Budapest kokemuksia – Linnavuori on upea

by Anna

Budapest kokemuksia – Linnavuori on kuvattu liki jokaiseen Budapestin mainokseen

Budapest kokemuksia – Linnavuori. Budan puolella kohoava Linnavuori kilpailee Parlamenttitalon kanssa Budapestin symbolin paikasta mainoksissa. Linnavuoren laelta löytyvät niin Budan linna, Matiaksenkirkko ja Kalastajanlinnake, kuin hengästyttävä määrä erilaisia museoitakin. Vuoren syövereissä taas kiemurtelee ihanan kamala Labirintus-luolasto kauhun ystäville.

Jos tästä alueesta yrittäisi vinkin antaa, niin se olisi minusta suositus yöpyä Linnavuorella. Teimme näin muutama vuosi sitten ja kokemus oli mahtava. Varaamalla jonkun Linnavuoren lukuisista hotelleista, pääsee tutustumaan tähän upeaan alueeseen rauhassa ennen turistiarmeijan saapumista. Voin vakuuttaa, että hiljaiset illat ja aamut Linnavuorella ovat maagisia.

Budapest Linnavuori
Budapest Linnavuori, Kalastajanlinnake
Budapest Linnavuori, Kalastajanlinnake

Budan Linnavuorelle kiipeäminen vaatii kuntoa

Linnavuorelle voi nousta monella tapaa. Funikulaari Clark Ádám tériltä vie presidentin virka-asunnon eteen. Bussilla voi kulkea Dísz tér -aukiolle, joka sijaitsee Budan linnan ja Kalastajanlinnakkeen välissä. Kävellen taas voi edetä Adam Clarke -aukiolta Sikló utcaa pitkin. Vähemmän käytetty reitti on nousta Attila utcalta lähteviä Zerge lépcső -portaita pitkin Linnavuoren ”takapuolelle” ja kävellä läpi vanhankaupungin nähtävyyksille.

Viileämmällä ilmalla kiipeäminen on mukavaa, mutta kesäkuumalla kannattaa valita funicular. Funicular on noussut Linnavuorelle jo vuodesta 1870 asti. Se rakennettiin alun perin helpottamaan linnan alueella työskennelleiden matkantekoa työpaikalleen. Köysiradassa on kaksi hissiä, joista kumpaankin mahtuu 24 matkustajaa. Matka huipulle kestää noin 90 sekuntia. Huom! Vain Funicularin ensimmäisestä vaunusta näkee esteittä maiseman. Kiilaa itsesi siis sinne, jos haluat videoida matkan ylös tai alas.

Linnavuori, Funikulaari
Linnavuori Budapest, Funikulaari

Budapest kokemuksia – Linnavuori

Linnavuori ei ole laaja. Puolentoista kilometrin pituinen huippu on leveimmillään vain viidensadan metrin levyinen. Etenkin kesällä Linnavuoren suosituimmat aukiot ja näköalapaikat pakkautuvat täyteen turisteja. Kannattaa tehdä pieni retki pois turistihulinasta. Lakea kiertää linnoitusmuuri jonka vieressä kulkee mukava kävelytie. Siellä täällä on myös pieniä puistoja ja kivoja, kohtuu rauhallisia kujia söpöjen barokki-talojen välistä.

Linnavuorella on myös todella pitkä historia ja etenkin toisesta maailmansodasta kiinnostuneille paikka on varmasti mielenkiintoinen.

Linnavuori on kenties Budapestin parhain paikka ihailla auringonlaskua. Näkymiä riittää joelle, Margitinsaarelle ja Pestin puolelle. Jos aikaa on, kannattaa etsiä sitä täydellistä maisemapaikkaa muualta kuin Kalastajanlinnakkeen rappusilta.

Buda_Castle_with_Matthias_Church_(Ariel,night)
Wikimedia Commons

Budapest kokemuksia – Linnavuori ja Budan linna

Ensimmäinen tyyliltään goottilainen linna tälle paikalla oli olemassa jo 1200-luvulla. Ottomaanien ja ristiretkeläisten riehuessa aikanaan Linnavuorella, myös silloinen linnarakennus tuhoutui.

