Siena ja täydellinen Agriturismo majoitus

Siena ja täydellinen Agriturismo majoitus

kesäkuu 25, 2015

Siena ja Toscanan maisemat

Siena on oikeastaan valmiiksi räätälöity matka sellaisenaan. On melko sama, minkä tien valitset, tai mihin suuntaan katseesi käännät. Kaupungin kolmelle kukkulalle on ripoteltu sopivassa suhteessa viinitarhoja, oliivitarhoja ja kauniita rakennuksia. Turistin tehtäväksi jää lähinnä ihastuksesta huokailu ja valokuvaaminen.

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

IMG_1955

IMG_1971

Jätä auto suosiolla parkkihalliin

Omalla autolla saapuja, joka mielii tutustumaan Sienan vanhaan kaupunkiin, joutuu jättämään autonsa kauas. Osa paikoittaa autonsa alas rinteeseen, mutta se vain lisää pitkään kävelymatkaa. Parkkihalleja löytyy nimittäin vielä kaupunginmuurin jälkeenkin. Itse vanhaan kaupunkiin ei pidä missään tapauksessa lähteä etenemään autolla, sillä siitä seuraavat ikävät sakot maksettavaksi. Lue lisää Italian sakotuskulttuurista täältä.

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Piazza del Campo

Siena oli ihan oma tasavaltansa 1000-1500-luvulla. Koska käytettävissä oli tuolloin varsin paljon rahaa, näkyvät sen jäljet edelleen kaupunkikuvassa. Mitään ikävän pröystäilevää eivät senaikaiset arkkitehdit onneksi laatineet. Tunnelma on enemmänkin sopusuhtainen, sievä, ja jopa intiimi.

Piazza del Campo -keskusaukio on, ei pyöreä, ei soikea, vaan simpukan, tai viuhkanmuotoinen -riippuu mielikuvituksesta. Ja se tuntuu olevan aina täynnä auringosta nauttivia ihmisiä.

Aukion laidat on rakennettu täyteen ravintoloita, mutta yhtä reunaa hallitsee Palazzo Pubblico, kaunis punatiilinen kaupungin hallintopalatsi (1297-1310), jossa goottilaistyyliset ikkunat ja ampuma-aukot koristavat julkisivua. Palazzo Pubblicoon kuuluu myös Torre de Mangia -torni. 102 metrin korkeuteen johtaa 500 porrasta. Onneksi pojat eivät keksineet tätä mahdollisuutta

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Aukion laatat on jaettu yhdeksään lohkoon, keskiajalla hallinneen yhdeksän neuvoston muistoksi. Kuva Wikimedia

Il Palio

Piazza del Campo -keskusaukio on monelle tuttu hevoskilpailuun liittyvistä kuvista. Palio di Siena on kaksi kertaa vuodessa tapahtuva hevoskilpailu. Heinäkuussa vietettävä Il Palio, on kunnianosoitus Madonna Provenzanolle, ja elokuussa kilpailu kunnioittaa Marian taivaaseenottamista.

Kilpailussa mukana ovat kaikki Sienan kaupunginosat, contradat, ja perinne polveutuu vuodesta 1238. Sienan kortteleiden kulmataloissa on kilvet, jotka kertovat mihin contradaan kyseinen talo kuuluu. Näin ainakin sarvikuonon, hanhen, etanan, norsun ja kilpikonnan kuvat.

Sienassa on 17 contradaa, mutta ainoastaan 10 contradaa pääsee kerralla osallistumaan laukkakilpailuun. Seitsemän contradaa, jotka eivät edellisenä vuotena osallistuneet, pääsevät mukaan, ja loput kolme arvotaan. Kilpailua varten piazzalle tuodaan tonneittain hiekkaa, jonka päällä kilpailijat sitten kiertävät piazzan ympäri. Laukkarata rakennetaan torin reunoille, ja yleisö seuraa tapahtumaa torin keskeltä. Kilpailu käsittää kolme kierrosta, itse kisa on ohi 90 sekunnissa, mutta aikaa menee erilaisiin puheisiin ja juhlallisuuksiin monta tuntia.

