Hatshepsut – Naisfaarao, jonka kuolintemppeliin kuoli myös 62 turistia

by Anna | TÄMÄ MATKA

Sukurutsausta ja vallanhimoa

Muinaisen Egyptin sukulaissuhteet kuuluvat osastoon omituisia. En yhtään ihmettele miksi valtakunta rappeutui. Egyptin dynastiat kärsivät niin rankasta sisäsiittoisuudesta, että suurimmalta osalla faaraoista on löytynyt tutkimuksissa, ei nyt kuutta sormea ja vesipäätä, mutta selviä merkkejä liian läheisistä suhteista sukulaisiin.

Vaikka kuningatar Hatshepsut on historian ensimmäinen ”suuri” nainen, myös hän sukurutsasi todella rankasti. Faaraoiden jumalaisena pidettyyn sukuun ei haluttu vierasta, ei-jumalaista verta. Se oli maan tapa silloin, mutta nykyisin avioitumista velipuolen kanssa tuskin sallittaisiin. 

Hatshepsut 05

18. dynastian eli uuden valtakunnan aikana (1473 -1458 eaa.) elänyt Hatshepsut oli faarao Thutmosis I:n tytär, joka avioitui velipuolensa Thutmosis II kanssa. Tälle hän sai vain kaksi tytärtä Neferuran ja Hatšepsut-meriiran, mutta ei valtaistuimelle kelpaavaa poikalasta.

Kun faarao Thutmosis II kuoli, Hatshepsut toimi faaraon nuoren pojan, tulevan Thutmosis III kanssa yhdessä hallitsijana. Hän oli siis kuolleen miehensä pojan holhooja. Pojan, jonka äiti oli faaraon toinen vaimo.

Pari vuotta myöhemmin nuori Thutmosis III, otti puolisokseen kummatkin sisarpuolensa, kun hän avioitui Hatshepsutin ja edesmenneen isänsä tyttärien kanssa.

Kului muutama vuosi ja Hatshepsut oli kaapannut vallan ja julistautunut Ylä- ja Ala-Egyptin kuninkaaksi. Nuori Thutmosis III ei vastustanut äitipuolensa vallananastusta, mutta Hatshepsutin kuoltua hän tuhosi niin paljon entisen hallitsijan temppeleita ja kuvia, kuin vain pystyi.

Vallan kaapattuaan Hatshepsut alkoi käyttää leuassaaan kuninkaallista irtopartaa, sidotutti rintansa litteäksi ja pukeutui kuninkaalliseen lannevaatteeseen ja päähineeseen.

Hatshepsut 04

Hatshepsut hallitsi valtakuntaansa 22 vuoden ajan, ja hänet tunnetaan muun muassa siitä, että hän lähetti retkikunnan Afrikan sarvessa sijaitsevaan vauraaseen Puntin(Somalian) valtakuntaan solmimaan ­kauppasuhteita. Tämä mahdollisti Hatshepsutin suuret ja lukuisat rakennusprojektit.

Hatshepsut 02

Hatshepsut3

Teurastus temppelissä vuonna 1997

Yksi vaikuttavimmista rakennelmista on Luxorin länsirannalla sijaitseva Hatshepsutin kuolintemppeli, Deir El-Bahari. Tämä temppeli liittyy myös länsimaiseen historiaan läheisesti. Siellä tehtiin vuonna 1997 Egyptin pahin turistmiin kohdistuva terroriteko. Vastuussa oli Jihad Talaat al-Fath- terroristi järjestö, joka voidaan yhdistää nykyisin maassa kiellettyyn Muslimi Veljeskuntaan.

Hatshepsut 01

Vuonna 1997 marraskuussa aamupäivällä terroristit surmasivat 62 ihmistä Hatshepsutin kuolintemppelissä. Terroristit naamioituivat turvallisuusjoukkojen jäseniksi ja laskeutuivat rinteiltä temppeliin vähän ennen kello yhdeksää aamulla. Kaksi aseistautunutta vartijaa tapettiin ja seuraavien 45 minuutin aikana terroristit systemaattisesti tappoivat temppeliin loukkoon jääneet turistit, mukaanlukien 5-vuotiaan brittiläisen lapsen ja neljä japanilaista häämatkalla olevaa paria. Erityisen julmaksi iskun tekee se, että terroristit silpoivat suurimmanosan uhreistaan kuoliaaksi viidakkoveitsillä. Naisilla iskut kohdistuivat poikkeksetta rintoihin ja alavatsan alueelle.

