Budapestin kylpyläkokemuksia

by Anna | TÄMÄ MATKA

Budapestin kylpyläkokemuksia – Luonnon kuumavesilähteet hellivät ja parantavat

Budapest on kuuluisa kylpylöistään. Kylpyläkokemuksia onkin mahdollista hankkia yhdellä matkalla monenlaisia; hemmottelevista parantaviin, luksuksesta hyvinkin askeettiseen.

Luonnon kuumavesilähteitä käyttäviä kylpylöitä on kaupungissa yli 50 ja lähdeveden uskotaankin parantavan sairauksia. Monen veden koostumus on selostettu hyvin tarkkaan kylpylän ilmoitustaululla ja osa vesistä on lievästi radioaktiivisia. Miltä tuntuisi kylpeä litiumia ja radonia sisältävässä rikin hajuisessa vedessä, yli 500 vuotta vanhassa kylpylässä?

Budapestin kylpyläkokemuksia

Kylpylä ei ole saunaan tottuneelle mitenkään outo paikka, mutta muutama seikka on ehkä mukava tietää:

  • Kylpylöissä voi olla sekä uima-altaita, että kylpyaltaita. Uima-altaassa uidaan. Kylpyaltaassa lillutaan ja istuskellaan.
  • Kuumavesilähteeksi (thermal water) kutsutaan lähdettä, jossa vesi on yli +30C. Kylpylöissä on myös myös altaita, joissa veden lämpötila on yli +42C, joten kannattaa varpaalla koittaa ensin, minkälaisesta kylvystä on kyse.
  • Moniin uima-altaisiin on sallittua mennä vain uimalakki päässään (hotellin suihkumyssy käy tähän hyvin).
  • Omat varvastossut kannattaa ottaa mukaan. Uimapuvun, pyyhkeen sekä uimalakin voi myös vuokrata.
  • Cabin on pukukoppi, jossa voi vaihtaa vaatteet. Osassa paikoista cabin on käytössäsi koko ajan, osassa vaatteita ei voi jättää sinne, vaan ne sijoitetaan uinnin ajaksi lockeriin, eli lukolliseen kaappiin.
  • Pukutilat ovat ahtaita ja usein hieman nuhjuisia.
  • Omaisuudestaan kannattaa pitää huolta, sillä pitkäkyntisiä on liikkeellä paljon. Oikeastaan mitään kallista ei kylpylään kannata ottaa mukaan ja omaisuus kulkee helpoiten hienostelematta mukana muovipussissa.
  • Kylpylään voi viedä mukanaan omat eväät ja vesipullon tai oluet. Olutta ja viiniä saa osalla allasalueista ostettua, osassa taas ei ole mitään palveluita olemassa.
  • Kannattaa ehdottomasti tarkistaa kylpylän kotisivuilta aukioloajat ja kylpylävuorot (vuoroja sekä naisille, että miehille, sekä sekavuoroja). Samalla näkee minkälaisia lipputyyppejä on myynnissä. Henkilökunta ei välttämättä puhu englantia ja osa käyttäytyy hyvinkin töykeästi.
Budapestin kylpyläkokemuksia, Budapest Spa,

Vuokraushinnasto

Budapestin kylpyläkokemuksia, Budapest Spa,

Budapestin kylpyläkokemuksia, Budapest Spa,

Osassa kylpylöistä on käytössä kryptinen lukkosysteemi. Ei henkilökunta lukitsee kaappisi. Otat mukaan numerolapun, kuten tässä (1484), se ei kuitenkaan ole lockerisi numero (joka on 113).

Budapestin kylpyläkokemuksia, Budapest Spa,

Budapestin kylpyläkokemuksia, Budapest Spa,

Budapestin kylpyläkokemuksia, Budapest Spa,

Osan kopeista voit lukita itse rannekkeellasi

Budapestin kylpyläkokemuksia, Budapest Spa,

Budapest Spa, Budapestin kylpylät

Rannekkeella sisään

Budapest Spa, Budapestin kylpylät

Ja rannekkeella ulos

Budapest Spa, Budapestin kylpylät

Säteilevää vettä

Gellértin kylpylä

Gellértin kylpylä sijaitsee Gellért-vuorella Danubius Gellért hotellin yhteydessä. Nykyisessä muodossaan ja yleisessä käytössä kylpylä on ollut vuodesta 1927 lähtien. Viittauksia kylpylän paikalla sijainneisiin kuumiin lähteisiin löytyy jo 1200-luvulta.

Kylpylän vanha, jugendtyylinen rakennus on tyylikäs ja muutenkin kylpylä on kaunis värikkäine mosaiikkeineen ja kaariholveineen. Takana kohoava Gellert-vuori antaa mukavaa vihreyttä ulkoalueille. Kylpylässä on ulkona aaltokoneella varustettu uima-allas, sekä sisällä ihan tavallinen ja paljon kauniimpi uima-allas. Myös monia kuuma/kylmävesialtaita ja poreammeita löytyy.

Kylpylä oli erittäin sokkeloinen ja sisäaltaiden löytäminen osoittautui haasteelliseksi. Tiedän, että niitä oli monenlaisia, mutta luultavasti osa jäi silti löytämättä. Osa sisätiloista oli myös melko sotkuisia ja monessa paikassa varoiteltiin varkaista. Pukutilat eivät olleet mitenkään viehättävät, mutta hotellin asukkaan oli helppo päästä kylpylään suoraan kylpytakissa. Henkilökunta oli normaalin ynseää ja perinteisen hienhajuista.

