Budapestin ravintolavinkit – Kolme kovaa kokemusta

by Anna

Budapestin ravintolavinkit voivat olla tarpeen. Kaupunki on nimittäin huikaiseva ravintolakeidas, jossa valinnanvaikeus iskee nopeasti. Olinkin erittäin tyytyväinen, että tällä ruokamatkalla isäntämme olivat tehneet shorttauksen puolestamme. Poimin kolme ravintolaa tarkempaan esittelyyn:

Hungarian Tourism Agency, presstour*

Budapestin ravintolavinkit – Stand 25 Bisztró

Stand 25 Bisztró on avattu vasta äskettäin (marraskuussa 2019) pienen kävelymatkan päähän Ketjusillasta kaupungin Budan puolelle. Jos käy täällä lounaalla, voi jatkaa helposti Linnavuorelle portaita pitkin.

Vuonna 2017 Szabina Szulló ja Tamás Széll ilmoittivat jättävänsä Michelin-tähtiravintola Onyxin ja perustavan oman bistron kauppahalliin. Tamás Széll on Euroopan Bocuse d’Or -voittaja ja julkkiskokki Unkarissa. (Bocuse d’Or on arvostettu kansainvälinen kokkikilpailu, joka on järjestetään kahden vuoden välein Ranskan Lyonissa. Kilpailu on nimetty ranskalaiskokki Paul Bocusen mukaan.)

Ei todellakaan tarvinnut olla ennustaja käsittääkseen, että uusi ravintola tulisi olemaan menestys. Kestikin vain 270 päivää ja paikka oli saanut Michelin-oppaan Bib Gourmand -sertifikatin. Syksyllä 2019 erittäin suosittu paikka suljettiin osin sijaintiongelmien takia. Onneksi uusi ravintola avattiin nopeasti. Pääsin käymään siellä ensimmäisten joukossa.

Alkupalan ja kolmen ruokalajin lounas oli varsin täyttävä. Lihaa oli minusta pääannoksessa jopa liikaa, mutta Teppoa se ei haitannut. Tämä annosten runsaus on unkarilaisten ravintoloiden ominaispiirre. Nälkäisenä pöydästä ei todellakaan nousta

Lounas kolme ruokalajia 16 euroa, illallinen 100 euroa, ilman juomia. Hintoihin lisätään 10% palvelumaksu. Paikan kotisivut täällä.

Budapestin ravintolavinkit, Stand 25 Bisztró
Budapestin ravintolavinkit, Stand 25 Bisztró
Ankan maksaa ja Tokaji Aszú 6 puttonyos
Budapestin ravintolavinkit, Stand 25 Bisztró

Budapestin ravintolavinkit – Textura Étterem

Textura Étterem nimi viittaa paitsi ruuan suutuntumaan, myös geometrisiin muotoihin, jotka toistuvat seinissä ja ruoka-annoksissa. Ravintolan annokset olivat kuin pieniä taideteoksia, joita ei millään tehnyt mieli tuhota haarukalla.

Maistelumenu piti sisällään kuusi annosta. Voin vakuuttaa, että vatsa tuli täälläkin täyteen.

Maisteluillalliset 60-110 euroa ilman juomia. Hintoihin lisätään 12% palvelumaksu. Paikan kotisivut täällä.

Textura Étterem
Budapestin ravintolavinkit, Textura Étterem
Mangalitza-sika tarjoillaan varsin näyttävästi
Budapestin ravintolavinkit, Textura Étterem
Ainoastaan vaalea kala possupadan päällä aiheutti hieman nirsoilua minulla
Budapestin ravintolavinkit, Textura Étterem

Ja voittaja on… – Aran Kaviár Étterem

Nuollaanko teilläkin kaviaari kämmenselän päältä? Minäkin teen aina niin, jos norsunluulusikat ovat pesussa. Ei vaan… Eipä kaviaaria ole tullut maisteltua kuin kerran aikaisemmin kunnolla. Muuten kyseessä ovat olleet vain pienet nöttöset jonkun ruuan päällä.

Jos tältä makumatkalla Unkariin pitäisi valita paras ravintola, niin se olisi Arany Kaviár Étterem. Tämä venäläinen ravintola nousi selkeästi ohi jopa kahden Michelin-tähti ravintola Onyxin.

Illisesta ei löytynyt käytännössä mitään moitittavaa, jos sellaiseksi ei lasketa yhtä hieman sakkaista alkuviiniä. Savustettu sampi päätyi lautaseltani Tepon syötäväksi, mutta tämä ei ole ravintolan vika, vaan minun mieltymyksiini liittyvä ominaisuus.

Arany Kaviár Étterem, eli Kultainen kaviaari on yli kaksikymmentä vuotta vanha ravintola, joka tarjoilee venäläisen keittiön herkkuja modernilla twistillä. Michelin-opas on suositellut paikkaa vuodesta 2009 lähtien.

Lounas 20 euroa, illallinen 50-80 euroa ilman juomia. Kaviaarin maistelu 55 euroa. Viinipaketti 45 euroa. Hintoihin lisätään 12% palvelumaksu. Paikan kotisivut täällä.

