Siena ja täydellinen Agriturismo majoitus

by Anna | TÄMÄ MATKA

Siena ja Toscanan maisemat

Siena on oikeastaan valmiiksi räätälöity matka ihan sellaisenaan. On melko sama, minkä tien valitset, tai mihin suuntaan katseesi käännät. Kaupungin kolmelle kukkulalle on ripoteltu sopivassa suhteessa viinitarhoja, oliivitarhoja ja kauniita rakennuksia. Turistin tehtäväksi jää lähinnä ihastuksesta huokailu ja valokuvaaminen.

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

IMG_1955

IMG_1971

Siena | Jätä auto suosiolla parkkihalliin

Omalla autolla saapujan kannattaa muistaa, että itse vanhaankaupunkiin ei pidä missään tapauksessa lähteä etenemään autolla. ZTL – Zona traffico limitato -alueelle ajamisesta tulee sakko, joka on n. 90 euron luokkaa. Eli jos näet ajokielto merkin ja kirjaimet ZTL, mieti todellakin hetki ennen matkan jatkamista.

Aivan kaupunginmuurin vierestä löytyy parkkihalleja, samoin muurien sisältä välittömästi porttien jälkeen. Näihin halleihin ajaminen on sallittua. Osa paikoittaa autonsa myös alas rinteeseen, mutta sieltä kävelymatka kaupunkiin on jo melko pitkä.

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Siena | Piazza del Campo

Siena oli oma tasavaltansa 1000-1500-luvulla. Tuolloin käytettävissä oli tuolloin varsin paljon rahaa ja rikkaudet näkyvät edelleen kaupunkikuvassa. Mitään ikävän pröystäilevää eivät senaikaiset arkkitehdit onneksi laatineet. Tunnelma on enemmänkin sopusuhtainen, sievä, ja jopa intiimi.

Piazza del Campo -keskusaukio on, ei pyöreä, ei soikea, vaan simpukan tai viuhkanmuotoinen – riippuu mielikuvituksesta. Ja se tuntuu olevan aina täynnä auringosta nauttivia ihmisiä.

Aukion laidat on rakennettu täyteen ravintoloita, mutta yhtä reunaa hallitsee Palazzo Pubblico, kaunis punatiilinen kaupungin hallintopalatsi (1297-1310), jossa goottilaistyyliset ikkunat ja ampuma-aukot koristavat julkisivua. Palazzo Pubblicoon kuuluu myös Torre de Mangia -torni. 102 metrin korkeuteen johtaa 500 porrasta.

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Aukion laatat on jaettu yhdeksään lohkoon, keskiajalla hallinneen yhdeksän neuvoston muistoksi. Kuva Wikimedia.

Siena | Palio de Siena -hevoskilpailu

Piazza del Campo -keskusaukio on monelle tuttu hevoskilpailuun liittyvistä kuvista. Palio di Siena on kaksi kertaa vuodessa tapahtuva hevoskilpailu. Heinäkuussa vietettävä Il Palio, on kunnianosoitus Madonna Provenzanolle, ja elokuussa kilpailu kunnioittaa Marian taivaaseenottamista.

Kilpailussa mukana ovat kaikki Sienan kaupunginosat, contradat, ja perinne polveutuu vuodesta 1238. Sienan kortteleiden kulmataloissa on kilvet, jotka kertovat mihin contradaan kyseinen talo kuuluu. Näin ainakin sarvikuonon, hanhen, etanan, norsun ja kilpikonnan kuvat.

Sienassa on 17 contradaa, mutta ainoastaan 10 contradaa pääsee kerralla osallistumaan laukkakilpailuun. Seitsemän contradaa, jotka eivät edellisenä vuotena osallistuneet, pääsevät mukaan, ja loput kolme arvotaan.

Kilpailua varten piazzalle tuodaan tonneittain hiekkaa, jonka päällä kilpailijat sitten kiertävät piazzan ympäri. Laukkarata rakennetaan torin reunoille, ja yleisö seuraa tapahtumaa torin keskeltä. Kilpailu käsittää kolme kierrosta, itse kisa on ohi 90 sekunnissa, mutta aikaa menee erilaisiin puheisiin ja juhlallisuuksiin monta tuntia.

