Punainenmeri – Delfiinejä ja dugong

by Anna | TÄMÄ MATKA

Punainenmeri ei ole punainenvaan upean turkoosi, lämmin ja maailman puhtain meri. Se on pyramidien jälkeen yksi hienoimmista kokemuksista mitä Egypti tarjoaa, ja kuuluu ehdottomasti maailman TOP 5 sukelluskohteiden joukkoon. Yli 1100 kalalajia, 250 korallilajia, 150 erilaista äyriäistä ja useiden kymmenien metrien näkyvyys tekevät siitä todellisen akvaarion.

Punaisenmeren nimi johtuu levästä, joka ”kukkiessaan” muuttuu punertavan ruskeaksi. Meren punaisuutta lisää auringonlaskun aikaan sen pinnasta heijastuvat punasävyiset vuoret sekä toisinaan punaisena hehkuva taivaanranta.

 

Colona Diversin matkassa

Laivan kannelta oli helppo ihailla muita aluksia, uutta Port Ghalibin satamaa ja hotelleja. Osa paikoista näytti juuri sellaisilta, että niihin voisi tulla viettämään muutaman päivän täydellistä rentoutumislomaa.

Ei hassumpaa.

Kasasin viereeni vesipullon, kamerani ja luettevaa. Voitelin vielä kerran hartijani ja nenänpääni aurinkorasvalla ja panin merituulessa karkailevat hiukseni kunnolla kiinni.

 

 

Kun vene lisäsi vauhtia ja aallonmurtajien suojaava vaikutus loppui, havahduin ikävään asiaan. Vene keikkui ja kallisteli ylös ja alas. Se hyppi ja pomppi aallolta toisella ja keinahteli myös sivusuunnassa kovin nopealla temmolla. Samalla tahdilla heilui myös vatsani sisältö.

Hetken nikottelun jälkeen oli pakko lähteä pyytämään pahoinvointiin jotakin apua. Ja jos ihan rehellisiä ollaan, niin pahoinvointia lisäsi vielä kohdallani pelko. En ole koskaan oikein osannut nauttia kovista aalloista.

Päätin istua tiiviisti keulassa lähellä kapteenia ja pelastusliivejä. Suunnitelmani oli nerokas. Jos vaaraa olisi, kapteeni varmasti hermostuisi ja huomaisin sen. Silloin voisin pukea päälleni ainakin neljät pelastusliivit. Hetken huohotusten jälkeen pahoinvointiin saamani pilleri rupesi onneksi hiljalleen tehoamaan, olo helpottui ja pahin pelkonikin katosi.

 

Delfiinejä!

Keulassa päivystävä tähystäjä huomasi delfiiniparven ja huuteli ihmisiä kameroineen asemiin. Siis missä muka? Tähystelin aaltoja ja yritin keikkuvalla kannella saada jostain tukea. Hiljalleen silmä rupesi erottamaan vedestä varjoja. Delfiinit olivatkin aivan laivan vieressä. Ja ei vaan yksi tai kaksi delfiiniä, vaan iso parvi, hajaantuneena laivan kummallekkin sivulla.

Toisella puolella oli ihan pieniä poikasia ja paljon naaraita. Vauva delfiinit seurasivat äitejään ja sukeltelivat aalloista läpi tiukasti emojensa vieressä. Kuten pieni lapsikin, on delfiinin poikanen myös koko ajan uusien asioiden edessä. Paljon uutta ja jännää ympärillä ja opittavana äidin avulla.

Toisella puolella oli joukko vähän isompia, sellaisia teini-ikäisiä delfiinejä, jotka osasivat jo hyppiä ylös aalloista ja pärskäyttää hienoja vesipilviä ilmaan.

Mukanamme oli tohtori Constanze Conrad, joka kertoi meille kaiken mahdollisen delfiineistä. Constanze on asunut ja tutkinut merenelämää Egyptissä 17 vuoden ajan. Hän on työskennellyt mm. delfiinien talossa, Dolphin House, joka on koralliriutta keskellä merta ja jonne delfiinit kerääntyvät lepäämään ja nukkumaan. Hänen työryhmänsä oli mukana toiminnassa, jonka avulla alue saatiin suojeltua ja delfiinit tunnistettua. Nykyisin paikkaan pääsee vain rajatusti turisteja ja säännöt sukeltajille sekä laivoille ovat tiukat.

Kuulin häneltä myös monia asioita, jotka kertovat omaa hieman surullista kieltään Egyptin tilanteesta. Olkoon esimerkkinä koralli: ryöstökalastus, turismi ja saasteet pilaavat koralleja, joita siis tulisi suojella. Jos ei ole kirkkaita koralleja, ei ole kohta myöskään turisteja. Egyptiläiset ministerit ovat kuitenkin yhtä näppäriä kuin suomalaiset virkaveljensä keksimään mutkia matkaan. Korallien kohdalla esimerkiksi keskustellaan ja viivytellään osaa päätöksistä vedoten siihen, että on epäselvää kuuluuko koralliensuojelu kulttuuriasioista vastaavalle vai eläintenasioista vastaavalle ministerille.

Ryhmämme kohde oli Marsa Shouna. Ennen vedenalaisen maailman tutkimista laiva oli kuitenkin saatava parkkiin ja siinä oli omat kuvionsa. Ankkuroinnin helpottamiseksi koralleihin on tehty valmiit kiinnityspaikat köysille. Alukset olivat todella lähellä toisiaan, mutta näppärästi homma hoitui.

 

 

Sukellusta ja snorklausta

Ensimmäisenä veteen lähtivät sukeltajat. Tällaisella päiväretkellä sukelluksia tehdään yleensä kaksi, joista toinen on laivan lähellä ja  toiselle riutalle mennään kumiveneen kyydillä. Hauskin hetki katsojalle on se, kun räpylät jalassa vaappuvat dyykkaajat tönäistään veteen.