Vain ”sekarotuiset” hevoset voivat osallistua kisaa, eli puhdasrotuiset eivät voi osallistua. Näiden sanojen merkitys jäi minulle kyllä hieman epäselväksi. Ehkäpä joku hevostuntija osaa selittää tämän.

Yhdeksän hevosta odottaa lähtöä kahden köyden välissä, ja kymmenes ratsukko näiden takana yksin. Kun se siirtyy taaimmaista köyttä päin, etummainen köysi tippuu, ja kisa alkaa. Jo pelkästään tämä järjestelmä antaa mahdollisuuden taktikointiin.

Kilpailussa vain voitto on tärkeä, ja vilppi sallittua. Siinä eivät siis ole voimassa keskiaikaiset ritaritavat, vaan mm. hevosia vartioidaan tarkasti ennen kilpailua vahingoittamisen estämiseksi.

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Wikimedia

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Wikimedia

Ratsastus tapahtuu ilman satulaa, ja tuosta videosta voi hyvin nähdä, kuinka rajusta tapahtumasta on kyse. Rata on kalteva ja käännökset tiukkoja. Raippaa saa käyttää oman hevosen lisäksi myös kilpailijaan. Oikeastaan mikään ei ole kiellettyä. Kilpailijat saavat potkia, huitoa ja lyödä toisiaan tai muita hevosia.

Jokaisella kierroksella, joku ottaa mutkan liian pitkäksi, ja ratsastajansa menettäneet hevoset laukkaavat sekopäisinä ryhmän mukana. Kilpailun voittaa se contrada, jonka hevonen ensimmäisenä ylittää maalilinjan. Se onko ratsastaja enää silloin selässä, on merkityksetöntä.

Onnettomuuksia sattuu jokaisessa kisassa. Kilpailua ei ole koskaan kuitenkaan keskeytetty, ja videota katsoessa huomaa, että se lienee olisi myös mahdotonta. Neljänkymmenen viimeisen vuoden aikana 48 hevosta on kuollut, ja eläinoikeuksen puolestapuhujat ovatkin ottaneet kisan hampaisiinsa. Tapahtuman merkitys on kuitenkin niin suuri Sienan matkailulle, että sitä ei edes harkita lopetettavaksi.

Teppo oli jäänyt jossain vaiheessa joukosta jälkeen (taktisesti epäilen), ja huomasin että minulla ei ollut omaa puhelinta mukana. Söimme poikien kanssa eväitä, ja olin juuri neuvottelemassa nuoremman pojan kanssa siitä, voisinko mitenkään pirauttaa kaverille hänen puhelimellaan, kun huomasimme tutun hahmon kioskin luona.

On muuten jännä juttu, että pojat ovat aina minun kanssa liikkuessaan huolissaan siitä, tiedänkö mihin olen menossa, ja marmattavat, että ei ikinä _taaskaan_ löydetä autolle takaisin. Miehen reittejä ei koskaan kyseenalaisteta!

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Kauppiaan vanha, mutta hurjan söpö koira tarkkaili turisteja paikaltaan teltan varjosta.

Il Duomo

Tämä romaanis-goottilaistyylinen, valtaosin 1200-luvulla rakennettu raidallinen tuomiokirkko, tupsahtaa esiin vähän yllättäen. Sille ei johda mitään selkeää suurta väylää, vaan turisti kulkee kirkolle pieniä katuja pitkin. Piazza del Duomo yllättää kulkijan avautumalla avarana edessä, ja sille saapumisesta vihjaavat vain kapeille kaduille peruuttaneet valokuvaajat, jotka yrittävät saada kirkon korkeine torneineen mahtumaan kuvaan.

