […]
[…] Douron jokilaakso ja Quinta do Seixo – maisemanrakastajan karkkipäivä […]
Jestas! En pääse yli näistä upeista ruskakuvista. Ei jostain syystä käynyt pienessä mielessäkään, että viiniviljelmätkin loistavat syksyllä sateenkaareen väreissä. Ihan sama vaikka sataa, jos maisemat ovat tuota luokkaa! Nyt kun Finski aloittaa Portoon suorat lennot, on ihan pakko matkustaa Douron jokilaaksoon, joka edellisellä kerralla jäi työvelvoitteiden vuoksi käymättä.
Kiitos Pia
Muistan, kuinka ensimmäisen kerran näin Ranskassa ruskan värjäämät viiniviljelmät. Siitä valokuvaamisesta ei meinannut tulla loppua mienkään! On ne vain niin hienot.
Minun ja vaimoni viime vuosien matkailuhistoriassa ja tulevissa suunnitelmissa on pelottavan paljon yhtäläisyyksiä näihin teidän matkakohteisiinne. Tämä Porto (ja Douron jokilaakso) on ollut jo pari vuotta listan kärkipäässä, mutta vielä kokematta. Tässä oli loistavia maisemakuvia Douron jokilaaksosta. Kyllä sitä ”tulevaa Porton matkaa” pitää pidentää ja vuokrata se auto, ehdottomasti näiden kuvien perusteella. Olen leikitellyt ajatuksella sellaisesta matkailuisivustosta, jonka idea olisi seuraava: Jos tykkäsit tästä kohteesta näiden asioiden vuoksi niin voisi suositella sinulle seuraavia paikkoja. Tämän idean hengessä kysynkin: Oletteko olleet Marchessa Italiassa? Ascoli Picenon pohjoispuolen seutu on upeaa maisemallisesti. Muistelemme lämmöllä kesäiltoja Offidan pienessä pitsikaupungissa.. Upeita tyhjiä kalliorantoja löytyy Lissabonin ja Sagresin väliseltä alueelta esim Aljezurin läheisyydestä. Päivät Balilla Sebatun kylässä Ubudin pohjoispuolella olivat hienoja, vihreyden maksimi. Nyt meillä on seuraava matka Singaporeen ja sitten Umbriaan ja Toscanaan patikka-, ruoka ja kai vähän viinimatkallekin. Ja Heli/Näkymiä Vihreältä Kukkulalta voisi suositella teille jotain loisto-agriturismoa ravintoloineen….
Huh mitä maisemia! Ja aivan huikeita kuvia!! Syksy näyttää niiden perusteella olevan mainio aika vierailla tuolla. Portviinikin maistuu paremmin kuin kesäkuumalla 😉
Kiitos Heli
Syksy on ruskan takia hyvä aika vierailla, mutta myös siksi, että suurimmat turistilaumat ovat jo kadonneet. Tosin ei tuo nyt mikään massakohde ole.
Ihania kuvia, minuakin portugali viekoittaa. Ja kiitos myös hotelliarvioista. Rakastan port-viiniä, joten siksikin Portugali olisi kiinnostava kohde. Moni ystävä on viime aikoina siellä käynnyt ja kovasti kehunut.
Kiitos Tanja
Portugali on kyllä kiva paikka kokonaisuudessaan ja vaikka meillä nyt hotellit maksoivatkin ehkä vähän liikaa, niin yleisesti hintataso on kyllä maltillinen.
Viinit ei minua hirveästi kiinnosta, mutta ihan noiden maisemien takia tuolla voisi kyllä piipahtaa. Upea ruska!
Plussaa myös kartasta, olen tosi huono hahmottamaan paikkoja joissa en ole käynyt.
Minun piti ajella näissä maisemmissa viime talvena, mutta matka typistyi huomattavasti, joten Douron alue jäi koluamatta. Valitettavasti, sillä kuvistasi päätellen se on upeaa seutua! Pitää laittaa Pinhaon kylä muistiin.
Kiitos linkkauksesta! Tuo meidän seminaarimatka oli totta tosiaan unelmien täyttymys.
Douron jokilaakso näyttää varsin upealta näin syksyllä. Ruska saa koko paikan näyttämään täysin toiselta kuin loppukesästä.