Arvoitukselliset viistot putket
Kheopsin pyramidi kätkee sisäänsä outojen kammioiden lisäksi arvoitukselliset viistot putket. Pyramidissa on neljä putkea tai oikeammin kanavaa, joiden tarkoitus ei ole koskaan tutkijoille selvinnyt.
Arvoituksellisille kanaville on olemassa monta teoriaa. Kanavien kautta olisi voitu tähyillä tiettyjä tähtiä taivaalla, ne olisivat voineet toimia ilmanvaihtokanavina, niitä olisi mahdollisesti käytetty viestintään pyramidin rakennusaikana tai sitten kanavat olisivat tarjonneet kulkutien faaraon sielulle matkalla tuonpuoleiseen.
Kun erään kanavansuojana ollut kivilevy aikanaan irroitettiin, sen alkupäästä löytyi kolme esinettä, puinen mittapala, kivipallo ja pronssinen kaksoiskoukku, jotka sittemmin hävisivät. Muuten kanava näytti olevan täysin puhdas ja miltei ilmatiiviisti suljettu.
Kaikki kanavat tekevät vähintään yhden mutkan, joten tähtien tähyily niiden kautta olisi ollut hieman hankalaa. Kuvissa kanavat kuvataan usein suoriksi, mutta jokaisen alkupäässä on käännöksiä ja nousuja, jotka estävät tehokkaasti suoran näköyhteyden taivaalle.
Kanavien käyttö ilmanvaihtoon ei vaikuta myöskään kovinkaan järkevältä, koska ilman virtaus jää mittausten mukaan pieneksi. Lisäksi vain kaksi kanavaa ulottui alunperin pyramidin ulkopintaan, joten tämäkään teoria ei ole kovin vahva.
Rakennusaikaiseen viestintään olisi varmasti löytynyt helpompikin tapa, kuin rakentaa neljä erikoisrakenteita vaativaa kanavaa jo muutenkin hankalalle työmaalle.
Sielujen kulkuteistä ei kukaan voi olla varma, mutta tämä teoria on ehkäpä kuitenkin se suosituin.
Kuninkaan kammion putket
Eteläinen kanava kulkee aluksi vaakasuoraan noin 1,8 metrin matkan, kunnes se alkaa nousta noin 45 asteen kulmassa kohti pyramidin ulkopintaa. Etelän puolen putki osoitti pyramidin rakennusaikana Orionin vyön alimpaan tähteen.
Tutkija J.R. Hill räjäytti 1837 tämän putken ulkopäästä pari kivikerrosta pois. Hän halusi tutkia putkessa ollutta sulkulevyä, jonka kuvitteli olevan meteorirautaa. Näin ei ollut, mutta kultauksen jäännöksiä levystä kuitenkin löytyi.
Pohjoinen kanava kulkee vastaavasti noin 1,8 metrin matkan vaakasuoraan, kunnes se tekee neljä mutkaa, joiden jälkeen se alkaa nousta noin 31 asteen kulmassa kohti pyramidin ulkopintaa. Rakennusajankohtana putki osoitti silloiseen Pohjantähteen.
Kuningattaren kammion putket
Alemmasta kuningattaren kammiosta johtava suljettu pohjoisenpuoleinen putki osoittaa Pikku Otavaan. Pohjoinen kanava kulkee aluksi 1,8 metriä vaakasuoraan mutta tekee sitten kolme mutkaa ennen kuin nousee noin 38 asteen kulmassa ja loppuu noin kuusi metriä ennen ulkopintaa.
Etelän puoleinen putki nousee 1,8 metrin vaakasuoran matkan jälkeen noin 37 asteen kulmassa ja loppuu myös noin kuusi metriä ennen ulkopintaa. Putki oli suunnattu Siriukseen.
Kuningattaren kammion putkien suuaukkoja ei pyramidin ulkopinnalta ole löydetty. Todennäköisesti kaikki putkien suut ovat alunperin olleet rauta- tai kivilevyin suljettuja.
Myös kanavien alkupäät olivat alkujaan näkymättömissä, kunnes englantilainen Waynman Dixon vuonna 1872 löysi kammion eteläseinästä halkeaman, jota suurentamalla hän löysi kanavan alkupään. Kun kerran Kuninkaan kammion kanava-aukot olivat symmetrisesti vastakkaisilla seinillä, Dixon osasi etsiä vastaavaa Kuningattaren kammion pohjoisseinästä.
Tutkitaan edelleen
Saksalainen tutkijajoukko on vuodesta 1992 alkaen tutkinut Kuningattaren kammiosta lähtevää putkea. Ahtaumien, tukkeumien ja sortumien takia hyvätkään robotit eivät ongelmitta pysty kulkemaan kapeassa kanavassa.
Kanavan loppupäässä robottia vastaan tuli eräänlainen kiviovi, jossa oli kaksi alas taitettua metallilankaa ja jotka näyttivät kulkevan oven lävitse. Vuonnan 2002 oveen porattiin reikä jonka kautta saatiin kamerakuvaa. Ja mitä paljastui…Toinen ovi, joka ensimmäisen oven kanssa muodosti 18 cm:n pituisen kammion. Kammiossa taemman oven edessä kanavan lattiassa on merkintöjä, joiden arvellaan muodostavan luvut 100, 20 ja 1, tai sitten jotain muuta.
Tammikuun 2011 vallankumous Egyptissä keskeytti tutkimustyöt ja ne ovat siitä lähtien olleet pysähdyksissä.
Kaikkia kiinnostanee mitä on toisen oven takana?
Lähteet:
http://www.skepsis.fi/lehti/2010/2010-5-salmi.html
http://oulun1.blogspot.fi/2014/02/suuren-pyramidin-ilmakanavat.html