Porto on Portugalin nouseva kaupunkikohde

by Anna

Pohjois-Portugalin Porto on portviinin koti

Porto on Portugalin nouseva kaupunkikohde. Pohjois-Portugalin Porto, tuo Atlantin rannikolla sijaitseva portviinin koti, antaa vahvan ensivaikutelman. Lissabonista saapuvan autoilijan reitti kiemurtelee läpi Vila Nova de Gaia -kaupungin, ylittää Douro-joen teräksistä Dom Luis I -siltaa pitkin ja jatkaa mukulakivikaduilla kohti Porton vanhakaupunki Ribeiraan. 

Vaikka ahtailla väylillä autoilijan tulisikin keskittyä vain liikenteeseen, katse lähtee harhailemaan väkisinkin kohti kaksitasoisen sillan korkeita kaaria, vastarannan viinitilojen pengerryksiä ja rinteitä värittäviä talojen julkisivuja. Portossa kaikki tuntuu nousevat ylöspäin. Illalla, 10 000 askeleen jälkeen jalat vahvistavat tuon tunteen. Portaita ja ylämäkiä Portossa riittää.

Porto

Porto

Porto

Autoilijan Portugali. Matka Lissabonista Portoon.

Otimme auton alle Lissabonista ja vajaassa kolmessa tunnissa oli n. 300 km matka Portoon tehty. Moottoritie oli suomalaisittain hulppea ajaa. Kolme kaistaa ja koko matka merkitty 120km/h. Koska paikalliset vähät välittivät nopeusrajoituksista, tulkitsin minäkin ne ohjeellisiksi. Ajotavan sai heittää heti moodiin ”eteläeurooppalainen”.

Autossa kannattaa olla laite elektroniselle tietullien maksulle, sillä Portugalin moottoritieverkoston käyttö on pääosin maksullista ja ns. ”punaisilla moottoriteillä” käteinen tai kortti ei käy. Via Verde -laitteen aktivoinnin lisäkulut olivat Hetzillä 16 euroa ja tullimaksut menivät suoraan kortilta. Lisää Portugalin tietulleista voi lukea täältä.

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porton vanhakaupunki Ribeira on tiivis paketti melkoista rappioromantiikkaa

Porton vanhakaupunki Ribeira on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1996. Oikeastaan Porto on vuodesta 2001 lähtien ollut osallisena myös toisessa Unescon maailmanperintökohteessa, sillä Portosta alkaa myös portviinin tuotantoalue, eli Alto Douron viinialue.

Ribeiran kaupunginosa on rakennettu aikoinaan kukkuloiden huipuille ja se rajoittuu kallioiden reunoihin. Vanha kaupunki on erittäin tiivis ja sitä on helpointa kiertää kävellen. Alue on täynnä enemmän tai vähemmän rähjääntyneitä rakennuksia, jotka huokuvat ”wanhaa maailmaa” ja rappioromantiikkaa. Nämä osittain kasvustoa puskevat rakennukset tekevät kaupunginosasta erittäin kuvauksellisen. Kannattaa kiinnittää huomiota paikalliseen ympäristörakentamiseen, joka Portossa on parhaimmillaan maanrajassa. Vaalea luonnonkivi ja betoni vuorottelevat hienosti katujen ja aukioiden päällysteissä.

Livraria Lello -kirjakauppa voi olla kiva käydä kurkistamassa, vaikkei Potter fani olisikaan. Portossa aikaansa viettänyt kirjailija J.K. Rowling otti mallia kirjojensa noitien ja velhojen oppiahon Tylypahkan kirjaston kääntyileviin portaisiin tästä kirjakaupasta.

Pestana Porto – A Brasileira (112€/yö) sijaitsi Ribeiran ns. paalupaikoilla ja oli erittäin hiljainen ja sisustukseltaan tyylikäs hotelli. Avenida dos Aliados, eli Porton pääkatu komeine patsaineen sijaitsi seuraavassa korttelissa. Myös São Bento -rautatieasema, jonka hallin seiniä koristavat suuret sinivalkoiset kaakelit, oli aivan vieressä. Autolle löytyi paikka parkkihallista (16€/24h), josta matkaa hotellille oli vain 100 metriä. 

