Onko Egyptissä turvallista?

by Anna | TÄMÄ MATKA

Vuonna 2008 tein kiertomatkan Aleksandriasta Abu Simbeliin asti. Tuo matka on edelleen yksi parhaimmista ikinä tekemistäni. Mukana tässä TOP3 kärjessä ovat Egyptin lisäksi Kambodža (jonne lähden jälleen jouluna) sekä Guatemala (jonne toivon pian myös meneväni).

Mikä näitä maita erityisesti yhdistää, on tuhansien vuosien historia ennen oman ajanlaskumme alkua. Kun kävelee maalla, missä on ollut korkeakulttuuria silloin, kun esi-isämme vielä asuivat maakuopissa, laittaa se niin sanotusti perspektiiviä asioihin.

Monelle suomalaiselle Egyptin viimeaikaiset tapahtumat eivät varmasti ole olleet uutisvirrasta niitä tärkeimpiä, mutta itse olen seuraillut maan tilannetta tarkasti. Erityisesti olen lukenut uutisia maan mittaamattomien kulttuuriaarteiden kohtalosta. Erilaisilla kansannousuilla kun on usein tapana pyyhkiä melskeissään maantasalle myös museoita ja tuhota temppeleitä.

Egypti5

Kävin keväällä kuuntelemassa Egyptin matkailutoimiston ja Egyptin suurlähetystön medialounaalla tiiviin tietopaketin Egyptin matkailun tilanteesta ja tulevaisuudesta. Seuraavat kaksi kuvaa ovat Egyptin matkailutoimiston johtaja Dr. Mohamed Atta Elsherbeinyn esityksestä. Ne kertovat kaiken olennaisen siitä, kuinka tärkeää turismi Egyptille on ja mikä on tämän hetkinen tilanne.

Egypti turismi2 kopio Egyptin turismi1Egyptin matkailuelinkeino on ollut koetuksella viime vuosina, mutta maan tavoitteet turismin elpymisen suhteet ovat kovat. Maa lähtee tavoittelemaan 30 miljoonaa matkustajamäärää vuoteen 2022 mennessä ja hakee kasvua voimakkaasti myös Suomesta. Visiossa 150 000 suomalaista turistia matkustaa Egyptiin vuonna 2018.

Jos tavoitteet ovat kovat, on maalla toisaalta myös paljon annettavaa. Vain harva maa pystyy kisaamaan Egyptin kanssa historiassa. Egyptin luonto taas on upea combo autiomaata sekä merta ja etenkin aavikkoturismin mahdollisuudet ovat vasta edessäpäin. Ja tietenkin Egyptissä voi myös golfata.

Aivan uutena juttuna tuli sähköpostiin tiedote uskonnollisesta matkailusta. Raamatun mukaan Neitsyt Maria ja Jeesus viettivät Egyptissä 42 kuukautta ja vierailivat 20 eri paikassa. Tämän varaan ruvetaan nyt rakentamaan uutta matkailuohjelmaa. Aikanani olen vieraillut Aleksandrian lähellä olevassa koptilais-ortodoksisessa kirkossa ja se vierailu poikkesi kyllä edukseen usein niin vaivautuneista kirkkojen kiertelyistä. Munkki havainnollisti sen verran vahdikkaasti, kuinka vihulaiset jätettiin korkeiden muurien taakse autiomaahan nykäisemällä kulkusillat pois, että se on edelleen muistissa. 

Egypti2Egypti1

Jotta matkailu voisi kehittyä Egyptissä, vaatii se tietenkin turvallisuustilanteen säilymisen turismin kannalta ongelmattomana. Egyptin suuret  kaupungit olivat ennen vuoden 2011 kansannousua kokoonsa nähden verrattain turvallisia paikkoja. Poliisi ei kuitenkaan ole kansannousun jälkeen ollut yhtä toimintakykyinen kuin ennen. Aikaisemmin harvinaisia ryöstöjä ja varkauksia tehdään nykyään enemmän kuin aiemmin. Myös ajoneuvoihin kohdistuvat ryöstöt ovat lisääntyneet. Viranomaiset eivät kykene takaamaan maanteiden turvallisuutta.