Katedraalin suunnittelevat arkkitehdit Pisano & Pisano, eli isä ja poika. Tuohon aikaan rahaa oli vielä käytössä, ja tarkoituksena oli rakentaa kristikunnan suurin ja mahtavin kirkko. Musta surma kuitenkin muutti suunnitelman, ja kun firenzeläiset ottivat alueella ylivallan, loppuivat rahatkin nopeasti. Kirkosta ei tullut suurin, mutta ihan mahtavalta se näyttää aukiolla edelleen.

Julkisivua koristaa Sienan tunnusvärejä toistava musta ja valkoinen marmoriyhdistelmä, joka toistuu raitoina myös sisällä. Marmorilattia on tuomiokirkon hienoimpia aarteita. Siihen on upotettu 56 koristepaneelia, jotka tehtiin vuosina 1369-1547. Käytännöllisesti katsoen kaikki sen ajan tunnetut taiteilijat olivat jossain vaiheessa mukana lattian suunnittelussa.

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Kirkon marmorilattiaan on ikuistettu kaupunkien tunnuksia. Kuva Wikimedia.

RUOKAA, KIITOS!

Heti Sienasta lähdettyämme rupesimme etsimään markettia. Muutama kauppa löytyi, mutta ne aukioloajat. Kaupat siis ovat usein Italiassa suljettuna klo 13.30 -15.30 välisen ajan, tai jotain sinne päin. Nyt paikallinen Coop:kin (ketju joka on yleensä aina auki) näytti kuitenkin jotenkin erityisen tiukasti kiinni olevalta. Emme siinä vaiheessa vielä asiaa sen enempää ihmetelleet, vaan keskityimme etsimään agriturismo paikkaamme, jonka etäisyys Sienasta oli vain 7 km, mutta jonka osoitteen Loc. Le Colombaie 219 San Rocco A Pilli, Sovicille löytäminen ei ollutkaan ihan ongelmatonta. Kun navigaattori ei tunnistanut kuin kylän, jäi vähän liikaa vaihtoehtoja jäljelle. Onneksi vanhat papat tien varrella osasivat ohjata meitä oikeaan suuntaan.

Kun lopulta pääsimme majapaikkamme, kysyimme syytä kauppojen kiinni olemiseen. Ja kappas, olikin joku kansallinen vapaapäivä. Voi apua…

Hän joka ihmettelee miksi hätäännyin, ei ole matkustanut kahden varhaisteinin kanssa. Kolme patonkia menee päivän aikana jo ajomatkalla. Olisimme tietenkin voineet mennä ravintolaan syömään, mutta oikeasti hausin tehdä ruokaa itse, ja aamiainen olisi kuitenkin muodostunut ongelmaksi. Onneksi isäntä tiesi, että Sienan rautatieaseman lähellä on joku paikka auki aina.

Lopulta löytyi Penny-niminen kauppa, joka oli auki. Kauppalasku oli 50 euroa, ja se sisälsi mm. vettä, proseccoa, brändyä, kahvia, jauhelihaa, tomaattimurskaa, spagettia, maitoa, kaakaota, patonkia, voita, leikkeleitä, juustoa, oliiveja, kananmunia, salaattia, tomatteja, sitruunaa, majoneesia, jugurttia ja hedelmiä. Etsiskelin vasikan maksaa ja lihaa, mutta täältä sitä ei löytynyt.

Kokkailin illemmalla kunnon italialaisen mamman tavoin ison padallisen jauhelihakastiketta, oikein Mutti-tomaattimurskalla ja punaviinillä höystettynä. Seuraavana päivänä ostimme vasikkaa kyläkaupasta ja herkuttelimme kunnon pihveillä. En muistanut ottaa annoksesta kuvaa, mutta suht samalta se näytti, kuin vuosi sitten Veronassa tekemämme ateria.

IMG_0413

IMG_0126

Rinidia Bio, agriturismoa parhaimmillaan

Rinidia Bio on saanut Booking.comissa arvioksi matkustajilta ”fantastinen”, eikä suotta.