Porto tunnetaan Euroopan sateisimpana suurkaupunkina, mutta jotenkin kuvittelimme, että meidän matkan aikana sadetta ei tulisi. Väärin … Satoi, kovaa ja maahan asti ja tuuli niin, että sateenvarjon kanssa tunsi itsensä Maija Poppaseksi. +9 astetta kera sateen tuntui yllättävän vilpoisalta, mutta urheasti hyökkäsimme hotellihuoneesta aina ulos, kun sade hetkeksi hieman hellitti.

Porto

Porto

Porto

Douro-joki on Porton sydän

Cais de Ribeira on Porton puoleinen joenrannan alue, joka on täynnä ravintoloita, kahviloita ja baareja. Kesällä, auringossa ja lämmössä, tämä paikka olisi varmasti hurmaava. Nyt terasseilla ei ollut ymmärrettävästi ketään. Mekin vedimme huppua tiukemmin päähän ja suuntasimme kohti Dom Luis I -siltaa.  

Dom Luis I -silta on Douro-joen ylittävistä silloista ehdottomasti kuuluisin ja kuvatuin. Teräksinen kaksitasoisen sillan on suunnitellut Gustave Eiffelin oppilas vuonna 1886, joten ei ihme, että metallikaaret ja niittaukset muistuttavat tuosta Pariisin kaunottaresta. Ylemmällä tasolla kulkee juna ja alempi taso on varattu autoille. Kummallakin tasolla pääsee kulkemaan myös jalan ja ikuistamaan maisemia. Porton puolelta löytyy funikulaari, joka kuljettaa ylös rinteeseen.

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Vila Nova de Gaia, eli Douro -joen eteläpuoleinen alue, on ihan oma kaupunkinsa. 1300-luvulla silloisen kaupungin ympärille rakennettiin muuri. Muuri on tietenkin tuhoutunut maailman melskeissä, mutta sitä näkee edelleen lukuisissa kellariravintoloissa, jotka on rakennettu muurin säilyneisiin perustuksiin. 

Portviini ja Porto kuuluvat niin olennaisesti yhteen, että kaupungissa käydessään on ehdottomasti vierailtava jonkin viinitalon kellarissa ja maisteltava portviinejä. Vila Nova de Gaia:ssa sijaitsevat viinitalojen kellarit, joissa portviini perinteisesti kypsytetään. Me valitsimme kohteeksi Sandemanin kellarin ja lämmittelimme itseämme viiden portviinin tastingillla. Itse viiniviljelmiä ei alueella ole, vaan ne sijaitsevat noin 100 kilometrin päässä Douro-jokilaaksossa.

Porto

Porto

Untitled

Porto

Portugalilainen ruoka ei täysin vakuuta

Portugalilainen ruoka ei ole saavuttanut maailmalla samanlaista suosiota kuin espanjalaiset herkut -ja siihen on syynsä. Edellinen matka Lissaboniin jäi mieleen reissuna, jolloin yritin kovasti syödä kuin paikalliset. Kolmantena päivänä bacalhauta ja pastéis de nata -leivoksia tuli jo korvista…

Nyt päätimme ottaa varman päälle ja etsimme heti kunnon grillin. Piri piri -kana kuuluu perinteisiin portugalilaisiin ruokiin. Sen savuinen, hieman makeantulinen ja sopivasti etikkainen maku sopi erinomaisesti koleaan ilmaan. Annos oli niin hyvä, että päädyimme hakemaan uuden kanan seuraavana päivänä. Tasosta kertonee jotakin se, että kananen oli koko matkan paras sapuska.

