Budapestin taksihuijaukset

by Anna | TÄMÄ MATKA

Taksihuijaus, tuo kaikkien konnuuksien äiti, sieppaa aina yhtä paljon. Ei niinkään rahanmeno, vaan henkinen nöyryytys.

Juuri kun luulet oppineesi kaikki mahdolliset tavat, joilla voidaan pissiä niin sanotusti linssiin, tulee taksisuhari ja vie sinua kuin litran mittaa.

Budapestin taksihuijaukset

Itselläni oli jotenkin ruusuinen kuva Budapestin takseista ja ensimmäiset matkat kumijalalla sujuivatkin hyvin. Ehkäpä siksi tarkkaavaisuus herpaantuikin ja edessä oli laillinen ryöstö. 3000 HUF (eli noin 10 euroa) katosi lihavan ukon liiveihin täysin omasta syystäni. Budapestin taksihuijaukset kun ovat osittain täysin laillisia.

Budapestissä on vapaa kilpailu takseille, mutta silti ns. viralliset maksimitaksat on määritelty. Matkan laillisen maksimihinnan tulisi muodostua seuraavasti:

  • Lähtö 450 HUF
  • 280 HUF/km
  • odottelu 70 HUF/min

Taksit hinnoittelevat kuitenkin itsensä vapaasti, joten taksiin astuessasi jäät omillesi, jos et ole tarkistanut hinnastoa. Juuri tästä oli kohdallanikin kyse. En tarkistanut hintaa ja sama matka maksoi toisella taksifirmalla 3700 HUF ja toisella 6700 HUF.

Vinkkejä huijausten välttämiseen

Kyselin hieman asiasta ja en ollut yllätys-yllätys ainut, jonka lompakko oli keventynyt Budapestissa. Tässä koottuna muutama vinkki, jolla voi yrittää välttää huijatuksi tulemista:

  • Lentokentältä taksi kannattaa ottaa taksitoimistosta, ei koijareilta, jotka maleksivat tuloaulassa.
  • Ota taksi vain viimeisessä hädässä kadulta tai taksijonosta. Sen sijaan soita taksi paikalle luotettavasta firmasta tai pyydä hotellia soittamaan.
  • Sovi valuutta. Moni taksi ehdottaa valuutaksi euroja ja vedättää hintaa niin ylöspäin.
  • Koeta sopia kokonaishinta etukäteen ja mielellään vielä ylös kirjoitettuna, vaikka kännykännäytölle, jos paperia ei löydy. Näin fifteen ei ole fifty perille päästessä.
  • Varmista, että summa on koko porukalle. 2000 HUF hintainen taksimatka muuttuu herkästi 6000 HUF hintaiseksi, kun taksikuski ilmoittaakin perillä, että maksu oli per henkilö.
  • Pyydä kuitti aina ennen maksua. Kuitista selviää maksun muodostuminen. Mikäli kuittia ei tule, kävele vain ulos taksista. Kyyti on silloin ilmainen kuskin vastaväitteistä huolimatta. (HUOM! minulla ei ole mitään varmuutta, että laki sanoisi näin. Tämä vinkki tuli erään keskustelupalstan kautta).
  • Varmista, että saat vaihtorahat oikeana valuuttana. Alla lainaus yhdestä kokemuksesta:

Ryöstö! 4 kilometrin matka maksoi 15 € ja taksikuskin huijauksen uhreina toiset 15€. Eli suosittelen maksamaan tasarahalla takseissa, ettei käy kuin meillä. Kuski väitti, että annoin 500 forinttia vaikka todellisuudessa olin antanut 5000. Joten maksoin matkan kahteen otteeseen. Vaihtorahat kuski oli kaiken lisäksi antamassa indonesian rupioina, mutta onneksi indonesialaiset rahat olivat tuttuja, joten tähän huijaukseen ei menty. Luulin taksien täällä olevan luotettavia, mutta luulot kumottiin. – Maa quzuu-matkablogi

VINKKI: Jos taksia ei halua ottaa lennosta tai niitä ei ole näkyvissä, mutta lähellä on hyvätasoinen hotelli, käytä hotellin ovimiestä taksin hankkimiseen. Itse soitatin mm. InterContinental Budapestin ovimiehellä taksin kämpille ja paikalle kurvasi mellevä Mersu ja kuljettaja puvuntakki päällä. Kyyti ei kuitenkaan maksanut sen enempää kuin normitaksi ja oli kymmenen kertaa miellyttävämpää.

 

Ovatko Budapestin taksihuijaukset sinulle tuttuja?

Oletko tullut huijatuksi taksissa muualla?