Yhdeksän hevosta odottaa lähtöä kahden köyden välissä, ja kymmenes ratsukko näiden takana yksin. Kun se siirtyy taaimmaista köyttä päin, etummainen köysi tippuu, ja kisa alkaa. Jo pelkästään tämä järjestelmä antaa mahdollisuuden taktikointiin.

Kilpailussa vain voitto on tärkeä, ja vilppi sallittua. Siinä eivät siis ole voimassa keskiaikaiset ritaritavat, vaan mm. hevosia vartioidaan tarkasti ennen kilpailua vahingoittamisen estämiseksi. (Kuvat Wikimedia.)

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Palio de Siena on hieman vastuuton tapahtuma

Ratsastus tapahtuu ilman satulaa, ja tuosta videosta voi hyvin nähdä, kuinka rajusta tapahtumasta on kyse. Rata on kalteva ja käännökset tiukkoja. Raippaa saa käyttää oman hevosen lisäksi myös kilpailijaan. Oikeastaan mikään ei ole kiellettyä. Kilpailijat saavat potkia, huitoa ja lyödä toisiaan tai muita hevosia.

Jokaisella kierroksella joku ottaa mutkan liian pitkäksi, ja ratsastajansa menettäneet hevoset laukkaavat sekopäisinä ryhmän mukana. Kilpailun voittaa se contrada, jonka hevonen ensimmäisenä ylittää maalilinjan. Se onko ratsastaja enää silloin selässä, on merkityksetöntä.

Onnettomuuksia sattuu jokaisessa kisassa. Kilpailua ei ole koskaan kuitenkaan keskeytetty, ja videota katsoessa huomaa, että se lienee olisi myös mahdotonta. Neljänkymmenen viimeisen vuoden aikana 48 hevosta on kuollut, ja eläinoikeuksien puolestapuhujat ovatkin ottaneet kisan hampaisiinsa. Tapahtuman merkitys on kuitenkin niin suuri Sienan matkailulle, että sitä ei edes harkita lopetettavaksi.

Kauppiaan vanha, mutta hurjan söpö koira tarkkaili turisteja paikaltaan teltan varjosta.

Siena | Il Duomo

Tämä romaanis-goottilaistyylinen, valtaosin 1200-luvulla rakennettu raidallinen tuomiokirkko, tupsahtaa esiin vähän yllättäen. Sille ei johda mitään selkeää suurta väylää, vaan turisti kulkee kirkolle pieniä katuja pitkin. Piazza del Duomo yllättää kulkijan avautumalla avarana edessä, ja sille saapumisesta vihjaavat vain kapeille kaduille peruuttaneet valokuvaajat, jotka yrittävät saada kirkon korkeine torneineen mahtumaan kuvaan.

Katedraalin suunnittelevat arkkitehdit Pisano & Pisano, eli isä ja poika. Tarkoituksena oli rakentaa kristikunnan suurin ja mahtavin kirkko. Musta surma kuitenkin muutti suunnitelman ja kun firenzeläiset ottivat alueella ylivallan, loppuivat rahatkin nopeasti. Kirkosta ei tullut maailman suurin, mutta ihan mahtavalta se näyttää aukiolla edelleen.

Julkisivua koristaa Sienan tunnusvärejä toistava musta ja valkoinen marmoriyhdistelmä, joka toistuu raitoina myös sisällä. Marmorilattia on tuomiokirkon hienoimpia aarteita. Siihen on upotettu 56 koristepaneelia, jotka tehtiin vuosina 1369-1547. Käytännöllisesti katsoen kaikki sen ajan tunnetut taiteilijat olivat jossain vaiheessa mukana lattian suunnittelussa.

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Kirkon marmorilattiaan on ikuistettu kaupunkien tunnuksia. Kuva Wikimedia.

Italialaiset aukioloajat yllättivät jälleen

Heti Sienasta lähdettyämme rupesimme etsimään markettia. Muutama kauppa löytyi, mutta ne aukioloajat… Kaupat ovat usein Italiassa suljettuna klo 13.30 -15.30 välisen ajan, tai jotain sinne päin. Nyt paikallinen Coop:kin näytti kuitenkin jotenkin erityisen tiukasti kiinni olevalta. Emme siinä vaiheessa vielä asiaa sen enempää ihmetelleet, vaan keskityimme etsimään hotelliamme.