1700-luvulla Kaarle III rakensi raunioiden päälle pienen barokkipalatsin, jota vuosikymmenten kuluessa laajennettiin ja laajennettiin. Nykyinen rakennuskokonaisuus sai alkunsa tuolloin.

Toisen maailmansodan aikana Kuninkaanlinna (ja koko Linnavuori) tuhoutui liki täysin. Linnavuori oli Budapestin sadan päivän saartorenkaan aikana akselivaltojen joukkojen viimeinen pakopaikka ja kärsi siksi alueena eniten tuhoja neuvostojoukkojen tykistökeskityksissä ja ilmahyökkäyksissä. Kun neuvostojoukot etenivät vuonna 1945 kaupunkiin Budan luonnostaan mäkinen maasto ja olemassa olevat linnoitukset suojasivat sinne vetäytyneitä saksalaisia ja unkarilaisia hetkisen. Ruokaa ei kuitenkaan ollut, kuormahevosetkin oli syöty ja tykkien ammukset alkoivat loppua. Linnavuorelle ja sen kellareihin oli taistelujen loppuvaiheessa sulloutunut siviilit mukaan lukien joidenkin arvioiden mukaan jopa 150 000 ihmistä.

11. helmikuuta saksalaiset yrittivät viimeisen kerran murtautua ulos saartorenkaasta, mutta seurauksena oli verilöyly. Yritykseen osallistui 28 000 sotilasta, jotka ajoivat edellään tuhansia siviilejä. Kolmen pakoaallon jälkeen vain 700 sotilasta saavutti saksalaisten linjat.

Taistelut päättyivät 13.helmikuuta. Vangiksi otetut saksalaiset ammuttiin, mutta unkarilaiset säästettiin. Budapestin piirityksessä kuoli lähes 40 000 siviiliä. Kaupungin rakennuksista seitsemän kymmenestä tuhoutui.

Budan linnan nykyinen ulkoasu on enimmäkseen toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta. Kommunistihallinnon aikana uusbarokkipalatsia pidettiin esimerkkinä taantumuksellisesta hallinnosta. Budapestin Tonavan ranta ja Budan linna ympäristöineen valittiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1986.

Burcht_van_Boeda_-_panoramio
Wikimedia Commons

Museoita riittää

Linnavuorella on viisi erilaista museota. Ehkäpä kaksi merkittävintä ovat: Budapestin historian museo, joka esittelee Budapestin asutuskeskusten kehitystä roomalaiskaudelta nykypäivään ja Unkarin kansallisgalleria joka käsittää noin 100 000 taideteosta. Kummassakin museossa on pysyvän näyttelyn lisäksi paljon vaihtuvia näyttelyitä, joten kannattaa kurkistaa paikkojen nettisivuille.

Budapest kokemuksia – Linnavuori ja Kalastajanlinnake

Budan puolen satumaisin rakennus on Kalastajanlinnake. Se huokuu romantiikkaa ja saa miettimään siihen liittyviä tarinoita – joita ei valitettavasti ole. Kalastajanlinnake rakennettiin vuosina 1895-1902 arkkitehti Frigyes Schulekin suunnitelmien mukaan unkarilaisten maahantulon 1000-vuotisjuhlan kunniaksi.

Kalastajanlinnakkeen näköalatasanteen seitsemän tornia kuvaavat vuonna 896 Budapestin alueella asunutta seitsemää heimoa. Sen edessä pönöttää vuonna 1906 pystytetty Unkarin ensimmäisen kuninkaan ja hartaan katolilaisen Tapani I:n pronssipatsas. Nimi viittaa alueella aikanaan sijainneeseen kalatoriin, sekä kalastajien killan rahoittamaan puolustusmuurin osaan, joka sijaitsi juuri tällä paikalla.

