Alberobellon trullitalot ja Masseria Cervarolo

by Anna | TÄMÄ MATKA

Alberobellon trullitalot löytyvät Etelä-Italian Pugliasta, eli Apuliasta. Kun ensimmäinen valkoiseksi kalkittu talo kartiomaisine kattoinen näkyy oliivilehdossa, on olo hieman, että – oho! Trullitalot hauskoine hiippoineen ovat sittenkin ihan totta, eivät vain matkailumainos.

Alberobellon trullitalot sijaitsevat Kakkois-Italiassa Barin lähettyvillä, Alberobellon kaupungissa ja sitä ympäröivällä maaseudulla. Alberobellon kaupungin trullitalot ovat nykyisin Unescon maailmanperintökohde ja niitä ihmiset saapuvat nimenomaan katsomaan. Kaupungissa trullitaloja löytyy kolmessa eri kaupungiosassa kaikkiaan 1600 kappaletta.

Alberobellon trullitalot

Alberobellon trullitalot

Alberobellon trullitalot

Alberobellon trullitalot | Unescon maailmanperintökohde

Kukaan ei oikeasti osaa kertoa, miksi 1400-luvulta lähtien asukkaat rupesivat rakentamaan näitä taloja, joiden katto on rakennettu ilman laastia, latomalla kalkkikiven kappaleita päällekkäin. Monessa talossa katolla ei ole vain yksi kartiomainen rakennelma, vaan niitä saattaa olla neljä tai viisikin. On arveltu, että kattojen erikoinen muoto on kulkeutunut alueelle turkkilaisten valloittajien mukana, sillä nykyisen Syyrian alueella vastaavia taloja on myös löydettävissä.

Rakennusten katot ovat paitsi taidokkaasti rakennettuja, myös usein koristeltuja valkoisella tuhkalla. Kattoihin on kuvioitu paljon uskonnollisia merkkejä tai symboleita, joiden tarkoitus on ollut torjua pahoja henkiä ja tuoda hyvää onnea asukkaille.

Koska Alberobellon alueella on kesäisin hyvin kuumaa ja sateetonta, keräävät trullitalojen ulkonevat räystäät sadeveden ensin seinän vieressä olevaan muurattuun astiaan ja sen kautta talon alla olevaan säiliöön talteen.

Alberobellon trullitalot

Alberobellon trullitalot

Alberobellon trullitalot

Alberobellon trullitalot | Maaliskuussa vielä hiljaista

Alberobellon suurimmat ”trullitalokeskittymät” olivat aika nopeasti kierretty. Vieraillessamme maaliskuussa, turistikausi oli vasta käynnistymässä ja turistikrääsäkaupoista vain muutama oli auki. Olisi ollut mukava istahtaa johonkin aukiolle lasilliselle viiniä, mutta sellaista paikkaa ei löytynyt sitten millään. Kylä oli vielä selvästi talviterässä. Toisaalta, nyt auton sai aivan keskustaan parkkiin. Kun sesonki alkaa, voi suurilta parkkipaikoilta joutua taivaltamaan trullitaloille varsin pitkänkin matkan.

Alberobellon trullitalot

Alberobellon trullitalot

Alberobellon trullitalot

Alberobellon trullitalot

Masseria Cervarolo Ostuni, Puglia

Jos Mr & Mrs Smith (197k Instagram seuraajia) ovat vierailleet täällä, Tripdvisor rankannut yhdeksi parhaimmista masserioista ja lisäksi lukija suositellut oman kokemuksensa pohjalta, niin pitäähän se paikka tulla kokeilemaan.

Masseria Cervarolo sijaitsee piilossa keskellä maaseutua, noin 5 kilometrin päässä Ostunista ja noin 10 km päässä Alberobellosta. 1600-luvulta oleva maatila, jossa osa huoneista sijaitsee trullirakennuksissa, on remontoitu Teo ja Patrizia Avellinon toimesta erittäin suosituksi ja palkituksi boutique-hotelliksi.

Me saimme huoneen talon vanhimmasta osasta. Harmitukseksemme emme päässet majoittumaan trullitaloon, mutta oli meidänkin huoneemme ihan hauska. Hotellilla oli vieraiden käytössä vielä erillinen olohuone ja keittiö, missä illasta sai keitellä teeta tai nauttia drinkkejä honesty bar-periaatteella.