Kun lopulta pääsimme majapaikkamme, kysyimme syytä kauppojen kiinni olemiseen. Ja kappas, olikin joku kansallinen vapaapäivä. Onneksi isäntä tiesi, että Sienan rautatieaseman lähellä olevan Penny-marketin palvelevan.

Kokkailin illemmalla kunnon italialaisen mamman tavoin ison padallisen jauhelihakastiketta, oikein Mutti-tomaattimurskalla ja punaviinillä höystettynä. Seuraavana päivänä ostimme vasikkaa kyläkaupasta ja herkuttelimme kunnon pihveillä.

Rinidia Bio, agriturismoa parhaimmillaan

*Huom! Majoituimme täällä kesäkuussa 2015. Tarkistin Booking. comin kautta majoituspaikan arvioita ja taso ei näytä laskeneen. Uskallan siis edelleen suositella paikkaa. Rinidia Bio on saanut Booking.comissa arvioksi matkustajilta ”ensiluokkainen”, eikä suotta.

Sijainniltaan paikka on erinomainen Siena on seitsemän kilometrin päässä. Autolla on helppo tehdä päiväreissuja vaikka San Gimignanon tai Monteriggionin kukkulakaupukeihin.

Maatilalla sijaitsevassa huoneistohotellissa on vain kahdeksan huoneistoa. Isolta pihalta löytyi uima-allas aurinkotuoleineen ja upea pergola. Salaatit sai käydä poimimassa veloituksetta suoraan pellolta ja huoneessa odottamassa oli kaksi purkillista omatekoista hilloa ja viinipullo.

Käytössämme oli 80 m² huoneisto, missä oli kaksi makuuhuonetta, iso keittiö, sekä kylpyhuone ja vessa. Huoneistoon kuului myös oma kaunis terassi. Hinta kolmeltä yöltä 240 euroa.

Rinidia Bio

Rinidia Bio

Rinidia Bio

Rinidia Bio

Rinidia Bio

Rinidia Bio

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

28 comments

Talvinen Toscana: maailmaperintökohteet Val d'Orcia ja Siena - Näkymiä vihreältä kukkulalta 15 tammikuun, 2019 - 9:41 pm

[…] Tämä matka -blogi: Siena ja täydellinen agriturismo-majoitus (2015) […]

Reply
Amalfin rannikko - Täyttä Välimeren kauneutta | TÄMÄ MATKA 18 lokakuun, 2016 - 10:17 am

[…] Gardajärven ran-tojen, tunnelmointia Umbrian Bettonassa ja Assisissa sekä matkakertomuksia mm. Siennasta ja […]

Reply
Jenna / Journey Diary -matkablogi 5 heinäkuun, 2015 - 12:02 pm

Italia <3 Hurjalta näyttää hevoskilpailut!

Reply
Anna Koskela 6 heinäkuun, 2015 - 8:03 am

Hurjaa, ja minusta kyllä melko omituistakin : D

Reply
Pirkko / Meriharakka 1 heinäkuun, 2015 - 5:14 pm

Firenze tuli joskus koluttua ja Pisassakin, tietysti, käytyä tornin verran. Ja Venetsiassa. Ja Milanossa työmatkoilla. Ja Roomassa. Ja nuorena paitsi Roomassa niin Napolissa ja Pompeijissa. Ja saarilla, Sisiliassa ja Sardiniassa, mutta muilta osin Italia vielä odottaa. Näyttäisi siltä, että sieltä vielä löytyisi yhtä jos toista!

Reply
Anna Koskela 6 heinäkuun, 2015 - 8:03 am

Minun Pisa kokemus on juurikin sama, eli torniin ja vähän kiertelyä muissa paikoissa ja sitten äkkiä pois.