2560px-Fisherman's_Bastion,_Matthias_Church,_Hilton_Budapest,_2013_Budapest_(13)_(12821989895)
Tästä kuvasta näkee syyn, miksi Hilton-hotellia (1976) ei olisi koskaan pitänyt antaa rakentaa historialliseen vanhaankaupunkiin.
Budapest - Linnavuori, Kalastajanlinnake
Budapest - Linnavuori

Budapest kokemuksia – Linnavuori ja Matiaksenkirkko

Matiaksenkirkko, Budan Linnan Pyhän Neitsyen kirkko, on katolinen, 1200-luvulta peräisin oleva kirkko. Nimensä se on saanut 1400-luvulla hallinneen Matias-kuninkaan mukaan, joka kruunattiin ja vihittiin kirkossa. Sen 96 metristä tornia on melko mahdoton mahduttaa ilman laajakulmaa kokonaisena kuvaan. Siksi aukiolla kirkon edessä näkyykin ihmisiä mitä hassuimmissa asennoissa etsimässä kelvollista kuvakulmaa.

Turkkilaiset miehittivät Budan vuonna 1541 ja pysyivät vallassa 140 vuotta. He muuttuivat Matiaksenkirkon ja muut kristityt kirkot moskeijoiksi. Kun ristiretkeläisarmeija takaisinvaltasi kaupungin vuonna 1686, kirkko annettiin ensin fransiskaanien ja myöhemmin jesuiittojen käyttöön. Se restauroitiin tuolloin barokkityyliin.

Arkkitehti Frigyes Schulek johti alunperin goottilaiseen tyyliin rakennetun kirkon peruskorjausta 1874-1896. Hän säilytti joitakin goottilaisia elementtejä, kuten värikkäät kattotiilet ja gargoilit, mutta lisäili omia näkemyksiään goottilaisesta tyylistä varsin vapaasti rakennukseen.

Asiantuntijoiden arviot kirkon rakennustaiteellisesta arvosta ovat vaihtelevia. Joidenkin mielestä kirkossa on yhdistelty eri aikakausien suuntauksia onnistuneesti. Toisten mielestä kirkko on taas ylikoristeellinen ja lavaste, kuten Frigyes Schulek:in toinen hanke, Kalastajanlinnake paljolti onkin.

Matiaksenkirkko
Budapest - Linnavuori, Matiaksenkirkko

Labirintus – Ihanaa kauhua

Linnavuoren alla sijaitsee suurien luolien ja kellareiden verkosto. Luolaston suuruudesta kertoo paljon se, että toisen maailmansodan aikana yli 20 000 saksalaista ja unkarilaista sotilasta käytti tunneleita suojana neuvostojoukkojen pommituksilta ja siellä sijaitsivat myös sodan aikaiset kenttäsairaalat.

Sodan viimeisinä päivinä haavoittuneet alkoivat tehdä itsemurhia tajutessaan joutuvansa neuvostojoukkojen vangiksi. Lopullisesti murhenäytelmän sinetöi luolastossa tapahtunut räjähdys ja sitä seurannut sairaalan makuutiloihin levinnyt tulipalo. Jos kenttäsairaalamuseo kiinnostaa, kannattaa googlata sanoilla ”Hospital In the Rock”. Myöhemmin kylmän sodan aikana luolat olivat armeijan käytössä.

Labirintus-luolasto keskittyy sodan sijaan Draculaan. Tämän luolakävelyn pituus on noin 1 km ja vinkkaan, että luola on miellyttävän viileä paikka kesäkuumalla.

Kokemukseni Labirintus-luolastosta on vuodelta 2016, jolloin 13- ja 15-vuotiaat poikani näyttivät muutamaan kertaan aidosti säikähtävän. Itseänikin kylmäsi muutamassa kohdassa. Alkushokin tarjosi pieni poikarukka, joka säikähti pimeää, lähti ryntäämään äitinsä viereltä karkuun ja löi otsansa tosi pahasti auki holvin reunaan. Verta ja huutoa oli hetkessä kaikkialla tuomassa extra-jännityksen. En tuota paikkaa ihan pienille mitenkään suosittele.

Jos kauhun haluaa maksimoida, tuolla tehdään kierroksia öljylampun valossa iltaisin. Musiikki, tihenevä usva, katosta tippuva vesi, mataloituvat käytävät ja ajottainen pilkkopimeys tekivät paikasta juuri sopivan karmivan ja kruunasivat “loppuhuipennuksen”. Teineillä tuntui olevan ihan oikeasti kiire löytää ulospääsy.

