Kheopsin pyramidin sisällä – Tuhansien vuosien ja kivien alla

by Anna | TÄMÄ MATKA

Kheopsin pyramidi on upeat 137 metriä korkea ja pyramideista suurin. Alunperin korkeutta on ollut yli 146 metriä, mutta mittaa ovat syöneet kivenryöstäjät ja eroosio. Suurin syy on kuitenkin se, että pyramidista puuttuu kärki. Sen maaginen huippukivi on kadonnut.

Pyramidin sileä kuori, joka oli alunperin Turan valkoista kalkkikiveä, on myös täysin hävinnyt. Osia siitä voi nähdä vielä joissain vanhan Kairon rakennusten seinissä. Pyramideissa materiaalia näkee vielä Kefhren pyramidissa, jossa alkuperäistä pinnoitetta on sen yläosassa näkyvissä. Pyramidi on ollut niin jyrkkä, että kivenryöstäjät ovat joutuneet jättämään sen kärjen aikanaan rauhaan.

On suuri vääryys, että muinaiset roistot ovat vieneet pyramideilta uloimman kauniin kerroksen ja nämä uskomattomat rakennelmat piirtyvät ihmisten mieliin nykyisin kuin alusvaatteisillaan. Mutta komeita ne silti ovat.

 

Kheopsin pyramidi1

Khufun pyramidi1

Kheopsin pyramidi6Kheopsin pyramidi5

Minkälaista on pyramidin sisällä?

Alkuperäinen sisäänkäynti Kheopsin pyramidiin on 17 metrin korkeudessa ja siitä alkoi aikanaan käytävä, joka johti maanalaiseen kalliokammioon. Ei tiedetä miksi maan alle suunnitellusta hautakammiosta luovuttiin.

Nykyään pyramidiin mennään haudanryöstäjien tunneliksi sanotusta aukosta, jonka rosvot kaivoivat 800-luvulla oikean sisäänkäynnin alapuolelle.

Sisäänkäynnin luona joutuu periaatteessa jättämään kameransa vartijoille, mutta asiasta voi myös neuvotella.

Kheopsin pyramidi2

Khufun pyramidi4

Kulkureitti kohtaa kolmenkymmenen metrin jälkeen ylöspäin johtavan käytävän, jolle myös alkuperäinen sisäänkäynti aikanaan vei. Kaksi metriä leveä käytävä nousee 26 asteen kulmassa ja turvallisuuden takia sen lattia ei ole aivan sileää kiveä vaan noin puolen metrin välein on puinen puola.

Tämä käytävä johtaa ensin ns. kuningattaren hautakammioon. Kammiota ei kuitenkaan koskaan ole rakennettu kuningattarelle. Siellä on sijainnut ehkäpä Kheopsin patsas ja kulttialttari. Kuningatar on saanut oman pienen pyramidinsa kuningataräidin kanssa ison pyramidin itäpuolelle.

Khufun pyramidi5

Kun jatkaa ylöspäin avautuu tila äkkiä Suurena galleriana tunnetuksi käytäväksi. Se nousee edelleen samassa kulmassa kuin edellinen tunneli, mutta on kahdeksan metriä korkea. Tämä Suuri galleria on rakennustaiteen ihme. Sen tarkoitusta voidaan vain arvailla, mutta jostain syystä egyptiläiset halusivat rakentaa tämän yli viisikymmentä metriä pitkän korkean tilan, jonka päällä lepää suunnaton massa kiveä.

Kulkeminen kapeassa väylässä on hankalaa kaiteiden, tikkaiden ja vastaantulijoiden takia. Jokaisen lihavan, huonokuntoisen tai ahtaista paikoista ahdistuvan kannattaa miettiä hetki, ennen kuin lähtee pyramidin sisään. Siellä täällä on vartijoita varmistamassa, että turistit pysyvät liikkeessä ja oikealla reitillä. Minulla kävi hyvä tuuri, sillä pääsin liikkumaan liki yksin koko matkan.

Khufun pyramidi2

Suuri galleria päättyy tasanteeseen ja lyhyeen, matalaan käytävään, jonka päässä on faaraon hautakammio. Kammio on viisi metriä leveä, kymmenen metriä syvä ja vajaa kuusi metriä korkea. Hautakammion ja joidenkin käytävien seinät ja katto ovat Assuanin graniittia ja suurimmat lohkareet painavat 20–45 tonnia.

Sarkofagi on yhä paikallaan, tosin ilman kantta. Aikanaan sen paikka oli länsiseinän vierustalla, mutta nykyisin se lepää huoneessa poikittain.

Khufun pyramidi3

Kun saavuin hikisenä ja hengästyneenä kuninkaan kammioon en tuntenut kosmista yhteyttä maailmankaikkeuteen tai pyramidin värähtelyä. Näin sijaan näin jotain vielä oudompaa.