Omat kokemukseni vuodelta 2008 olivat muutamaa taksihuijausta ja yleistä säätöä lukuunottamatta hyvin rauhalliset. Sotilaita ja tarkastuspisteitä näkyi, mutta muuten tilanne oli kyetty pitämään turisteille suotuisana. Muutamat tuntemani reissarit ovat matkustaneet Egyptiä ympäriinsä viimeisen vuoden sisällä, eikä kukaan heistä ole ollut oikeissa vaikeuksissa. Nyrkkisääntönä suurten väkijoukkojen ja tilaisuuksien välttäminen toimii liki kaikkialla ja pitää poissa suuremmista ongelmista.

Gizan pyramiideilta vierailleelta kuulin tympeän tapahtuman, missä hänen taksikuskinsa oli ajautunut riitaan paikallisten oppaiden kanssa. Nouseminen autosta keskelle huutavaa kaupustelijalaumaa järjestelmäkameran ja laukun kanssa, olisi ollut liian riskialtista, joten vierailu jäi tekemättä.

Kysyin tästä turvallisuudesta myös lähteeltäni Suomen Ukoministeriöstä. Nimettömänä pysyttelevä lähettiläs muotoilee asian näin: Egyptissä ei ole demokratiaa, mutta melko turvallista siellä on.

Kysynkin nyt kokemuksia. Onko Egyptissä teistä turvallista?

 

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

20 comments

Cleopatra 21 syyskuun, 2014 - 1:47 am

Itse olen asunut lähes vuoden Egyptissä ja sitä ennen vieraillut monesti, on tullut oltua hurghadassa, sharmissa ja cairossa. Egyptissä on kyllä turvallista ainut huono asia on että älä liiku öisin mihinkään, itsellä kävi niin noin kuukausi sitten saavuin kotiini taksilla ja taksi matka venyi sillä kuski ei löytänyt oikeaa paikkaa. Lähellä kotia taksin eteen kurvasi pienehkö golf auton näköinen hökötti mitä kutsutaan tok tokiksi. Sitten sieltä tuli ulos monta nuorta miestä jotka halusivat käteistä, käteistä ei paljon ollut joten he varastivat uuden tablettini. Kyllä jäi niin kovaa ketuttamaan sillä kaikki tärkeät asiat oli tabletissani. Tämän jälkeen viisastuin että en liiku öisin enkä ota mitään arvokasta enää mukaani.

Reply
Lotta Watia | Unagidon 8 syyskuun, 2014 - 12:14 pm

Me tässä juuri suunnittelimme joululomamatkaa ja mielessä pyöri Egypti. Se jäi kuitenkin lopulta pois listoilta juurikin epävarman turvallisuustilanteen vuoksi. En ole koskaan Egyptissä käynyt ja siellä olisi hienoa joskus käydä, mutta ehkä kuitenkin matkustan sinne vähän myöhemmin tai vaikkapa osana ryhmämatkaa, jolloin olo olisi turvallisempi.

Reply
Anna Koskela 8 syyskuun, 2014 - 12:30 pm

Tuo 2008 matka oli osittainen ryhmämatka, osin omatoimi. Ja kyllä ryhmä tuo tietynlaista varmuutta. Etenkin kun tuo maa ei ollut ainakaan silloin kaikista ”helpoin”. Vaikka liikuimme paljon julkisilla ja taksilla, niin esim. oikean junan löytäminen (ja lippujen osto) olisi ollut kriisin paikka ilman opasta. Niin sekavaa oli…

Ryhmässä oli myös jotenkin suojatumpi hyvin iholle pyrkiviä kaupustelijoita ym. vastaan. En ole edes Intiassa kokenut moista agressiivisuutta ja se on pidemmän päälle hyvin rasittavaa.

