Oon mä juonut portviiniä Portossa

by Anna

Portviini ja Porto kuuluvat olennaisesti yhteen

Viinitasting saatu Pernod Ricard Finland

Oon mä juonut viiniä Wienissä ja portviiniä Portossa. Tosin tuo jälkimmäinen ei oikein rimmaa, mutta ei anneta sen nyt haitata. 

Portviini on saanut nimensä Porton kaupungin mukaan ja portviini sekä Porto kuuluvat edelleen niin olennaisesti yhteen, että portviiniä Portossa pitää ainakin maistaa. Vaikkakaan en lukeudu portviinien suurimpiin ystäviin, rakastan viinitastingeja, viinitalojen näyttelyitä ja kellareiden historiaa. 

Portviiniä Portossa

Porto

Porto

Portviiniä Portossa on tehty 1600-luvulta alkaen

Portviini syntyi, kun engelsmannit ja ranskalaiset kävivät kauppasotiaan 1600-luvulla. Englantilaiset kauppiaat eivät saaneet ostettua viinejä kanaalin toiselta puolelta ja herrasväki kärsi viinipulasta. Kauppiaat suuntasivat katseensa Portugaliin ja löysivätkin Douro-joen varrelta sopivaa punaviiniä laivattavaksi. Pitkän merimatkan aikana viini kuitenkin kärsi ja Englantiin saapui hyvän punaviinin sijasta juomakelvotonta litkua. Hyvin nopeasti älyttiin, että makeaan viiniin kannatti lisätä brändyä sen säilyvyyden parantamiseksi. Syntyi aivan uusi viinityyppi – vahva ja makea Portviini.

Viinitalojen kellarit sijaitsevat Douro-joen vastarannalla, Vila Nova de Gaiassa

Suurien viinitalojen kellarit sijaitsevat Douro-joen vastarannalla, Vila Nova de Gaiassa. Douro-joki on aina ollut merkittävä tekijä viiniin liittyvässä logistiikassa. Douro-jokea myöten viini kuljetettiin aikoinaan kypsymään varastoihin ja suoraan Douro-joen vieressä olevista varastoista portviini oli myös helppo lastata suoraan laivoihin, ja siitä matkalle Atlantin aalloilla Englantiin. 

Viinirypäleet eivät siis kasva Portossa tai sen ympäristössä, vaan 100 km päässä Douro -joen yläjuoksulla. Tuolla alueella vallitsee kesäisin erittäin kuuma ja kuiva ilmasto. Valmis viini siirretään edelleen sadonkorjuuta seuraavana keväänä varastoitavaksi Vila Nova da Gaian kellareihin, jossa lämpötila on alhaisempi ja ilmankostaus suurempi. Nykyisin viini kulkee kuitenkin säiliöautoissa, ei veneissä.

Porto

Porto

portviiniä Portossa

Portviiniä Portossa voi maistella kymmenissä kellareissa

Portviinitaloja on rannassa vieri vieressä kymmeniä, joten on mahdollista kiertää useampikin kellari maistelun merkeissä. Kannattaa hieman vertailla tarjontaa, sillä osa ei ole saanut kovinkaan hyviä arvosanoja kierroksistaan. Etenkin, mikäli jo tietää jotakin viineistä, voi olla pettymys maistella halvimpia laatuja.

Me valitsimme Sandemanin kellarin, jossa kierroksia vetävät Sandemanin tunnushahmon Donin tapaan pukeutuneet oppaat. Donin portugalilainen opiskelijoiden viitta ja espanjalainen lierihattu tekevät hahmosta helposti tunnistettavan ja hahmo on seikkaillut jo vuodesta 1935 viinitalon etiketeissä. Sandeman on aina osannut brändäämisen, sillä se oli aikoinaan ensimmäinen portviinin valmistaja, joka alkoi merkitsemään tynnyrinsä polttomerkillä osoitukseksi hyvästä laadusta.

