Piemonte, Lonely Planet: ”Best region to visit in 2019”

by Anna

Italian Piemonte | Ruokaturistin taivas ja barolon koti

Italian Piemonte | Saksa oli muuttunut sääennusteen suhteen kovin epävakaiseksi saapuessamme sinne toukokuun alussa. Munchenin lentokentältä totesin, että en haluaisi jäädä sateiseen Baijeriin. En etenkään, kun sain autovuokraamosta alleni avo-Audin. Halusin ajaa niin kauas, että näkisin auringon ja voisin laskea katon – ja minähän ajoi. Ajoin läpi Saksan, Liechtensteinin, Itävallan, Sveitsin ja Italian kohti Välimerta ja lämpöä. Torinon kohdalla hidastin, Albaan pysähdyin ja Piemonten kukkuloilla näin ympärilläni nämä upeat UNESCOn maailmanperintömaisemat.

Piemonten Langhen ja Monferraton kukkuloille sijoittuvat viinintuotantoalueet ovat paitsi Italian tärkeimpiä Toscanan ohella, myös kauneimpia. Italian tasolla erityisen arvokkaaksi määritelty viininviljelykulttuuri on muokannut maisemaa Piemonten alueella satoja vuosia. Viiden maisemiltaan ainutlaatuisen viininviljelyalueen muodostaman UNESCOn kokonaisuuden säilyttäminen on täällä kaikkien sydämenasia. Lonely Planet valitsi alueen parhaimmaksi alueeksi vierailla vuonna 2019.

Piemonte
Piemonte

Piemonte | Cascina Baràc – yö viiniviljelmien keskellä

Viinikukkuloilla kun olimme, halusin myös yöpyä viiniviljelmien keskellä. Cascina Baràc on ympäröity 15 hehtaarin viiniviljelmillä ja sen terassilta avautuivat upeat näkymät Langhen maalaismaisemaan. Yön hinta kesäsesonkina n. 150 euroa.

Paikka tuntui olevan ainakin nuortenparien suosiossa. Sekä aasialainen, että norjalainen pariskunta kuherteli iltaisin romanttisessa puutarhassa ja kertoi auliisti olevansa häämatkalla.

Osalle asiakkaista tuli yllätyksenä, että hotellissa ei voinut illallistaa pitkän kaavan mukaan. Naposteltavaa toki sai, kuten leikkeleitä, juustoja ja viiniä. Tämä malli, että lounas ja illallinen nautitaan muualla kuin hotellissa, on alueelle tyypillinen. Oletus on, että asiakas on valmis näkemään hieman vaivaa Piemonten herkkujen eteen.

Piemonte
Piemonte
Piemonte

Piemonte | Alba, Barolo, Barbaresco

Teimme muutamia ajeluita ympäristön kyliin ja viinitiloille. Alban lisäksi myös Barolo, Barbaresco ja Dogliani tuli katsastettua.

Alba on noin 30 000 asukkaan kaupunki ja ajelimme siellä Ferreron suklaatehtaan kylttejä seuraten, toiveena löytää tietenkin tehtaanmyymälä. Jokin meni kuitenkin pieleen reitillä ja Ferrero Rocherin hamstraaminen jäi haaveeksi. Ehkäpä hyvä niin, sillä herkkuja tuli napsittua matkalla muutenkin.

700 asukkaan Barolo oli parkkipaikan suhteen painajainen. Bussilla liikkuvien turistiseurueiden suuri määrä yllätti minut täysin ja itse kylästä tuli nopeasti halu lähteä karkuun.

Barbarescon suurin nähtävyys on torni, johon voi nousta 36 metrin korkeuteen (5€) ihailemaan maisemia.

Katselin nopeasti valmispaketteja (yksityinen kuljettaja/opas) alueelle ja kaksipäiväinen kierros ”Barolo and Barbaresco Wine Tour” (ilman hotellia) maksaa n. 300-400 euroa. Nämä kierrokset pitävät sisällään viininmaisteluita 6-8 kappaletta, kaksi museota ja lounaat. Lisämaksusta voi lähteä etsimään tryffeleitä (60€) tai vaikka lounastaa (50€) lammaspaimenen ja lampaiden kanssa.