Sananen vielä maksupolitiikasta. Kovin monessa paikassa oli ”ukkonen hajoittanut maksupäätteen” tai sitten korttia kyllä käytettiin maksupäätteessä, mutta kohauteltiin olkapäitä ja näytettiin, että ei toimi. Käteistä kannattaa olla lompakossa.

Porto

Porto on Portugalin nouseva kaupunkikohde. Se äänestettiin kolmannen kerran Portugalin parhaimmaksi turistikohteeksi vuonna 2017 ja hotellien varausasteen ennustetaan nousevan 80% vuonna 2019. Myös Finnair on haistanut Porton vetovoiman ja aloittaa lennot Portoon kesäkaudella 21.6.-12.8.2019 kahdesti viikossa. Portossa vierailee vuosittain 1,6 miljoonaa turistia, ja tämä tarkoittaa, että Portossa on enemmän turisteja paikallista asukasta kohden, kuin esim. Barcelonassa tai Prahassa (8 vierailijaa per paikallinen asukas). Ei liene turhaa sanoa, että Portoon kannattaa mennä NYT.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

17 comments

Piri piri -kana | Portugalin koukuttava makumuistijälki - TÄMÄ MATKA 2 toukokuun, 2020 - 10:42 am

[…] kosketukseni Piri piri -kanaan oli Portugalissa. Pohjois-Portugalin Porto, tuo Atlantin rannikolla sijaitseva portviinin koti, ei hemmotellut minua […]

Reply
Leena 27 kesäkuun, 2019 - 10:36 am

Loistavia kirjoituksia ja ihania valokuvia Portosta ja Douron laaksosta. Olen kohta lähdössä suorilla Finskin lennoilla Portoon ja Douron viinialueille. Kun olen lukenut kirjoitustanne niin matka sujuu teidän vinkeillä huomattavasti helpommin. Kiitos

Reply
Anna 27 kesäkuun, 2019 - 10:54 am

Kiitos Leena

Nuo alueet ovat siis niin kauniita. Ihanaa matkaa <3

Reply
Mitä maksoi Portugalin Road Trip? Eurot, reitti ja hotellit - TÄMÄ MATKA 25 tammikuun, 2019 - 1:26 pm

[…] Porto on Portugalin nouseva kaupunkikohde Oon mä juonut portviiniä Portossa […]

Reply
INDIVUE 25 marraskuun, 2018 - 10:20 pm

Hei, hyvä tietää, että suorat lennot Portugalin Portoon alkavat ensi vuonna! Portugal kiinnostaa, koskapa Goalla ja Portugalilla on yhteinen historia. Joitain Portugalilaisia herkkuja saa Goassakin yhä syödä. Porton sateisuus ei puolestaan ollut ilouutinen, mutta hyvä tietää varautua.

Reply
Pia / Lyhyenä hetkenä 24 marraskuun, 2018 - 3:20 pm

Portossa parasta oli haahuilu pienillä kujilla, istuskelu viinibaareissa, maisemat ja tietysti vierailu portviinitalossa. Vettä satoi meidänkin keväisellä reissulla, mutta kyllä aurinko jaksoi onneksi välillä paistaa niin, että T-paitasillaan pystyi oleskelemaan. Lellon kirjakauppa oli itselle aikamoinen pettymys. Kalliit liput ja kauppa, joka oli niin täynnä ihmisiä, ettei sekaan meinannut mahtua. Mutta mä en olekaan Potter-fani.. 😀

Reply
Antti / Lanttimatkat 24 marraskuun, 2018 - 10:16 am

Juuri tänään katselin Porton Co-Working mahdollisuuksia ja niitähän oli melko edullisesti 150€/kk, joten innostus ja kiinnostus sai roiman alkupoltteen lähteä vähän tutustumaan tähän itselle vielä tuntemattomaan kohteeseen.

