Pompeijin eroottiset päivät
Pompejin kaivauksissa on löytynyt niin paljon eroottisia kuvia, että kaupunkia on pidetty aikoinaan oikeana paheen pesänä. Edelleen mm. helluntalaiset pohtivat mielellään, saiko Pompeiji Sodoman kohtalon. Napolin kuningas Francisco I tuohtui löydöksistä vuonna 1815 niin, että määräsi esineet suljettavaksi salaiseen huoneeseen, johon saattoi päästä käymään poikkeusluvalla ainoastaan “moraaliltaan luja ja äärimmäisen hurskas mies”.
Osaa maalauksista kaivajat pitivät vielä 70-luvullakin liian pornografisina yleisölle esiteltäviksi ja niitä leikattiin irti seinäpinnoistaan ja peitettiin museoiden kätköihin.
Seksiä ei kainosteltu
Pompeijin eroottiset päivät ovat siinä mielessä totta, että nykyisin tiedetään eroottisen taiteen ja rivojen kuvien olleen yleisiä kaikkialla Roomassa. Roomalaiset eivät kainostelleet seksin suhteen, eikä eroottista taidetta pidetty mauttomana. Kaivauksissa on ilmennyt, että etenkin liki kaikissa yläluokkaisissa roomalaisissa kodeissa oli kookkaita seinämaalauksia, jotka esittivät erilaisia akteja erilaisissa asennoissa.
Monet Pompeijin kävijät luulevat penisten kuvien astinkivissä tai seinissä johdattavan niitä seuraavan ilotaloon. Näinkin toki on, mutta myös asuntoja suojattiin “pahalta silmältä” ja onnettomuuksilta tanakasti jöpöttävillä falloksen kuvilla.
Pompeijissa ylimystö asui mukavasti
Pompeijissa elettiin aikoinaan ihan mukavasti, ainakin jos satuit olemaan jonkinlainen ylimys. Hanoista tuli juoksevaa vettä ja vesivessoja löytyi. Oli teattereita, tieto- ja viihdekirjallisuutta sekä silloinen puhelin, eli orjalähetit.
Pompeijin seiniltä löydettyjä kirjoituksia:
- Politikkkaa : Kaikki yöjuopot kannattavat Marcus Cerrinius Vatiaa kaupunginsihteeriksi.
- Ilmoituksia : Kaupunginsihteeri Aulus Suettius Certuksen gladiaattorijoukkue pitää näytännön Pompejissa 31.5. Ohjelmassa on eläintaistelu, ja katsomoon on varattu aurinkokatos.
- Elämää: Terve, olemme täynnä viiniä kuin leilit! Ja ehdoton suosikkini. Kusin sänkyyn. Isännöitsijä, myönnän että tein väärin. Jos kysyt miksi, huoneessa ei ollut yöastiaa.
- Reklamaatioita: Nain täällä äsken hyvännäköistä tyttöä, muotovaliota ja monien ylistämää, mutta sisällä tyttö olikin ihan paska.
- Kaapista ulos tuloa: Itkekää tytöt. Penikseni on luopunut teistä, ja tunkeutuu nyt miesten takamuksiin. Hyvästi, ihmeellinen naisellisuus
- Ystävyyttä: Chie, toivon että peräpukamasi hinkkaavat yhteen niin, että ne sattuvat enemmän kuin koskaan ennen!
Jos halusi K18 nautintoja, niitä löytyi ja päivän saattoi päättää gladiaattoreiden väkivaltaviihteestä nauttien livenä. Löytyi katukeittiöitä, noppapelejä, ilotaloja ja yleisiä kylpylöitä. Ja tietenkin kaupungissa oli myös suojateitä.
Montako porttolaa kaupungista löytyi?
Lupanar, Pompejin suurin ilotalo nykyisin on yksi vieraillummista kohteista. Ilotalojen määrä Pompejista on joissain lähteissä saatu nousemaan jopa kolmeenkymmeneen. Tosin osa perusteista, millä joku talo on aikanaan julistettu porttolaksi, voidaan kyseenalaistaa. Uudempi kriittinen arviointi onkin pudottanut Pompejin porttoloiden määrän yhdeksään. Näissä paikoissa myös rakennusten arkkitehtuuri ja muut löydökset tukevat käyttötarkoitusta.
Antiikin Roomassa, kuten myös Pompeijissa prostituoidut pystyivät työskentelemään rekisteröityneinä ja heitä verotettiin työnteosta. Ammattinsa virallistaneita prostituoituja kutsuttiin meretrixeiksi ja epävirallisia kusuttiin prostibulaeiksi, josta sana prostituoitu alunperin tulee. Prostituoitujen erilaisten kategorioiden määrä oli yllättävän laaja. Paitsi sosiaalisen statuksen mukaan, prostituoituja jaettiin erilaisiin luokkiin taitojen mukaan. Antiikin Roomassa oli esim. erillinen nimi prostituoidulle, joka soitti symbaaleja.