Labirintus-luolasto
Labirintus-luolasto

Teksti ja kuvat ovat yhdistelmä useilta matkoilta vuosilta 2016-2019. Siksi osa on kovin kesäisiä ja osassa kuvista on jo syksy. Marraskuussa 2019 olin Unkarin turistitoimiston järjestämällä pressimatkalla. Lennot maksoin itse.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

31 comments

Maarit - niceMatkaaja 4 joulukuun, 2019 - 1:41 pm

Oi ihana Budapest! Kahdesti olen ollut ja kolmaskin kerta kutkuttaisi. Hienoja kuvia, jotka aiheuttavat matkakuumetta, etenkin kun viimeksi vierailin siellä juuri näihin aikoihin vuotta. Voinkin suositella Budapestia myös tunnelmallisena joulukaupunkina – upea joulutori! Reissun kruunasi höyryävän kuuma kylpyläkokemus tähtitaivaan alla. Ottaisin uusiksi anytime.

Reply
Anna 5 joulukuun, 2019 - 1:16 pm

Kiitos Maarit

Me näimme muutamia joulutoreja, mutta osin niitä vasta rakenneltiin kuntoon. Olisin silti halunnut kierrellä niitä hieman enemmänkin, mutta aikataulu oli todella tiukka.

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 3 joulukuun, 2019 - 1:13 am

Täytyy laittaakin mieleen tuo majoitus linnavuorella, kun seuraavan kerran Budapestissa vierailemme, sillä uskomatonta, että noissa kuvissa näkyy noin vähän turisteja!

Viime vuonna labyrintissa oli kuvauskielto. Onko labyrintin kuvat otettu kenties aiemmin ja säännöt sittemmin muuttuneet?

Reply
Anna 3 joulukuun, 2019 - 10:22 am

Kiitos Mikko

Aamulla ja myöhään illasta Linnavuori on liki autio. Eli kun majoittuu siellä, niin voi ottaa kuvia ilman turistilaumoja. Aivan ihana paikka.

Kokemukseni Labirintus-luolastosta on vuodelta 2016, kuten tuossa jutussa mainitsinkin. En muista oliko tuolloin kuvauskieltoa, mutta niin pimeäähän siellä oli, että ei varsinaisesta kuvaamisesta olisi edes tullut mitään. Räpsin nuo ja muutaman kuvan pojistani kännykällä. Noitakin on korjattu sitten paljon valoisammaksi, jotta edes jotain näkyisi.

Reply
Budapestin ravintolavinkit - kolme kovaa kokemusta - TÄMÄ MATKA 1 joulukuun, 2019 - 9:33 pm

[…] Stand 25 Bisztró on avattu vasta äskettäin (marraskuussa 2019) pienen kävelymatkan päähän Ketjusillasta kaupungin Budan puolelle. Jos käy täällä lounaalla, voi jatkaa helposti Linnavuorelle portaita pitkin. […]

Reply
Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 30 marraskuun, 2019 - 7:12 am

Budapestiin täytyy joskus päästä uudestaan. Olen siellä vieraillut 13 vuotiaana, joten paljon on jäänyt saamatta irti. Tuo linnavuori on kyllä upea!

Reply
Anna 1 joulukuun, 2019 - 2:24 pm

Kiitos Sandra

Juu, saattaa mielenkiinnonkohteet olla vähän eri nyt, kuin 13-vuotiaana 😀

Reply
Suvi / Suvin matkassa 29 marraskuun, 2019 - 11:10 pm

Budapest on ihana kaupunki, ja linnavuori ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde siellä. Ja onpas hienoja kuvia sulla paikasta.

Reply
Anna 1 joulukuun, 2019 - 2:23 pm

Kiitos Suvi

Hauskinta noissa kuvissa on se, että ne on kännykällä otettuja. Yhä enemmän jätän järkkärin kotiin.