Illasta väki rupesi vähenemään ja paikka rauhottui mukavasti. Jos meillä ei olisi ollut muuta sovittua ohjelmaa, olisin ehdottomasti jäänyt tänne nautiskelemaan pidemmäksi aikaa. Tässä kylpylässä kannattaa käydä. Aikainen aamu tai myöhäinen ilta ovat niitä parhaimpia aikoja.

Budapest Spa, Budapestin kylpylät

Budapest Spa, Budapestin kylpylät

Budapest Spa, Budapestin kylpylät

Budapest Spa, Budapestin kylpylät

Budapest Spa, Budapestin kylpylät

Budapest Spa, Budapestin kylpylät

EDIT 6/2017

Kävimme testaamassa tämän kylpylän poikien kanssa uudestaan kesäkuussa 2017. Nyt sisätilojen kaikki altaat löytyivät helposti, kiitos nokkelien teinien.

Tällä kertaa käytimme lockereita, jotka toimivat rannekkeella. Järjestely oli selkeä ja jako miesten ja naisten puoliin mielestäni hyvin ohjeistettu. Silti naisten puolelle käveli paikallinen mies selvästi ideana katsella alastomia naisia. Huutomyrsky minkä hän sai aikaan, toi vartijan nopeasti paikalle ja perverssi äijä sai äkkilähdön.

Kylpylän hinnoittelu alkaa olla lähellä kipupistettä. Juomat maksavat jo saman, kuin turistikaduilla. Paikka on muuttunut vuodessa myös hyvin turistisoituneeksi. Selfiekepit vaan heiluivat altaissa. Tuli tunne, että turisteja oli enemmän kuin paikallisia.

Zéchenyi-kylpylä

Zéchenyi-kylpylä sijaitsee vanhassa uusbarokkirakennuksessa ja on yksi Euroopan suurimmista. Se valmistui vuonna 1913. Kylpylään kuuluu 15 allasta, joista osa on ulkona ja osa sisätiloissa. Ulkona olevien altaiden vesi pidetään lämpimänä myös talvisin.

Kokemus oli hieman hämmentävä. Pyyhkeen vuokrauspistettä sai metsästää pitkin rakennusta, pukukopin jälkeen kaappia ei saanutkaan lukkoon omalla rannekkelle, vaan henkilökunta sulki sen ja antoi aivan eri kaapin numerolapun tilalle. Vapaita aurinkotuoleja ei löytynyt mistään ja ainut viini mitä oli tarjolla oluen lisäksi, oli erittäin kallis ja lämmin rosé.

Erilaiset hoidot olivat Suomen hinnoissa, mutta hoitotilat näyttivät enemmän Neuvostoliiton aikaisilta. Muutenkin käytävät ja kaakelit olivat melko likaisia ja pesutilat ahtaat. Henkilökuntaa ei näkynyt kuin altailla.

Tässä kylpylässä pidetään myös allasbileitä tiettyinä viikonloppuina. Voitte nyt kuvitella: Allas täynnä humalaisia nuoria, musiikin jumputus, pikkubikinit ja rasvatut rintakarvat, ja miettiä sitten mitä sinne altaaseen päätyy bileiden aikana. Tästä syystä en ko. altaassa uinut. Nytkin osa altaista oli täynnä oluttölkkejä uittavia ihmisiä, joka ei mitenkään lisännyt halukkuutta sukeltaa mukaan.

Ikävämmäksi juttu muuttui, kun vuokrattu pyyhe varastettiin tuoliltani. Allasvahti vain kohautteli olkapäitään – Ei voi mitään. Rahallisesti menetys nyt ei ollut kuin muutaman euron, mutta kivaa fiilistä ei tästä kylpylästä jäänyt. Ei jatkoon.

Budapest Spa, Budapestin kylpylät

Budapest Spa, Budapestin kylpylät

Budapest Spa, Budapestin kylpylät

Cabin ei ole tilalla pilattu, eikä kovinkaan viihtyisä.

EDIT 6/2017

Vaikka vannoinkin, että en tänne tulisi uudestaan, niin vain marssimme kylpylään poikieni kanssa. Vaikka aikaa ei ole kulunut kuin vuosi edellisestä vierailusta, tuntuu silti, että moni asia on muuttunut positiiviseen suuntaan.

En oikein osaa eritellä mikä oli nyt paremmin, mutta yleinen vaikutelma oli siistimpi, järjestyneempi ja miellyttävämpi kuin ennen. Myös uusia houkuttimia, kuten olutkylpy oli tullut vuoden aikana.

Tämä kylpylä oli lukuisina altaineen ja saunoineen poikieni ehdoton suosikki.

Budapestin kylpyläkokemuksia, Budapest Spa,

Budapestin kylpyläkokemuksia, Budapest Spa,

Budapestin kylpyläkokemuksia, Budapest Spa,

Budapestin kylpyläkokemuksia, Budapest Spa,

Rudasin kylpylä

Rudasin terveyskylpylä (Rudas gyógyfürdö) on yksi kaupungin vanhimmista ja se on rakennettu 1600-luvulla Turkin vallan aikaan. Kylpylästä löytyy perinteinen kahdeksankulmainen allas ja kupolikatto. Kylpylässä on myös monta sisäallasta, sekä iso allas katolla. Viikonloppuisin kylpylä muuntuu illanviettopaikaksi.