Reply
Annika - Tarinoita Maailmalta 8 syyskuun, 2014 - 12:52 am

Minä reissasin Egyptissä 2009 itsekseni ja se tuntui kyllä aivan turvalliselta paikalta. Toki olin juuri tullut Länsirannalta eikä vallankumouksista ollut vielä tuolloin tietoakaan. Vietin suurimman osan ajastani Dahabissa, joka on pieni reppureissaajien suosima (tosin hotellejakin on, ja halpoja! Sain oman huoneen 4e per yö) sukeltajien ja snorklaajien paratiisi. Loistava paikka suorittaa sukelluskurssi, sillä ne ovat hyvin edullisia. Kairossa oli vatsataudissa, joten en paljoa reissannut sitä kaupunkia, mutta toki pyramidit kävin katsomassa. Ja uskomattomiahan ne ovat!
Olisin halunnut Aleksandriaan, mutta vatsatauti piti sängyssä. Olisin myös halunnut etelämpään Abu Simbeliin, mutta oli elokuu ja paikalliset varoittelivat, että siellä olisi 50 astetta lämmintä…Joten jäi se vielä seuraavaan kertaan!

Reply
Anna Koskela 8 syyskuun, 2014 - 12:23 pm

Länsiranta on kokematta. Samoin Punaisenmeren rannat. Vaikka en sukella, kiehtoo meren kauneus silti.

Vatsatauti, tuo Egyptin vitsaus. Kairo on kaikenlisäksi niin kaoottinen kaupunki, että terveenäkin siinä on kestämistä.

Aleksandrian kohdalla on pakko todeta, että ei välttämättä haittaa, vaikka et käynyt. Uskomaton kirjasto on sen kaupungin parasta antia. Muuten melko tavanomainen merenrantakaupunki.

Abu Simbel. Aah…Sinne. Ehdottomasti. Uskomaton paikka.

Reply
Annika - Tarinoita Maailmalta 10 syyskuun, 2014 - 5:05 am

Todellakin vatsatauti oli Egyptin vitsaus, sillä kolmen kuukauden Lähi-Idän matkalla se oli ainoa paikka jossa sairastuin!

Reply
Anna Koskela 10 syyskuun, 2014 - 8:21 am

:/

Reply
Annika 7 syyskuun, 2014 - 8:11 pm

Mielenkiintoista! Itse olen käynyt Egyptissä perheen kanssa Israelista käsin -97 muutamaan kertaan, ihan Tabasta Kairoon ajeltiin autolla ja sitten myöhemmin pakettimatkalla Sharm El Sheikhissä. En itse ole pitänyt Egyptiä turvattomana kohteena, mutta viime aikojen uutisointi ei ole ollut ihan kauneinta kuunneltavaa. Mielelläni lähtisin uudestaan enemmänkin kiertelemään sekä tutkimaan Kairoa tarkemmin. Pyramidit todellakin ovat vaikuttavat ja Punaisenmeren vedenalainen maailma on kyllä jotain sanoinkuvaamatonta. Sitä värikirjoa ei voita mikään!

Reply
Anna Koskela 8 syyskuun, 2014 - 12:11 pm

Vau. Omalla autolla. Sitä haluaisin kyllä koittaa joskus. Tosin nykyisessä turvallisuustilanteessa, ei ehkä ihan heti. Nimenomaan tuo maanteiden turvattomuus jotenkin huolestuttaa.

Itse en ole noissa rantakohteissa käynyt lainkaan. Punainenmeri on korkkaamatta kokonaan.

Kairoa, Aleksandriaa, Luxoria ym. tuli kierreltyä kunnolla silloin 2008. Mutta kuten johonkin kirjoitinkin, kuvat ovat tuhoutuneet liki kaikki ja muutenkin siellä on niin paljon näkemistä, että katsominen ei todellakaan lopu!