Tässä maatilalla sijaitsevassa huoneistohotellissa on vain kahdeksan huoneistoa. Meillä oli käytössä noin 80 m² huoneisto, missä oli kaksi makuuhuonetta, iso keittiö, sekä kylpyhuone ja vessa. Huoneistoon kuului myös oma kaunis terassi. Hinta kolmeltä yöltä 240 euroa.

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Ennen saapumista paikasta tuli kotiin kysely, minkä ikäiset lapset minulla olisi mukana, ja millaiset sängyt haluaisimme. Pyysin yhtä parivuodetta ja kahta erillistä sänkyä, ja se onnistuikin hyvin.

Isolta pihalta löytyi uima-allas aurinkotuoleineen, pingis-pöytä ja upea pergola. Salaatit sai käydä poimimassa veloituksetta suoraan pellolta ja huoneessa odottamassa oli kaksi purkillista omatekoista hilloa ja viinipullo.

Tämä oli matkan ehdottomasti mieluisin hotelli. Luccassa meillä oli kyllä myöhemmin myös hyvä huoneisto, mutta siihen liittyy niin pelottava onnettomuus, että en koko hotellia oikein haluaisi edes muistella.

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Siena 3

Italia Siena, Piazza del Campo ,Rinidia Bio

Lisää Italia-aiheisia kirjoituksia löydät täältä.

Seuraa blogia : INSTAGRAM – FACEBOOK – BLOGIPOLKU – BLOGLOVIN’ 

28 comments

28 comments

Talvinen Toscana: maailmaperintökohteet Val d'Orcia ja Siena - Näkymiä vihreältä kukkulalta tammikuu 15, 2019 - 9:41 pm

[…] Tämä matka -blogi: Siena ja täydellinen agriturismo-majoitus (2015) […]

Reply
Amalfin rannikko - Täyttä Välimeren kauneutta | TÄMÄ MATKA lokakuu 18, 2016 - 10:17 am

[…] Gardajärven ran-tojen, tunnelmointia Umbrian Bettonassa ja Assisissa sekä matkakertomuksia mm. Siennasta ja […]

Reply
Jenna / Journey Diary -matkablogi heinäkuu 5, 2015 - 12:02 pm

Italia <3 Hurjalta näyttää hevoskilpailut!

Reply
Anna Koskela heinäkuu 6, 2015 - 8:03 am

Hurjaa, ja minusta kyllä melko omituistakin : D

Reply
Pirkko / Meriharakka heinäkuu 1, 2015 - 5:14 pm

Firenze tuli joskus koluttua ja Pisassakin, tietysti, käytyä tornin verran. Ja Venetsiassa. Ja Milanossa työmatkoilla. Ja Roomassa. Ja nuorena paitsi Roomassa niin Napolissa ja Pompeijissa. Ja saarilla, Sisiliassa ja Sardiniassa, mutta muilta osin Italia vielä odottaa. Näyttäisi siltä, että sieltä vielä löytyisi yhtä jos toista!

Reply
Anna Koskela heinäkuu 6, 2015 - 8:03 am

Minun Pisa kokemus on juurikin sama, eli torniin ja vähän kiertelyä muissa paikoissa ja sitten äkkiä pois.

Italiasta löytyy todella paljon katsottavaa. Minusta maa on maakuntiensa osalta huomattavasti monipuolisempi kuin Espanja, josssa tosin sielläkin on paljon ihania paikkoja : )

Reply
lena / london and beyond kesäkuu 30, 2015 - 7:50 pm

Just katselin kuvia Sienasta, etsin ihan muita kuvia ja sattuivat silmään. Kaunis kaupunki <3
Täytyy taas kehua noita Agriturismoita. Ihana valinta teillä eikä hinnalla pilattu (viinikin näyttää hyvältä). Ne on vaan niin ihana paikka majoittua ja ollaan yleensä varattu sellainen jossa emäntä tekee ruoat. Viime syksynä käytiin Marchen alueella ja varattiin agriturismo, hintaa 60e per pää per yö ja sisälsi 3 ruokalajin ruoat ja viiniä as much as you like. Hupsistakeikkaa. 😀 Ihana pariskunta ja ihana paikka kukkulalla. Tuo on niin meidän tapa matkustaa. 🙂