Piemonte, ruokaturistin taivas

Alueen parhaimmat ravintolat sijaitsevat paljolti kaupunkien ulkopuolella pienissä kylissä, eivät suinkaan esim. Alban keskustassa. Hotellimme antoi seitsemän eri ehdotusta illallispaikaksi ja oli valmis etsimään lisää, mikäli niistä emme olisi mieleistämme löytänyt. Osa sijaitsi yli 10 kilometrin päässä. Eli hyvän ruoan perässä todella liikutaan.

Ruokailupaikka kannattaa valita etukäteen, sillä parhaimpiin ei ole mitään asiaa ilman pöytävarausta. Osa taas on auki ihanan italialaisittain miten sattuu, mutta pääpiirteittäin kello 12-15 ja 19.30-21.30.

Piemontessa tulee ehdottomasti nautiskella viinin ohella Alban alueella kasvavista valkoisista tryffeleistä. Barbarescossa, Rabaya Ristorante nimisessä ravintolassa on olemassa aivan oma tryffelimenu. Valintamme oli Rolata di coniglio e tartufo bianco, eli jänisrulla ja Ravioli di coniglio e tartufo bianco, eli ravioleita jäniksenlihalla. Kummankin annoksen päällä tietenkin p a l j o n valkoista tryffeliä.

Piemonte
Piemonte
Piemonte

Nebbiolo on Piemonte ja barolo-viini sen jaloin ilmentymä – Danilo Drocco, Fontanafreddan viinitalo

Piemonten Langhen ja Monferraton kukkuloilla kasvaa yksi Italian rypälelajeista merkittävin, Nebbiolo. Sen kypsyessään ”sumumaisen” kalvon saavista rypäleistä valmistuu viinien kuningas ja Nebbiolon kuuluisin edustaja, barolo.

Viiniä kypsytetään vähintään kolme vuotta, joista kaksi tammitynnyreissä. Barolot ovat useimmiten parhaimmillaan noin kymmenen vuoden iässä, jolloin tiukka tanniinisuus ja hapokkuus on ehtinyt pyöristyä. Vastoin odotusta tuhti ja vahvanmakuinen barolo on väriltään hämmästyttävän hailea.

Nebbiolo-rypäleestä tehdään barolon lisäksi myös rehevää ja eleganttia barbarescoa. Se ei välttämättä ole yhtä voimakas kuin barolo ja on valmis nautittavaksi jo nuorempana.

Nebbiolo-rypälettä viljellään tarkoin määritellyllä 1300 hehtaarin alueella, jotka sijaitsevat alueen parhaimmilla rinteillä. Tästä rypälelajikkeesta valmistetut viinit muodostavat 3% pienen, mutta sitäkin hinnakkaamman osuuden Piemonten koko viinintuotannosta. Tutkiessani paikallista valikoimaa sekä hintatasoa ja vertaillessani sitä Alkon hintoihin, totesin reissun Piemonteen olevan selvää säästöä.

”Minä olen puristi, dottore Zen.” —”Viinissä, kuten musiikissakin, minulle riittävät kolme B:tä”
”Ymmärrän,” sanoi Aurelio Zen, joka ei ymmärtänyt mitään, katseli vain pullohyllyjä.
”Barolo on viinin Bach”, hänen isäntänsä jatkoi. ”Vahva, suurenmoisesti jäsentynyt, rahtusen tyly, mutta ehdottoman fundamentaalinen. Barbaresco on Beethoven, joka ottaa nämä ominaisuudet ja kohottaa ne subjektiivisen intohimon ja tuskan ylittämättömiin korkeuksiin. Ja brunello on Brahms, kaiken sen raskaan ylenpalttisuuden vienompi, täyteläisempi, romanttinen jälkihehku.”

Michael Dibdin: Loppusilaus, Gummerus 2003. Lainaus toisen luvun alusta.
Piemonte
Piemonte
Piemonte

Barbera – monipuolinen kumppani ruualle, ja tietenkin hyvälle seuralle

Barbera on Italian toiseksi viljellyin ja Piemontessa ylivoimaisesti viljellyin lajike. Barbera-viinien kysyntä on nopeassa kasvussa. Hapokas, raikas ja vähätanniininen mutta aromikas viini miellyttää trendikästä viininkuluttajaa. Barbera-viinit sopivat niin syysillan pataruokien, kuin kesän grilliherkkujen kumppaniksi. Viinit ovat syvähkön värisiä, ja aikanaan niillä onkin terästetty haileiden Nebbiolo-viinien väriä.