Reply
Tiina, Kinttupolulla 7 syyskuun, 2014 - 3:46 pm

Kiinnostaisi kyllä kovasti päästä kokemaan Egyptin kulttuuriaarteet paikan päälle. Turvallisuustilanteen lisäksi mua arveluttaa vastaavissa kohteissa väentungos ja se että kokemus menee pilalle kun sen joutuu kokemaan liian suuressa laumassa. Harmi ettei tällainen tavallinen pulliainen taida päästä yksityiskierrokselle 😉

Reply
Anna Koskela 7 syyskuun, 2014 - 5:00 pm

2008 turismi oli vielä huipussaan ja väkeä kyllä todellakin riitti. Ahdistus ja ärsyyntyminen tuli monessa paikkaa. Etenkin kun itse haluaisi tutkia juttuja rauhassa ja ympärillä on kymmenittäin ryhmiä oppaineen kailottamassa + paikalliset sählärit kaupanpäälle.

Luxorin temppelialue oli kaikista pahinta. Tuli vaan halu, että äkkiä pois näiltä markkinoilta. Ratkaisin asian sitten olemalla liikenteessä aikaisin aamusta niin usein kuin mahdollista.

Yksityiskierroksetkin järjestyy. Jos haluat mennä alasti uimaan Niiliin lehmien kanssa ja soittaa huilua -Onnistuu. Jos haluat meditoida faaraon sarkofagissa pyramidin sisällä – Onnistuu. Aika uskomattomia juttuja tuolla näki.

Reply
Tiina, Kinttupolulla 7 syyskuun, 2014 - 5:10 pm

Hah, no nyt alkoi kiinnostamaan 😀 Reissureppuun ei siis tarvitse pakata edes vaatteita, vaan pelkkä huilu 😀

Reply
Amanda 6 syyskuun, 2014 - 10:03 pm

Mä matkustin Egyptissä yksin, mutta siitä on jo monta vuotta. Menin silloin Sharm el Sheikhin snorklailuista Kairoon. Elinalle (Narulelu maailmalle) kannustivina sanoina, että vatsatautia ei tullut. 🙂 Tällä hetkellä en moista reissua kuitenkaan tekisi sen enempää yksin kuin seurassakaan, ihan maan tämänhetkisen turvallisuustilanteen takia.

Reply
Anna Koskela 7 syyskuun, 2014 - 7:48 am

Tuo turvallisuustilanne on kyllä hankala. Tuntuu, että on ollut sitä vähän aina. Silloin 2008 oli tuoreessa muistissa kuinka 1997 militantit surmasivat 58 matkailijaa ja neljä egyptiläistä Hatšepsutin temppelin ulkopuolella. Vieraillessani siellä katselin rinteitä, joilta terroristit laskeutuivat ja mietin minkä pylvään taakse itse piiloutuisin…Toisaalta, paikka on mieletön ja olen onnellinen, että sen näin.

Suurempi todennäköisyys että jotain sattuu, liittyy esim. meidän matkoillamme liikenneonnettomuuksiin. Ajetaan itse, käytetään huonoja lauttoja, ei turvallisia lentoyhtiöitä jne. Juuri hylkäsin yhden reittisuunnitelman Siam Repin ympäristössä, koska siinä oli vähän liikaa muuttujia turvallisuuden suhteen.
Ja kotiinkin on moni kuollut…

Reply
Elina / Narulelu maailmalla 6 syyskuun, 2014 - 9:05 pm

En ole käynyt Egyptissä, mutta mies on ja hänen mukaansa pyramidit ovat eräät vaikuttavimmista ihmisen tekemistä rakennelmista mitä hän on nähnyt (ja hän on nähnyt noin 70 maata). Tuon perusteella Egypti olisi hyvin houkutteleva kohde, kuten myös snorklailumahdollisuuksien puolesta. Mikään muu siellä ei oikein sitten houkuttelekaan sen perusteella mitä olen monelta kuullut. En niinkään pelkää turvallisuuden puolesta ihmisiä, vaan pöpöjä. Enemmän olen nimittäin kuullut niitä tarinoita, että ripuli lentää kuin niitä, että vatsa ei olisi mennyt sekaisin. Salmonella ei houkuttele, ei sitten yhtään.