Reply
Cilla Maria 29 marraskuun, 2019 - 12:35 pm

Miksköhän mä en käyny tuolla syyskuussa. Kiipesin vaan Gellertinvuorelle, minne oli myös tosi läkähdyttävä kavuta. Olin ihan hiestä märkä ja oli pakko pysähtyä välillä juomaan vettä, vaikka en nyt itteäni ihan täysin rapakuntoisena edes pidä.
Tuo läbyrinttiluolasto olis ollu mielenkiintoinen kohde. Pitääpä laittaa korvan taa, jos joskus vielä eksyn uudelleen Budapestiin. Oli kyllä kiva kaupunki.

Reply
Anna 1 joulukuun, 2019 - 2:22 pm

Kiitos Cilla Maria

Kesällä Budapest on ihan liian kuuma. Muistan kuinka Linnavuorella tuntui kuin joku olisi puhaltanut föönillä naamaan. Jäätelökin suli sekunneissa. Ei enää koskaa samaa virhettä. Kevät ja syksy on tosi jees!

Reply
Inka / Ollaanko jo perillä? 29 marraskuun, 2019 - 11:13 am

Labirintus-luolasto kuulostaa mielenkiintoiselta. Jokin tuollaisissa hieman karmivissa paikoissa viehättää. Muutenkin Budapestissa vaikuttaisi olevan vaikka ja mitä mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa, mutta vielä en ole itse siellä päässyt vierailemaan. 🙂

Reply
Anna 1 joulukuun, 2019 - 2:21 pm

Kiitos Inka

Labirintus ON mielenkiintoinen jopa aikuiselle 😀

Käväise vaikka pitkä viikonloppu niin näet, sykähdyttääkö kaupunki.

Reply
Kohteena maailma / Rami 29 marraskuun, 2019 - 10:15 am

Budapest kuuluu niihin kohteisiin, minne olen ollut usein menossa, mutta en ole koskaan päätynyt sinne. Linnavuori kuuluu ehdottomasti niihin kohteisiin, mitkä olisi hieno omin silmin nähdä ja ilmeisesti siis yöpyen. Upea kaupunki ja ilmeisen edullinen vielä moneen muuhun nähden. Ps. Funikulaarissa siis kiilattava ekaan vaunuun 😀

Reply
Anna 1 joulukuun, 2019 - 2:09 pm

Kiitos Rami

Kannattaa käväistä vaikka viikonloppu ja jos tykästyy, niin sitten pidemmäksi aikaa. Mutta ei kuumimpina kesäkuukausina.!
Juu. Etuvaunuun – maksoi mitä maksoi 😀

Reply
Espanjaan 28 marraskuun, 2019 - 7:29 pm

Kiva lukea perusteellinen ja informatiivinen tekstisi paikasta, jossa olen pari kertaa itsekin käynnit. Verestin muistojani ja katselin hienoja kuviasi. Melkein tein osan matkastani uudelleen. Tällaiset ovat kivoja!

Reply
Anna 1 joulukuun, 2019 - 2:07 pm

Kiitos

Oi kuinka kivasti kirjoitettu. Kehuja on aina mukava saada <3

Reply
Anna Holopainen 25 marraskuun, 2019 - 11:08 pm

Olen joskus ollut Budapestissa, mutta se oli enemmänkin nuoruuden rellestysreissu. Jäi kirkot ja muut nähtävyydet näkemättä. Ehkä joku päivä uudelleen. 🙂

Reply
Anna 1 joulukuun, 2019 - 2:07 pm

Kiitos Anna

Muistan omia nuoruuden reissuja Budapestiin ja täytyy sanoa, että eipä niitä paljoa mieleen ole jäänyt …. Vasta hieman varttuneempana on tullut luettua historiaa ja fiilisteltyä paikkoja enemmän tuolla.

Reply
tuulanneli 25 marraskuun, 2019 - 9:45 pm

Kiitos näistä vinkeistä! Minulla on vielä Unkari ja Budapest kokematta. Budapestista löytyy todella paljon kivoja kohteita.
Tämä voisi olla kiva kohde vaikka ensi keväänä!

Reply
Anna 1 joulukuun, 2019 - 2:06 pm

Kiitos

Keväinen Budapest on ihana. Itse ajattelin lähteä pääsiäisen aikoihin jälleen.