Italiasta löytyy todella paljon katsottavaa. Minusta maa on maakuntiensa osalta huomattavasti monipuolisempi kuin Espanja, josssa tosin sielläkin on paljon ihania paikkoja : )

Reply
lena / london and beyond 30 kesäkuun, 2015 - 7:50 pm

Just katselin kuvia Sienasta, etsin ihan muita kuvia ja sattuivat silmään. Kaunis kaupunki <3
Täytyy taas kehua noita Agriturismoita. Ihana valinta teillä eikä hinnalla pilattu (viinikin näyttää hyvältä). Ne on vaan niin ihana paikka majoittua ja ollaan yleensä varattu sellainen jossa emäntä tekee ruoat. Viime syksynä käytiin Marchen alueella ja varattiin agriturismo, hintaa 60e per pää per yö ja sisälsi 3 ruokalajin ruoat ja viiniä as much as you like. Hupsistakeikkaa. 😀 Ihana pariskunta ja ihana paikka kukkulalla. Tuo on niin meidän tapa matkustaa. 🙂

Reply
Anna Koskela 6 heinäkuun, 2015 - 7:58 am

En ole itse ollut koskaan sellaisessa, missä isäntäperhe olisi tehnyt illallisen. Aamiaisen kylläkin. Siinä illallisessa on se ongelma, että se tarjoillaan yleensä klo kahdeksan jälkeen illasta, ja silloin mä en enää jaksa mitään syödä : D

Tälläkin reissulla tuo vaihtoehto olisi ollut olemassa, mutta emme käyttäneet sitä hyödyksi. Illallinen olisi maksanut edullisen majoituksen päälle 12 euroa juomineen. Nyt ehkäpä vähän harmittaa, että ei silti tullut testattua. Toisaalta oli kyllä kiva kokkailla itsekin.

Reply
Kohteena maailma / Rami 30 kesäkuun, 2015 - 1:56 pm

Sienan seutu on kyllä todella kaunista, siitä ei pääse mihinkään! Siellä on erinomaisia pieniä ruokapaikkoja ja sitten on mukavia viinitiloja millä vierailla. Kaikki kunnia kuitenkin kirjoitukselle ja upeille kuville, tuo Palio-video oli kyllä huikea! Oli muuten ajankohtaista, sillä 2.7. on Il Palio edellisen kerran ja hevoset sinne on arvottu: http://www.thepalio.com/news/2015/06/

Reply
Anna Koskela 6 heinäkuun, 2015 - 7:53 am

Kiitos!

Juu, oli ajankohtainen tuo kisa. Olisi kyllä mielenkiintoista tuo päästä itse näkemään, mutta kun videoita katsoo, niin paljonko sieltä torin keskeltä mitään näkisi? Pitäisi päästä johonkin parvekkelle torin laidalle seuraamaan, johonkin hotelliin tms. Voi vaan olla hinnat tapissa tuolloin : )

Reply
Ansku Bcn 30 kesäkuun, 2015 - 10:29 am

Minä lennähdän ensi viikoksi Italiaan ja mukavasti alkaa matkakuume kohota, kun näitä kuvia katsoo 🙂

Reply
Anna Koskela 6 heinäkuun, 2015 - 7:49 am

: D Ihanaa matkaa.

Reply
Mikko Nurminen 29 kesäkuun, 2015 - 8:58 pm

Upeita kuvia! Piti oikein kartasta katsoa mihin tuo Siena asettuu ja tuossahan olisi aineksia oikein kattavalle Italian kierrokselle joku kerta!

Reply
Anna Koskela 6 heinäkuun, 2015 - 7:49 am

Kiitos! Tuonne kyllä kannattaa mennä.

Reply
Annika | Travelloverblogi 29 kesäkuun, 2015 - 5:46 pm

Viha-rakkaussuhteessani Italian kanssa yksi vihapuolelle kääntyvä on siesta. Minulla on aina väärään aikaa nälkä tai tarve ostaa asioita. Tietenkin maassa eletään sen tavoilla, mutta nälän opettaminen tavoille on hankalaa. En muista, missä asuin Sienassa käydessä, mutta useimmiten pyrin ytimeen. Agriturismoa pitäisi kyllä kokeilla.

