Ovatko nykyegyptiläiset faaraoiden jälkeläisiä?

by Anna | TÄMÄ MATKA

Tämänhetkinen ylitsepursuava kiinnostukseni Egyptiin johtuu siitä, että olen maahan sunnuntaina lähdössä. (Ei jaksaisi odottaa).

Egypti on kiehtonut minua aina ja on muutamia asioita, joiden huomaan mietityttävän monia. Asioita, joista ei ole monella kovin tarkkaa tietoa. Etenkin faaraot, muinaisegyptiläiset, helleenit, arabit ja nykyegyptiläiset menevät monelta sekaisin. Ja ei mikään ihme. Maalla on niin pitkä historia, että kansoja ja uskontoja on löytynyt joka lähtöön.

Siksi ennen reissua, muutama lyhyt kirjoitus, jotka pohjustavat varsinaisia matkapostuksia.

Ovatko nykyegyptiläiset faaraoiden jälkeläisiä?

Muinainen Egypti eli faaraoiden Egypti oli Koillis-Afrikassa, pääasiassa nykyisen Egyptin ja Sudanin alueella suunnilleen vuosina 3150–30 eaa. kukoistanut historiallinen sivilisaatio. Se oli yksi maailman vanhimmista korkeakulttuureista ja siksi polveutuminen siitä voi olla monelle tärkeä asia.

Tämä muinaisen Egyptin kansanaines alkoi sekoittua, kun Persia valloitti Egyptin 500-luvulla eaa.

300-luvulla eaa. Aleksanteri Suuri valloitti Egyptin ja tämän jälkeen ei faaraoksi noussut enää aitoa egyptiläistä. Maata hallitsi makedonialainen Ptolemaiosten hallitsijasuku. Egypti ja etenkin Aleksandria, muuttui hyvin kansainväliseksi paikaksi. Alueelle houkuteltiin paljon helleenejä maahanmuuttajiksi. (Kaikki jotka asuivat kreikkalaisten siirtokuntien alueella olivat helleenejä, muut olivat barbaareja).

Kleopatra VII Filopatra (siis the One and Only, kuuluisa Kleopatra) oli ensimmäinen Egyptin hallitsija (vallassa vuosina 51-30 eaa) lähes kolmeensataan vuoteen, joka osasi puhua egyptiä, mutta hän ei ollut egyptiläinen, vaan kuului Ptolemaiosten sukuun. Hänen kuolemansa jälkeen Egyptistä tuli osa Rooman valtakuntaa ja 100-luvulta jaa. lähtien kristinusko oli valtauskontona.

Egypti3

600-luvulla arabit valloittivat alueen. Nykyinen väestö polveutuu näistä arabivalloittajista. Siinä vaiheessa kun nykyisen arabiväestön esi-isät saapuivat, oli muinaisperimä ehtinyt kuitenkin sekoittua jo yli tuhannen vuoden ajan muihin kansoihin.

Kristityt saivat pitää uskonsa. Vain pakanat, siis ei-kristilliset ihmiset, käännytettiin islamiin. Näin Egypti alkoi vähitellen muuttui islamilaiseksi.

Nykyisin ns. koptilaiskristityt ovat pieni vähemmistö Egyptissä. Heidän suonissaan virtaa hieman muinaisegyptiläistä verta. Vältäväestössä, siis arabialaisissa tätä perimää on paljon vähemmän, mutta se on silti havaittavissa. Tämä on pystytty tutkimaan DNA-testeillä, joissa on vertailtu muumioiden ja nykyegyptiläisten perimää. Kummatkin ovat silti muinaisten egyptiläisten jälkeläisiä kaikkia muita kansoja selvästi enemmän.

Voidaan kai sanoa, että nykyegyptiläiset eivät polveudu faaraoista. He vain asuvat samalla alueella kuin faaraoiden ajan ihmiset.

Täydennykset, mahdolliset korjaukset ja kommentit ovat ovat sallittuja,

jopa hyvin suositeltavia ja ilahtuisin niistä kovasti.

 

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

10 comments

Nimetön 11 syyskuun, 2014 - 10:01 pm

”Voidaan kai sanoa, että nykyegyptiläiset eivät polveudu faaraoista. He vain asuvat samalla alueella kuin faaraoiden ajan ihmiset”

Tiedämme tänään, että Pohjois- ja Etelä-Amerikka asutettiin Eurooppalaisten toimesta alkaen noin 1500 ja päättyen muutama sata vuotta myöhemmin. Historiassa lyhyt aika. Mutta jos 2000 vuotta tästä eteenpäin asiaa tutkitaan, niin kuka huomaa, että vuonna 1550 ja vaikka vuonna 1800 esim. New Yorkin alueella asuivat aivat eri ihmiset.
Samoin Karibia, siitä tuli melko afrikkalainen, karibi-intiaanit syrjäytettiin.

Reply
Anna Koskela 12 syyskuun, 2014 - 9:20 am

Kahdentuhannen vuoden kuluttua täällä on sellaiset tekniikat, että ei enää tarvitse pohdiskella tuollaisia. Näyte vaan koneeseen ja näkevät heti kuka kenellekkin on sukua ja mistä on paikalle vaellellut 😉

Egyptistä vielä: Vanha valtakunta 2686–2160 eaa. oli ajanjakso jolloin Gisan suuret pyramidit rakennettiin ja Uusi valtakunta 1550–1069 eaa. oli ajanjakso jolloin Egypti oli todellinen suurvalta.

Aikajänne on siis pisimmillää yli 4600 vuotta. Melko pitkä aika… Ja nyt päästäänkin siihen mielenkiintoisimpaan asiaan, johon tulen palaamaan vielä monta kertaa. Kukas ne pyramidit _oikeasti_ rakensi?