Tämän jälkeen oli snorklaajien vuoro. Näillä reissuilla ei tarvitse pelätä että nähtävää ei pinnan alla olisi. Mukana kulkee myös oppaan vetämänä ”pelastuslautta”, johon esim. suolavettä maskiinsa saanut voi tulla roikkumaan ja putsaamaan silmiään.

Koska snorklaaminen tapahtuu veneestä käsin avomerellä, osallistujien pitää osata uida hyvin ja mielellään omata aiempaa snorklauskokemusta. Ihan huippureissu vähän isompien lasten kanssa tehtäväksi, jos vaan uintitaito on hallussa ja maskiin tutustuttu jo aiemmin. Tämä olisi ykkösreissu omille pojilleni!

 

 

Vedenalaiset kuvat Niklas, Colona Divers

Hai, ei vaan dugong

Itse en lähtenyt korallien reunaan pitkin snorklaamaan, vaan jäin pärskimään lähemmäksi veneitä. Pohja oli täynnä mitä ihanimpia kirkkaita kaloja ja pinnalla pysymiseen ei tarvinnut uhrata energiaa. Tuntui että räpylöiden kanssa kellui oikeastaan itsestään. Pelastusliivit sai halutessaan myös päälle helpottamaan lillumista. Silmänurkasta näin jotakin ja äkkiä näkökenttäni läpi lipui pakettiauton kokoinen harmaa otus. HAI! Salamana putki pois suusta ja kohti venettä huutaen jotain, en enää muista mitä. Laivalla olijat nauroivat ihan kippurassa paniikilleni. He olivat huomanneet merilehmän jo ajat sitten ennen minua laivan kannelta.

Dugong on samaa sukua manaatin kanssa ja sekoitin sen ensin iloisesti merinorsuun, eli norsuhylkeeseen. Niitä veijareita löytyy mm. Californian rannikolta. Punaisenmeren rannalla dugong ei ole mikään ihan normitapaus, joten ryhmän vetäjä Niklas lähti eläimen perään kameroineen. Näimme laivalle asti sen pyrstön heilautuksen ja samantien se oli pois Niklaksen näkyvistä. Hän sai kuitenkin hyvää kuvaa, josta video tässä

 

Kerta kaikkiaan mainio reissu.

Colona Diversin sukelluskeskuksen matkoja välittää mm. Finnmatkat. Kannattaa kysyä myös suoraan firmasta hintoja ja vaihtoehtoja.

Sellainen vinkki, että jos merireissu ei kiinnosta, niin rannikolla on myös Abu Dabavbin hiekkaranta, jossa koralleja pääsee tutkimaan rannalta käsin. Tuolla on mahdollista lähteä sukeltamaan myös syvempiin vesiin ja lapset ja muut mukavuuden haluiset voivat jäädä hiekkarannalle.

 

 Yhteistyössä Egyptin turistitoimiston kanssa

 

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

8 comments

Mollymay 30 joulukuun, 2014 - 11:50 pm

Voi nuo delfiinit! Olisi ihan unelma nähdä niitä luonnossa pärskimässä. Ihania kuvia.

Reply
Anna Koskela 1 tammikuun, 2015 - 4:24 pm

Delfiinit olivat niin älyttömän upeita, että oikeasti tuli tippa silmäkulmaan niitä seuratessa. Kerrassaan mahtava kokemus!

Reply
Annika 26 lokakuun, 2014 - 12:16 am

Punainenmeri on kyllä ehkä parasta mitä oon kokenut, mitä tulee merenalaiseen elämään. Ollaan oltu perheen kanssa Tabassa, ihan Israelin rajalla, mutta Egyptin puolella muutamaan kertaan lomalla. Siellä ei tartte kun ottaa snorkkeli naamaan, ja katsoa veden pinnan alapuolelle, niin avautuu ihan mieletön maailma, josta ei värien ilotulitusta puutu. Sen jälkeen ei kyllä tee mieli käyttää snorkkelia enää missään muualla, ei vedä vertoja noille värikaloille. Noita dudongeja tai delfiinejä ei kyllä päästy siellä ikinä näkemään 🙂

Reply
Anna Koskela 26 lokakuun, 2014 - 1:32 pm

Punainenmeri oli ehkäpä yksi positiivisimmistä yllätyksistä mitä olen aikoihin kokenut. Ihan vertailuna – en mennyt Phuketissa mereen kuin kahlaamaan.

En ole siis todellakaan mikään meri-ihminen, mutta lämmin ja puhdas vesi sekä mahtava merenalainen elämä hurmasi täysin.

Paikka oli niin helppo ja elämyksellinen, että suunnittelen vieväni poikani sinne mahdollimman pian. Lapset uivat minua huomattavasti paremmin, joten uskon heidän nauttivat myös täysillä.

Reply
Tiina, Kinttupolulla 24 lokakuun, 2014 - 4:08 pm

Ooh! Delfiinejä 🙂

Reply
Anna Koskela 24 lokakuun, 2014 - 7:06 pm

Kyllä. Monta 😀

Reply
Elina / Vaihda vapaalle 23 lokakuun, 2014 - 9:04 pm

Ihanan näköistä ja delfiinit <3 ne vaan sykähdyttää aina! Egyptiin olisi kiva lähteä snorklaamaan.

Reply
Anna Koskela 24 lokakuun, 2014 - 7:39 am

Kyllä vaan. Delfiinejä ei voi koskaan olla liikaa kuvissa 🙂

Punaisessameressä oli kyllä hauska lillua. Jos tulisi joku edullinen äkkilähtö alkuvuodesta, niin lähtisin heti!

Reply

Leave a Comment