Hyökkääjät saivat tämän jälkeen kaapattu bussin, mutta törmäsi tarkastuspisteellä Egyptin turistipoliisin ja armeijan joukkoihin. Yksi terroristeista haavoittui ammuskelussa ja loput pakenivat vuorille, jossa heidän ruumiinsa löydettiin luolasta, ilmeisesti itsemurhan yhdessä tehneinä.

Seuraavien 24 tunnin aikana kaikki länsimaiset turistit evakuoitiin Egyptistä. Tuolloin Luxorissa vieraili yli 2 miljoonaa turistia vuosittain.

Hatshepsut11

Kun vuonna 2008 vierailin temppelissä ensimmäistä kertaa, olen kirjoittanut muistiinpanoihin: En osaa keskittyä temppeliin. Mietin vain minkä pylvään taakse suojautuisin ja miten pakenisin. Kuulen ihmisten huudot korvissani.

Kun nyt vierailin uudestaan, ei terroriteko ollut enää mielessä. Vanhemmat matkalaiset muistivat tapahtuman silti hyvin. Nuoremmat eivät. Kerroin muutamalle bloggaajalle tapahtumasta ja tietenkin se järkyttää. Nyt vähän kaduttaa että menin avaamaan suutani. Siitä on kuitenkin kauan ja asia ei enää ole ajankohtainen. Toisaalta se liittyy temppelin historiaan ja auttaa selittämään, miksi turismi on koko ajan Egyptissä vaikeuksissa.

Hatshepsut4

Karnakin ja Luxorin temppelit

Hatshepsut rakennutti myös osia Karnakin ja Luxorin temppeleissä. Koko alue on valtava ulkoilmamuseo, jossa oppaan selityksistä huolimatta kymmenet faaraot sekoittuvat toisiinsa ja temppeleiden sisäpihat vain seuraavat toisiaan. Jos tästä alueesta haluaa kunnolla irti kaiken, aikaa menee päiviä.

Hatshepsut 13Hatshepsut 07

Hatshepsut 08

Ensimmäisen porttitornin kaksi obeliskia rakennutti Ramses II. Niistä enää toinen on paikallaan ja se on 25 metriä korkea ja painaa 254 tonnia. Puuttuva obeliski on kuljetettu vuonna 1835 Aleksandrian kautta Pariisiin Concorden aukiolle.

Tarinan mukaan Josephine hyvästeli Napoleonin sanomalla tälle, että jos hän ikinä käy Thebassa Egyptissä ollessaan, hän voisi lähettää Josephinelle pienen obeliskin. Ja näin Napoleon myös teki. Ajatuksia siitä, mikä on oikea paikka egyptiläisille muinaismuistoille, voi lukea täältä, klik.

Hatshepsut 20

Hatshepsut 14Hatshepsut 15

Hatshepsutin muumio

Vuonna 1903 Hatshepsutin tyhjän haudan vierestä löydettiin hänen kuninkaallisen imettäjänsä Sitre-In’n hauta ja sieltä kaksi muumiota. Toinen oli merkitty Sitre-In’n nimellä, mutta toinen muumio oli tuntematon. Imettäjän muumio siirrettiin Kairoon mutta toinen muumio jätettiin hautaan ja hauta suljettiin uudelleen.

Vuonna 2007 myös toinen muumio tuotiin Kairoon ja ja samalla tutkittiin museossa säilytetty Hatshepsutin kanooppiastia, joka sisälsi hänen sisäelimensä ja yhden haljenneen hampaan. Haljennus hammas sopi täydellisesti tuntemattoman muumion suuhun. Hatshepsutin muumio oli tunnistettu.

Hatshepsut 10

Hatshepsut 12Hatshepsut 11

Löydetyissä muinaisissa teksteissä Hatshepsutin on kerrottu olevan kaunis nainen, mutta todellisuudessa hän on ollut lihava ja lyhyt nainen, joka on kärsinyt ihosairaudesta, huonoista hampaista, syövästä ja diabeteksesta. Kuollessaan hänellä oli valtava paise poskessaan. Mahdollisesti juuri sen haljenneen hampaan takia.