Reply
Anna Koskela 6 heinäkuun, 2015 - 7:48 am

Siesta, tuo omituinen hetki, joka tulee usein turistille väärään aikaan. Kyllä se tuskaa on tuottanut mullekin monta kertaa : D

Reply
Terhi / Muru Mou 29 kesäkuun, 2015 - 1:39 pm

Aijai, miten ihanan kauniita ja tunnelmallisia kuvia! Voisin tuijotella näitä vaikka kuinka kauan. Ja koko kirjoitus on todella mukaansatempaava, mielenkiintoista lukea noista hevoskilpailusta ja poikien epäluottamus naisen suunnistuskykyihin nauratti 🙂 Kiitos!

Reply
Anna Koskela 6 heinäkuun, 2015 - 7:47 am

Heh, lasten suusta se totuus yleensä kuuluu. Olen saattaanut ehkä joskus hieman, mutta vain hyvin lyhytaikaisesti, eksyä : D

Reply
Heidi 28 kesäkuun, 2015 - 11:31 pm

Italiassa on kyllä niin paljon ihania paikkoja. Sienassa en ole käynyt mutta kuviesi perusteella upea paikka sekin. Ja toi majoituksenne vaikuttaa tosi sympaattiselta!

Reply
Anna Koskela 6 heinäkuun, 2015 - 7:46 am

Tuo majoitus oli ihan mahtava. Tuolla olisi helposti vierähtänyt monta viikkoa.

Reply
Meri / Syö Matkusta Rakasta 28 kesäkuun, 2015 - 10:59 pm

Kattava ja mielenkiintoinen postaus, kiitos! Todella symppikseltä vaikuttava majapaikka. Noi hevoskisat vaikuttaa aika rajuilta. Mutta kuten kirjoitit, iso osa kaupunkiahan ne ovat.¨

Reply
Meri / Syö Matkusta Rakasta 28 kesäkuun, 2015 - 11:01 pm

Varmaan menisin niitä itsekin katsomaan, jos sattuisin olemaan silloin kaupungissa.

Reply
Anna Koskela 6 heinäkuun, 2015 - 7:45 am

: )

Reply
Anna Koskela 6 heinäkuun, 2015 - 7:45 am

Melko rajun näköistä tosiaan. Tuollahan on muuten kuvattu myös yksi 007-elokuva : )

Reply
Jenna 28 kesäkuun, 2015 - 9:29 pm

Italia on kyllä siitä ihmeellinen maa, että jatkuvasti tulee esiin täysin uusia kohteita, joista ei ole ennen kuullutkaan. Ihastuttava kyllä tuo majoitus. Tuollainen maatilalla sijaitseva majoitus kuulostaa ja näyttää niin idylliseltä. Ei tosiaan pahan hintainen. Pistetääs korvan taakse. Italiasta otetuissa kuvissa on kyllä jotain taianomaista.

Reply
Anna Koskela 28 kesäkuun, 2015 - 10:28 pm

Maatila majoitus on tosi hyvä vaihtoehto, jos ei halua olla kaupungin sykkeessä, ja jos liikkuu omalla autolla.

Itse tykkään tuollaisista paikoista etenkin silloin kun matkustan lapsien kanssa. Turvallinen pihapiiri ympärillä ja tilaa riehua. Lisäksi noissa paikoissa on aika usein kivoja eläimiä ihmeteltäväksi. Tässä ei ollut kuin koiria ja sisiliskoja, mutta niissäkin oli jo ihan riittävästi : )

Reply
Sanna I Tuntematon turisti 28 kesäkuun, 2015 - 9:26 pm

Huoh, Italia on kyllä ihana! Niin kaunista! Tässä on kyllä maa, jossa riittää näkemistä melkeinpä loputtomiin! Juuri itsekin maasta palasin, mutta nyt alkoi jo heti tehdä mieli takas! Ja aivan ihastuttava tuo majoituskin, ja vielä noin edullinen. Täytyy pitää paikka muistissa!

Reply
Anna Koskela 28 kesäkuun, 2015 - 10:25 pm

Itse en osaa oikein päättää, kumpi on kauniimpi Toscana ja Umbria. Kumpaankin tekee jo nyt kamalasti mieli takaisin!

Elokuussa käyn Sisiliassa. Se on varmasti ihan omanlaisensa.

Reply

Leave a Comment