Pyramidien maa. Mutta kuka tai miten ne rakensi?

by Anna | TÄMÄ MATKA

Kun saapuu Gisaan ja luo katseen yli kaupungin silhuetin, juoksevat kylmät väreet pitkin selkää. Udun keskellä, minareettien ja kerrostalojen takana, aivan lähellä kaupunkia kohoavat korkeuksiin Gizan pyramidit. Nämä pyramidit rakennettiin n. 2600–2500 eaa. Upeaan pyramidiryhmään kuuluvat faaraoiden Khufu (Kheops), Khafre (Khefren, Kheopsin poika) ja Menkaure (Mykerinos, Khefrenin poika) taivaisiin asti kurkottelevat pyramidit.

Egypti on pyramidien maa.

Kheopsin pyramidi3Kheopsin pyramidi4 Kheopsin pyramidi2

Khufun pyramidi16

Kheopsin pyramidi8Kheopsin pyramidi3

Kheops – Yksi maailman seitsemästä ihmeestä

Kolmesta pyramidista nimenomaan Kheops on yksi maailman seitsemästä ihmeestä. Se on pyramideista suurin, vaikka Khefrenin pyramidi vaikuttaakin sijainnin ja seinämien jyrkkyyden takia korkeammalta.

Suurista pyramideista on kirjoitettu keskikokoisen kirjastollisen verran ja erilaisista teorioista jokainen voi valita aina itselleen sopivimman. Pyramideihin liittyy uskomaton määrä epäselviä asioita, jotka ruokkivat mielikuvitusta ja saavat uskomaan ulkoavaruuden apuun.

Tuntuukin että ainut tapa ratkaista asia lopullisesti olisi purkaa, numeroida ja kasata yksi pyramidi uudestaan.

Kheopsin pyramidi7Kheopsin pyramidi5Kheopsin pyramidi9

Oikea kivi – Oikeaan aikaan – Oikeassa paikassa

Useiden lähteiden mukaan suuri Kheopsin pyramidi rakennettiin 20 vuodessa 100 000 työläisen voimin. Pyramidi sisältää 2,7 miljoonaa kuutiometriä kiveä ja sen ulkopinta-ala on 60 000 neliömetriä. Pyramidin korkeus on 146 metriä ja pohjan ala 5,3 hehtaaria.

Jotta pyramidi on voitu rakentaa, on rakentajien pitänyt tuoda paikoilleen 2–5 tonnia painavia, yli kuutiometrin kokoisia kiviä 300–400 kappaletta joka päivä.

Vaikka pyramidin kimpussa olisi ollut koko ajan 18 000 miestä yli tuhannessa viidentoista miehen tiimissä, tehtävä tuntuu silti liki mahdottomalta ymmärtää.

Rakennusalueella ei ole kuitenkaan ollut tilaa 100 000 hengelle. Toisissa laskelmissa rakennusaika on venytetty 30 vuoteen ja työntekijöiden määrää pudotettu 25 000. Egyptin asukasluku oli tuolloin 2 miljoonaa, joten prosentin osallistuminen rakennustöihin ei olisi vaikuttanut yhteiskuntaan lainkaan.

Oli niin tai näin, visiiri Hemiunu joka rakennustöistä vastasi, ansaitsee maailmankaikkeuden suurimman logistikon arvonimen. Oikea kivi – Oikeaan aikaan – Oikeassa paikassa.

Kheopsin pyramidi1Kheopsin pyramidi5

Tarkkaa, niin tarkkaa

Kivilohkareet on jotenkin pystytty hiomaan kaikilta kuudelta sivultaan 0.25 mm tarkkuudella, mikä käytännössä tarkoittaa, että niiden väliin ei saa mahtumaan edes partakoneen terää.

Rakentajat ovat myös tienneen maapallon mitat yhtä tarkasti, kuin mihin vasta nykyisten satelliittimittausten perusteella on kyetty. Miten egyptiläiset ovat voineet rakentaa pyramidin osoittamaan suoraan kohti magneettista pohjoisnapaa ilman kompassia? Miten ihmiset tuhansia vuosia sitten tiesivät maapallon olevan pyöreä? Miten ihmiset osasivat siihen aikaan laskea pallon pituus- ja leveysasteet?