portviiniä Portossa

portviiniä Portossa

portviiniä Portossa

portviiniä Portossa

Sandemanin kellarit ja ”1790 Tour” viinitasting

Sandemanilla on tarjolla erilaisia kierroksia hinnaltaan 12-40 euron väliltä. Meidän kierroksemme nimi oli ”1790 Tour”, Sandemanin perustamisvuoden mukaan. Kierros käsitti kellarikierroksen lisäksi viiden erityyppisen portviinin maistelun (hinta 22 euroa)*. Ratkaisu oli ensimmäiseksi tastingiksi oikein hyvä. Lisää tietoa kierrosvaihtoehdoista saat täältä. 

Itse kellarit olivat yllättävän pienet, joskin mielenkiintoiset. Niitä ei suinkaan ole rakennettu kerralla, vaan näkyvillä on mm. vanhaa tietä, jonka yli holvit ovat vuosien saatossa laajentuneet. Lattiaa kannattaa muutenkin tutkia, sillä osa siitä on tehty puusta. Puu oli mukulakiveä pehmeämpi materiaalia kieritellä tynnyreitä eteenpäin.

Hämärässä tilassa valtavat tankit ja tynnyririvistöt näyttivät varsin vaikuttavilta. Suurimpiin sammioihin mahtuu 49 000 litraa portviiniä, joten ihan pienistä määristä ei ole kyse. Alustat on muuten maalattu valkoisiksi ihan käytännön syistä. Vaalealla alustalla suurten säiliöiden mahdolliset vuodot näkyvät heti.

Douro-joki on pääsääntöisesti viinivarastoille hyvä asia. Joskus kuitenkin joki tulvi ja kellarissa olikin esillä merkintöjä, mihin korkoon vesi aikoinaan oli noussut. Tulvan sattuessa holvien eteen asetettiin ristikoita, jotka estivät tynnereitä kellumasta tiehensä. Itse viini ei tulvavedestä kärsinyt mitenkään.

portviiniä Portossa

portviiniä Portossa

portviiniä Portossa


portviiniä Portossa

portviiniä Portossa

portviiniä Portossa

portviiniä Portossa

Portviiniä Portossa | Valkoinen portviini oli uusi kokemus

Valkoinen portviini on valkoisista rypäleistä tehtyä portviiniä. Perinteisesti valkoinen port on ollut tynnyrikypsytettyä ja tyyliltään raskasta. Nykyisin valkoisesta portista halutaan usein kevyempää ja hedelmäisempää, joten tynnyrikypsytystä ei välttämättä käytetä lainkaan.

Ruby port on portviinitalojen perustuote. Viiniä kypsytetään kahdesta kolmeen vuotta terästankeissa tai suurissa puutynnyreissä. Kypsytyksen jälkeen eri vuosikertojen viini sekoitetaan keskenään ja tuloksena on makeaa, voimakkaan tummanpunaista viiniä.

Sandeman Apitiv White Port, Fine Ruby Port ja Sandeman Founders Reserve Ruby Port

Tastingissa aloitetaan poikkeuksetta valkoisesta portista, joka on suomalaisella usein täysin tuntematon juoma. Oli jännittävää huomata, miten valkoista portviiniä mainostettiin aperitiiviksi jäillä tarjoiltuna. Myös oppaamme tuntui pitävän tästä juomasta.

Valkoisen portviini makeus voi vaihdella hyvin paljon. Jos pullossa on teksti ”Lagrima” (suomeksi kyyneleet) on viini niin makeaa, että sen pisarat valuvat kuin sula sokeri lasin kylkeä.

Sandeman Apitiv White Port ei huolellisesti viilennyksestäkään huolimatta noussut suosikikseni, vaan hylkäsin lasin melko nopeasti.