Budapestin ravintolavinkit, Arany Kaviár Étterem
Maistelussa venäläinen Siperiansammen mäti, iranilainen Ossetran kaviaari Persiantuurasta ja venäläinen Kaluga Imperial kaviaari Amurinsammesta
Budapestin ravintolavinkit, Arany Kaviár Étterem
Savustettua sampea, jugurttia ja kaviaaria
Budapestin ravintolavinkit, Arany Kaviár Étterem
Arany Kaviár Étterem
Egg-Kaviar

*Presstour, Hungarian Tourism Agency. Lennot kohteeseen omakustanteisesti.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

25 comments

Sapokan vesipuisto Kotkassa - Karppeja ja kukkia - TÄMÄ MATKA 15 lokakuun, 2020 - 10:02 am

[…] ovat kiinnostaneet minua aina, ja osin myös ruuan muodossa. Unkarissa maistelin läpi menun, jossa sampea oli tarjolla sekä lihana, että kaviaarin […]

Reply
Laura Laakso 7 joulukuun, 2019 - 11:52 am

En ole vielä päässyt käymään Budapestissä, mutta näiden kuvien jälkeen tuli kyllä vahva tunne, että tämä voisi olla seuraava kaupunkilomakohde, jossa saisi taas syödä itsensä onnelliseksi.

Reply
Anna 8 joulukuun, 2019 - 11:03 am

Kiitos Laura

Budapest on kaupunkikohteena paitsi edullisuutensa ja historiansa takia kiva, myös hyvä paikka pieneen irtiottoon siksi, että lentomatka sinne ei ole pitkä.

Reply
Kohteena maailma / Rami 6 joulukuun, 2019 - 10:18 pm

Miten muuten Unkarissa, huuhdottiinko kaviaari alas pehmeällä vodkalla vai löytyikö sitä pöydästä ollenkaan? Venäläinen ruokakulttuuri tukeutuu niin vodkan ympärille, että mietityttää seuraako se kaviaarin matkassa muualle päin maailmaa. Joka tapauksessa näissä annoksissa oli muuten väriä enemmän kuin Onyxissä, ja Bistro ravintolan nimessä saa aina tuntosarveni soittamaan. Erinomaisia vinkkejä jälkeen kerran!

Reply
Anna 7 joulukuun, 2019 - 11:06 am

Kiitos Rami

Olisi tuolla saanut vodkaa, mutta enemmänkin suosivat snapsina omaa palinkkaa ja sitä todellakin löytyy vaikka minkä makuista (yhtä kamalia kaikki). Kaviaarin kanssa oli onneksi samppanjaa tarjolla.

Reply
Miraorvokki/Pöndekengissä 6 joulukuun, 2019 - 2:22 pm

Tää oli pakko tulla lueskelemaan kaviaarihulluna. 🙂 Budapest on ollut myös suunnitelmissa, kun ensi helmikuussa mittariin tulee 29 vuotta ja vähän ajattelin, josko lähtisin tuona viikonloppuna Budapestiin. Tässä onkin oikein loistavat ideat, josko synttäridinneriä miettii. Ei ole omasta mielestä pahan hintainen setti tuo kaviaarin maistelu. Eli mahtavaan saumaan tuli tää luettavaksi. 🙂

Reply
Anna 7 joulukuun, 2019 - 11:09 am

Kiitos Mira

Ihanaa, että joku muukin tykkää kaviaarista! Tuohon hintaan kannattaa käydä maistelemassa, koska siinä tosiaan näkee kaviaarin erot värissä, maussa jne. ja henkilökunta osaa kertoa älyttömän paljon sampien kasvatuksesta ym.

Reply
Pirkko / Meriharakka 4 joulukuun, 2019 - 9:46 pm

Koti-Suomessa taisi viimeksi olla kaviaaria tarjolla jonkun sijoituspankin tilaisuudessa – mutta nauttimatta jäi, niin kämmenselältä kuin minkäänlaiselta lusikalta. Jotenkin lasken sen kalat ja äyriäiset osastoon, joista ei oikein satunnaisia lohiruokalajeja lukuunottamatta meikäläisen suosikkeja löydy. Nuo hienosti kasatut jälkiruuat sen sijaan olisivat kyllä tehneet kauppansa, tarjottaisiin niitä sitten Budapestissä tai Helsingissä.

Reply
Anna 5 joulukuun, 2019 - 11:14 am

Kiitos Pirkko

Kaviaari tosiaan jakaa mielipiteitä. Muistan yhden ohjelman, jossa kilpailijoiden olisi pitänyt syödä kaviaaria ja moni ei pystynyt siihen. Itse en kovin pidä kalasta (ihan vaalea kala ja lohi on OK), mutta osterit, äyriäiset, sillit ja kaviaari/mäti osasto uppoaa todella hyvin.

Reply
Marianne 3 joulukuun, 2019 - 11:17 pm

Enpä ole Budapestissä koskaan käynyt mutta näyttää hyvältä!