Reply
Maarit Johanna 11 syyskuun, 2014 - 2:49 pm

Juurikin tänään individualismi ja kansallisuus-tunnilla käsittelimme näitä asioita! Esimerkiksi mikä tekee egyptiläisen. Pitääkö olla perintönä faaraoiden verta vai riittääkö että asuu Egyptissä ja puhuu kieltä? Täällä Islannissa porukka on melko värikästä juuriltaan. Olen jo oppinut, että naisilla perimä on 80% brittiläistä alkuperää ja miehet sitä vastoin ovat suurimmilta osin skandinaaveja. (korjatkoon joku jos väärässä olen ja miten tämä menee) Ne pienet kuninkaat jotka aikojen saatossa tänne tulivat maata asuttamaan, ovat melkein kaikkien esi-isiä ja tyypit on tosi ylpeitä siitä. Ja toki sietääkin olla. Harmi ettei nyky-egyptiläiset voi käyttää samanlaista argumenttia jos faaraoiden jälkeläiset asuukin ihan muualla kuin Egyptissä..

Reply
Anna Koskela 11 syyskuun, 2014 - 4:26 pm

Olipa hauska yhteensattuma!

Lainaten: ”Kansalaisuusidentiteetti on siis eri kuin kansallinen tai etninen identiteetti, johon esim. Suomessa suomalaisuudessa ehdottomasti kuuluu suomenkielisyys ja alkuperäiskansan asema”.- Risto Jääskeläinen

Egyptiläiset ovat erittäin ylpeitä historiastaan ja kun esim. faaraoiden muumioita siirrettiin aikoinaan Kairon museoon, ihmismassat seisoivat kadunvarsilla osoittamassa kunnioitustaan maansa entisille hallitsijoille.

Vahvimmillaan Egypti oli suurvalta, jonka vaikutusvalta ulottui Syyriasta Libyaan ja Nubiaan, eli periaatteessa kaikkien noiden maiden kansalaiset voisivat olla faaraoiden jälkeläisiä.

Jotenkin faaraoiden jälkeläisistä ei kuitenkaan minusta oikein voida puhua minkään kansan kohdalla näistä. Tosin koptikristityillä on säilynyt piirteitä muinaisegyptiläisestä uskonnosta (+ hitunen DNA:ta ) nykyaikaan asti.

Reply
Maarit Johanna 11 syyskuun, 2014 - 9:33 pm

Tuohon tyyliin joo! Ja varmaan siksikin on jälkeläisten jäljittäminen hankalaa, koska isolla mantereella porukka liikkuu ja muuttaa vuosisatojen aikana ties mihin. Islannissa se muutto liike jäi vähäiseksi ja kaikki tietää esi-isänsä todella pitkälle historiaan. Olisipa hauska tietää itsekin onko suvussa yhtään sinistä verta muinaisista ajoista 🙂

Reply
Anna Koskela 12 syyskuun, 2014 - 8:54 am

Tilaa tällainen:

DNA-sukututkimus antaa vastauksia kahteen kysymykseen:
1) tutkimus kertoo henkilön esihistoriasta. Se kertoo, mihin ihmiskunnan alkuhämärässä syntyneeseen ”klaaniin” ja sen sukuhaaroihin henkilön suora isälinja ja suora äitilinja kuuluvat. Tutkimuksen myötä selviää, minkälaisen vaelluksen esivanhemmat ovat maapallolla tehneet, ennen kuin on päädytty nykyisille asuinsijoille.
2) tutkimus löytää geenisukulaisia, kun eri DNA-näytteitä verrataan keskenään. Samalla tutkimus antaa ennusteen siitä, kuinka läheistä sukua kukin DNA-sukulainen on, kuinka monta sukupolvea sitten henkilön ja kunkin ”osuman” yhteinen esivanhempi on elänyt. .

Mun suvusta on isänpuolelta tehty laaja sukuselvitys kirkonkirjoista ym. ja ollaan ihan vaan hansakauppiaiden jälkeläisiä. Tylsää.

Reply
anna 12 tammikuun, 2015 - 10:33 pm

Miten niin tylsää… isäni suvun kautta ollaan kai hollantilaista alkuperääja hansakauppiaiden jälkeläisiä. Mielestäni ihan kiinnostavaa.

Anna Koskela 18 tammikuun, 2015 - 8:04 am

🙂 Hansakauppiaita taitaa löytyä myös minun suvustani.

jyka 11 syyskuun, 2014 - 12:35 pm

Ketkä noiden rättipäiden menoa on katsellut, ovat ihmetelleet että miten ne ovat saaneet niin isoja rakennelmia muinoin tehtyä. Niin, ehkä eivät olekaan 🙂

Reply
Anna Koskela 11 syyskuun, 2014 - 1:21 pm

Puet asian värikkääseen ilmaisuun 😉

Koska Gisan pyramidit rakennettiin 2600–2500 eaa., tuntuu tosiasialta, että arabeilla ei oikein mitenkään ole voinut olla asian kanssa mitään tekemistä. Vasta 600-luvun (siis jaa.) alussa profeetta Muhammad yhdisti suuren osan heimoista islamin uskontokunnaksi. Sitä ennen arabit olivat vain hajanaisia heimoja pitkin Arabian niemimaata.

Egypti parka. Sen yli on kävelty mennen tullen. Roomalaisten keisarit, Syyrian ja Palestiinan muslimit, Medinan, Damaskoksen ja Bagdadin kalifit. Edelleen Tunisian fatimidit, mamelukit ja vielä ottomaanien sulttaanit. Niin ja brittihallinto. Vasta vuonna 1922 Egypti julistautui itsenäiseksi. Valtaistuimelle kipusi kuningas, ensimmäinen egyptiläinen 2500 vuoteen.

Reply

Leave a Comment