Tässä kylpylässä minulle kävi nolosti. Kun tomerasti etenin kohti mielenkiintoista arkkitehtuuria, minut palautettiin takaisin naurun kera. Olikin ”miestenpäivä” ja naisilla ei ollut mitään asiaa kylpylän vanhimpiin osiin. Se siitä. No oli siellä kattoaltaallakin mukava kölliä.

Yritin lahjoa Teppoa ottamaan kuvia vanhasta kylpyläaltaasta, mutta vastaus oli: ”Siellä on ukkoja perse paljaana. Luulevat mua homppeliksi ja saan turpaani.”

Budapest Spa, Budapestin kylpylät

Miehet uivat alasti, eli tämä lappu suojaa vain silloin kun ei olla altaassa. Pyllypuoli jää siis paljaaksi.

Budapest Spa, Budapestin kylpylät

Budapest Spa, Budapestin kylpylät

Királyn kylpylä

Királyn terveyskylpylä (Király fürdö) on edellä mainittuja kylpylöitä pienempi ja Budapestin kylpylöistä vanhin, eli alunperin noin vuodelta 1565. Rakentaminen aloitettiin Arslan, Budapestin pashan aikana  ja kylpylä valmistui hänen seuraajansa, Sokoli Mustafa päästyä valtaan. Turkkilaiset rakennuttivat Királynin osaksi linnoitusta ja varmistamaan, että piiritystilanteissa oli mahdollisuus edelleen päästä kylpemään. Kylpylän vettä käytettiin tuolloin myös ruokavetenä.  Toisessa maailmansodassa kylpylä vaurioitui ja se remontiiin vuonna 1950. Kylpylässä käynti onkin aikamatka niin 1600-luvulle, kuin 1950-luvulle.

Kylpylä on yksi merkittävimpiä ottomaaniajan rakennuksia Budapestissä. Pääallas on kahdeksankulmainen, keskellä kupolisalia sijaitseva allas, jonka ympärille on rakennettu pieniä altaita. Osa näistä altaista on kylmiä + 26C, osa taas kuumia +42C. Kylpysalia reunustavat marmoriset penkit. Pesu- ja pukutilat ovat 1950 luvuilta kulmikkainen kaakeleineen ja suihkuineen, joista puttuvat hajoittimet. Kaikki on hieman sinnepäin, oikeastaan osittain pahasti rempallaan.

Tunnelma kylpylässä oli raukea, osin hieman jännittävä. Vanhoja miehiä ja naisia tekemässä jumppaliikkeitä liki pimeässä salissa, johon valo aikaisemmin tuli vain pienien katossa olevian aukkojen ja soihtujen avulla. Syviä altaita, joihin virtasi maan sisältä kuumaa, hiukan radioaktiivista ja haisevaa vettä. Pimeää, märkää ja jotenkin salaperäistä. Täällä olisi ollut ihana viettää vielä toinenkin puolipäivää, vain siirtyen altaasta toiseen tai lojua hieman rikkinäisillä aurinkotuoleilla sisäpihalla. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, jos et ole kovin tarkka kylpylän puitteista.

Budapest Spa, Budapestin kylpylät

Budapest Spa, Budapestin kylpylät

50-luvun tyyliin

Budapest Spa, Budapestin kylpylät

Budapest Spa, Budapestin kylpylät

Royal Spa, Corinthia Hotelli

Royal Spa sijaitsee 5*****Corinthia hotellin yhteydessä. Vuonna 1886 avattu Royal Spa on entisöity nykyisin alkuperäiseen loistoonsa. 1000 m2 alueelle mahtuu 15 metrin uima-allas, useita rentoutumisalueita, saunoja, höyrysauna ja porealtaita. Kylpylään on pääsy alle 16-vuotiailla vain klo 11:00-15:00.

Kylpylä on puitteiltaan kyllä hieno ja paljon kehuttu sekä luonnollisesti ehdottoman siisti, mutta käytännössä pian tutkittu. Yksi iso uima-allas ja muutama poreallas. Jos ei hotellissa satu asumaan, en välttämättä tänne tulisi.

Budapest Spa, Budapestin kylpylät

Boscolo Spa

Boscolo Spa -kylpylä sijaitsee 5*****Boscolo hotellin yhteydessä. Arkkitehti Simone Micheli on käyttänyt sisutuksessa luonnon elementtejä, kuten vettä, kiveä ja tuulta inspiraationaan. Tuloksen pitäisi kuulemma muistuttaa jääluolaa, jossa kristallit katossa kuvaisivat taivaan tähtiä. Minusta lopputulos oli enemmän muovinen ja pimeä, vähemmän inspiroiva siis.

Altaassa saimme kuitenkin olla kahdestaan Tepon kanssa, joten ei tämä huono kokemus ollut. Tunnelma on yleellinen ja kylpytakit painavia ja pehmeitä. 15 euron pääsymaksusta tänne pääsevät myös he, jotka eivät hotelissa asu.

Budapest Spa, Budapestin kylpylät

Kuva hotellin kotisivuilta, muut kuvat omiani

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

41 comments

Budapest on täydellinen matkakohde pidennetylle viikonlopulle – Tien päällä -matkablogi 28 elokuun, 2023 - 2:08 pm

[…] Mikäli Budapestin eri kylpylät kiinnostavat, suosittelen tsekkaamaan kattavan postauksen Tämä matka -blogista. […]

Reply
Ilkka Puranen 9 marraskuun, 2017 - 12:58 pm

Podetaan vaimon kanssa pahaa Budapestaddiktioa. Suurimpana syynä juuri nuo kylpylät. Suosikkeina Rudas, Király ja vähemmän tunnettu Veli Bej.
Rudaksen perjantain ja lauantain iltakylpylä on ihan omanlaisensa tunnelmaltaan. Sinne mennään viihtymään, lillumaan, syömään ja juomaan. Oikein ajan kanssa.

