Como – Kaupunki nimeään kantavan järven eteläpäässä

by Anna | TÄMÄ MATKA

Como sijaitsee nimeään kantavan järven eteläpäässä. Comojärvi on pienempi kuin Maggiore ja Garda, mutta sillä on pisin rantaviiva, yli 170 km. Metsäisten rinteiden sylissä lepäävä ja lumihuippuisten Alppien taustoittama Comojärvi on innoittanut kirjailijoita, taiteilijoita ja musiikinluojia antiikin Rooman Plinius nuoremmasta alkaen. 1800-luvulla se oli englantilaisten romanttisten runoilijoiden suosikki. Wordswoth, Shelley ja Byron viihtyivät sen kauniin kaihoisassa tunnelmassa.

Como Italia

Como Italia

Como Italia

Como Italia

Como Italia

Como

Como on melko suuri kaupunki, asukkaita on noin 100 000. Kävelykeskusta on silti pystytty pitämään rauhallisena. Sen keskus on Piazza Cavour-aukio, joka aukeaa järvelle ja jakaa järven rantaa seurailevan kävelytien itäiseen ja läntiseen osaan.

Jos haluaa nähdä järvenrantoja ja upeita huviloita, ovat puolisen tuntia kestävät Lario Express -risteilyt Piazza Cavour-aukion edessä olevalta laiturilta lähtevillä punaisilla laivoilla yksi vaihtoehto. Hienoin laivareitti on parin tunnin risteily Comosta Leccoon, järven toiseen suureen kaupunkiin.

Como

Lago_di_Como

Comon katedraali

Comon katedraali rakennettiin 1300-luvun lopulla, minkä jälkeen rakennusta on ajan myötä jatkuvasti ehostettu. Portaalin eli pääsisäänkäynnin molemmin puolin on Plinius Vanhempaa (comolainen kirjailija ja luonnonfilosofi  23 AD –79) ja Plinius Nuorempaa (edellisen veljenpoika, kirjailija ja lakimies  61– 112) esittävät patsaat vuodelta 1498.

Plinius nuorempi oli miellyttävä mies, joka mm. kävi keisari Trajanuksen kanssa kirjeenvaihtoa, jossa hän kyseli, kuinka kristittyihin pitäisi suhtautua. Hän kertoi pakottavansa kristittyjä kiduttamalla kiroamaan Kristuksen. Trajanus taas oli suosittu keisari, joka harrasti sotimista, metsästystä, viiniä ja poikia. Näistä kolmea viimeistä kuitenkin vain kohtuudella.

Kirkko on rakennettu aikaisemman romaanisen, vuonna 1396 pystytetyn Santa Maria Maggioren paikalle. Duomo valmistui vuonna 1770 ja on 87 m pitkä, 36- 56 m leveä ja 75 m korkea. Kirkon pohjakaavana on latinalainen risti. Kirkossa on kolme laivaa ja renessanssityylinen poikkilaiva.

Ihan tuomiokirkossa on kiinni entinen kaupungintalo, Broletto (1215). Rakennus on toiminut myös teatterina ja kaupunginarkistona. Nykyään siellä pidetään näyttelyjä ja julkisia tilaisuuksia. Rakennuksen goottilainen julkisivu on tehty monivärisestä marmorista, joka on saatu Comon kaivoksista. Torni on tehty karkeasta kivestä.

Como Duomo

Como Duomo

Como Duomo

Como Duomo

Como duomo

Brunate-vuori

Maisemia voi käydä ihailemassa myös yläilmoista. Piazza Gasperin varrella olevalta asemalta nousee köysijuna ylös Brunate-vuorelle. Funikulaarin raiteita on yksi ja vaunuja kaksi. Toinen on ylhäällä ja toinen alhaalla. Vaunut lähtevät liikkeelle saman aikaisesti ja kohtaavat keskellä, jossa on lyhyen matkan ajan kahdet raiteet.

Como sijaitsee alle 10 km päässä Sveitsin rajasta, joten kaupungista on helppo tehdä päiväretkiä sinne. Kirkkaalla ilmassa Brunate-vuoren laelta voi myös katsella Sveitsin puolelle.

Kuvat vuoden 2013 matkalta, sekä Wikimedia

Brunate näköala Como

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

13 comments

Amalfin rannikko - Täyttä Välimeren kauneutta | TÄMÄ MATKA 18 lokakuun, 2016 - 10:18 am

[…] Italian ystävä. Jos jaat tunteeni, lue blogistani kirjoituksia matkasta läpi Como-ja Gardajärven ran-tojen, tunnelmointia Umbrian Bettonassa ja Assisissa sekä matkakertomuksia mm. Siennasta ja […]

Reply
Kohteena maailma / Rami 10 huhtikuun, 2016 - 8:32 am

Välimatkat tuolla päin Eurooppaa on kyllä uskomattoman lyhyitä. Toki pienillä teillä välillä saa aikaa kulumaan, mutta silti parin tunnin autoilulla voi helposti liikkua useammassakin maassa. Gardajärvestä kun pidin älyttömän paljon (http://kohteenamaailma.fi/eurooppa/gardajarvi-top5/), niin Como-järvi ja Como kiinnostaisi luonnollisesti myös. Kaiken kaikkiaan, nuo Italian järvet saavat kaikilla sieltä käyneiltä kehut 🙂