Piemonte
Piemonte
Piemonte

The Green Experience – Sustainable & Organic Wines

Yhden viinirypäletonnin tuotanto vaatii keskimäärin noin 50–100 kg maatalouskemikaaleja, 130 litraa polttoainetta sekä 550 000 litraa vettä. Tonnista rypäleitä saadaan viiniä noin 700 litraa (lähde Alko). Rypäleiden viljely kuormittaa ympäristöä ja vastuullinen tuottaja ottaakin ympäristövaikutukset huomioon.

Piemonten viinimaisemien ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen eteen tehdään määrätietoista työtä tuottajien toimesta. Kolmen vuoden aikana yli 1200 alueen viinitilaa on sertifioitu The Green Experience – standardien mukaan toimivaksi tuottajaksi. Ohjelma tähtää ympäristön kestävän kehityksen edistämiseen ja vastuullisuuteen kaikessa toiminnassa. Luonnonmukaisen viljely suojaa pölyttäviä hyönteisiä ja niiden määrää koitetaan jatkuvasti lisätä kylvämällä niityille ja tarhoihin yrttejä ja kukkia. Myös lintujen pesiminen huomioidaan viinitilojen hoidossa.

Yksi Piemonten alueen ikonisista tuottajista on Tenuta Carreta. Viinitilalla on takanaan 550 vuoden historia. He valmistavat uskomattoman hienoja baroloja ja muita ”herkkuja”. Alkon vakiovalikoimasta löytyy Tenuta Carretta DOC Piemonte Barbera 2017. Sen marjaisa ja raikas maku toimii monipuolisesti erilaisten ruokien kanssa. Tomaattipohjaiset pastat, mutta myös nyt sadonkorjuuaikana ajankohtaisten kasvisruuat, kuten sienirisotto, nauttivat tästä viinistä makuparina. Viininäyte Craft & Cask Oy.

Piemonte

Euroopan kauneimmat viinireitit

Vinkkaan kirjasta Euroopan kauneimmat viinireitit (Karttakeskus, 2018). Kirja saatu lukukappaleeksi Autoliitolta.

Kirjassa on varsin kattava määrä viinireittejä Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Portugalissa, Saksassa ja Itävallassa. Ilahduttavaa on, että Riojan, Bordeaux’n ja Piemonten kaltaisten kuuluisien viiniseutujen lisäksi löytyy tietoa myös vähemmän tunnetuista paikoista, kuten Sisiliasta ja Itävallan Burgenlandista. Autoliitto myy kirjaa jäsenhintaan 24,90 euroa

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

11 comments

Italian viinitilat matkakohteena - Kohteena maailma 7 joulukuun, 2020 - 12:56 am

[…] Piemonte, Lonely Planet: “Best region to visit in 2019” […]

Reply
Annemaria/Samppanjaa muovimukista 19 lokakuun, 2019 - 3:40 pm

Kiitos tuosta kirjavinkistä. Niin ruuan, jos sitten viininkin perässä kannattaa matkustaa.

Niin Ranskassa kuin näemmä Italiassakin monet hyvät ravintolat sijaitsevat keskustojen ulkopuolella, joskus keskellä ei mitään. Mietin aina, että miten sinne mennään, jos aikoo nauttia ruuan kanssa myös viiniä. Taksiin saa uppoamaan mansikoita. Mutta paikallisia tämä ei näytä haittaavaan. Kummasti sitä vaan auton rattiin hypätään useammankin viinilasillisen jälkeen…. Tässä kohtaa ei kuitenkaan haluaisi toteuttaa periaatetta maassa maan tavalla 🙂

Reply
Anna 19 lokakuun, 2019 - 4:37 pm

Kiitos Annemaria

Kyllä se kieltämättä vähän ottaa päähän näissä hyvissä ravintoloissa, kun ruuan kanssa voi ottaa vain sen lasillisen. Taksi ei tosiaankaan tule kyseeseen, sillä ei niitä monessa paikkaa edes ole saatavana kuin ennakkotilauksena. Ulkomaalaisena, vuokra-autolla en uskalla ottaa riskiä, että jos nappaa puoli pulloa ja hyppää rattiin ja sitten jotain tapahtuu… Enhän kotimaassakaan ajele hutikassa 🙂 Ollaan sitten ostettu aina hotellille laadukasta viiniä, jota voi illasta nautiskella.

Reply
Sari / matkalla lähelle tai kauas 19 lokakuun, 2019 - 5:14 am

Kiitos kirja vinkistä. Autoliiton kirjat ainakin Comon reissulla osoittautui hyväksi matkakumppaniksi. Uo Euroopan viinireitit voisi toimia matka inspiraationa.

