Ruokamatka Unkariin – Onyx Budapest, 2 Michelin-tähteä

by Anna

Millaista on syödä kahden Michelin tähden Onyx Budapest ravintolassa?

Onyx Budapest on Budapestin sydämessä sijaitseva kahden tähden Michelin-ravintola, joka avattiin vuonna 2007. Vuonna 2018 Onyxista tuli ensimmäinen ja ainoa ravintola Unkarissa, joka sai toisen Michelin-tähden. Kävin Onyxissa marraskuussa 2019.

Hungarian Tourism Agency, presstour*

Elämäni aikana olen ruokaillut monissa Michelin-tähti ravintoloissa. San Sebastianissa ruokailin 3 tähden Arzak ravintolassa. Loput tähtiravintolat Suomessa, Espanjassa, Ranskassa, Strasbourgissa, Singaporessa, kuin Italiassakin ovat olleet yhdellä Michelin-tähdellä varustettuja.

Mitä nyt voisin sanoa keittiöstä, jolla on kaksi Michelin tähteä. Ruoka on aina hyvin henkilökohtainen asia, joten kaikki maut eivät koskaan voi miellyttää jokaista. Kaksi tähteä kertoo kuitenkin ravintolan kokkien erinomaisesta keittotaidosta. Joten miltä tuntui nauttia illallista Onyx ravintolassa?

Onyx Budapest – Neljän ruokalajin ”Within Our Borders” -menu

Water buffalo tartare, pearl onion, mushroom

 Sturgeon, fish soup”

 Mangalica pork, potato, cucumber

 Chocolate, sour cherry, shiso

The ”WITHIN OUR BORDERS” menu highlights the best ingredients we can source from across the country, from inspected and selected Hungarian producers.

Onyx tarjoaa ylellisen ruokailukokemuksen ja menun, joka ei ole tarpeettoman jäykistelevä, mutta pitää silti kiinni eurooppalaisen old-schoolin klassisesta fine diningista.

Onyx ravintolan menu tarkemmin

Alkumaljan jälkeen pöytään katettiin kaunis lajitelma leipiä. Leipien kanssa tarjolla oli kukonmaksaa ja omenakompotti, sekä maustettua hapankermaa.

Kokintervehdyksenä pöytään saapui kaunis lajitelma pieniä annoksia. Ulkonäöllisesti suurelle keramiikka-alustalle aseteltu kokonaisuus oli näyttävä, mutta maultaan osin ehkäpä hieman vaatimaton.

Onyx Budapest

Alkupalana tarjoiltiin Water Buffalo tartate, pearl onions, mushroom. Viiniksi Öreghegy Rizling 2017 Mátyás, Kisujfalu, Slovakia.

Vesipuhveli ja sipuli olivat maukkaita, mutta hyvin ohut ja kuiva herkkusieni lähinnä tarttui suuhun. Ehkäpä se olisi tullut murskata annoksen joukkoon? Kaunis tuo annos kokonaisuudessaan kuitenkin oli ja jotenkin herttaisan jouluinen.

Onyx Budapest

Seuraava annos oli jälleen keittiön tarjoama välipala. Ankanmaksaa ja 6 puttonyosin Sauska Tokaji Aszu Essencia viiniä. Tämä annos oli yksi ruokailun kohokohdista. Täydellinen makupari ja mitä kaunein tarjoilu.

Tokai Aszu on aivan omanlaisensa makea valkoviini, jolle Botrythis cinera-jalohome antaa herkullisen hunajaisen aromin. Viinit luokitellaan makeuden mukaan neljään luokkaan, kolmesta puttonyosista kuuteen puttonyosiin.

Aivan omille sokeritasoille mennään Tokaji eszenciassa -viineissä, jotka valmistetaan puttonyos-keräysastiaan n.(30kg) rypäleiden omasta painosta murskautuneiden rypäleiden vapaasti valuneesta mehusta. Mehua saadaan korkeintaan kaksi desilitraa puttonyos-astiaa kohden. Sokerimäärä on minimissään huimat 450 gramma ja joissakin laaduissa on litrassa 800 grammaa sokeria. Jos haluat, voit lukea lisää Tokajin viineistä täältä.

Onyx Budapest

Keittona tarjoiltiin hyvin perinteinen Sturgeon fish soup ja viininä sille Kadarka 2017 Koch, Hajos-Baja. Sampi ei ole lempikalojani (paitsi kaviaarin osalta), mutta liemi oli erinomainen. Kala ei suinkaan jäänyt syömättä, vaan Teppo auttoi minua mielellään sen kanssa.

Onyx Budapest

Liharuokana oli Mangalica pork, potato, cucumber ja viininä Bikavér 2016 Márkvárt, Szekszárd.