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

17 comments

Heidi 8 heinäkuun, 2017 - 9:05 pm

Ärsyttävää, mutta itselläni on nykyään matkoilla perusoletus että taksikuskit huijaavat aina ja kaikkialla. Hinta pitäisi aina sopia ennakkoon lähtiessä ja tarkkaan. Koen moisen säätämisen stressaavaksi, varsinkin jos yhteistä kieltä ei löydy, joten halpojenkin taksien maissa käytän mielummin julkisia liikennevälineitä jos se vain on mahdollista. Harmillista sinänsä.

Lissabonissa hotellissa neuvottiin heti alkuun että taksit huijaavat, kerrottiin mitä taksimatkasta kuuluisi maksaa ja kehotettiin ottamaan yhteyttä turistipoliisiin jos yritetään periä enemmän. Aika hurjaa.

Reply
Martta / Martan Matkassa 5 heinäkuun, 2017 - 5:20 pm

Miten ärsyttävää, tosi kurja juttu!!! Olin juuri Lissabonissa ja siellä viimeisin taxikuski oli hieman vanhempi herra, ja pelkäsin olla hänen kyydissä sillä kuski keskittyi enemmän meuhaakaamaan liikenteessä kun ajamiseen ja monilla punaisilla mentiin sekä äkkijarrutuksilla, lopuksi hän antoi osan vaihtorahoista pieninä kolikkoina joita sitten kaiveli pikkuhiljaa, kun jäin niitä odottamaan. Ollaan viime aikoina käytetty jonkin verran Uberia ja tuo ratkaisu alkaa koko ajan tuntua entistä mielekkäämmältä, esim. Lissabonissa autot olivat parempia kuin tavalliset taxit, kun on mahdollista saada kuskin tiedot, niin se tuntuu paljon turvallisemmalta ja varmasti ehkäisee myös noita huijauksia. En koskaan muista katsoa mitään taxin numeroita.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 6 heinäkuun, 2017 - 7:34 am

Itse olen joutunut Oulussa huomauttamaan eräälle taksikuskille, että mitäpä jos keskittyisia ajamiseen. Näppäili tilauslaitetta ja kännykkää koko ajan moottoritiellä ja seilaili kaistalta toiselle. Ei ollut tosiaankaan turvallisen oloista.

Uber on toiminut minun kohdalla tosi hyvin. Hyvät autot ja siistit kuskit. Ei ihme, että Budapestissa(kin) Uberia vastaan on olut taksareiden isoja mielenosoituksia. Nizassa joutui melkein käsirysyyn kentällä taksareiden kanssa, kun yritti päästä tilaamansa Uber auton luo. Siellä takseilla on aivan järkyttävä kartelli hinnoissa.

Reply
sari / matkallalahelletaikauas 4 heinäkuun, 2017 - 10:00 pm

Jestas mitä huijausta ja niinkun ihan kaikin tavoin sitä voidaankin vedättää!. Meillä sitten Dubrovnikissä oli pientä tuohon verrattuna! Onneksi me olimme tilanneet aikanaan Budapestissä etukäteen kuljetuksen.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 5 heinäkuun, 2017 - 9:26 am

Kyllä nämä veijarit osaa vaikka mitä kikkoja ja sitä mukaan, kun nämä tulee enemmän turistien tietoisuuteen, ne keksivät taas lisää :/

Reply
sarrrri | La Vida Loca 2.0 4 heinäkuun, 2017 - 7:55 pm

Mulla nousee kaikista huijaushommista verenpaine taivaisiin, vaikka pienistä summista puhuttaisiinkin. Sitä maksaisi mielellään jopa vähän enemmän siitä ilosta, ettei kukaan kusettaisi. Lattareissa varsinkin tuli törmättyä ties minkälaisiin yrityksiin nimenomaan takseissa. Argh.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 5 heinäkuun, 2017 - 9:25 am

Sepä se. Ei se raha, vaan vedätetyksi tuleminen. Mulle on ihan OK, jos kuski on hyvä ja auto siisti, että pyytää enemmän, mutta se, että yrittää valehtelemalla viedä muutaman euron lisaa, on yksinkertaisen ärsyttävää.

Reply
Jaakko/ lomalla viimeinkin 2 heinäkuun, 2017 - 12:17 pm

Oho, nuo taksivedötykset on kyllä kurjia, kun turistille jää huono fiilis ei se ole kenenkään etu, vaikka isoista rahoista ei olisi kyse. Ihmiset kaipaa kohteissa luotettavuutta ja turvallisuutta ja sana tosiaan nopeasti kiirii jos on huonoja kokemuksia.