Reply
Anna 19 lokakuun, 2019 - 8:56 am

Kiitos Sari

Mä tykkään noista Autoliiton kirjoista tosi paljon. On omat kirjat myös Saksasta ja Italiasta. Näppärän kokoisia ja helppo hahmottaa mitä mielenkiintoista on lähellä.

Reply
Sandra 16 lokakuun, 2019 - 7:24 pm

Tuosta ei puitteet parane. Majoituksestanne avautui upeat näkymät ja samoin tryffelipasta toi veden kielelle.

Olipa mielenkiintoista lukea, miten yllättävän paljon viinin valmistus (saatikka vielä kuljetus) kuluttaa ympäristöä. Niin paljon kuin lihan syöntiä ja lentomatkailua pilkataan, niin tätä ei kyllä ole nostettu (vielä) esiin. Ehkä siitä omasta chileläisestä punkkupullosta ei haluta luopua 😉

Reply
Anna 19 lokakuun, 2019 - 10:14 am

Kiitos Sandra

Juu ei voi maisemia moittia (eikä ruokaa).

Kävin vuosia sitten Saksassa viinitehtaalla, jossa oli siirrytty kartonkisiin 1 litran pakkauksiin. Se on yksi tapa vähentää ympäristön kuormitusta (valmistus, kuletuspaino, kierrätys jne,). Nyt onneksi tätä pakkaustapaa näkyy Suomessa jo paljon Alkon hyllyillä. Tulivat nuo luvut mullekin yllätyksenä. Ei niistä paljoa puhuta.

Reply
Jaakko / lomalla viimeinkin 13 lokakuun, 2019 - 3:05 pm

Kattava postaus. Itsekin tuli keväällä käytyä Albassa ja tehtaanmyymälää ei myöskään näkynyt 😀😀

Reply
Anna 19 lokakuun, 2019 - 10:15 am

Kiitos Jaakko

Onkohan sitä tehtaanmyymälää oikeasti edes olemassa ….? 😀

Reply
Ilkka Varmavuo 9 lokakuun, 2019 - 10:22 am

Kiitos Anna mainiosta postauksesta. Ikävä tuli Piemonten alueelle eli vuorten jalkoihin. Piedi Monte eli suora suomennos on vuorten jaloissa. Siitä juontaa nimi tälle suurelle maakunnalle. Ohessa muutama oma vinkki alueelle.

Naps- naps, terävät sakset napsahtavat ja silmämääräisesti huonoksi arvioitu rypäleterttu tipahtaa viiniköynöksen juureen. Sinne se saa myös jäädä maatumaan rikastuttaakseen maaperää. Riikka Sukula napsuttelee saksiaan kertoen samalla viininviljelyn perusteita ja siitä, että 90% viininviljelijän työstä tehdään pääsääntöisesti köynösten seassa.

Piemonten viinialue on periaatteessa samanlainen, mutta samalla tyystin erilainen kuin Toscana. Ainakin itse koen sen niin. Piemontessa joutuu tekemään huomattavasti enemmän taustatöitä, jos mielessä siintää viinitilavierailut tai ne pittoreskit ruokapaikat taajamien ulkopuolella. Aivan kuten totesit.

Tässä muutama oma hyväksi havaittu paikka niin tukikohdaksi kuin myös vierailukohteeksi.
Ensinnäkin pienten talojen ja villojen vuokraaminen tai sellaisten löytäminen on huomattavasti vaikeampaa kuin Toscanassa. Niinpä majoituspaikaksi valikoituu useimmin hotelli tai agriturismo. Eikä lainkaan pöllömpi ajatus ole jakaa lomaviikkoa kahteen majoituspaikkaan, joista toinen sijaitsee Barbarescon tienoilla ja toinen Barolon sydänmailla.
Näin me teimme viimeksi majoittuessamme ensin Langhe Country Houseen muutamaksi yöksi. Huoneemme oli IL Gelso, sille suositus. https://www.langhecountryhouse.it/piedmont-bed-and-breakfast.htm
Tästä tukikohdasta käsin oli kätevä tutustua Barbarescon alueeseen ja vierailla sekä Astissa että Albassa. Barbarescosta voin suositella tornille johtavan kadun varrelta Ristorante Antinea. https://www.antine.it/ Useampana iltana kävimme kuitenkin illallisella Neiven vanhassa kukkulakaupungisssa. Neive jakautuu kahteen osaan vanhaan yläkaupunkiin ja uuteen laakson pohjalla olevaan alakaupunkiin. Tunnelmallisimmat paikat löytyvät luonnollisesti kaupungin vanhasta osasta. Ravintolatarjonta oli just sopivan suuri. Erityisesti mieleen jäi Donna Selvatica, jonka ulkoterassilta avautui fantastisen valloittava näky kohden Barbarescon tornia ja sen yli kymmenien kilometrien päähän. Ai että. http://www.borgovecchioneive.it
Coazzolon pikku kylään kurvailtiin myös kymmenessä minuutissa Osteria Asiloon. Myös sille suositus. http://osteridelasilo.altervista.org/