Mangalitza-sika, eli villasika on unkarilainen alkuperäisrotu ja peruja ajalta, jolloin sioilla ei ollut lämpimiä suojia, vaan ne elivät ympäri vuoden ulkona. Siinä missä tavallisista sioista rasva on jalostettu nykyisin pois, villasioissa rasvakoostumus on nimenomaan se, mikä tekee lihasta haluttua. Liha kiinnostaa etenkin huippuravintoloita, mutta voi Oulussakin tilata itselleen REKO:sta mangalitza-possun joulukinkun.

”Pre dessert” maistui suuhuni paremmalta, kuin varsinainen jälkiruoka Chokolate, sour cherry, shiso. Viininä Aszu 5 puttonyos 2010, Oremus, Tokaj. Kummatkin söin reippaasti viimeistä murua myöden.

Yllätyksenä pöytään tuotiin suklaa-tarjotin. Kuivajäätä höyrystämällä saatiin sen ympärille luotua hauska savutehoste. Tässä vaiheessa hyvin maltillisen kokoiset annokset olivat kuitenkin jo tehneet tehtävänsä ja mieli ei enää tehnyt makeaa.

Onyx Budapest

Mitä Michelin-tähti kertoo ravintolasta?

  • Yksi Michelin-tähti: Tarkastajat pitävät ravintolaa erittäin hyvänä omassa luokassaan.
  • Kaksi Michelin-tähteä: Ravintolan kokeilla on erinomainen keittotaito. Tämän takia kannattaa oma matkareitti suunnitella niin, että pääsee vierailemaan ravintolassa.
  • Kolme Michelin-tähteä: Kokkien taidot ja ravintolan ruokakulttuuri ovat poikkeuksellisen hyviä. Ravintola on itsessään jo niin mahtava, että sen takia kannattaa tehdä matka.

Mitä Michelin-tarkastajat sanovat Onyx ravintolasta?

Two MICHELIN Stars : Excellent cooking, worth a detour!
The personality and talent of the chef and their team is evident in the expertly crafted dishes, which are refined, inspired and sometimes original.

In the city’s heart is this glitzy restaurant where you sit on gilt chairs, under sparkling chandeliers, surrounded by Onyx adornments. Passionate, highly skilled cooking keeps classic Hungarian flavours to the fore but also has interesting modern twists. Dishes are precisely prepared and intensely flavoured. – MICHELIN guide inspectors

Miten ravintola on hinnoiteltu?

4-ruokalajin menu 30 900 HUF, eli 92€. Viinipaketti 17 900 HUF, eli 53€. 6-ruokalajin menu 34 900 HUF, eli 105€. Viinipaketti 20 900 HUF, eli 62€. Kaikkiin hintoihin lisätään 15% palvelumaksu.

Mikäli voit käydä ravintolassa lounaalla, on hinta edullisempi. Neljä ruokalajia maksaa tuolloin 21 900 HUF, eli 65€. Me olemme tehneet näin usein niissä maissa, missä hintataso illallisen kohdalla karkaa liian korkeaksi.

Ravintolan kotisivut täällä.

*Presstour, Hungarian Tourism Agency. Lennot kohteeseen omakustanteisesti.


Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

19 comments

Budapestin ravintolavinkit - kolme kovaa kokemusta - TÄMÄ MATKA 1 joulukuun, 2019 - 9:35 pm

[…] Jos tältä makumatkalla Unkariin pitäisi valita paras ravintola, niin se olisi Arany Kaviár Étterem. Tämä venäläinen ravintola nousi selkeästi ohi jopa kahden Michelin-tähti ravintola Onyxin. […]

Reply
Sonja 1 joulukuun, 2019 - 12:33 pm

En ole koskaan käynyt Michelin-tähden ravintolassa! Tämä pitää kyllä korjata jossain vaiheessa! Herkullinen menu teillä ollut tarjolla 🙂

Reply
Anna 1 joulukuun, 2019 - 2:41 pm

Kiitos Sonja

Ehdottomasti kannattaa käväistä Michelin-paikassa. Ihan jo siksikin, että saa käsityksen siitä, mikä niissä maksaa.

Reply
Merja / Merjan matkassa 30 marraskuun, 2019 - 2:00 pm

Michelin-tähti ravintoloissa olen käynyt vain Suomessa. En kuulu niihin matkailijoihin, jotka matkustavat tietyn ravintolan vuoksi johonkin kohteeseen. Minulla on matkoihin ihan muut syyt 🙂 Hinnat karkaavat tämän tason ravintoloissa illallisilla aika nopeasti korkealle, joten hyvä vinkki tuo lounas. Sen hinnan voisin jopa maksaa omasta pussista.

Reply
Anna 1 joulukuun, 2019 - 2:40 pm

Kiitos Merja

Lounas on ihan järkevästi hinnoiteltu. Me tykätään syödä hyvin ja hyldynnetään tuota lounashintaa paljon matkoilla. Etenkin Italiassa ja Ranskassa Michelin-ravintolat ovat illasta aivan liian kalliita, mutta lounashinnan raaskii vielä juuri ja juuri maksaa.