Kuninkaan kammion hämärässä, jota vain yksi valo kulmasta valaisi, sarkofagi erottui selvästi. Lähestyin hieman varovasti tätä suurta graniittista esinettä ja kurkistin sisään. Siellä, muinaisen kuninkaan jo ammoin ryöstetyssä arkussa, syvällä kivisten seinämien suojassa, makasi nainen meditoimassa kristallien keskellä. Tyyni, tyytyväinen ja seesteinen ilme kasvoillaan hän kanavoi tuhatvuotista energiaa itseensä. Hätkähtäen peräännyin pois arkun luolta ja katsoin vartijaa. Hänenkin kasvoillaan lepäsi tyyni ja tyytyväinen ilme.

Kheopsin pyramidi7Kheopsin pyramidi8

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

11 comments

Torinon Museo Egizio ja Amos Rex - Egyptin loisto - TÄMÄ MATKA 29 marraskuun, 2020 - 6:32 pm

[…] Kheopsin pyramidin sisällä – Tuhansien vuosien ja kivien alla […]

Reply
Nimetön 18 joulukuun, 2018 - 2:49 pm

Suurin ihme on se, miksi moinen rakennus on tehty. Egyptiläisille rakentajille maksettiin suurin osa palkkaa oluena. Yleensäkin kaikki juoma oli olutta, koska käytännössä muuta ”puhdatta” juomaa ei ollut olemassa. Egyptiläiset olivat siis koko ajan ”pienessä sievässä”. Siinä on se syy miksi saivat päähänsä tehdä yltiöpäisiä rakennelmia, joiden merkitystä jälkipolvet saavat ihmtellä. Nimittäin kännlpäissään sitä yleensäkin tekee kaikkea hullua ja egytiliset rakentajat eivät olleet poikkeus 🙂

Reply
Lucky Traveller Merja 28 syyskuun, 2014 - 8:40 pm

Kiva, että kerroit millaista pyramidin sisällä oli! Haluaisin mennä Egyptiin, mutta olen kokenut sen aika turvattomaksi kohteeksi, joten se matka on edelleen tekemättä.

Reply
Anna Koskela 28 syyskuun, 2014 - 9:19 pm

Ei siellä ole turvatonta. Ihan turhaan ihmiset arastelee. Joka paikassa on riskinsä, mutta kuolla voi kotonakin ja eniten olen pelännyt Jenkeissä ja Meksikossa.

Joten rohkeasti matkaan vaan!

Reply
Cairo Marriott Hotel ja elämään press tripin kulisseissa - TÄMÄ MATKA 23 syyskuun, 2014 - 12:16 pm

[…] Kheopsin pyramidin sisällä – Tuhansien vuosien ja kivien alla […]

Reply
Tuazophia 20 syyskuun, 2014 - 11:21 pm

Tämä viimeisin tapaus (ja vähän sekin, että kuvauksen ollessa kielletty, nämäkin kuvat olivat kuitenkin mahdollisia) on syy siihen, miksi olen skeptinen egyptiläisten taideaarteiden palauttamisesta. Jotenkin on kivempi, että aarteet ovat jossain, jossa ne eivät tarpeeksi ison rahatukon ilmaantuessa ole vaarassa joutua jonkun yksityiskokoelmiin tai tuhoutua, kun niitä käytetään kristallikylpyihin… 😉

Reply
Anna Koskela 22 syyskuun, 2014 - 7:15 am

Egyptissä kaikki on mahdollista… Ja nykyisen kännykkäkamerakulttuurin aikana ei missään aukottomasti voida kuvaamista estää.

Taideaarteiden palauttaminen epävarmaan säilytykseen ei ole kenellekään hyvä asia. Tosin, jos esim. Nefertiti palaisi Egyptiin valmistumassa olevaan uuteen museoon, sen mediahuomio olisi aivan käsittämätön ja museon sekä Egyptin tunnettavuus lisääntyisi maailmalla, se olisi kansallinen ylpeydenaihe, voitto ja identiteetin vahvistaja jne.

Vaikeita juttuja.

Reply
Anne | Metallia Matkassa 19 syyskuun, 2014 - 8:32 am

Egypti on aina kiehtonut ja pyramidit erityisesti. Mielenkiintoinen postaus. Joskus on kyllä päästävä käymään pyramidissa sisällä!

Reply
Anna Koskela 22 syyskuun, 2014 - 7:17 am

Suosittelen!

On sellainen kerran elämässä kokemus.
Itse vierailin myös Kefhren pyramidin sisällä, josta juttua tulossa.

Reply
Tiina, Kinttupolulla 17 syyskuun, 2014 - 3:14 pm

Kiitos virtuaalimatkasta pyramidin sisälle! Oliko tämä meditoiva nainen vuokrannut isolla rahalla itselleen erikoisen meditointitiarkun, vai tiedätkö sen tarkemmin? Aika kumma näky varmasti…

Reply
Anna Koskela 22 syyskuun, 2014 - 7:18 am

Ole hyvä!

Rahalla saa…Eli nainen maksanut vartijalle/vartijoille, jotta saa touhuta siellä kammiossa omiaan.

Reply

Leave a Comment