Reply
Laura Linnea 25 marraskuun, 2019 - 12:06 pm

Mielenkiintoisia paikkoja! Itse olen kerran käynyt Budapestissa, mutta se oli parin päivän reissu viisi vuotta sitten reilin yhteydessä. Yritin pohtia, oonko käynyt noissa paikoissa, mutta en rehellisesti muista. 😀 Tuon kirkon oon nähnyt ja funikulaarin maisemat on tutun näköiset, mutta muistikuvat ovat todella hataria. Kahden viikon reili oli mulle aika väsyttävä kokemus, joten paljon muistikuvia jäänyt hämärän peittoon. Olisi varmaan aika suunnata siis uudestaan Unkariin 😉

Reply
Anna 1 joulukuun, 2019 - 2:05 pm

Kiitos Laura

Muistan omia nuoruuden reissuja Budapestiin ja täytyy sanoa, että eipä niitä paljoa mieleen ole jäänyt …. Vasta hieman varttuneempana on tullut luettua historiaa ja fiilisteltyä paikkoja enemmän tuolla.

Reply
Sari / matkalla lähelle tai kauas 24 marraskuun, 2019 - 11:19 pm

Budapest ja Linnavuori ovat upeita. En tiennytkään, että siellä on tuollainen 1 km luolasto. Se olisi varmasti kiinnostanut meidänkin teinejä, kun siellä aikanaan kävimme.

Reply
Anna 1 joulukuun, 2019 - 2:03 pm

Kiitos Sari

Tuo luolasto tuli eteen kun tuskaisesti mietin mihin menisimme hirvittävällä helteellä. Etenkin kesäkuumalla ihan super.

Reply
Henna 24 marraskuun, 2019 - 9:58 pm

Mielenkiintoinen postaus! 🙂 Budapestissä ja ylipäätään sillä seudulla olisi ihana joskus käydä 🙂

Reply
Anna 1 joulukuun, 2019 - 2:02 pm

Kiitos Henna

Suosittelen Budapestia kyllä 100% Ei ole pitkä lentoaika ja hntataso on edullinen.

Reply
Tuula / Tuula's life 24 marraskuun, 2019 - 8:07 pm

Minulla on Budapest kokematta ja näkemättä! Tämä postaus kyllä nostatti matkakuumetta Budapestiin. Hurja paikka tuo Labirintus -luolasto.
Olen historiafriikki ja tässäkin jutussasi tuot esille toisen maailmansodan tuhot Budapestissa. Sodissa kuolee ja loukkaantuu ihmisiä sekä aiheutetaan niin mielettömästi aineellista tuhoa.
Linnavuori ja Kalastajanlinnake ovat kutsuvia paikkoja. Ja Linnavuorelle pääsee funiculaarilla. Turussa funikulaari (kirjoitin sanan turkulaisittain) toimii ja ei toimi. En ole päässyt funikulaaria kokemaan. Sen muutaman kerran kun olen Turun Kakolanmäellä käynyt, niin funikulaari ei ole toiminut. Pitäisiköhän tuo funikulaari kokea Budapestissa? 🙂 Ps. Upeita kuvia!

Reply
Anna 1 joulukuun, 2019 - 2:02 pm

Kiitos Tuula

Budapest on kyllä niin mukava kaupunki, että siellä kannattaa käydä – ja monta kertaa!

Ajattelin ensi kesänä käväistä Turussa jälleen ja ehdottomasti haluan testata teidän funikulaarin 😀

Reply
Virpi/Hätälasku matkablogi 24 marraskuun, 2019 - 2:19 pm

Tuota labirintus-luolastoa voisin kokeilla ihan uteliaisuudesta. 😀 Budapest on monesti ollut listalla, mutta koska niin on moni muukin paikka, on tämä vielä jäänyt käymättä. Hienoja maisemia kyllä. Ja aika hauskasti huomaa tuossa kuvassa vanhasta kaupungista mikä ei kuulu joukkoon (Hilton) 🙂

Reply
Anna 1 joulukuun, 2019 - 2:00 pm

Kiitos Virpi

Labirintus oli aika kamala, hurr… Tai sitten mulla oli vain liian vilkas mielikuvitus

Reply

Leave a Comment