Reply
Emilia/Merkintöjä maailmasta 30 marraskuun, 2019 - 12:04 pm

Unkari ja Budapest kiinnostaa, tästä saikin vähän osviittaa makumaailmasta siellä 😊 Varmasti mieleenjääviä nuo Michelin-tähtien ravintolat. Olen tainnut käydä vain yhdessä täällä Suomessa. Mutta täytyy muistaa tuo sinun vinkkisi, että lounasaikaan on tosiaan edullisemmat hinnat, niin se voisi olla hyvä aika ruokailla niissä. Ei mikään paha tuon paikan lounashinta ja kumminkin kaksi tähteä 🙂

Reply
Anna 1 joulukuun, 2019 - 2:38 pm

Kiitos Emilia

Lounasaika on tosiaan hyvä aika käydä muissakin hinnakkaissa ravintoloissa kuin vain Michelin-paikoissa. Me hyödynnetään tätä paljon, koska tykätään satsata ruokailuun. Muuten paukkuisi matkabudjetti ihan yli.

Reply
Teija / Lähdetään Taas 29 marraskuun, 2019 - 7:29 pm

Minua kiinnostaisi Unkarissa eniten nuo Tokajit, kun en niihin ole päässyt käsiksi vuosikausiin. Mutta nyt heräsi kiinnostus ruokaakin kohtaan. Minä olen tehnyt matkan ravintolan perässä, vaikka tähtiä olikin vain yksi 🙂

Reply
Anna 1 joulukuun, 2019 - 2:36 pm

Kiitos Teija

Nyt vaan Tokaijin alueelle viinireissulle. On mahtavaa seutua tavintoloidenkin suhteen, mutta joutuu kyllä etukäteen selvittämään aika lailla missä ne parhaimmat ravintolat sillä alueella on.

Reply
Kohteena maailma / Rami 29 marraskuun, 2019 - 11:13 am

Hieman oli syksyisen pustan värit annoksissa eikä lautastenkaan väreillä leikitty – paitsi tietty villisiassa, jossa oli väriä annoksessa muutenkin. No kaksi tähteä on aina kaksi tähteä eli olisi varmasti maistunut nämä annokset itselle.

Itse tykkään käydä varsinkin lounaalla Michelin-tähtiä saaneissa ravintoloissa, kun hinnat yleensä varsin kohtuullisia. Lontoo esimerkiksi on huippukohde tässä mielessä, kun siellä tarjonta on niin monipuolista.

Kaiken kaikkiaan laitan tämän Onyxin muistiin, sillä lounas varsin kohtuullinen kahden Michelin-tähden ravintolasta. Paikallisiin annoksiin keskittyminen iso plussa.

Reply
Anna 1 joulukuun, 2019 - 2:35 pm

Kiitos Rami

Lounas Michelin-paikoissa on ollut meidänkin valinta todella usein. Ei se illallinen sinällään tuo siihen kovasti lisää ja lisäksi illallisaika on usein kovin myöhään. Ei ole kiva olla syömässä silmät ristissä 😀

Reply
espanjaan 28 marraskuun, 2019 - 7:30 pm

Tuo lounasvinkki oli hyvä! Nimimerkki ”Budjettimatkailija”. Kiitos.

Reply
Anna 1 joulukuun, 2019 - 2:27 pm

Kiitos. Mukava olla hyödyksi

Reply
Melissa Laitakari 26 marraskuun, 2019 - 8:20 pm

Itse tykkään jo ihan kokemuksena käydä Michelin maininnan saaneissa ravintoloissa Puolassa, kuten Sasiedzi. Ihan paras paikka.

Reply
Anna 1 joulukuun, 2019 - 2:27 pm

Kiitos Melissa

Kyllä ruokailuun kannattaa todellakin panostaa. Makumuistot ovat parhaimpia.

Reply
Diiskuneiti 25 marraskuun, 2019 - 4:18 pm

Mäkään en ole koskaan käynyt Michelin-ravintoiloissa.
Budapestissä olen käynyt ja varmasti käyn vielä uudelleenkin. Täytyy silloin pitää mielessä tämä rafla 🙂

Reply
Anna 1 joulukuun, 2019 - 2:26 pm

Kiitos

Budapest on ihana kaupunki ja jos vain mahdollista, niin kannattaa hemmotella itseään tällaisilla makuelämyksillä.

Reply
Mira / Blinger shimmer -blogi 25 marraskuun, 2019 - 1:03 pm

Itse en ole koskaan päässyt käymään Michelin-tähtiä saaneessa ravintolassa, olisi varmasti upea makukokemus 🙂

Reply
Anna 1 joulukuun, 2019 - 2:26 pm

Kiitos Mira

Toivottavasti sinunkin kohdalle tulee mahdollisuus tällaiseen herkutteluun mahdollisimman pian.

Reply

Leave a Comment