Pyramidin pohjakuvio on täsmälleen neliö, jonka sivujen pituus on nykymitoissa noin 230 metriä. Sivujen suuntausvirhe on alle 0,1 astetta ja pituuserot alle 20 cm, nurkkien korkeuserot alle 15 cm. Miten ihmiset ovat tunteneet piin arvon ja kolmion kulmien suhteet tuhansia vuosia ennen geometrian isää Pythagorasta.

Miten kivet saatiin paikoilleen?

Se, miten kivet on saatu paikoilleen, on myös täysin epäselvää. Pyramidin huipulle ulottuvan rampin rakentamiseen olisi tarvittu 17,5 miljoonaa kuutiometriä materiaalia, mikä vastaa seitsenkertaisesti pyramidiin itseensä käytettyä määrää. Jos ramppi olisi ylettynyt ylös asti nousun ollessa 8%, sille olisi tullut pituuttaa yli puolitoista kilometriä.

Epäselvää on myös mihin rampin materiaali olisi päätynyt poistamisen jälkeen? Pyramidien lähialueilta siitä ei löydy jälkeäkään.

Yhden teorian mukaan pyramidien rakennuksen alkuvaiheessa käytettiin maaramppia, jolla rahdattiin suurin osa kivistä rakennelmaan. Pyramidin sisällä rakennettiin kuitenkin koko ajan pyramidin sisäistä käytävää, jonka avulla rakennettiin ylin osa. Käytävän mutkat olivat avoimia ja niissä oli paikka nosturille, jolla kivilohkareet käännettiin.

Tässä teoriassa suurta galleriaa käytettiin luiskana, jota pitkin liukui valtava vastapaino, jonka avulla kuninkaan kammion suuret, jopa 70 tonnia painavat holvikivet saatiin vedettyä paikalleen. 

Vastapainon virittämisessä eli vetämisessä takaisin yläasentoon on täytynyt olla suuri työ, vaikka vastapaino olisi koostunut useista pienemmistä painoista, jotka on yksitellen vedetty ylös. Tässä teoriassa on myös olettamus, että kaikki pyramidin pintakivet on asennettu ensin ja niitä vasten on asennettu varsinaiset rakennuskivet sisältä päin.
Kheopsin pyramidi6
Khufun pyramidi22

Kuinka vanhoja pyramidit ovat?

Sitäkään ei tiedetä koska pyramidit on rakennettu. Yleinen käsitys on, että Gizan pyramidit olisi rakennettu neljännen dynastian kuninkaiden aikana, eli 2613 – 2494 eaa. Toisin sanoen siis noin 4500 vuotta sitten.

Gizan pyramidien perustan ympärillä olevasta hiekasta on kuitenkin löytynyt merisimpukoita ja fossiileita, joiden iäksi on saatu 12 000 vuotta. Tällaisten kerrostumien on täytynyt syntyä aikana, jolloin alue on ollut veden alla ja silloin egyptiläiset eivät asuneet alueella.

Pyramiditkin ovat kiistatta olleet tulva-alueella, sillä niiden kalkkikiviseinissä oli ennen arabien hävitystyötä selvä rajalinja, joka osoitti Niilin vedenpinnan olleen joskus noin 120 metriä nykyistä ylempänä. Lattioiden alta on löydetty myös tuuman paksuinen merisuolakerros ja koska Niili ei ole suolainen, tämä viittaa johonkin suurempaan vedenpaisumukseen.

Foliohattu tarpeen?

Vaikka elämme 2000-lukua, emme vieläkään voi olla täysin varmoja siitä kuka, miten, miksi ja milloin pyramidit rakensi. Esimerkiksi ainut todiste Kheopsin pyramidin rakennuttajasta on työläisten kevennyskammioon jättämät graffitit, joissa Kheopsin nimi mainitaan. Egyptiläiset, jotka pitivät hyvin huolellisesti kirjanpitoa jokaisesta kuninkaasta, jokaisesta sodasta, jokaisesta rakennuksesta, jokaisesta veromaksusta, unohtivat pitää kirjaa pyramideista?

Mitä enemmän aiheesta lukee, sen hämmästyneemmäksi tulee. En lainkaan ihmettele pyramideihin liittyvää symboliikkaa, mystisyyttä ja sitä, että ne kiehtovat ihmisiä enemmän kuin mitkään muut maanpäälliset rakennukset. Näkemättä pyramideja luonnossa niiden massiivisuutta voi olla vaikea tai peräti mahdoton hahmottaa. Ja mitä lähempänä seisoo näitä tuhatvuotisia rakennuksia, sen hämääntyneemmäksi tulee.