Kiraly on taas mielestämme portaali ottomaanien ajoille. Täällä kello pysähtyy. Sisäpihalla olevassa paljussa on lisäksi ollut mitä mielenkiintoisimpia keskusteluja. Pienessä pytyssä ihmisten on pakko tulla toistensa ”reviirille” ja juttua tulee ihan luonnostaan.

Veli Bej sijaisee “Hospitaller Order of St. John of God” järjestön ylläpitämän sairaalan yhteydessä (https://tinyurl.com/velibej). Sairaalaa remontoitaessa perustuksista löytyi ikivanhan kylpylän jäänteet. Tähän on nyt rakennettu suorastaan ylellinen, ottomaanityylinen kylpylä nykyajan mukavuuksilla. Täällä on useinkin hyvin rauhallista, kun paikan olemassaolo ei taida olla selvillä edes kaikilla alkuasukkailla.

Mitä kylpemiseen tulee, jos sattu olemaan Budapestissa kauniina kesäpäivänä, varteenotettava vaihtoehto on ottaa vuokra-auto alle ja ajella Hévíziin. Kylässä sijaitsee terminen järvi, jonka koko ympäristö on kylpyläaluetta. Puisissa pukuhuonepaviljongeissa ja rantaterasseilla on vahva Belle Époque tunnelma. Voi melkein kuvitella näkevänsä särmästi pukeutuvan kippuraviiksisen belgialaisherran tepastelevan täällä kävelykeppinsä kanssa. Ravintolapalvelut ovat hyvät ja käyttöönsä voi vuokrata ”sisärenkaan” jonka kanssa kelluskella järvessä. Kylästä löytyy hyvin Majoitus- ja ravintolapalveluja melkein joka makuun. Kaiken lisäksi Unkarin Riviera, Balaton järvi on ihan lähellä.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 9 marraskuun, 2017 - 7:19 pm

Veli Bej on täysin tuntematon minulle. Hitsit sentään. Seuraavalla kerralla täytyy tuo etsiä ja kokea. ja seuraava kerta tulee ihan varmasti Budapest, sen kylpylät, edullinen ruoka ja muutenkin koko kaupunki on kyllä vienyt minun sydämen.

Me ei olla vielä vuokrattu autoa Unkarissa, mutta sekin pitää tehdä. Silloin tuo mainitsemasi Hévíz olisi kyllä kiva kohde käydä. Balatonilla olen itse käynyt joskus vuosikymmeniä sitten

Kiitos tästä infosta ja eloisasta kommentista.

Reply
Heini 21 heinäkuun, 2017 - 7:27 pm

Hei Anna,
Törmäsin tähän blogiinne, kun rupesin etsimään vinkkejä Budapestin kylpylöistä täällä paikan päällä. Kiitos sinun, päädyin tänään Királynin kylpylään. Kuvauksesi on erittäin osuva ja minä myös olisin voinut lojua siellä toisenkin puolipäivää, makoilla niillä vähän risoilla aurinkotuoleilla, juoda välillä aulan pikkubaarin terveysmehua, lillua sitten taas isossa altaassa ja katsella sen katon valumajälkiä tai valon siivilöitymistä kattoaukoista, höyryn kiemuroita valosäteissä. Saattaa olla, että menen tällä reissulla vielä uudestaankin, niin paljon tästä pidin. Olin aamulla ensimmäinen asiakas ja sain tietysti nauttia erityisen rauhallisesta tunnelmasta. Henkilökunta oli ystävällistä ja kainosti hymyilevää, ja auttoi englanniksi. Kiitos kirjoituksesta, siitä oli todella paljon apua.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 25 heinäkuun, 2017 - 10:23 am

Kiitos.

Aina ihanaa saada palautetta, että kirjoitus on osunut ja uponnut!
Ihanaa loman jatkoa:)

Reply
Pekka 30 kesäkuun, 2017 - 4:44 pm

Just päästiin ulos Széchenyista. Mahtava paikka!! Oikein helposti onnistui sisäänpääsy ja vaatteiden vaihto. Maksaessasi saat rannekkeen, jonka avulla altailla saa napattua itselleen pienen luukun tavaroilleen. Perushintaan pukukopeilla olet edelleen työntekijöiden varassa, toki meille sattui jäbä, joka selitti systeemin enkuksi (se sama vanha systeemi, jossa kopin numero on painettava mieleen, tai otettava kuva). Oikein näppärää ja helppoa! Palatinus toimi muuten samalla systeemillä, mutta ilman sitä koppishouvia.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 30 kesäkuun, 2017 - 5:59 pm

Oih. Olisinpa siellä. Oulussa on nimittäin kerrankin helle ja juuri mietin mihin lähtisi vilvoittelemaan.

