Tokajin Hobitti-kylä – Unkarin söpöä maaseutua

by Anna

Tokajin Hobitti-kylä, oikealta nimeltään Gombos-hegyi pincesor

Tokajin Hobitti-kylä. Instagram on loistava tiedonhankintakanava. Tokaj hakusanaksi ja katsomaan, mitä kuvavirrasta löytyy. Viinikellareita ja viinipulloja tietty, sillä oltiinhan Tokajin viinialueella, mutta aamuinen surffaussessio hotellin sängyllä loikoillen tuotti myös jotain todella jännää: Mitäs nämä ovat? Söpöjä! Missä tämä paikka on? Sinne!

Tokajin Hobitti-kylä

Tokajin Hobitti-kylä

Tokajin Hobitti-kylä

Tokajin Hobitti-kylä

Hobitti-kylä koostuu 92 kellarista

Tokajin Hobitti-kylä tai oikeammin viinikellarit sijaitsevat neljässä rivissä Hercegkut nimisen kylän vieressä. Paikka löytyy Googlesta nimellä Gombos-hegyi pincesor.

Kaikissa kylän taloilla on tällä alueella ”aina” ollut erillinen kellari. Kellarit myytiin ja ostettiin aikanaan talon mukana, nykyisin niitä myydään käsittääkseni myös ilman taloa. Tällaisia yhdenmukaisen näköisiä kellareita eivät löydy muualta Tokajin viinialueelta.

Gombos-hegyin 92 kellaria ja viereisen Kőporoksen 87 kellaria ovat osa UNESCOn maailmanperintökohdetta. Ne sukeltavat 10-40 metrin syvyyteen rinteen sisälle ja osa niistä on yhteydessä toisiinsa.

Tokajin Hobitti-kylä

Tokajin Hobitti-kylä

Tokajin Hobitti-kylä

Tokaj Gombos-hegyi pincesor-9

Tokaj Gombos-hegyi pincesor-8

Tokaj Gombos-hegyi pincesor-6

Tokaj Gombos-hegyi pincesor-4

Sadonkorjuun aikaan vilkastuu…

Alueella on sadonkorjuun aikaan viininmyyntiä ja ilmeisesti myös jotain festarityyppistä toimintaa. Pitää muistaa, että kellarit ovat ihan paikallisten kellareita, eivät mikään turistikohde, vaikka niistä Tokajin Hobitti-kylänä puhutaankin. Siksi marina mm. TripAdvisorissa paikan löydettävyydestä ja huonosta tiedottamisesta on täysin turhaa.

Mikäli kiipeää mäelle ylös, löytää sieltä kappelin ja kuuleman mukaan hienot näköalat. Me emme lähteneet helteessä rinteeseen kiipeilemään, vaan tyydyimme kävelemään ihan vain kellareiden välisillä poluilla. Tokajin Hobitti-kylä on kiva vierailukohde, jossa kannattaa poiketa mikäli Tokajin alueella autoilee.

Tokaj Gombos-hegyi pincesor

Tokaj Gombos-hegyi pincesor-20

Tokaj Gombos-hegyi pincesor-16

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

19 comments

Kohteena maailma / Rami 21 syyskuun, 2019 - 9:59 pm

Ompas viehättävän näköisiä viinikellareita, joiden sisältö kyllä itseä kiehtoisi kovin paljon. Vanhan Itäplokin viinimaat kiehtoo itseä, joten tässäpä olisi oiva reissukohde. Teidän reissuja on mukava seurata, kun monet ovat niistä valtavirtakohteiden ulkopuolella.

Reply
Anna 22 syyskuun, 2019 - 8:25 am

Kiitos Rami

Syksyllä, kun sadonkorjuu alkaa, tuolla olisi kiva olla. Yritin kurkistella minkälaisia pullorivistöjä tai tynnyreitä kellareissa oli, mutta eihän niihin sisälle nähnyt. Käsitin, että osa noista toimii viinimaistelupaikkoina sesonkina, eli pitäisi vain löytää omaan aikatauluun sopiva ryhmä, johon liittyä.

Reply
Viinitilamajoitus Unkarissa - Yö viinitilalla - TÄMÄ MATKA 21 syyskuun, 2019 - 7:23 pm

[…] alkuillasta. Päivän olimme kiertäneet Tokajin viinirinteillä ja vierailleet mm. aivan ihanassa Hobit-kylässä. Ajo ylös päärakennukselle sai hieman säikäyttävän käänteen, kun mutkan takaa alaspäin […]

Reply
Annemaria/Samppanjaa muovimukista 21 syyskuun, 2019 - 1:42 pm

Unkarissa on kiva tehdä viinimatka. Välimatkat ovat lyhyet ja jo muutamassa päivässä saa jonkinlaisen kuvan alueen viineistä. Tuossa Hobbitti-kylässä en ole käynyt, tosin en Tokajissakaan. Tosin johtuu varmaan siitä, etten oikein pidä Tokaji-viineistäkään 🙂

Reply
Anna 22 syyskuun, 2019 - 8:21 am

Kiitos Annemaria

Tokajista löytyy mm. hyvälaatuista kuohuviiniä. Vaikka ei tietenkään samppanjan veroista, niin hyvinkin juotavaa 😀

Reply
Miraorvokki/Pöndekengissä 20 syyskuun, 2019 - 8:58 am

Eikä! Hullun siisti mesta. Mä olen siis vain vinii-kulmalla halunnut aina vierailla Tokajissa, mutten oikeesti tiennyt, että siellä on tällaisia taloja. Aivan järjetön. Tänne on kyllä pakko päästä, ihan vain näkemisen ilosta. 🙂

Reply
Anna 22 syyskuun, 2019 - 8:19 am

Kiitos Mira

Oli kiva paikka ja varmasti kun sadonkorjuu alkaa, muuttuu paikka erittäinkin eläväiseksi.

