Unkari Tokaj | Montako puttonia?

by Anna

Unkari Tokaj on makeiden viinien koti

Unkari Tokaj. Neljäsataa vuotta sitten väsyneet Tokajin miehet marssivat jälleen yhdestä sodasta takaisin kotitiloilleen. Se kauhistus, joka heitä kohtasi tutuilla viinirinteillä, sai karskeimmankin miekkamiehen värähtämään inhosta. Riehuminen hurmeisella taistelutantereella oli kestänyt liian pitkään ja sadonkorjuu myöhästynyt. Viiniköynnöksien pulleat rypäleet olivat mustuneet harmaasta homeesta ja kurtistuneet liki rusinoiksi.

Paikallisen luostarin viinille perso apotti Máté Szepsi-Laczkó halusi kuitenkin juomansa ja valmisti homeen raiskaamista rypäleistä valkoviiniä. Ja millaista viiniä! Botrythis cinera-jalohome ei suinkaan pilannut viiniä, vaan antoi sille herkullisen hunajaisen aromin. Apotti jäi historiankirjoihin makeiden Tokaji-viinien keksijänä.

Tokaj

Tokaj

Tokaj

Montako puttonia?

Harvinaisen moni ystävistäni kysyi heti Tokajin mainitessani, monenko puttonin viiniä maistoin? Putton, tai oikeammin puttonyos onkin varsin hauska viiniluokitus. Kyse on nimittäin sokerin määrästä viinissä. Mitä enemmän sokeria, sen enemmän puttonyoseja.

Jalohomeiset hyvin sokeriset Tokaji aszú -viinit luokitellaan makeuden mukaan neljään luokkaan, kolmesta puttonyosista kuuteen puttonyosiin. Kuuden puttonyosin viinissä on sokeria 150–180 grammaa litrassa.

Aivan omille sokeritasoille mennään Tokaji eszenciassa -viineissä, jotka valmistetaan puttonyos-keräysastiaan n.(30kg) rypäleiden omasta painosta murskautuneiden rypäleiden vapaasti valuneesta mehusta. Mehua saadaan korkeintaan kaksi desilitraa puttonyos-astiaa kohden. Sokerimäärä on minimissään huimat 450 gramma ja joissakin laaduissa on litrassa 800 grammaa sokeria. Myös hinta on huima. Puolilitraa tätä nektaria maksaa 1000€.

Jalohomeen maustamia viinejä ei voida valmistaa joka vuosi, sillä jalohome vaatii vesistöstä nousevan aamusumun, joka edistää homeen leviämistä rypäleisiin. Toisaalta auringon on kuivatettava päivällä rypäleet, jotta harmaahome ei leviä liikaa. Tätä prosessia ei voi ihminen tilata, vaan luonto tarjoaa sen.

© Ferenc Dancsecs Furmint Photo

Unkari Tokaj | Missä ne viiniviljelmät ovat?

Ajaessani Budapestista Tokajin viinialueille odotin malttamattomana, koska viiniviljelmät alkaisivat siintää horisontissa. Olin antanut itseni ymmärtää, että nyt mentiin instagrammaaviin maisemiin. Hieman kuitenkin usko loppui, sillä tienvieret kasvoivat lähinnä aurinkukkia, rypsiä ja rapsia. Siellä täällä ehkä muutama rivi viiniä, mutta kovin oli pientä. Saapuessamme Tokaijin-kaupunkiin, oli olo petetty. Missä ihmeessä ne valtavat, suoralinjaiset ja kuvaukselliset viiniviljelmät olivat?

LaBor Kvartély -hotellista ei löytynyt mitään avoinna olevaa ovea. Kiertelimme taloa ja mietimme Tepon kanssa tilannetta. Sitten jostain ilmaantui paidaton mies kalsareissa, rouva jotenkin hölmistyneen oloisena ja lopulta talon tytär, joka tajusi, että asiakas ja selitti jotain lomasta.Tuli tunne, että olivat unohtaneet poistaa hotellin Booking comista. Hyvää aamupalaa (mm. ihanaa ruusunlehtihilloa) ja moitteettoman nätti huone saatiin silti.

Tokajin kaupunki on täynnä paikkoja viininmaisteluun. Suosituin paikoista lienee Derezla Winery. Suurempien kellarien vierailut tulisi varata muutamaa päivää ennen haluttua ajankohtaa, sillä turismi ei ole vielä sillä tasolla, että kierroksia lähtisi tasatunnein. Tuossa alempana mainitsemassani ravintolassa onnistuu alueen viinin maistelu myös hyvin.

Tokajin kaupunki

Tokaj

Tokaj

Tokaj

LaBor Kvartély

Ruokaakin ihminen tarvitsee

Pienen levon jälkeen edessä oli uusi ongelma. 30 km säteellä oli olemassa kolme etukäteen katsottua _hyvää_ravintolaa, joista ensimmäinen sijaitsi hotellissamme. Huone oli varattu juuri tuon ravintolan annokset silmissä kiiluen, mutta harmi vaan, ravintola oli kiinni koska alkuviikko ja jotain muuta, mistä nyt ei oikein ottanut selvää. Toinen suositeltu ravintola avautui vasta klo 20 ja siihen mennessä olisimme kuolleet nälkään. Lähdimme siis kolmanteen joka sijaitsi naapurikaupunki Madissa, 25 kilometrin päästä.