Mulle on melkoisen usein sattunut nainen, joka on jäänne Neuvostoliiton kylmästä sodasta. Ynähtelee vaan ja viittoo koppien suuntaan. Täytyy myöntää, että ekana kerta olin ihan, että MITÄ?! Nyt kun tietää miten toimia, sujuu jo paljon paremmin 😀

Reply
Budapest on - Mättöbuffaa, kylpylöitä ja kulttuuria | TÄMÄ MATKA 25 kesäkuun, 2017 - 12:46 pm

[…] Budapestin kylpylöistä pääset lukemaan ihan oman jutun tästä linkistä. Jutussa on esitelty myös muutamia käytännön neuvoja jotka ehkäpä on mukava tietää ennen kylpylään menoa. […]

Reply
Helena 22 kesäkuun, 2017 - 8:14 pm

Oliko se sun poikien suosikkikylpylä miten esteetön? Ois kyl kiva käydä jossain kylpylässä, mut tarvis olla hissi tai luiska altaaseen.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 22 kesäkuun, 2017 - 9:11 pm

Oli ja ei. Koska asia ei koske minua, en tutkinut valitettavasti asiaa sen tarkemmin. Mutta joitakin huomioita tein. Eli osaan altaisiin oli sellaiset laskulaitteet (hitsit kun en osaa kuvailla paremmin) ja paljon oli ramppeja portaiden vieressä liikkumista helpottamassa. Mitään luiskia en kuitenkaan altaisiin nähnyt menevän.

Näin myös henkilökuntaa auttamassa henkilöitä, joiden liikkuminen oli vaikeampaa. Mutta siis koska en ole koskaan joutunut ajattelemaan asiaa esteettömyyden kannalta, en ole mitenkään varma siitä, sopiiko paikka esim. pyörätuolilla liikkuvalle. Osa kylpylästä oli hankala liikkua minullekin. Paljon kynnyksiä, portaita ja altaita, joiden poikki oli kahlattava päästääkseen eteenpäin (jalkojen huuhteluun tarkoitettuja).

Reply
Matkavuosi 2016 - 2,6 kertaa maapallon ympäri | TÄMÄ MATKA 8 tammikuun, 2017 - 2:32 pm

[…] mahtui paljon muitakin matkoja. Unkari hurmasi minut kylpylöillään, Kreetaa  ajatellessa suuhun taas tulvahtavat välittömästi Välimeren maut. Ihanat […]

Reply
Budapestin parhaimmat hotellit | TÄMÄ MATKA 1 heinäkuun, 2016 - 6:57 am

[…] vain, koska hotellien yhteydessä sijaitsivat kuuluisat kylpylät. Kylpylöstä voit lukea lisää täältä, klik. Tags from the storyBoscolo Budapest, Boscolo Residence, Budapestin parhaimmat hotellit, […]

Reply
Käytännön vinkkejä Budapestiin - Näillä pääset alkuun! - Muru Mou 30 kesäkuun, 2016 - 2:26 pm

[…] Monet matkustavat Budapestiin vain sen kylpylöiden vuoksi. Minä jätin altaissa lillumiset seuraavaan kertaan, sillä en uskonut nauttivani siitä yksin yhtä paljon kuin kaverin seurassa. Mutta jos aikaa on, suosittelen kokeilemaan edes yhtä kylpylää. Sopivan paikan valitsemisessa auttaa esimerkiksi Tämä Matka -blogin kattava selvitys lukuisista Budapestin kylpylöistä. […]

Reply
lillamy 20 kesäkuun, 2016 - 2:50 pm

Oi miten mielenkiintoista!

Reply
Anna 28 lokakuun, 2016 - 9:53 am

🙂

Reply
Tiia / Fangirl Quest 18 kesäkuun, 2016 - 1:13 pm

Hei mahtavaa! Budapestiin tulee varmaan lähdettyä jossain vaiheessa, pitääkin tallettaa tää lista niin voi tsekkailla sitten mihin mennä pulikoimaan 🙂

Reply
Anna 28 lokakuun, 2016 - 9:54 am

Hyvä!

Reply
Lotta | Watia.fi 18 kesäkuun, 2016 - 12:49 pm

Hienon näköisiä kylpylöitä. Mä en Budapestistä mitään näköjään tiedä, kun en tiennyt, että se on kylpylöistään tunnettu. Rakastan kuumia lähteitä ja niiden pitää olla oikeasti kuumia! +30 tuntuu haalealta, +40 se pitää olla. Joskus kyllä tullut liiankin kuumia vastaan…

Reply
Kohteena maailma / Rami 17 kesäkuun, 2016 - 7:01 pm

Itse en ole lainkaan kylpyläihmisiä, mutta Budapestiin olen miettinyt jossakin vaiheessa menevän kylpylään. Jotenkin itselle on tullut käsitys, että Budapest on maailman kylpyläpääkaupunki. Upean näköisiä paikkoja mistä valita, osa rakennuksista kyllä tosi upeita.

P.s. Mielenkiintoinen toi Tepon suojaliina 😀

Reply
Miraorvokki/Pöndekengissä 17 kesäkuun, 2016 - 4:59 pm

Zéchenyi-kylpylästä olen kuullut paikallisilta vaan huonoa. Eli varmaan tuo biletys-viba on suureksi osaksi syynä 🙂 Királyn kuulostaa omaan korvaani näistä mielenkiintoisimmilta. Tästä postauksesta on tosiaankin hyötyä tulevaisuudessa! Pitää muistaa vain testailla varpaita että millaiseen pätsiin sitä on kroppaansa kastamassa.. +42 voi olla aika… Kuumottava 🙂

Reply
Arna / Cocoa etsimässä 17 kesäkuun, 2016 - 4:47 pm

Mä olen nyt lyhyen ajan sisällä käynyt useammassa (terveys)kylpylässä Unkarissa ja Romaniassa, enkä oikein ole osannut muodostaa mielipidettä niistä. Toisaalta rakastan hemmottelua ja altaissa lillumista, mutta jotain noissa kylpylöissä kuitenkin on mitä vierastan. Ehkä just se nuhjuisuus ja ”neuvostohenkisyys”, jota monessa noista mun vierailemistakin paikoista oli havaittavissa. Ja se terveyskylpylämäisyys. Muhun ehkä vetoaa enemmän sellanen itämaishenkinen meininki kynttilöineen ja suitsukkeineen. Mutta tämä oli kyllä hyvä ja kattava postaus, josta laitan vinkin jos toisenkin korvan taakse seuraavaa Budapestin-reissua varten. Erityisesti toi Gellert näyttää houkuttelevalta!