Masseria Cervarolo

Masseria Cervarolo

Masseria Cervarolo

Masseria Cervarolo

Masseria Cervarolo

Masseria Cervarolo

Masseria Cervarolo

Torre Santa Susanna

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

15 comments

p.markkanen 23 huhtikuun, 2020 - 5:30 pm

ei se ollu kannisen matkailuohjelma vaan ohjelma käsitteli Sisilian kuningaskuntaa

Reply
Ilkka 20 huhtikuun, 2018 - 1:28 pm

Kierrettiin perheen kanssa myös jokunen vuosi sitten Puglia ja satuttiin myös yöpymään tuossa Cervarolossa. Voi kyllä suositella myös kesä-aikaan. Omistaja haluaa tietoisesti pitää paikan rauhallisena, eikä ole vaaraa että tuolla on ylimäärin ihmisiä.
Muita hyviä ja vähän erilaisia paikkoja olivat Agriturismot. Hieman vaatimattomampia, mutta ruuan suhteen todella ylivertaisia jos sattuu hyvän paikan löytämään. Esimerkiksi Tenuta Mezzana oli tämmöinen; englantia ei paljon puhuttu, mutta illallinen (muistaakseni vähintään 6 ruokalajia) loihdittiin tilan omista luomutuotteista, hinta oli n. 20€. Samalla oli hyvä koluta noita etelän alueita. mm. todella hienoja rantoja tuolla Gallipolin ympäristössä. Italian malediiveiksi noita kutsutaan.

Reply
Pirkko / Meriharakka 8 huhtikuun, 2018 - 10:13 am

Näistä muistan lukeneeni lähteestä tai toisesta pariinkin kertaan ja jos (kun) vielä joskus päädymme kiertelemään Italian turistisimpia kohteita, kuten Cinque Terre, niin ehkä nämäkin voisi käydä katsomassa.
Viimeksi jotenkin hassuja/erilaisia pieniä taloja muistan käyneeni katsomassa jossain Madeiran kolkassa – turistinähtävyyshän niistäkin oli tullut, vaikka alunperin joku/jotkut olivat vaan päätyneet moisia rakentamaan.

Reply
Martta / Martan Matkassa 6 huhtikuun, 2018 - 8:16 am

Aivan ihanat talot! Kerrassaan viehättävä kaupunki, joidenkin talojen katoissa oli kuvia, osaatko sanoa mitä ne tarkoittaa? Nämä lähti heti omalle ”must see” listalleni.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 7 huhtikuun, 2018 - 9:45 am

Kiitos Martta

Nuo kuvat talojen katossa ovat uskonnollisia symboleita tai vanhoja merkkejä, joiden tarkoitus on suojella taloa pahalta ja tuoda hyvää onnea.

Reply
Marianne/Heavy Metal Traveler 6 huhtikuun, 2018 - 7:32 am

Ihanan näköisiä! Ihan kuin jotain keijukaisten tai menninkäisten asuntoja 🙂

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 7 huhtikuun, 2018 - 9:45 am

Kiitos Marianne

Mullekin tuli just tuo fiilis 🙂

Reply
Merja / Merjan matkassa 4 huhtikuun, 2018 - 10:13 pm

Miten mulla on mennyt tällaiset trullitalot ihan ohi? Näyttävät kyllä tosi söpöiltä ja samalla hassuilta, ihan kuin jostain sadusta.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 7 huhtikuun, 2018 - 9:47 am

Kiitos Merja

Trullitaloista kuten koko Puglian alueesta puhutaan suomalaisissa matkailuohjelmissa/lehdissä tosi vähän. Ella Kanninen on ainut toimittaja, joka on tuolta tehnyt matkaohjelmia.

Reply
Katariina / Raidallisia retkiä 2 huhtikuun, 2018 - 3:05 am

Trullit, on ne vaan suloisia! <3 Kevät on muuten myös hyvää aikaa Italiassa kiertelyyn, koska vielä ei ole tukahduttavan kuuma. Tuollakin olisi varmaan paahtunut kaikkien turistien keskellä. Teillä oli varmaan mukavan rauhaisaa.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 7 huhtikuun, 2018 - 9:53 am

Kiitos Katariina

Aikainen kevät on upea aika Italiassa. Naureskeltiinkin, että harvoin näistä kaduista ja trullitaloista kuvia turistiaikana saa ilman miljoonaa kiinalaista.

Reply
sari / matkallalahelletaikauas 1 huhtikuun, 2018 - 8:55 pm

Nuo trullitalot ovat kyllä upean näköisiä! Niistä on juttuja tullut luettua ja joku päivä on tuo etelä-Italia otettava haltuun vielä. Hienolta näyttää myös tuo majatalo. Ei sesonki aikana matkusteluun on siis olemassa omat hyvät ja huonot puolensa. Näkee paikat autenttisempana mutta sitten usein moni paikoista on kiinni, kuten näemmä tuollakin.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 7 huhtikuun, 2018 - 9:59 am

Kiitos Sari

Jep, jostain pitää aina vähän tinkiä. Joko kaikki palvelut toimii täysillä, mutta on tsiljoona muuta turistia, tai sitten ei ole muita turisteja kuin kourallinen, mutta mikään paikkakaan ei ole auki 😀

Reply
Anna-Maria K 1 huhtikuun, 2018 - 7:46 pm

Oooh nämä on niin hienoja! Katselin myös Ellan matkaohjelmasta näistä juttua ja kiinnostuin <3

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 7 huhtikuun, 2018 - 10:00 am

Kiitos Anna-Maria

Olivat kyllä hauskan näköisiä.

Reply

Leave a Comment