Reply
Anna Koskela 7 syyskuun, 2014 - 7:40 am

Onpa miehesi matkustellut! Eli löytyy vertailukohteita…

Minua kiinnostaa kulttuuri ja historia aivan älyttömästi ja siksi maa houkuttaa. Vuoden 2008 ottamani kuvat ovat osittain tuhoutuneet ja hukkuneet, joten olisi suuri halua päästä kuvaamaan uudestaan.

Tuota vatsatautia torjuin varsin kyseenalaisin keinoin. Eli heti ensimmäisenä päivänä hain apteekista antibiootin ja heti kun vatsa väänsi, aloin syömään niitä. Myös iso pullo konjakkia oli mukana. Seurueestamme yksi tyttö sairastui tosi pahasti, muut selvisivät ilman mitään pahempaa.

Itselläni on kokemuksia salmonellasta, ameebasta ja muutamasta ruokamyrkytyksestä (viimeisin keväältä Hongkongista) siinä määrin, että välttämättä en halua lisää moisia kokemuksia.

Reply
reissuesa 6 syyskuun, 2014 - 8:59 pm

Vuoden 2012 keväällä tein kiertomatkan Egyptissä (Luxor, Kairo, Sharm el Sheikh, Dahab, Nuweiba) enkä kokenut oloani turvattomaksi. Nyt tuskin vastaavaa reissua tekisin, koska UM:n tiedote varoittaa terrori-iskuista julkisessa liikenteessä.

Raamatussa ei kerrota missä Jeesus Egyptissä kävi tai kuinka kauan hän siellä oleskeli, vaan tuollaiset tiedot ovat perimätietoa.

Reply
Anna Koskela 7 syyskuun, 2014 - 7:31 am

Hups. Samassa tiedotteessa muuten sanottiin myös näin: – Jeesus Kristus on kautta historian merkittävin Egyptissä vieraillut henkilö, sanoo Aleksandrian paavi Tawadros II.

Tosiaan taitaa olla niin, että raamatun mukaan Jeesus kävi Egyptissä ihan taaperona, eli tuskin saarnasi kellekään.

Niinhän se on, että perimätieto ja historialliset tosiasiat ja tässä tapauksessa vielä yksi kappale monien pyhänä pitämää kirjaa, sekoittuvat suloisesti ihmisten mielessä.

Sinun kokemuksesihan ovat melko tuoreita! Onko niin, että tuollaisia tiedotteita ei ollut 2012, koska uskalsit lähteä. Mietitkö asiaa silloin miten paljon?

Reply
reissuesa 7 syyskuun, 2014 - 2:59 pm

2012 ei ollut varoituksia busseihin tai juniin kohdistuneista pommi-iskuista, muistaakseni vain Pohjois-Siinaista ja väenkokoontumisista varoitettiin. En erityisemmin miettinyt uskallanko lähteä Egyptiin, enemmän mietin silloin kannattaako käydä Israelin Länsirannalla.

Reply
Anna Koskela 7 syyskuun, 2014 - 4:54 pm

Länsiranta…Kuuluu alueisiin, joka ei ole koskaan houkutellut.

Tuntuu, että Egypti on kautta aikain ollut vähän ”epävakaa” mitä tulee turistien turvallisuuteen. Kurkkasin tilastot terrori-iskuista. Viisi iskua 1990-2010 välillä. 1970-1990 välillä myös viisi iskua. Eli tasaisen epätasaista

Reply

Leave a Comment