Reply
Anna | Muuttolintu.com 17 kesäkuun, 2016 - 2:25 am

Kylpyläloma Budapestissa kuulostaa mahtavalta. Hauska tuo Rudasin tarina. Jännittäisi kyllä tuolla kylpylöissä se, osaako käyttäytyä etiketin mukaisesti. Toivottavasti siellä annetaan jotain ohjeita ekakertalaisille. 😀 Itse varmaan tykkäisin eniten mahdollisimman hiljaisesta ja rauhallisesta kylpylästä. Tämä postaus täytyy kaivaa sitten joskus kun Budapest on ajankohtainen!

Reply
Heidi / Maailman äärellä 16 kesäkuun, 2016 - 8:32 am

Vau, oletpas ehtinyt testata monta kylpylää. Ehkäpä esittelysi perusteella minut vakuutti eniten tämä Gellertin kylpylä, vaikka siellä ”henkilökunta oli normaalin ynseää ja perinteisen hienhajuista” :D. Olen kerran käynyt Budapestissä, mutta siitä on jo vuosia, eikä kylpylät silloin olleet minun juttu. No, ei ehkä vieläkään, mutta toki nyt yhdessä kylpylässä voisi käydä. Kiitos siis kattavista esittelyistä.

Reply
Terhi / Muru Mou 14 kesäkuun, 2016 - 3:51 pm

Oon menossa ensi viikolla Budapestiin, mutta taidan kyllä skipata kylpylät… Oon reissussa yksin ja noista varmasti nauttisi enemmän kumppanin kanssa… Ja muutaman päivän visiitillä nähtävää varmasti riittää kaupungissa sen verran, että lilluminen altaissa olisi ehkä ajan tuhlausta 😀 Sitten kun pääsen reissuun poikaystävän kanssa, testaan myös kylpylät!

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 14 kesäkuun, 2016 - 6:49 pm

En mä tiedä tarviiko siihen välttämättä kumppania. Oltiin aika erillään Tepon kanssa.
Tosin, jos on aikaa vaan muutama päivä, niin ehkäpä mäkin keskittäisin huomion muuhun : )

Reply
Saana | Live now – dream later 14 kesäkuun, 2016 - 2:21 pm

Kävittekö oikeasti näissä kaikissa kylpylöissä yhden reissun aikana? Aikamoinen saavutus. Tämä postaus on hyvä pistää talteen, kun Budapestiin seuraavan kerran suuntaan. Olen kerran käynyt Budapestissä, mutta olin sen verran nuori, villi ja vapaa, että se oli enemmänkin bileloma kuin kylpyläloma! 🙂

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 14 kesäkuun, 2016 - 2:54 pm

Kyllä!

Eihän se ole homma eikä mikään, kiertää lillumassa ympäri kaupunkia. Tosin kolme noista kylpylöistä sijaitsi hotelleissa missä asuimme, eli vain kolmeen piti mennä julkisilla : D

Reply
Meri / Syö Matkusta Rakasta 14 kesäkuun, 2016 - 11:57 am

Meille paikalliset unkarilaiset ja suomalaiset kehuivat Rudasta kokonaisuutena parhaaksi yli muiden, ja sinne meinattiinkin mennä. Kunnes muistettiin, että oltiin unohdettu pakata uikkarit, eikä sunnuntaina ollut mikään uikkariputiikki auki. Siellä on myös yöuintia, mikä kuulosti ihanalta..

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 14 kesäkuun, 2016 - 2:55 pm

Sieltähän olisi saanut vuokrata uikkarit. Tosin en kyllä tiedä minkälaisia ne olisi ; – )

Reply
Ili 14 kesäkuun, 2016 - 6:49 am

Muutama vuosi onkin hurahtanut siitä, kun itse köllimme noissa samoissa altaissa. Hauska nähdä, että ovat vielä voimissaan, ja jopa entistä ehompina.
Olisiko kolme vuotta sitten huhtikuussa, kun tuolla kävimme. Silloin Gellertin kylmä ja kolkko kylpylärakennus oli julkisivuremontissa. Muutoinkin siellä oli silloin ulkoalueilla remonttia siellä tällä. Kylmänkalsea huhtikuinen päivä yhdistettynä huputettuun rakennukseen ja ynseähköön yleiskuvaan ei silloin houkutellut. Jätimme väliin. Nythän se näyttää taas kuvissasi oikein hyvältä.