Reply
INDIVUE 17 syyskuun, 2019 - 3:06 pm

Hih, olin aina jotenkin ajatellut, että UNESCO:n maailman perintökohteet ovat automaattisesti ja erityisesti myös turisteille tarkoitettuja nähtävyyksiä.

Reply
Anna 17 syyskuun, 2019 - 4:53 pm

Joo, ei ole. Ne voi tosiaan olla esim. kokonaisia isoja alueita, jossain huitsinkuikassa. Mutta siis yleisestihän ne on kyllä jotain raunioita.

Reply
Tiina Johanna / Kookospalmun alla 17 syyskuun, 2019 - 12:00 pm

Ihanan näköinen paikka! Itse juuri Unkarin matkaa olen pohdiskellut ja pääkaupungin kylkeen mietiskellyt muutakin toimintaa. Tämä voisi olla hyvä! 🙂 Hyvä että nostit esille tuon ihmisten marinan arvosteluissaan/kysymyksissään TripAdvisorissa (ja muuallakin..), se todella on välillä ihan hölmöä ja ällistyttävää! Kaikki maailman paikat kun eivät ole vain ja nimenomaan turisteja varten tuunattuja paikkoja, vaan monikin kohde on ihan oikeasti ihmisten kotiseutua ja sellaisenaan juuri hyvä. 🙂 Ihastuttava paikka tämä todellakin vaikuttaa olevan, ihania kuvia!

Reply
Anna 22 syyskuun, 2019 - 8:18 am

Kiitos Tiina

Mua lähtökohdallisesti ärsyttää, kun turisti kuvittelee jonkun paikan olevan olemassa häntä varten. Ei mikään kirkko, kylä tai luontopaikka ole rakennettu turistia varten, vaan kyllä niissä takana on ihan toisenlainen tarve tai syntyprosessi. Eri asia on sitten, jos jonkun huvittelupaikan tai hotellin opasteet ovat esim. huonot, sillä niissä turisti on luultavasti ollut osana tarvekartoitusta. Mutta ei välttämättä niissäkään. Joku hotelli/viinitila jne. voi aivan hyvin olla suunnattu vain kotimaanmarkkinoille ja siksi sillä ei tarvitse olla esim. enkunkielisiä sivuja.

Reply
Katja 16 syyskuun, 2019 - 8:56 am

Joskus se on ihan hyvä ettei joka paikkaan löydy opasteita, tai ainakaan täydellisiä sellaisia.
On kyllä söpön näköistä hobittilaa!

Reply
Anna 17 syyskuun, 2019 - 8:31 am

Kiitos Katja

Jo. Ei joka paikkaan tarvitse olla kylttejä ja nuolia. Etenkin, jos kyseessä ei tosiaankaan ole turistipaikka.

Reply
Virpi/Hätälasku matkablogi 15 syyskuun, 2019 - 10:53 pm

Mielenkiintoinen paikka ja näyttääainakin kuvissa siltä tunnetummalta hobittikylältä. Pitäisi muuten oikeasti muistaa hyödyntää instagramia enempi juuri noin. Usein kun jotain etsii, tulee vain lyöneeksi googleen hakusanoja.

Reply
Anna 17 syyskuun, 2019 - 8:51 am

Kiitos Virpi

Instagram on kyllä ihan loistava inspiraatiokanava. En muuten tykkää sieltä mitään etsiä, mutta nähtävyyksien kohdalla se toimii hyvin.

Reply
Jenni | Boarding Time 15 syyskuun, 2019 - 7:51 pm

Oho, näyttääpä muuten tosiaan hieman Uuden-Seelannin hobittikylältä. ❤️
Olen itse käynyt Tokajin alueella lukioaikoina Budapestiin suuntautuneella kuoromatkalla, mutta en kyllä muista moisia mökkejä nähneeni. Ja tämäkin on Unescon maailmanperintökohde?!
Instagram on muuten todellakin hyvä tiedonlähde ja mainio suunnannäyttäjä reissuilla, sekä hyvässä että pahassa. Siis siinä mielessä, että joskus sitä kautta saa myös aika hyvän käsityksen siitä mihin EI välttämättä halua mennä. 😄
Tarkastan nykyään usein myös hotellit instagramista ennen varaamista, varsinkin stoorit toimii mainiona suodattimena jos vähänkin joku paikka epäilyttää.

Reply
Anna 17 syyskuun, 2019 - 8:54 am

Kiitos Jenni

Tokaj-Hegyalja koko viiniseutu on lisätty UNESCOn maailmanperintöluotteloon vuonna 2002.

Instagram on kyllä näppärä, kuten sanotkin, sekä hyvässä että pahassa. Helposti näkee mitkä paikat eivät sitten ehkä kuitenkaan ole mieleisiä 😀

Reply
Hanna 15 syyskuun, 2019 - 1:46 pm

Voi että miten söpöp paikka!! 🙂

Reply
Anna 17 syyskuun, 2019 - 8:51 am

Eikös olekin 🙂

Reply

Leave a Comment