Reply
Sanna I Siveltimellä 9 huhtikuun, 2016 - 7:14 pm

En ole vielä käynyt Comolla, vaikka pitkään se on ollut to do-listalla. Rakastuin aikoinaan Gardajärveen ja sinne olen palannut uudelleenkin, mutta Como on jäänyt välistä. Joku päivä ehdottomasti… 🙂

Reply
Sir Bizler 6 huhtikuun, 2016 - 3:27 pm

Pidin pitkään Italiaa vähän sellaisena hassujen jenkkien ja junttien turrekohteena, vaikka olen myös itse siellä käynyt useaan kertaan. Maa on kyllä mielestäni hyvin yliarvostettu matkailukohteena, mutta tuo Comon seutu kiinnostaisi kovasti. Ei toki Roomassa ja Milanossakaan ole vikaa, mutta vähän saa hehkutukselle katetta 😉

Reply
Tanja/Levoton matkailija 6 huhtikuun, 2016 - 7:10 am

Onpa kivan näköinen ja kaunis paikka! Pohjois-Italian järviä olisi kiva päästä joskus tutkimaan, erityisesti Garda on ollut haaveissa.

Reply
Paula - Viinilaakson viemää 5 huhtikuun, 2016 - 11:30 am

Ihania kuvia! Tulee kyllä niin Eurooppaan ikävä ja Italiaan pitää vielä päästä vähän pidemmälle reissulle. Siellä on vaan jotenkin omanlaisensa tunnelma. Nauttikaa!

Reply
Martta / Martan Matkassa 4 huhtikuun, 2016 - 9:47 am

Voi kuinka ihania kuvia! Como on ollut pitkään listallani kuin myös Lugano, tämän postauksen myötä se taitaa nousta listan kärkisijoille 😉 ExtraPlussaa Anna kun laitoit selkeän kartan postaukseen!

Reply
Johanna @ Out of Office 3 huhtikuun, 2016 - 8:12 pm

Tämäkin oli kiva lukea erityisesti ajankohtaisuutensa vuoksi! 🙂 Viime viikon lauantaina ajoimme Comon läpi tullessamme pois Bellagiosta, mutta emme pysähtyneet lainkaan. Rantakatu oli kuin nuijalla lyöty aurinkoisessa säässä, ihmisiä oli liikkeellä todella paljon.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 4 huhtikuun, 2016 - 6:02 am

Uskon. Ruuhkat ovat tuolla nyt varmaan melko käsittämättömiä: Viikonloppu ja alkava kevät…

Ollaan tehty esim Amalfin-rannikolla ihan samalaisia päätöksiä. Jos autoa ei saa mihinkään parkkiin ja ihmisiä on jo miljoona liikenteessä, niin ajettu vain ohi. Olkoonkin, että olisi mielenkiintoista, niin ei siitä osaa nauttia ihmispaljouden keskellä. tai ainakaan suomalainen ei osaa…

Reply
salaine 3 huhtikuun, 2016 - 5:12 pm

Voi kun upean näköistä. Tuskin maltan odottaa 2,5 kuukautta, kun pääsemme noihin maisemiin. Tuonne ylös on ehdottomasti päästävä ihailemaan maisemia. Haaveilen kiertäväni vesitse koko comojärven, onko se mahdollista? Tuo mainitsema reittisi miten se kulkee? Ihan hirveästi tuolla olisi tekemistä, saa nähdä mitä kaikkea sitten ehdimme. Tähän juttuun ja aiempaan on siis palattava vielä tuonnempana.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 4 huhtikuun, 2016 - 5:58 am

Oi, olette menossa tuonne <3

Kyllä niillä laivoilla pääsee menemään vaikka koko järven päästä päähän. Nehän ovat tavallaan vesibusseja, eli turistien lisäksi paikalliset liikkuvat niillä. Aikataulut vain ovat hieman haasteellisia lukea. Ne kun tietty ovat joka kaupungin kohdalla vähän erilaisia. Kannattaa mennä vaikka johonkin turistitoimistoon kyselemään, tai kysyä hotellista. Paikalliset kyllä tietävät. Tai tee kuten Teppo teki. Eli hän vain hyppäsi yhden lautan kyytiin ja ajeli, ja kun näkyi jotain mielenkiintoista, hyppäsi pois.

Reply
Mia / Elämää ja Matkoja 3 huhtikuun, 2016 - 2:36 pm

Pohjois-Italian järvien maisemat ovat kyllä todella kauniit ja järvilaivoilla pääsee kätevästi tutustumaan alueen kaupunkeihin ja kyliin.
Henk. koht. olen tykästynyt Comoa enemmän Bellagioon, joka on myös näppärä tukikohta alueella liikkumiseen.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 4 huhtikuun, 2016 - 5:54 am

Bellagio oli ihana <3

Ehkäpä ihanin kuitenkin Comojärven kylistä oli pieni Cernobbio. Siellä kun ei ollut mitään katsottavaa, niin ei ollut kovasti muita turistejakaan. Teen vielä muutaman postauksen Comojärvestä, joten yritän niihin laittaa vähän enemmän infoa, missä kaikkialla käytiin.

Reply

Leave a Comment