Hatshepsut01

 Egyptin turistitoimiston mediamatka

 

Lähteet:

http://esahakala.blogspot.fi/2012/10/kuninkaiden-laakso-wadi-biban-el-moluk.html
http://satunnainen.livejournal.com/56156.html
http://www.luxor-info.net/medinethabu1.html
Hatshepsut

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

9 comments

Harri Hauhia 30 marraskuun, 2017 - 3:31 am

Juu,pitännee paikkansa.Kyllähän Kleokin oli tavan tavallinen nainen.Tosin hiukan kuningatar vain……Tosin tarpeeksi hullu tappaakseen itsensä…..

Reply
Harri Hauhia 6 elokuun, 2015 - 10:52 pm

Ymmärrän tietty teitä molempia arvon naisia,mutta hiukan perehtyneenä, ehkä paljonkin,sanoisin olevan muutakin asiassa…esim;mainitsitte sisäsiittoisuuden…On totta,että näin on käynyt vuosituhansia…kait kuitenkin,niinkuin leijonissakin,dominantit syövät epäkelvot.Tämä vain on normielämää,tavan hulluutta…….Huutakaa mulle,jos huonosti puhun…joo,jos siitä Kleopatran kauneudusta puhutaan,kukapa hänen profiilistaan kiinnostunut on..kostuupi monet muutkin merkkihenkilöt…No,heti hyökkäys vastaan!!…?

Reply
Tiina, Kinttupolulla 28 syyskuun, 2014 - 10:29 pm

Tosi mielenkiintoista jälleen kerran. Näitä sun tekstejä on ilo lukea 🙂

Reply
Anna Koskela 29 syyskuun, 2014 - 8:56 am

Kiitos!

Yritän kirjoittaa niin, että lukija jaksaisi lukea loppuun asti. Välillä onnistuu, välillä ei.

Reply
Harri Hauhia 30 marraskuun, 2017 - 3:16 am

Mielenkiintoista?Mikä?Kiinnostaa kyllä……..sori……….

Reply
Maarit Johanna 28 syyskuun, 2014 - 4:49 pm

Eikös Kleopatran kaunis nenäkin ole vain sepitystä, ihan tavallisen näköinen tutkimusten mukaan kuulemma hänkin. Hatsepsutista oli kolmannen luokan historian kirjassa joskus pidempikin juttu, muistan lukeneeni suurella mielenkiinnolla. Aika vähän suuria naisia oli historiassa silloin.

Reply
Anna Koskela 28 syyskuun, 2014 - 5:24 pm

Näin minäkin muistelen. Kaikki taitaa vaan muistaa Elizabeth Taylorin Kleopatrana 😉

Taisi olla tuohon aikaan melko vähissä nämä selkeät naishallitsijat. Varmaan moni nainen kulisseissa piteli lankoja käsissään, mutta että nainen maan johdossa päättämässä asioista. Melko harvinaista edelleen.

Reply
Annika - Tarinoita Maailmalta 28 syyskuun, 2014 - 4:09 pm

Lyhyt ja lihava nainen! No nyt meni kaikki illuusiot Kleopatran tyylisistä kaunokaisista 😀 Huikea juttu ja hurjia tarinoita..Minä muistan hyvin hyvin hämärästi tuon 1997 iskun uutisista, kauheita juttuja 🙁 Haluaisin todellakin kiertää noita Luxorin temppeleitä, kun en sinne omalla reissullani päässyt. Minusta ne ovat melkeinpä mielenkiintoisempia tai ehkä jotenkin kauniimpia kuin pyramidit, vaikka niissäkin on oma mystiikkansa.

Reply
Anna Koskela 28 syyskuun, 2014 - 5:21 pm

Joo. Näin meitä huijataan. Lisäksi mä olen jostain lukenut, ettei Kleopatrakaan ollut niin kaunis, vaan kyömynenäinen ja muuta. Oli joku kolikko, johon hänet oli kuvattu ja kuva ei ollut mitenkään imarteleva.

Kuninkaiden laakso, kuningattarien laakso ja Luxorin temppelit muodostavat kyllä paljon mielenkiintoisemman kokonaisuuden, kuin Gisan alue. Ja kun tähän yhdistää rantalomaa Punaisenmeren rannalla, niin paketti on melko hyvä 🙂

Reply

Leave a Comment