Reply
Anna 5 heinäkuun, 2017 - 9:31 am

Kyllä, ei se raha vaan luotettavuus. Heti tulee mieleen, että jos taksit huijaa, niin sitten hujaavat tarjoilijatkin ja hotellit jne. : /

Reply
Christian 29 kesäkuun, 2017 - 5:45 am

Vaikka muuten tykkäänkin Unkarista, niin nämä vedätykset ahdistaa kovasti ja ovat vain tuntuneet lisääntyvän viime vuosina. Aina siellä on esim. metrossa kytätty turisteja, jotka kielitaidottomina ovat ostaneet väärät liput ja sitten kirjoitetaan sakot, mutta huippu oli kun menimme lentokenttäbussiin jossa kuljettaja piti kättään leimauslaitteen edessä ja viittoi ihmisiä sisään. Itse tajusimme onneksi leimata liput toisessa laitteessa, mutta bussin lähtöhetkellä tarkastajat tulivat sisään ja 75€ matkustajista sai sakot (eli kaikki muut turistit meitä lukuun ottamatta)

Reply
Anna 5 heinäkuun, 2017 - 9:33 am

Tuo kertomasi on kyllä jo todella järjestäytynyttä ja kieroa toimintaa. Meillä kävi vähän sama italiassa lentokenttäjunassa. Kaikki ihmettelivat pitääkö se lippu leimata etukäteen, vai ei. Löysimme sattumalta laiturilta leimauslaite, johon se lippu törkättiin, mutta monet turistit saivat sakot, koska eivät olleet leimanneet lippujaan. Aika vaikeaa leimailla lippuja, kun koko laite oli ”piilotettu”

Reply
Outi 28 kesäkuun, 2017 - 7:58 pm

Alkoi sappi kiehumaan jo ennen kun ehdin edes avata linkkiä kun mieleen tuli elävästi tuo taksihuijaus. Tosi hyviä vinkkejä olet listannut kyllä tähän. Täytyy ehdottomasti ottaa käytäntöön seuraavilla kaupunkireissuilla. Nuo huijarit ovat ihan super ovelia ja nokkelia liikkeissään ja varmaan saaneet vedätettyä monen monta viatonta turistia ihan huomaamattakin. Huijatuksi joutuminen sapetta aina todella kovin, vaikkei menetys olisikaan iso. Kiitos linkkauksesta!

Reply
Anna 5 heinäkuun, 2017 - 9:34 am

Mä muistin heti tämän sinun postauksesi kun rupesin aiheesta kirjoittamaan. Oltiin juuri samaan aikaa myös oltu Indonesiassa, mutta väsyneenä olisivat voineet Indonesian rahat kyllä mennä mulle läpi.

Reply
JohannaTravels 28 kesäkuun, 2017 - 11:53 am

Taxify toimii loistavasti Budapestissa. Juuri taksikuskien kaytoksen takia en juuri kayta ns. tavallisia takseja vaan aina jonkun appin kautta tai sitten Uberia joka toimi loistavasti mm. Kiovassa, Tallinnassa, Lissabonissa ja Lontoossa.

Reply
Anna 28 kesäkuun, 2017 - 12:01 pm

Olisi pitänyt selvästi tehdä kotiläksynsä ENNEN reissuun lähtöä 😀

Reply
Petri 28 kesäkuun, 2017 - 11:18 am

Toimiva ratkaisu taksihuijausten minimointiin on Uber (tai vastaava). Kun taksikuski ei enää vastaa matkan hinnoittelusta, riskit ovat pienemmät.

Uberin palvelut vaihtelevat kohteittain mutta useimmissa kaupungeissa sitä kautta saa ihan tavallisiakin takseja tai kuljetuspalveluita, joita normaalisti yritykset käyttävät. Sitä halvinta Uber-vaihtoa ei tarvitse aina ottaa.

Kannattaa myös tutustua kaupungin mahdollisiin muihin app-pohjaisiin kuljetuspalveluihin. Vaikka Suomessa huijaukset ovatkin vähäisiä niin esimerkiksi Taksi Helsingin App:illa voi tilata ja maksaa koko matkan. Vastaavia löytyy maailmalta pilvin pimein Uberien lisäksi.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 28 kesäkuun, 2017 - 11:25 am

Ollaan käytetty Uberia paljon mm. Ranskassa ja toimii tosi hyvin! Budapestissa ei kokeiltu, mutta silmiin sattui otsikoita taksikuskien mielenosoituksista Uberia vastaan.

Joillan taksifirmoilla oli Budapestissa omia appseja, mutta muutaman päivän takia en sitten jaksanut sellaisia ruveta latailemaan. Olisi varmaan pitänyt ottaa ainakin muistiin sen ainoan luotettavan suharin puhelinnumero 😀

Reply

Leave a Comment