Ja arvatkaas mitä? Siellähän ne viinirinteetkin olivat. Kyllä kelpasi niissä maisemissa mussuttaa Mangalica-porsaan rilletteä, kananmaksapateeta, häränposkea ja ankanrintaa. Ravintola on nimeltään Első Mádi Borház ja voin tätä paikkaa suositella lämpimästi.

Első Mádi Borház

Első Mádi Borház

Első Mádi Borház

Első Mádi Borház

Első Mádi Borház

Első Mádi Borház

Mukaan tarttui Szent Tamas ’Mad’ Late Harvest 2016 -viini (käsinpoimittu marraskuussa). Kyseessä ei ole muuten minkä tahansa viinitilan viini, vaan Szent Tamásin viinitarhat laatuluokiteltiin maailman ensimmäisten joukossa jo vuonna 1732. Tilaa pyörittää nykyisin Szepsy István, joka on viinintekijä 18:ssa sukupolvessa. Kuinka moni tietää sukupuunsa edes neljänteen polveen?

Tokaj on kaupunki, UNESCOn maailmanperintöalue, sekä historiallinen alue

Tokaj on UNESCOn maailmanperintöalue koillisessa Unkarissa, joka koostuu 27 kylästä tai kaupungista (joista yhden nimi on Tokaj) ja 5 500 hehtaarista viinitarhoja. Historiallinen Tokaj taas on kartalla katsoen kolmion muotoinen alue, joka ulottuu myös Slovakian puolella. Tämän takia myös Slovakian Tokaji-viini on saanut oikeudet käyttää Tokaji-nimeä.

Tokajin vauraus oli suurimmillaan 1700-luvulla, jolloin viiniä vietiin paljon myös rajojen ulkopuolelle. 1800-luvun alussa Euroopan kuohunta suisti alueen talouden rappioon, kun vienti lakkasi vetämästä. Vuonna 1885 viinikirvaepidemia saavutti Tokajin ja tuhosi suuren osan sadosta. Viimeinen niitti oli, kun vuonna 1920 Unkari menetti ensimmäisen maailmansodan jälkeisissä rauhansopimuksissa kaksi kolmannesta entisestä pinta-alastaan, joka merkitsi kotimaanmarkkinoiden rajua pienentymistä.

Sosialismin vallattua Unkarin vuonna 1949, viinitarhat ja tilat takavarikoitiin ja viiniä alettiin valmistaa bulkkilaatuna osuuskellareissa. Sama tapahtui myös Romanian viinitarhoilla. Romanian viineistä voit lukea täältä. Vuodesta 1990 valtion maita on alettu palauttaa niiden alkuperäisille omistajille ja myymään yksityisille sijoittajille. 

Tokajin perinteiset rypäleet

Tokajin yleisimmät perinteiset rypäleet ovat Furmint, Hárslevelü  ja Muskótaly. Virallisesti hyväksyttyjä ovat lisäksi Zeta, Köverszőlő ja Kaber.

Furmint on Tokajin alueen päärypäle, jonka suhteellisen ohuet kuoret jalohomehtuvat helposti. Sopivina vuosina niistä voidaan valmistaa Tokaji Aszu -viinejä. Rypäleiden sadonkorjuu on työlästä. Home ei leviä samassa tahdissa kaikkiin rypäleisiin, vaan rypäleet on kerättävä useassa vaiheessa. Furmint tuo viiniin vahvan alkoholipitoisuuden, jopa 14 %.

Hárslevelü -rypäle on toinen Tokaji-alueen päärypäleistä. Sen paksut kuoret suojelevat isoja rypäleitä, eikä jalohomeen syntyminen tapahdu kovin helposti. Rypäle on ominaisuuksiltaan voimakkaasti tuoksuva ja mausteinen.

Muskótaly -rypäle tunnetaan muualla maailmassa myös Muscat Ottonel -nimellä. Sitä käytetään täydentämään Tokaji-viineissä kahden aikaisemman rypäleen tuottamaa kokonaisuutta. Tästä rypälelajikkeesta saadaan viineihin lisää raikkautta, mausteisuutta, mehevyyttä ja hedelmäisyyttä.