Fine Ruby Port on ns. perustuote. Viini kypsyy 2-3 vuotta terästankeissa. Eri vuosikertojen viinejä sekoitetaan keskenään ja tuloksena on voimakkaan tummanpunainen viini, jossa on vahva, nuori ja usein kirsikkainen tai luumuinen aromi. Minun suussani maistui vain osuus ”nuori” ja Fine Ryby Port jäi juomatta…

Sandeman Fouders Reserve Ruby Port on parempilaatuisten 3-5- vuotisten viinien sekoitus, joka saa kypsyä hieman pidempään usein puutynnyreisssä. Maun monipuolistumisen ja syventymisen huomasi selvästi. Kyseessä on viini, joka on kahminut erilaisia palkintoja ja mainintoja 23 kappaletta. Viini tarjoiltiin viileänä ja oppaamme olisi halunnut sen olevan vieläkin viileämpää. Viinin kauniin rubiininpunainenväri yksistään sai jo ihastumaan siihen. Tämä suloisuus valui huuliltani ogelmitta suuhun. 

portviiniä Portossa

portviiniä Portossa

Porto

Portviiniä Portossa | 20 -vuotias Tawny port oli kierroksen paras

Vintage portia tuotetaan vain laadullisesti parhaimmista sadoista ja keskimäärin sitä pystytään tekemään kolmena vuotena vuosikymmenessä. Lupa Vintage portin tuottamiselle pitää hakea erikseen portviiniteollisuutta Portugalissa sääntelevältä viranomaiselta ja viini on liki aina monen tuottajan viinien yhdistelmä. Vintage porteja kypsennetään tynnyreissä vain muutama vuosi, mutta pulloissa jopa vuosikymmeniä. 

Tawny port kypsennetään pienissä tammitynnyreissä, jotka läpäisevät paljon happea ja sitä myös siirrellään kypsymisen aikana useamman kerran tynnyristä toiseen, jolloin tapahtuu hapettumista. Hapettuminen muuttaa viinin väriä voimakkaan tummanpunaisesta tiilenpunaisen suuntaan ja tuo viiniin viikunaan ja rusinaan vivahtavia aromeja. Pienissä tynnyreissä viinistä haihtuu paljon vettä ja viinin tiivistyy ja sen sokeripitoisuus lisääntyy.

Sandeman 225Y Journey Vintage Port 2000 ja Sandeman 20 Years Old Tawny Port

Sandeman 225Y Journey Vintage Port 2000 on osa Sandemanin 225 vuotisen historian kunniaksi tehtyä kuuden vintage portin kokoelmaa. Pullolla on hintaa 93 euroa (Portugalissa).

Sandeman 225Y Journey Vintage Port 2000 viinissä tulisi maistua kaneli, luumu, punaiset hedelmät ja noin kymmenen muutakin eriteltyä makua, jotka opas huolellisesti kertoi meille. Minun suuni maistoi kaikesta purskuttelusta ja maiskuttelusta huolimatta vain pippurisuuden ja lakritsin. Oppaamme vilkuili minua tässä vaiheessa jotenkin toivottoman näköisenä, joten kippasin juoman kiltisti kurkkuuni. Jos se on noin kallista, niin pakkohan sen on olla hyvää…

Tawny port  -pullo oli vilkutellut minulle silmää pöydältä koko tastingin ajan. Tawny on tynnyrikypsennetty port, joka on väriltään tunnistettavan ruskeanpunainen ja maultaan rusinainen. Halvimpiin on usein sekoitettu valkoista portviiniä värin vaalentamiseksi. Tässä kyseisessä pullossa oli kuitenkin ikämerkintä 20 vuotta, joten se on saanut vaalentua ihan itse pitkän varastoinnin aikana. 

Sandeman 20 Years Old Tawny Port on Alkonkin valikoimissa, tosin ikävään 55 euron hintaan (Portugalissa 20 euroa). Väriltään se oli kauniin meripihkanruskea. Suussa maistui makeus ja pähkinän, vaniljan sekä aprikoosin sopuisa yhdistelmä. Tällainen mielikuva minulla oli ollut hyvästä portviinistä ja tätä lasillista ei todellakaan tarvinnut houkutella juomaan loppuun.