Zechenyi. Jaa- mitäpä sanoisi. No ne pukkarit. Sitä tammiviilutetusta puista tehtyjenovien määrää. Tuli mieleen jotenkin koulujen pukuhuoneet seitsemänkymmentä luvulta. No, mutta Hei! Sehän on varmaan siltä ajalta, tai itse asiassa ties miltä vuosikymmeneltä. Lisäksi ne käytävät, jotka ovat tuulahdus puolenvuosisadan takaa. Hoitohuoneet eivät meitäkään houkutelleet, eikä itse asiassa se sisäaltaidenkaan perättäinen jono. Sen ison ulkouima-altaan toisella puolella pukuhuoneisiin nähden (allasosastojen puolella alakerrassa) oli silloin sellainen pieni kylmäallas ja sen vieressä todella iso ”suomalainen sauna”. Erittäin pitkät lauteet, jotka olivat todella ajan patinoimat. Herätti pikkasen hilpeyttä, mutta löylyt olivat makoisan hyvät. Ulkoallas oli tietysti lämpötilan ollessa nollan tuntumassa mukavan lämpöinen köllöttelypaikka, mutta päällimmäiseksi mielikuvaksi jäi terveyskylpylä meininki ja sellainen tietty kotikutoisuus. Käsittääkseni kylpylä tunnetaankin unkarilaisten omana rentoutumispaikkana eräänlaisena uimahallin ja terveyskylpylän ja yleisen saunan risteytyksenä.

Meille paras kylpylä oli ehdottomasti Rudas siinä sillan kupeessa. Siellähän on todellakin erikseen naisten päivä kerran viikossa, miesten päivät ja sitten yöbileet perjantaisin ja lauantaisin. Miesten ja naisten yhteisvuoro on aina perjantaisin ja lauantaisin. Rudas on mielestäni kivan intiimi paikka muutamalla hauskalla pikku jipolla höystettynä. Se on kuin pieni koru, mutta kuitenkin just sopivan suuri. Isohkoa kahdeksikon muotoista keskiallasta kiertää pääsalin kulmissa olevat pienemmät altaat. Jokaisessa altaassa oleva vesi on erilämpöistä. Tee kierros kylmimmästä kuumimpaan altaaseen ja pulahda välillä köllimään suureen keskialtaaseen. Piipahdavälillä saunassa ja toista sama kierros. Jos uskallat käy viereisessä huoneessa, jossa huurteinen kylmä allas odottaa ”kutsuvana”. Sittten taas saunaan kuumimman altaan kautta ja vielä kerran kolmas kierros. Päälle huurteiset terassilla, ja eipä tarvitse nukkumattia pitkään huudella.

Esimerkkinä Rudaksen pienistä hausikoita jipoista jäi mieleen saunaosastot, tai pikemminkin jo saunaan meno. Avonaisista suihkukaapeista yksi oli ”rohkeustesti”. Suihkuna toimi jättimäisen suuri puusaavi, joka täyttyi lähteestä tulevasta jääkylmästä vedestä. Saavissa oli naru ja kun siitä kiskaisi, niin saavi kippasi jääkylmän sisältönsä niskaan. Voi veljet, että kirpaisi mukavasti sen jälkeen, kun olit köllötellyt kuumimmassa altaassa pitkän tovin. Saunat olivat silloin just rempattu. Oikealla oli erillisiä saunakammareita. Ensimmäisessä huoneessa oli 50 astetta, seuraavassa 60 ja sitä seuraavassa 70 ja viimeisessä 80. Tasalämpö. Vain kello tikitti raukeassa hiljaisuudessa. Oli muuten yllättävän kuumaa saunomiseen tottuneelle suomalaiselle istua siellä viimeisessä kammarissa vartti kerraallaan. Toisella puolella suihkuja oli samalla periatteella höyrysaunat. Ensimmäisesä kammarissa näki vielä jotain, toisessa ei juuri mitään ja kolmannessa ei edes omia käsiään. Kerrankin kunnon höyrysauna. Paras, missä olen käynyt.

Kiitti Anna taas kattavasta kylpyläraportista. Mieli halajaa kyllä eritoten takaisin Rudakseen ja sieltä iltapäiväkahveille New York Cafeen ennen sukeltamista ruinpubien ja mahtavaien ruokapaikkojen aarreaittaan.

Reply
Meidän matkassa / Monna 13 kesäkuun, 2016 - 6:52 pm

Gellertin kylpylä on tullut testattua, mutta viihdyimme siellä lähinnä normaaleissa uima-altaissa, koska oli ystävän kaksi pientä poikaa mukana. En ole mitenkään kylpylä-ihminen, joten en usko että tulen toista kertaa testaamaan. Uni yllä tulee aina todella hyvin vedessä lillumisen jälkeen! 😀

Reply
Ansku BCN 13 kesäkuun, 2016 - 6:03 pm

Minunkin, kuten näkäjään monen muunkin, kylpyläkokemukset Budapestissä rajoittuu Szechenyihin. Olihan se kyllä nuhjuinen, mutta toisaalta me olimme siellä heti rankkasateen jälkeen ja ulkoaltaissa oli hyvin tilaa lillua. Sisäaltaat kävimme lähinnä kurkkaamassa, kun pihalla oli niin mukavaa. Ensi kerralla menen kokeilemaan ehdottomasti jotain muuta, varmasti parempiakin nimittäin tuolta löytyy!

Reply
Tiia/ReiseReise 13 kesäkuun, 2016 - 4:41 pm

Oon nyt kaksi kertaa käynyt Budapestissa, ekalla kerralla vierailin Széchenyin kylpylässä, joten nyt halusin nähdä uuden paikan. Kylpyläksi valikoitui Király. Tykkäsin kyllä ihan, mutta hitsi, että suihkujen vesi haisi pahalle. Myös muut paitsi turkkilainen sauna oli liian kylmiä.