Tokaj

Tokaj

Tokaj

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

14 comments

Ruokamatka Unkariin - Onyx Budapest, 2 Michelin-tähteä - TÄMÄ MATKA 24 marraskuun, 2019 - 10:00 pm

[…] Tokai Aszu on aivan omanlaisensa makea valkoviini, jolle Botrythis cinera-jalohome antaa herkullisen hunajaisen aromin. Viinit luokitellaan makeuden mukaan neljään luokkaan, kolmesta puttonyosista kuuteen puttonyosiin. Kuuden puttonyosin viinissä on sokeria 150–180 grammaa litrassa. Jos haluat, voit lukea lisää Tokajin viineistä täältä. […]

Reply
Tokajin Hobitti-kylä - Unkarin söpöä maaseutua - TÄMÄ MATKA 14 syyskuun, 2019 - 6:41 pm

[…] ja katsomaan, mitä kuvavirrasta löytyy. Viinikellareita ja viinipulloja tietty, sillä oltiinhan Tokajin viinialueella, mutta aamuinen surffaussessio hotellin sängyllä loikoillen tuotti myös jotain todella […]

Reply
Sandra/ The Present is Perfect 14 syyskuun, 2019 - 6:49 am

Huh, miten sokerista viiniä! Hienoa, kun kerrotte ja kierrätte noita ei niin tunnettuja viinialueita. Nyt opin taas itse uutta, kuten tuon puttonin määritelmän. Noissa maisemissa kelpaisi todellakin mutustaa pihviä, siemailla viiniä ja antaa katseen levätä viiniköynnösrivistöissä.

Reply
Anna 15 syyskuun, 2019 - 8:17 am

Kiitos Sandra!

Todellakin melko makeaa on osa. Onneksi tuolta löytyy myös ihan normaalia valkoviiniä. Hauskaa oli se, että sitä paikallista viiniä voi ostaa myös isoissa muovipulloissa kaupoista (tyyliin 3 litraa). Tällaista myyntitapaa suomalainen ainakin vielä karsastaa. Erittäin hyvää viiniä, jota myytiin myös lasipullossa – moninkertaiseen hintaan.

Reply
Espanjaan 10 syyskuun, 2019 - 10:08 am

Olipa sinulla taas ihailtavan paljon faktaa kohteesta. Kiitos!

Reply
Anna 15 syyskuun, 2019 - 8:17 am

Kiitos!

Reply
Sari / matkalla lähelle tai kauas 9 syyskuun, 2019 - 9:46 pm

Tokajia Unkarissa maistaneena enpä tiennyt, että se on homeisista rypäleistä tehty. Kaikkea sitä oppii. Upeita viiniviljelmämaisemia näkyy sielläkin olevan. Onneksi ne löysitte.

Reply
Anna 15 syyskuun, 2019 - 8:19 am

Kiitos Sari!

Mä olin kyllä kuullut jalohomeesta, mutta se, että sitä jalohometta on myös esim. näiden kellareissa ihan älyttömästi seinissä ja muilla pinnoilla, en tosiaankaan tiennyt.

Reply
Jaakko / lomalla viimeinkin 9 syyskuun, 2019 - 8:10 pm

Laaja postaus ja paljon tietoa! Viini on aina lähellä sydäntä, joten mielenkiintoista lukea 😀

Reply
Anna 15 syyskuun, 2019 - 8:19 am

Kiitos Jaakko

Jep. Viini on lähellä sydäntä (ja suuta).

Reply
Sandra / Terveiset Päiväntasaajalta 9 syyskuun, 2019 - 9:35 am

Kyllä olikin kattava postaus! Tuo putton sanana, ei ollut tuttu entuudestaan minulle ollenkaan. Olen makeiden viinien ystävä, joten hyvä pikku tietoisku tuli tässäkin lisää. Georgialaiset viinit ovat ihan omia lemppareita!

Reply
Anna 15 syyskuun, 2019 - 8:21 am

Kiitos Sandra!

Itä-Euroopan viinit ovat ihan loistavia. Sääli, että meillä Suomessa hyllyjä vielä paljolti dominoi Espanja, Italia ja Ranska

Reply
Kohteena maailma / Rami 8 syyskuun, 2019 - 5:52 pm

Olipahan kattavasti tietoa Tokaj:sta ja sen makeista viineistä! Mielenkiintoinen ja kaiketi ainutlaatuinen luonnonmenetelmä viinien makuaromin valmistamiseen. Tuolla Unkarissa lienee erinomainen valinta olla vuokra-auto, niin näkee Unkaria laajemminkin kuin pelkän Budapestin osalta – julkisilla menisi itsellä hermot.

P. S. Első Mádi Borház vaikutti varsin mielenkiintoiselta ja bonuksena vielä upeat viiniviljelmät.

Reply
Anna 15 syyskuun, 2019 - 8:23 am

Kiitos Rami!

Unkarissa kannattaa ehdottomasti ottaa vuokra-auto ja lähteä huristelemaan. Hyvät tiet ja asiallinen liikennekulttuuri.

Kyllä taas tuli ikävä tuon(kin) ravintolan ruokia, kun eilen mietti menisikö ravintolaan Oulussa vai kokkaisiko itse. Päädyin pysymään kotona, sillä valitettavasti Suomessa se ruoka (hyvä sellainen) maksaa ravintolassa liikaa, jotta olisi varaa alvariinsa ravata ulkona syömässä.

Reply

Leave a Comment