Kierroksen ja maistelutilaisuuden jälkeen voisi kesäisin jäädä vielä terasseille nauttimaan juomia tai suunnata läheiseen kauppahalliin syömään. Porto tunnetaan kuitenkin Euroopan sateisimpana suurkaupunkina, ja me saimme nauttia tästä ”ominaisuudesta” vierailumme jokaisena päivänä. Taapersimme kaatosateessa, onneksi portviinit vatsassa lämmittimenä, takaisin hotellille. Haluaisin palata Portoon kesän lämmössä ja kokeilla, miltä nyt hyljeksimäni valkoinen portviini maistuisi esim. klassisessa Port&Tonic -drinkissä.

Pernod Ricard Finland on Sandemanin maahantuoja Suomessa ja saimme heidän kauttaan veloituksetta tastingin. Etuna oli 44 euron tastingmaksun lisäksi oma opas, jonka asiantuntemusta koitan tämän kirjoituksen kautta välittää blogin lukijoillekin. Pernod Ricard Finland ei kustantanut meille lentoja, hotelleja, illallisia, autoa ja muutenkin niin makeaa elämään, vaan reissu oli ”Sponsored by Minä ite”.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

7 comments

Sandemanin viinikellarit Portossa & portviini tasting - Kohteena maailma 26 marraskuun, 2021 - 1:41 am

[…] Oon mä juonut portviiniä Portossa […]

Reply
Porto -portviiniä ja Ribeiraa osa 2 – Matkalla lähelle tai kauas 14 elokuun, 2019 - 8:19 pm

[…] Myös Tämä Matka – blogissa on kattava juttu portviinin saloista. Käyhän kurkkaamassa: Oon mä juonut Portviinii Portossa […]

Reply
Douron jokilaakso ja Quinta do Seixo - maisemanrakastajan karkkipäivä - TÄMÄ MATKA 25 marraskuun, 2018 - 12:24 pm

[…] Oon mä juonut portviiniä Portossa – TÄMÄ MATKA […]

Reply
Teija / Lähdetään Taas 19 marraskuun, 2018 - 5:02 pm

Voihan sade sentään! Onneksi kellareihin asti ei näy sade eikä harmaus 🙂

Miran kommenttin vastatakseni, minusta ainakin portviini maistuu huiman paljon paremmalta Portossa – mutta niin kaikki muukin maistuu paremmalta, kun tunnelma on kohdillaan 🙂

Reply
Anna 20 marraskuun, 2018 - 9:35 am

Kiitos Teija

Oli ensimmäinen ”viinimatka”, jossa sade teki paikkojen katselun ja valokuvaamisen vähän haastavaksi.
Mutta on se aina (ja säästä huolimatta) ihan älyttömän hieno kokemus päästä nauttimaan viinejä niiden syntysijoilla!

Reply
Miraorvokki/Pöndekengissä 18 marraskuun, 2018 - 1:00 pm

En ole koskaan ollut hirveä portviinin ystävä, mutta haluaisin ehdottomasti käydä joskus Portossa ja nimenomaan käydä tastingissä, sillä Porto ja portviini kuuluvat yhteen! Olisi hauska testata, että maistuuko tämä viini paremmalta synnyinsijoillaan. 🙂 Todella hyvä ja informatiivinen postaus!

Reply
Anna 20 marraskuun, 2018 - 9:30 am

Kiitos Mira

Kyllä se portviini todellakin maistui paremmalta tuolla. Osin syy varmasti oli se, että Suomessa tarjolla on yleensä vain sitä halpaa, makeaa ja äitelää laatua, joka tarjoillaan vielä liian lämpöisenä.

Reply

Leave a Comment