Reply
Anna 8 joulukuun, 2019 - 11:27 am

Kiitos Marianne

Suosittelen käväisemään. Moni jää koukkuun tuohon kaupunkiin : )

Reply
Johanna V. 3 joulukuun, 2019 - 12:06 pm

Todella herkullisen näköistä kaikissa ravintoloissa! Itsellenikin voisi olla kova pala syödä kalaa ja possua samalla haukulla. Arany Kaviár Étterem olisi varmasti puolisoni suosikki (kaviaarin ja venäläisen ruuan fanina), joten täytyy painaa mieleen kun Budapestin matka tulee ajankohtaiseksi. Hinnatkin vaikuttavat varsin kohtuullisilta ja jos listalta löytyy alkuviiniä, niin eiköhän minutkin saa houkuteltua mukaan.

Reply
Anna 4 joulukuun, 2019 - 3:29 pm

Kiitos Johanna

Tuo possupata vaalean kalan kanssa oli kyllä hieman outo. Possupadassa oli vielä ilmeisesti jotain munuaista tai maksaa mukana, koska sen maku oli todella vahva. Arany Kaviár Étterem oli ihan huippu. Menee paikaksi, jossa on ihan pakko käydä uudestaan, kun Budapestiin taas suuntaan.

Reply
Diiskuneiti 3 joulukuun, 2019 - 11:14 am

Mä olin kolme vuotta sitten Budapestissä ja ruoka oli kyllä joka paikassa tosi hyvää ja edullista. Pakko päästä Budapestiin vielä joskus uusiksi. Kiitos vinkeistä 🙂

Reply
Anna 4 joulukuun, 2019 - 11:43 am

Kiitos

Budapestiin voi kyllä matkustaa vaikka kuinka monta kertaa ja aina löytää jotain ihanaa uutta.

Reply
Mira / Blinger shimmer -blogi 3 joulukuun, 2019 - 8:55 am

Itse en ole muuten koskaan tainnut kaviaaria maistaa..

Reply
Anna 8 joulukuun, 2019 - 11:44 am

No niin… Ei kun tuonne maistelemaan : D

Reply
Melissa Laitakari 3 joulukuun, 2019 - 7:09 am

Ruokaelämys on matkailun tärkeimpiä juttuja. Valinta tehdään aina tarkkaan, jotta voi nauttia kokonaisuudesta, matkan kokonaisuudesta.

Reply
Anna 5 joulukuun, 2019 - 4:46 pm

Kiitos Melissa

Kyllä. Jos maassa ei saa tyyliin kuin riisiä ja papuja, niin eipä kovasti houkuttele se suunta : D

Reply
Anna 2 joulukuun, 2019 - 9:14 pm

Itse olen myös aikamoinen foodie ja yksi tärkeimmistä asioista reissussa on tietenkin syöminen ja ruokaan liittyvät asiat, kuten viininmaistelut yms. Unkari taitaa olla edelleenkin aika lihapainoitteinen? Kävin siellä festarireissulla joskus 7 vuotta sitten ja oli hieman vaikeuksia löytää kasvisruokaa. Nuo annokset näyttivät upeilta, mutta kasvissyöjän makuun hieman lihaisilta 😀

Reply
Anna 3 joulukuun, 2019 - 10:17 am

Kiitos Anna

Meillä oli ryhmässä kasvissyöjä. Tai siis hän ei syönyt lihaa, kalaa kylläkin. Todella kauniita annoksia sai ja myös juomat vaihdettiin hänelle annokseen sopivaksi. Kaikissa näissäkin ravintoloissa mistä olen kirjoittanut, kasvisruoka ei ollut mikään ongelma. Monissa oli myös vegevaihtoehto suoraan maistelumenuissa.

Reply
Iida in Translation 2 joulukuun, 2019 - 3:30 pm

Vau mitä elämyksiä! Eipä ihan joka päivä tuollaisia tulekaan vastaan 🙂 Pitääkin piipahtaa Budapestiin taas, ihana ja suhteellisen edullinen kaupunki.

Reply
Anna 8 joulukuun, 2019 - 11:50 am

Kiitos Iida

Budapest kyllä ilahduttaa hintatasollaan ja siksikin, että lentomatka sinne ei ole liian pitkä. JOhonkin Espanjaan kun lähtee, niin lentäminen alkaa jo tuntua…

Reply
Annemaria/Samppanjaa muovimukista 2 joulukuun, 2019 - 11:08 am

Wautsi, miten mahtavia ruokakokemuksia. Budapest on kyllä mahtava ruokakaupunki, jossa fine-dining syömisestä selviää ilman maltaita 🙂 Mietin vain, mitä vastaavista menuista joutuisi maksamaan Euroopan muissa pääkaupungeissa. Niin paljon, että jäisi meiltä todennäköisesti väliin. Kiitos hyvistä vinkeistä.

Reply
Anna 8 joulukuun, 2019 - 11:52 am

Kiitos Annemaria

Juurikin näin. Ranskassa, Suomessa, Islannissa, osin Italiassa ja Espanjassa jne. jää fine-diningit kyllä käymättä. Hinnat on karanneet jo aivan liian ylös.

Reply

Leave a Comment