Seuraavat yöt vietimme uljaassa La Morrassa, josta tuli suosikki tukikohtani. Tänne palaan, saletisti. Majapaikkana Rocche Costamagna Art Suites. Kyseessä on viinitilan kellareiden yläpuolella oleva rinteessä ylöspäin kohoava monikerroksinen talo, jonka ylimmässä kerroksessa on neljä vierashuonetta omilla aurinkoterasseilla. Katutasosta löytyy viinimyymälä ja tilan suuri viininmaisteluhuone sekä kaikenlaista viininviljelyyn löytyvää memoribiliaa yllin kyllin. Huoneeksi kannattaa valita huone ”Mistero”. Tämän kulmahuoneen isolta terassilta näkyy kepeästi aina Alpeille asti yli sadan kilometrin päähän. Mikä parasta koko Barolon tuotantoalue sijaitsee aivan vieressä ja ne maisemat tuolta terassilta- to die for. Hinta/laatusuhteeltaan/maisemiltaan yksi parhaista majapaikoista ikinä. Kylän keskustassa on useita ravintoloita, joten illalliselle pääsee kävellen. http://www.rocchecostamagna.it/RoccheCostamagna/index_en.asp
Usea ystäväni suosii majapaikkana myös Antico Podere Tota Virginiaa Soranossa. https://www.totavirginia.com/ristorante/
Hotellissa on myös mitä mainioin ravintola upeine ulkoterasseineen, joten ainakin siinä kannattaa käydä. Aivan tämän vierestä löytyy muuten Sukulan viinitila. Azienda Agricola Sukula. http://www.sukula.com/

Mikäli siellä haluaa vierailla, kannattaa ottaa yhteyttä suoraan Riikka Sukulaan. Lisäksi on syytä muistaa, että Barolon viinitiloista monet ovat melko pieniä. Viinitilavierialut ovat luonteltaan melko erilaisia verratuina teollisempaan Toscanaan. Vierailut kannattaa sopia pääsääntöisesti etukäteen ja koska tilan isäntä/emäntä uhraa paria tuntia vierailleen on kohteliasta myös ostaa mukaan muutama pullo. Barolon hinnan tuntien vierailu ei siis ole ilmainen. Toki tiloilta , kuten Sukulalta, voi ostaa vaikka laatikon mukaansa. Sen lähettäminen kotiin onnistuu vaivattomasti Riikan opastuksella. Eikä rahtikaan ollut lainkaan kallis.
Barolo on tosiaan ruuhkainen, mutta silti ehdottamasti käyskentelemisen arvoinen. Pidimme sekä WiMu Barolosta, että museo Cavatapista. Linnaan sijoittuva WiMun eli Winemuseumin sisällä oli muistaakseni myös italialainen mamman mallikettiö vuosikymmenten takaa. Maisteluhuone oli myös tietysti tarjolla, mutta viiniautomaatit tekevät siitä kliinisen. Toinen linna , jossa pääsee maistelemaan viinejä ja nauttimaan linnan pihalta avautuvista huikeista näköaloista on laakson toisella laidalla sijaitseva Castle of Grinzane Cavour. Linnassa pidetään myös maailman tryffelipääkaupungin eli Alban vuotuiset tryffelihuutokaupat. Huikeiden näköalojen lisäksi linnan myymälästä löytyy kattavasti alueen herkkuja. Ehdottomasti ajoretken väärti. http://www.castellogrinzane.com/en/homepage

Reply
Anna 19 lokakuun, 2019 - 10:18 am

Kiitos Ilkka

Olen sanonut tämän aiemminkin, mutta sanon jälleen. Sinun pitäisi ehdottomasti aloittaa oma matkablogi. Niin hienoja kokemuksia jaat!

Reply

Leave a Comment