Reply
Paula - Viinilaakson viemää 13 kesäkuun, 2016 - 12:23 pm

No siinä oli kylpylöitä kerrakseen! Olette tehneet oikein kylpylärundin. Upean näköisiä ne ovat kyllä. Olisipa ihanaa päästä tuonne kellumaan lämpimään veteen.

Reply
Teija / Lähdetään taas 13 kesäkuun, 2016 - 10:45 am

No huh, olipas siinä kylpylöitä kerrakseen! Olen käynyt Unkarissa vain kerran ja sekin oli pitkä viikonloppu ”sukuloimassa”, joten emme käyneet yhdessäkään kylpylässä. Pitäisi joskus tehdä uusintaretki Unkariin ja lukea sitten tämä juttu uudelleen 🙂

Reply
Anne | Metallia Matkassa 13 kesäkuun, 2016 - 5:52 am

Me käytiin tuolla Szechenyin kylpylässä. Sisäänpääsymaksu oli mielestäni aika kallis, tai siis se pantti, joka piti maksaa pyyhkeistä. Ovat ilmeisesti nyt muuttaneet käytäntöjään, koska en todellakaan halunnut, että pyyhe katoaa (kyse oli enemmästä kuin muutamasta eurosta). Pukkarit olivat mielestäni tilavia ja kaapin sai lukkoon sillä rannekkeella, ovatkohan sitten muuttaneet käytäntöjä?

No, joka tapauksessa, olihan se aika nuhjuinen ja esim. Tripadvisorissa ihmiset valittelivat sitä. Me oltiin pääasiassa siinä isossa ulkoaltaassa ja pari tuntia siellä lilluttuame huomattiin kyltti, että suositus on olla max 20 minuuttia kerrallaan tms. 😀 Vanhat miehet pelasivat shakkia altaan reunalla ja tunnelma joulukuisena päivänä oli varsin rentoutunut. Me oltiin käyntiin ihan tyytyväisiä. Mikäli Budapestiin suunnataan jossain välissä uudestaan, täytyy kuitenkin käydä kokeilemassa joku toinen paikka, esim. tuo Gellertin kylpylä näyttää kivalta. Kiitos kattavasta postauksesta! Ainakin ennen meidän reissua oli tosi hankala löytää luotettavaa tietoa kylpylöistä, että mikä voisi olla hyvä, tämä postaus avaa aika paljon.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 13 kesäkuun, 2016 - 7:25 am

Kiitos! Itse etsin myös tietoja etukäteen ja moni netissä oleva esittely tai kylpylän kotisivu sai paikan kuullostamaan maanpäälliseltä paratiisilta. Mitä nuo paikat nyt sitten eivät kuitenkaan olleet…

The towel rental prices in 2016 are as follows:

Simple Bath Sheet: HUF 500 (deposit: HUF 1,000).
Towel (a bit smaller than the bath sheet, 70*140 cm, but thicker and fluffier): HUF 1,000 (deposit: HUF 2,000)
Bath Robe: HUF 2,500 (deposit: HUF 5,000)

En tietenkään itse tarkistanut edes minkäkokoisen pyyhkeen sain, mutta ei se mitenkään iso ollut. 5000 forinttia kuitenkin meni, kun se varastettiin, eli joku 6,5 euroa.

Luulen, että siellä on erilaisia lukollisia kaappeja olemassa. Mä nyt vaan hyökkäsin ekalle vapaalle ja en edes tarkistellut, olisiko jossain kulman takana tai toisessa tilassa ollut toisenlaisia olemassa.

Talvella tuo olisi varmasti ihana paikka. Nyt oli niin kuuma, että kuumat altaat ei kamalasti edes jaksaneet kiinnostaa.

Reply
Annemaria/Samppanjaa muovimukista 12 kesäkuun, 2016 - 7:29 pm

Kiitos kylpylävinkeistä. Palautui taas usko Budapestin kylpylöihin, sillä oma kokemukseni rajoittui tuohon Zechenyin kylpylään, mikä ei myöskään itseäni vakuuttanut. En ylipäätään ymmärrä, miksi siellä suvaitaan niin ynseää palvelua. Täytyy seuraavalla reissulla käydä joissain kolmesta ensimmäisestä. Kauniilta näyttävät kaikki.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 12 kesäkuun, 2016 - 8:13 pm

Ole hyvä : )

Olin itse myös lukenut kokemuksia hyvin alkeellisista oloista ja ynseästä palvelusta. Silti se hieman yllätti…
Ei kai se olisi niin vaikea hieman kunnostaa pukutiloja ja vaatia henkilökunnalta siedettäviä käytöstapoja. Tuo Zechenyin kylpylä oli kyllä täysi floppi.

Reply
Veera Bianca 12 kesäkuun, 2016 - 5:51 pm

Kiva lukea erilaisista kylpylöistä, kun itse en näissä lyhyen reissun aikana ehtinyt käymään! Tuo alin on jotenkin pelottava, mä rakastan uimisista, enkä osaa pelätä merta – mutta sitäkin enemmän pelkään synkkiä uima-altaita :O

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 12 kesäkuun, 2016 - 6:10 pm

Joo, kieltämättä tuo paikka oli hieman kuumottava. Etenkin jos rupesi miettimään, mitä se on saanut todistaa 500 vuoden aikana…

Reply

Leave a Comment