Reply
Anna Koskela heinäkuu 6, 2015 - 7:58 am

En ole itse ollut koskaan sellaisessa, missä isäntäperhe olisi tehnyt illallisen. Aamiaisen kylläkin. Siinä illallisessa on se ongelma, että se tarjoillaan yleensä klo kahdeksan jälkeen illasta, ja silloin mä en enää jaksa mitään syödä : D

Tälläkin reissulla tuo vaihtoehto olisi ollut olemassa, mutta emme käyttäneet sitä hyödyksi. Illallinen olisi maksanut edullisen majoituksen päälle 12 euroa juomineen. Nyt ehkäpä vähän harmittaa, että ei silti tullut testattua. Toisaalta oli kyllä kiva kokkailla itsekin.

Reply
Kohteena maailma / Rami kesäkuu 30, 2015 - 1:56 pm

Sienan seutu on kyllä todella kaunista, siitä ei pääse mihinkään! Siellä on erinomaisia pieniä ruokapaikkoja ja sitten on mukavia viinitiloja millä vierailla. Kaikki kunnia kuitenkin kirjoitukselle ja upeille kuville, tuo Palio-video oli kyllä huikea! Oli muuten ajankohtaista, sillä 2.7. on Il Palio edellisen kerran ja hevoset sinne on arvottu: http://www.thepalio.com/news/2015/06/

Reply
Anna Koskela heinäkuu 6, 2015 - 7:53 am

Kiitos!

Juu, oli ajankohtainen tuo kisa. Olisi kyllä mielenkiintoista tuo päästä itse näkemään, mutta kun videoita katsoo, niin paljonko sieltä torin keskeltä mitään näkisi? Pitäisi päästä johonkin parvekkelle torin laidalle seuraamaan, johonkin hotelliin tms. Voi vaan olla hinnat tapissa tuolloin : )

Reply
Ansku Bcn kesäkuu 30, 2015 - 10:29 am

Minä lennähdän ensi viikoksi Italiaan ja mukavasti alkaa matkakuume kohota, kun näitä kuvia katsoo 🙂

Reply
Anna Koskela heinäkuu 6, 2015 - 7:49 am

: D Ihanaa matkaa.

Reply
Mikko Nurminen kesäkuu 29, 2015 - 8:58 pm

Upeita kuvia! Piti oikein kartasta katsoa mihin tuo Siena asettuu ja tuossahan olisi aineksia oikein kattavalle Italian kierrokselle joku kerta!

Reply
Anna Koskela heinäkuu 6, 2015 - 7:49 am

Kiitos! Tuonne kyllä kannattaa mennä.

Reply
Annika | Travelloverblogi kesäkuu 29, 2015 - 5:46 pm

Viha-rakkaussuhteessani Italian kanssa yksi vihapuolelle kääntyvä on siesta. Minulla on aina väärään aikaa nälkä tai tarve ostaa asioita. Tietenkin maassa eletään sen tavoilla, mutta nälän opettaminen tavoille on hankalaa. En muista, missä asuin Sienassa käydessä, mutta useimmiten pyrin ytimeen. Agriturismoa pitäisi kyllä kokeilla.

Reply
Anna Koskela heinäkuu 6, 2015 - 7:48 am

Siesta, tuo omituinen hetki, joka tulee usein turistille väärään aikaan. Kyllä se tuskaa on tuottanut mullekin monta kertaa : D

Reply
Terhi / Muru Mou kesäkuu 29, 2015 - 1:39 pm

Aijai, miten ihanan kauniita ja tunnelmallisia kuvia! Voisin tuijotella näitä vaikka kuinka kauan. Ja koko kirjoitus on todella mukaansatempaava, mielenkiintoista lukea noista hevoskilpailusta ja poikien epäluottamus naisen suunnistuskykyihin nauratti 🙂 Kiitos!