Miksi muuten bordellit 2000 vuoden takaa naurattavat kaikkia, mutta toiminnassa olevat eivät?
Pompeijin tuho
Kaikki historian tunneilla valveilla olleet muistavat mistä Pompeijissa on kyse. Vesuvius posahti yllättäen elokuussa 79 JAA, 20 000 ihmistä kuoli ja kaupunki hautautui 16 metrisen tuhka- ja laavakerroksen alle. Tai jotain ehkä hieman sinnepäin….
Kuinka monta kuoli?
Kaupungissa asui kyllä alunperin 20 000 ihmistä, mutta uhreja lienee ollut n. 2000 ihmistä. Kun mukaan luetaan Stabiaen ja Herculaneumin kaupunkien uhrit nousee luku 3400 kuolleeseen.
Maanjäristys ei nimittäin ollut ensimmäinen. Vuonna 62 JAA alueella järisi myös. Monet läheiset kaupungit tuhoutuivat täysin ja Pompeiji kärsi mittavia vaurioita. Eräät kaupunginosat tuhoutuivat kokonaan ja rikkaimmat asukkaat muuttivat epämukavista oloista maatiloilleen. Rakennustyöt olivat pahoin kesken ja monet talot autioina, kun lopullinen tuho kohtasi kaupunkia.
Koska purkaus tapahtui?
Tuhkasta kaivetuilla kaupoilla oli myynnissä lokakuun lajikkeita. Viiniruukut oli sinetöity, mikä tehtiin yleensä lokakuun lopussa. Ihmisillä oli enemmän vaatetta päällä kuin elokuussa olisi tarvittu ja eräästä kukkarosta löytyneessä kolikosssa oli maininta keisari Tituksen arvonimestä, jonka hän sai vasta syyskuussa. Eli tulivuori saattoi purkaantuakin vasta loka-marraskuussa.
Tuliko tuho puskista?
Järistys ei tullut ihan yllättäen. Koko kuukauden alueella oli järissyt kiihtyvästi. Kun vulkaaniset kaasut olivat riittävän pitkään puristuneet vuoren lakea vasten, se rähjähti hajalle ja alkoi sataa tuhkaa ja hohkakiveä. Tämä aines oli kuitenkin vielä suhteellisen kevyttä ja tässä vaiheessa paenneet ihmiset todennäköisesti säästyivät hengissä.
Kaupunkiin jääneet kuolivat noin seitsemän tunnin kuluttua purkauksen alkamisesta, kun pyroklastinen tuhkapilvi (400-asteinen), syöksyi kaupunkiin 100 km tuntinopeudella.
Purkauksen tapahtumat tiedetään melko hyvin siksi, että yksi kuolleista oli kuuluisa luonnontietielijä ja Rooman armeijan amiraali Gaius Plinius, jonka kohtalo kiinnosti historioitsija Tacitusta. Hän pyysi Pliniuksen veljenpoikaa, Plinius nuorempaa, joka selvisi hengissä, kirjoittamaan purkauksen tapahtumat muistiin.
Kuuluisat kipsivalokset uhreista
Pompeijissa on esillä kipisivaloksia muutamista kerrostumien alle jääneistä uhreista ja eläimistä. Argeologi Fiorelli keksi 1800-luvun puolivälissä, että kaasuihin tukehtuneet ihmiset olivat hautautuneet tuhkaan, joka oli tiivistynyt ruumiiden ympärille. Kun ruumiit muuttuivat tomuksi jäi jäljelle onkalo, jonka saattoi täyttää kipsilaastilla ja saada valumuotista kuorittua esille melko alkuperäisen mallinmukaisia valoksia.
Korruptiota ja byroktatiaa
Poikkeukselliset sääilmiöt ja ilmansaasteet ovat saaneet aikaan sen, että paikan päällä on yhä vähemmän nähtävää. On perusteltua viedä taideaarteita turvaan Napolin museoon, mutta se, että monet rakennusten päälle tehdyt suojaavat katokset ovat homehtuneet ja vuotavat vettä, kertoo siitä, että kunnostustyöt kohteessa eivät etene riittävän nopeasti.
Marraskuussa 2010 yksi suurimmista aarteista, Gladiaattoreiden talo, romahti. Myös neljää muuta taloa uhkaa sama kohtalo, koska niiden laasti ei kestä rankkasateita.