Reply
Periaatteen Nainen 24 marraskuun, 2018 - 12:53 am

Porto lienee harvoja kohteita, joiden suhteen olen ollut ”edelläkävijä”, sillä vein äitini pikaisesti Portoon piipahtamaan yli 10 vuotta sitten. Kaupunki teki jo silloin vaikutuksen – tosin myöskään silloin eivät maksupäätteet toimineet! 😀

Reply
Sari /matkalla lähelle tai kauas 21 marraskuun, 2018 - 9:26 am

Kiva saada vinkkiä Portoon. Suunnitelmia Lissabon ja Portoon matkalle on tehty mutta aika näyttää milloin toteutuu. Porto kaupunkina juuri esim rappioromantiikan vuoksi kiinnostaa. En tiennyt, että siellä on noin upea kirjakauppa. Itse taidan vaan olla Portviinin lumoissa….

Reply
Jaakko / Lomalla viimeinkin 20 marraskuun, 2018 - 11:21 pm

Porto kanssa itsellä matkalistalla ja paljon kuullut hyvää siitä eikä tämäkään postaus siinä mielessä petä 😀

Reply
Frida Ingrid - Ikimatkalla 20 marraskuun, 2018 - 12:22 am

Ihan samaa mieltä, että Portoon kannattaa mennä ja vikkelään. 😀 Minä olin rehellisesti hiukan pöyristynyt turistimäärästä jo nyt syys-lokakuun vaihteessa, kun oltiin Portossa. En ehkä itse ollut tajunnut, kuinka suositusta kohteesta oli kyse. Enkä kyllä yhtään ihmettele Porton suosiota – se on aivan tajuttoman tunnelmallinen paikka, ja iskee moneen makuun juuri rappioromanttisella arkkitehtuurillaan sekä minun mielestä tietynlaisella ”taideviballaan”. Lähtisin milloin vain uudelleen!

http://www.rantapallo.fi/fridaingrid

Reply
Sini 19 marraskuun, 2018 - 8:28 pm

Itsekin olen huomannut vuoden aikana lukuisat postaukset Portosta. Onneksi tutustuin viime vuonna eräällä reissulla naiseen, joka asuu tuolla. Ensi vuoden eka oma matka suuntautuu siis Portoon. <3

Reply
Anna 20 marraskuun, 2018 - 9:40 am

Kiitos Sini

Oi, kuvia ja matkakertomuksia Portosta siis tulossa sinunkin blogiin!!

Reply
Anni | Rajatapaukset 19 marraskuun, 2018 - 7:50 pm

Selvästi tuntuu olevan Porto nousussa myös Suomessa, siitä on tullut luettua yhden jos toisenkin blogista viime aikoina. Ja piti sinne minunkin päätyä tänä keväänä, mutta toisin kävi. Mutta ehkä sen vielä ehtii, näyttää todella viehättävältä! Ja tuo kirjakauppa pitää kyllä ehdottomasti päästä näkemään.

Reply
Anna 20 marraskuun, 2018 - 9:39 am

Kiitos Anni

Kyllähän Portoon vielä ehtii ja etenkin kun yhteyksiä tuntuu sinne tulevan koko ajan lisää, niin ei tarvitse kiertää Lissabonin kautta. Juuri näin Lufthansan edulliset lentotarjoukset Portoon.

Reply
Asko Leppilampi 15 marraskuun, 2018 - 9:40 am

Kiitos Anna! Blogisi palautti hyvin mieleeni oman vierailuni Portoon. Samoja paikkoja tuli koetuksi ja kuvatuksi. Sama tunnelma välittyy. Onneksi sää vähän parempi. Silta, mäkisyys, vanha kaupunki ja Sandemansin portviinikierros jäuvät päällimmäisinä mieleen. Haluaisin palata ja matkata viinilaaksoa pitkin itää kohti. Se jäi kokematta. Kävittekö siellä?

Reply
Anna 20 marraskuun, 2018 - 9:28 am

Kiitos Asko

Juu, kyllä ajoimme eteenpäin Douro-jokilaaksoa. Se oli oikeastaan koko reissun paras osuus. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, matka vain parani, vaikka Porto oli jo itsessään tosi upea.

Reply

Leave a Comment