Reply
Anna Koskela heinäkuu 6, 2015 - 7:47 am

Heh, lasten suusta se totuus yleensä kuuluu. Olen saattaanut ehkä joskus hieman, mutta vain hyvin lyhytaikaisesti, eksyä : D

Reply
Heidi kesäkuu 28, 2015 - 11:31 pm

Italiassa on kyllä niin paljon ihania paikkoja. Sienassa en ole käynyt mutta kuviesi perusteella upea paikka sekin. Ja toi majoituksenne vaikuttaa tosi sympaattiselta!

Reply
Anna Koskela heinäkuu 6, 2015 - 7:46 am

Tuo majoitus oli ihan mahtava. Tuolla olisi helposti vierähtänyt monta viikkoa.

Reply
Meri / Syö Matkusta Rakasta kesäkuu 28, 2015 - 10:59 pm

Kattava ja mielenkiintoinen postaus, kiitos! Todella symppikseltä vaikuttava majapaikka. Noi hevoskisat vaikuttaa aika rajuilta. Mutta kuten kirjoitit, iso osa kaupunkiahan ne ovat.¨

Reply
Meri / Syö Matkusta Rakasta kesäkuu 28, 2015 - 11:01 pm

Varmaan menisin niitä itsekin katsomaan, jos sattuisin olemaan silloin kaupungissa.

Reply
Anna Koskela heinäkuu 6, 2015 - 7:45 am

: )

Reply
Anna Koskela heinäkuu 6, 2015 - 7:45 am

Melko rajun näköistä tosiaan. Tuollahan on muuten kuvattu myös yksi 007-elokuva : )

Reply
Jenna kesäkuu 28, 2015 - 9:29 pm

Italia on kyllä siitä ihmeellinen maa, että jatkuvasti tulee esiin täysin uusia kohteita, joista ei ole ennen kuullutkaan. Ihastuttava kyllä tuo majoitus. Tuollainen maatilalla sijaitseva majoitus kuulostaa ja näyttää niin idylliseltä. Ei tosiaan pahan hintainen. Pistetääs korvan taakse. Italiasta otetuissa kuvissa on kyllä jotain taianomaista.

Reply
Anna Koskela kesäkuu 28, 2015 - 10:28 pm

Maatila majoitus on tosi hyvä vaihtoehto, jos ei halua olla kaupungin sykkeessä, ja jos liikkuu omalla autolla.

Itse tykkään tuollaisista paikoista etenkin silloin kun matkustan lapsien kanssa. Turvallinen pihapiiri ympärillä ja tilaa riehua. Lisäksi noissa paikoissa on aika usein kivoja eläimiä ihmeteltäväksi. Tässä ei ollut kuin koiria ja sisiliskoja, mutta niissäkin oli jo ihan riittävästi : )

Reply
Sanna I Tuntematon turisti kesäkuu 28, 2015 - 9:26 pm

Huoh, Italia on kyllä ihana! Niin kaunista! Tässä on kyllä maa, jossa riittää näkemistä melkeinpä loputtomiin! Juuri itsekin maasta palasin, mutta nyt alkoi jo heti tehdä mieli takas! Ja aivan ihastuttava tuo majoituskin, ja vielä noin edullinen. Täytyy pitää paikka muistissa!

Reply
Anna Koskela kesäkuu 28, 2015 - 10:25 pm

Itse en osaa oikein päättää, kumpi on kauniimpi Toscana ja Umbria. Kumpaankin tekee jo nyt kamalasti mieli takaisin!

Elokuussa käyn Sisiliassa. Se on varmasti ihan omanlaisensa.

Reply

Leave a Comment