HS 6.2.2013. Poliisi on pidättänyt muinaisen Pompeijin rauniokaupungin kunnostustöistä vastanneen urakoitsijan ja useita virkamiehiä lahjontaepäilyjen vuoksi Italiassa. Syyttäjien mukaan virkamiehet ovat muun muassa tuhlanneet joihinkin kunnostusprojekteihin liikaa rahaa ja hyväksyneet joutavia urakoita.
Epäiltyjen joukossa on myös erikoisvaltuutettu Marcello Fiori, jonka erityisenä tehtävänä oli selvittää nopeasti rapistuvan muinaiskaupungin epäselvyyksiä.
Yle 26.3.2015. EU:n rahoittama entisöintihanke on pahasti myöhässä. EU kyllästyi kolme vuotta sitten Italian hidasteluun Pompeijin kunnostamisessa ja myönsi 105 miljoonan euron tuen historian mittavimmalle entisöintiprojektille. Se kantaa nimeä ”Il grande progetto Pompei” – Suuri Pompeiji-projekti.
EU-tuki osoitettiin yhteensä 47:lle arkeologisesti arvokkaalle kohteelle alueella. Tuki umpeutuu tämän vuoden lopussa, mutta työt ovat pahasti kesken.– Olemme saaneet valmiiksi vasta kolme kohdetta. 13:ssa kohteessa kunnostustyöt ovat lähteneet käyntiin, ja yhdeksässä olemme saaneet tarjouskilpailun valmiiksi, Italian kulttuuriministeri Dario Franceschini kertoo.
EU syytti viime vuonna kovin sanoin Italiaa Suuren Pompeiji-projektin hitaasta etenemisestä. Espresso-lehden siteeraamaan nimettömän EU-lähteen mukaan Italia tulee menettämään mahdolliset tulevat EU-avustukset, mikäli se ei pysy aikataulussa.
Eroottiset kuvat Wikimedia Commons
8 comments
[…] Reittimme alkoi ja päättyi Porta Marinan portilta kävelymatkan päässä juna-asemalta. Marina, sillä aikoinaan Pompeji oli satamakaupunki, vaikka merelle nyt onkin jo matkaa. Matkan varrella näimme Pompeijin tärkeimmät julkiset kohteet kuten Basilikan ja Forumin, mutta myös isompia ja pienempiä yksityisasumuksia, kauppoja, baareja, leipomon, teatterit ja urheilukentän – ja monen monta oppaamme meille osoittamaa yksityiskohtaa, jotka olisimme ehkä omatoimisella kierroksella saattaneet sivuuttaakin.Koronarajoitukset näkyivät sen verran, että esimerkiksi kylpylöiden sisätilat olivat yleisöltä suljettuja, mutta vaikka bordellin, lupanarin, ahtailla käytävillä sai tilanteesta huolimatta kulkea. Bordelleista enemmän kiinnostuneille suosittelen Tämä matka -blogin erityisesti Pompejin bordelleihin paneutuvaa juttua. […]
[…] Pompeijin eroottiset päivät […]
Erinomainen postaus! Ja olihan tuota erotiikkaakin tarjolla. 😉
Teillä on ollut mukavampi sää liikkua rauniokaupungissa, kuin mitä meillä oli.
Kiitos!
Sää tosiaankin suosi meitä. Kiva paikka kaikkinensa. Voisi käydä uudestaankin.
Mielenkiintoinen postaus, huomaa että olet todella paneutunut aiheeseen. Otsikko jo luonnollisestikin herättää kiinnostuksen, mutta myös itse kirjoitus oli pohdiskeleva ja oivaltava. Hyvä Anna! 🙂
🙂 En voinut vastustaa kiusausta hitusen populistisesta otsikoinnista. Yleensä mun otsikot kun tuppaa olemaan aika tylsiä.
Postaus oli paaaaljon pidempi, kun innostuksissani kaivoin tietoa sieltä ja täältä. Sitten päätin armahtaa lukijoita ja pysyttelin suurinpiirtein asiassa. Minussa taitaa asua pieni historoitsija.
Huh, mä muistan edelleen nuo ihmisparat, vaikka kävin Pompeijissa 90-luvun lopulla. Mikään ei siellä näytä muuttuneen ja hyvä niin!
Kipsivalokset ovat kyllä vaikuttavia. Saa miettimään juuri sen yksittäisen ihmisen elämää ja kohtaloa. Napolin museossa näitä valoksia oli paljon enemmän esillä, mutta kamerani hajosi ja en sitten saanut kuvattua niitä lainkaan.
Ainut mikä tuossa paikassa muuttuu, on se, että esiinkaivettu tuhoutuu, kun sitä ei osata suojella :/ Siksi minusta on hyvä, että osa kohteista jätetäänkin kaivamatta esiin ja ne saavat olla tuhkan ja laavan sisällä odottamassa seuraavia sukupolvia.