LUMO Light Festival – Valoa Ouluun

by Anna

LUMO Light Festival Oulussa 23.–25.11.2018 | Valoa pimeään marraskuuhun

LUMO Light Festival järjestetään Oulussa nyt kuluvana viikonloppuna kuudetta kertaa. Oulun valofestivaalin teemana ovat tänä vuonna tunteet. 

Tapahtuma tuo valoa muuten niin ankeaan Oulun ydinkeskustaan. Värien, kontrastien, musiikin ja tunnelman lisäksi LUMO Light Festival tarjoaa kaikilla valokuvaamisesta kiinnostuneille tilaisuuden kokeilla yökuvaustaitojaan.

Kävimme Tepon kanssa tekemässä pikaisen kierroksen kaupungilla ja kokonaisuudessaan Oulun valofestivaalista jäi positiivinen fiilis. Koska kaupungissa on p i m e ä ä koko talven, voisi valoteoksia minusta olla pysyvästi enemmän viihdyttämässä kaupunkilaisia läpi kaamoksen.

LUMO Light Festival Oulu 2018

LUMO valofestivaalit | Kaupunginojan hehku

Kaupunginojan, eli ouluksi Plaanaojan, sekä puistovyöhykkeen valaistus Lyötynpuistosta Pokkisenpuistoon, oli tyylikäs. Tuo Plaanaojahan halkoo kaupunkia siksi, että aikanaan sen oli tarkoitus estää tulipalojen leviäminen kaupungin sisällä. Kaupungintalon osuus hehkuikin kivasti valkoisen ja oranssin eri sävyissa, eli käsitin sen jäljittelevän tulen värejä.

Puistovyöhykkeen jatkuessa kohti Valkean kauppakeskusta, hiipuivat valot täysin. Maahan oli kyllä saatu värikkäitä valaisimia, mutta alkuillasta ne eivät näkyneet ympäröivän valosaasteen takia lainkaan. Niiden tarkoitus lienee valaista läheisiä puita ja joitakin patsaita.

LUMO Light Festival Oulu 2018

LUMO valofestivaalit | Initium

LUMO Light Festival tarjoilee näyttävimmän teoksensa Madetojan puistossa. Initium niminen teos kuvaa alkua ja sen jälkeistä pitkää matkaamme maailman ympäri. Kolmiulotteisen, symmetriset muodot hehkuvat UV-valossa. Lienee katsojan silmässä näkeekö installaatiossa soluja, alkueläimiä, tai vaikka mandalan. Jotain hyvin hypnotisoivaa noissa pyörivissa ja väreilevissä kuvioissa on.

Taustalla kohisee musiikki, mutta niin myös Pokkitörmän liikenne. Jos haluaa meditatiivisen kokemuksen, kannattaa paikalle suunnata yön hiljaisina tunteina. Toivottavasti näissä pidettäisiin valot päällä läpi yön.

LUMO Light Festival Oulu 2018

LUMO Light Festival Oulu 2018

LUMO Light Festival Oulu 2018

LUMO Light Festival Oulu 2018

LUMO valofestivaalit | Sturm Der Liebe

LUMO Light Festival värjää Oulun tuomiokirkon julkisivun kauniisti. Teos kuvaa kaaosta, kiihkoa, myrskyä ja sen jälkeistä rauhaa. Vaikkakin teoksen nimestä tulee mieleen saippuasarja ”Lemmen viemää”, niin itse kuva ja ääni yhdistelmä on toimiva. Teos pyörii muutaman minuutin välein ja se kannattaa malttaa katsoa muutamaan otteeseen läpi.

LUMO Light Festival Oulu 2018

LUMO Light Festival Oulu 2018

LUMO Light Festival Oulu 2018

LUMO Light Festival Oulu 2018

LUMO valofestivaalit | Skeleton Dance

Kirkkokatu 9 edestä, löytyy teltasta Skeleton Dance niminen teos, jossa ”katu repeää auki ja paljastaa tuonelan”. Teoksessa liikkuva kuva heijastetaan maahan.

Tiedä nyt sitten mitä mieltä olisi. Ainakin järjestelyn eivät oikein toimineet, sillä kunnolla teoksen näkee kerralla vain muutama eturiviin työntynyt. Tekniikkaa mainostetaan uudeksi, mutta itse olen nähnyt vastaavia todella isossa mittakaavassa 4000 asukkaan ranskalaisen pikkukaupungissa, Les Baux-de-Provence:ssa.

Vanhaan kivilouhimoon rakennettu multimediateatteri, Carrières de Lumières on muuten valo- ja ääniteoksista kiinnostuneille loistava kohde! Vieraillessamme tilassa oli Paul Gauguinin (1848–1903) ja Vincent van Goghin (1853–1890) töihin perustuvaa kuvateosta Les peintres de la couleur, jonka taustalla soi Sibelius.

LUMO valofestivaalit | Museum Of The Moon

LUMO Light Festival nostaa kauppakeskus Valkean kattoon kuun. Kesäkadulle on ripustettu Museum Of The Moon -teos, eli 7-metrinen kuu, jonka pinnassa on NASA:n kuvia kuun pinnalta 120 dpi:n tarkkuudella. 1 cm teoksen ulkopinnalla on 5 km kuun pinnalla. 

Katossa killuva kuu on mielenkiintoinen, mutta surround-ääniteoksesta ei kuulunut mitään perjantai-illan ostoshuumassa.

LUMO Light Festival Oulu 2018

LUMO valofestivaalit | Rorschach

Oulun kaupungintalon ikkunassa pyörivät musteläiskät. Installaatio, jossa mustetta tiputellaan vesialtaaseen, ei puhutellut. Fiksusti kaupungintalo luottaa myös vanhaan tekniikkaan ja taiteeseen. Sen edessä seisoo suosittu ja joka vuosi erittäin onnistunut valoteos; joulukuusi.

LUMO Light Festival Oulu 2018

Lisää Lumo valofestivaaleista kaupungin sivuilta https://www.ouka.fi/lumo

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

Leave a Comment