Tässä vaiheessa vaihdan olkihattuni suosiolla foliohattuun ja lähden nauttimaan Kairon pimenevästä yöstä.

Kheopsin pyramidi4

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

26 comments

Sulka hattuun! - Matkakohteita yli muiden - Meriharakka.net 16 elokuun, 2022 - 7:17 am

[…] Pyramidien maa. Mutta kuka tai miten ne rakensi? […]

Reply
Moiiiii 11 syyskuun, 2020 - 11:13 am

Moiiiiii

Reply
jarze 27 marraskuun, 2015 - 4:02 am

Jomo on siinä mielessä oikeassa, että maapallon pyöreys, pituus- ja leveysasteet ja itseasiassa myöskään magneettiset navat ei välttämättä liity mitenkään pyramideihin. Ja mitä tarkoittaa ”suoraan kohti magneettista pohjoisnapaa”? Magneettisen pohjoisnavan sijaintihan muuttuu koko ajan, nykyään n. 40 km pohjoiseen vuodessa. Ei kai ole edes tiedossa missä se on pyramidien rakentamisen aikaan ollut.

Reply
moi 9 syyskuun, 2015 - 6:20 pm

kuinka kauvan pyramidia rakennettiin

Reply
Nimetön 25 helmikuun, 2015 - 5:04 pm

Kuinka suuria pyramidit ovat?

Reply
Anna Koskela 28 helmikuun, 2015 - 12:25 pm

Suuria.

Reply
Nimetön 26 tammikuun, 2015 - 3:55 pm

Kull

Reply
Facebook mainonta ei toimi, vai toimiiko? - TÄMÄ MATKA 2 marraskuun, 2014 - 8:03 pm

[…] Ei mennyt enää niin hyvin. Pyramidit eivät selkeäsi kiinnostaneet ihmisiä. Tai sitten historiasta kiinnostuneet eivät vaan hengaile naamakirjassa. Mainoksen kautta tekstin luki vain 59 ihmistä. Jos sinua sattuisi kiinnostamaan muutama eri teoria pyramidien rakentamisesta, ei muuta kuin foliohattu päähän ja lukemaan täältä. […]

Reply
Anne | Metallia Matkassa 22 syyskuun, 2014 - 9:58 am

Yksi sana: avaruusoliot 😉

Ei noille tunnu muutakaan selitystä löytyvän!

Reply
Anna Koskela 22 syyskuun, 2014 - 5:28 pm

Alan kallistua myös tuon teorian puoleen 😉

Reply
Lotta Watia | Unagidon 17 syyskuun, 2014 - 10:30 am

Hyvä ja mielenkiintoinen postaus. Pakko päästä tuonne vielä joku kerta räjäyttämään oma pää tuosta kaikesta mystisyydestä!

Reply
Anna Koskela 21 syyskuun, 2014 - 7:29 pm

Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka!

Ei tuota oikein milläänn ymmärrä.

Reply
Marika - World 16 syyskuun, 2014 - 9:15 pm

Kiitos hyvästä pyramidipostauksesta! Niin hämmentävää ajatella niiden rakennusta ja olemassaoloa. Itse olen halunnut jo vuosia päästä Egyptiin näkemään pyramideja, mutta vielä se on haaveilun tasolla. Vielä joskus menen sinne.

Reply
Anna Koskela 21 syyskuun, 2014 - 7:31 pm

Ole hyvä 🙂

Egypti on hieman hankalasti saavutettavissa ainakin tällä hetkellä, mutta käyminen kannattaa. Jos ei itse ole historianläksyjään tehnyt aikanaan, niin ehkä enemmän saa irti opastetulla käynnillä ainakin tuolla pyramidi alueella.

Reply
Annika - Tarinoita Maailmalta 16 syyskuun, 2014 - 2:45 pm

Tämä on kyllä mielenkiintoinen aihe! On hyvin kiehtovaa, että vielä tänä päivänäkin löytyy asioita, joita ei pystytä nykyteknologialla selittämään. Tuo oli muuten kyllä erikoista, ettei pyramideista ole lainkaan kirjoitettu aikanaan? En tiennytkään! Merkillisiä ovat…En käynyt omalla reissullani sisällä yhdessäkään pyramidissa, mutta olisi varmasti ollut mielenkiintosta nähdä ne sisältä päinkin.

Reply
Anna Koskela 21 syyskuun, 2014 - 7:32 pm

Minua kiehtoo ihan älyttömästi juuri tällaiset asiat, joita ei voida aukottomasti selittää sitten millään. Eletään 2000-lukua, mutta vielä mahtuu maailmaan monta outoa asiaa…

Reply
Lena / london and beyond 16 syyskuun, 2014 - 10:53 am

Ihan parasta Egyptin reissua Anna! Ehdin vihdoin istua alas ja lukea blogeja, selasin kaikki Egypti-juttusi läpi. Tykkään näistä faktapohjaisista jutuista, muistuu aina mieleen mitä joskus on tullut opiskeltua maantiedossa ja tuleepahan uutta tietoa.

Haluan Egyptiin, mua on jostain syystä Kairo aina kiehtonut. En tiedä miksi, mutta jos Egypitiin menisin, niin sinne ehdottomasti eikä rantakohteisiin. 🙂

Reply
Anna Koskela 21 syyskuun, 2014 - 7:34 pm

Onnettomien nettiyhteyksien takia vastailen vasta nyt. Oli kamalaa olla somepimennossa viikko!

Faktapohjaisia juttuja on tosi mukava kirjoittaa,koska siinä oppii itsekin kokoajan lisää.

Kyllä Kairon lisäksi Punainen merikin on käymisen arvoinen. Ja aavikko. Mulla on niiiiin paljon hyvää materiaalia aivan ihanista kohteista tulossa 🙂

Reply
Tiina, Kinttupolulla 16 syyskuun, 2014 - 8:44 am

Todella mielenkiintoista, mutta niin hämmentävää….Mulla on jo valmiiksi foliohattu visusti päässä, mutta jos siitä muotoilisi vieläpä pyramidin mallisen, niin ehkä mysteeri selviäisi 😉

Reply
Anna Koskela 21 syyskuun, 2014 - 7:37 pm

Foliohattua tuolla tarvitaan. On Egypti siis niin ihmeellinen maa. Pytamidien lisäksi suurta ihmetystä ja kummastusta härättävät roomalaisten touhut tuolla.

Miten ihmeessä roomalaiset osasi kaivaa emeraldeja ja kultaa keskeltä autiomaata. Ihan uskomattomasta paikasta juttua tulossa.

Reply
Elina / Narulelu maailmalla 16 syyskuun, 2014 - 8:42 am

Minulle ei vielä tuo korkeus 146 metriä aiheuttanut mitään ihmeellistä reaktiota, mutta pohjan ala 5,3 hehtaaria, se kolahti. Aivan käsittämätöntä. Kyllä nuo olisi upea kokea livenä. Olin Perussa äärimmäisen vaikuttunut inkatemppeleistä ja tämä menee kyllä samaan kategoriaan tai oikeastaan vähän ylikin.

Reply
Anna Koskela 21 syyskuun, 2014 - 7:39 pm

Ne mittasuhteet jotenkin latistuu lukuina. Mutta kun seisoo siinä pyramidin vieressä ja mittailee omaa kokoa suhteessa kivien kokoon, menee aika hiljaiseksi.

Olen käynyt Guatemalassa mayojen temppeleissä ja ne on myös Perun inkatemppelien kanssa osastoa jota ei vaan ymmärrä.

Reply
Maarit Johanna 16 syyskuun, 2014 - 1:46 am

Pitäisköhän sinun alkaa kirjoittamaan arktikkeleja tiedelehtiin? Tämä on nautittavaa luettavaa! Ihanaa ku joku vaivautuu oikeasti ottamaan noin paljon selvää asioista.

Reply
Anna Koskela 21 syyskuun, 2014 - 7:40 pm

Ehkäpä ei sitten kuitenkaan… 😉

Asioiden selvittäminen on tosi hauskaa. Lapsetkin tykkää kun tutkitaan kirjoja ja haetaan kaikenlaisia hassujakin tietoja.

Reply
Jomo 16 syyskuun, 2014 - 12:48 am

”Miten ihmiset tuhansia vuosia sitten tiesivät maapallon olevan pyöreä? Miten ihmiset osasivat siihen aikaan laskea pallon pituus- ja leveysasteet”

Ööö… miten nämä liittyvät magneettinapoihin? Pituus- ja leveysasteet ovat nekin sopimuksia, eivät absoluuttisia totuuksia.
Miten maapallon pyöreys liittyy pyramideihin?

Reply
Anna Koskela 21 syyskuun, 2014 - 7:41 pm

Kiitos Jomo 🙂

Reply

Leave a Comment