Wroclaw – Tonttujen kaupunki

by Anna | TÄMÄ MATKA

Ensin niitä ei näe, sitten Wroclaw on täynnä niitä. Lyhtypylväässä, pankkiautomaatilla, jokirannassa, vankina ristikon takana, juomassa olutta, kaivamassa kaivinkoneella maata, ratsastamassa… Kaikkialla! Juoksen kännykän kanssa innoissani kuin lapsi ympäri katuja. Tuolla – ja tuolla! Teppo käskee varomaan autoja ja huomauttaa, ettei kai jokaisesta nyt kuvaa tarvitse ottaa.

Wroclaw

Wroclawin raatihuone

Wroclaw

Wroclaw

Katedraalisaari

Puolan Wroclaw – Pohjolan Venetsia

Veikkaisin, että monikaan ei osaa sijoittaa Wroclawia kartalle. Itse en ainakaan ollut edes kuullut koko kaupungista ennen vuotta 2017, vaikkakin se oli Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2016. Etsimme kartasta Puolan suuria kaupunkeja ja Wroclaw tuli vastaan Varsovan, Krakovan ja Łódźin jälkeen. Se sijaitsi myös hyvin matkalla kohti Saksaa. Näin jälkikäteen ajateltuna, onneksi tuli vierailtua!

Wroclawista tuli heti suosikkini ja suositeltava kohde. Wroclawin vanhakaupunki oli todella eläväinen ja aito, ei vain turisteja varten rakennettu ja puunattu ”maski”, kuten Krakova. Kaupunki oli muutenkin kokonaisuudessaan vehreä ja täynnä tutkittavaa. (OK, ehkäpä ne tontut vaikuttivat mielipiteeseen aika paljon).

Euroopan kulttuuripääkaupunkina olemisesta oli myös se hyöty, että kaupunki oli edelleen kiillotettu edustuskuntoon. Opasteet, puistonpenkit ja tilataideteokset oli hiottu viimeisen päälle. Liki koko vanhaakaupunkia ja yliopistoaluetta kattaa myös ilmainen Wi-Fi.

Oderjoki virtaa kaupungin läpi ja Oderiin laskee kaupungin alueella neljä muuta jokea, joten kaupungissa piisaa siltoja. Käsittääkseni siltoja on 112 kappaletta ja jokia rytmittävät seitsemän erikokoista saarta. Tästä syystä joissain opaskirjoissa Wroclawia kutsutaan Pohjolan Venetsiaksi.

Wroclaw

Wroclaw

Wroclaw

Wroclaw

Wroclawin vanhakaupunki

Wroclawin keskipiste on Stare Miasto, vanha kaupunki, ja sen sydän Rynek eli markkina-aukio. Rynek toimii hyvänä kohtauspaikkana ja kiintopisteenä vanhassakaupungissa liikkuessa. Vanhankaupungin tori oli suuri ja siellä oli vieraillessamme vaikka minkälaisia tapahtumia. Yhdessä nurkassa leikattiin hiuksia kampaamokoulun sponsoroimana, raatihuoneen edessä otettiin aurinkoa hiekalla ja juotiin drinkkejä ja illasta torilla oli upea konsertti.

Vanhoja taloja on lukumäärällisesti eniten torin ympäristössä ja ne ovat kaikki entisöity toisen maailmansodan jälkeen todella hyvin. Torin keskellä on pääasiassa myöhäisgotiikkaa ja renessanssia henkivä raatihuone, jonka seinässä on astronominen kello vuodelta 1580 (kuva jutun alussa).

Wroclaw

Wroclaw

Wroclaw

Wroclaw

Wroclaw

Wroclaw

Wroclaw, Raclawicen Panoraama

Racławicen panoraama on 15 × 114 metrin kokoinen panoraamamaalaus Racławicen taistelusta, jota käytiin 5.4.1794, (viisi tuntia). Siinä vastakkain olivat venäläiset ja puolalaiset joukot. Puolalaisten saavutettua voiton, nousi taistelu tärkeäksi kansalliseksi itsetunnonkohottajaksi. Itse maalaus on maalattu 1894 taistelun 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

En olisi tuonne näyttelyyn muuten etsiytynyt, mutta maalaus sijaitsi aivan hotellimme vieressä. Koska paikan edessä oli aina tilausbussien jono, päättelin, että siellä saattaisi sittenkin olla myös jotain katsomisen arvoista.

Panoraamamaalaus sijaitsee pyöreässä huoneessa, jonka reunoilla on puita, hiekkaa, ja muuta rekvisiittaa luomassa vaikutelman, jolloin ei oikein osaa sanoa, mistä maalaus alkaa. Itse taideteos ei ole maalauksellisesti kovinkaan taitavasti tehty, mutta onhan se upeaa katsoa niin valtaisaa maalattua pintaa. En ollut koskaan aikaisemmin näin suurta panoraamaa nähnyt.

Näyttelyssä vieraillee noin 1 600 vierasta päivittäin ja me osuimme tietenkin koululaisryhmien keskelle. Kierros vie 30 minuuttia, se kannattaa varata ennakkoon ja siitä voi nauttia joko puolaksi tai sitten kuulokkeiden kautta englanniksi. Selostuksen jaksaa kuunnella kohtuullisesti. Hauskinta on bongailla pieniä yksityiskohtia panoraamasta.

Lippu maksaa 30 PLN, eli noin 8 euroa ja sillä pääsee myös taidemuseoon. Tarkemman tarinan maalauksesta voit lukea täältä.

Jokaisessa kuvassa on sekä maalausta, että rekvisiittaa mukana. Pystytkö erotamaan, mistä maalaus alkaa?

Wroclaw

Wroclaw

Wroclaw

Wroclaw

Wroclaw

Mutta ne tontut… Wroclaw – Tonttujen kaupunki

Wroclaw, saksaksi Breslau, tsekeiksi Vratislav on tonttujen kaupunki. Ensin tontut olivat vain osa Solidaarisuus-liikettä. Joukko nuoria taiteilijoita ja opiskelijoita perustit silloin ironiaan ja satiiriin pohjautuvan ”oranssin” vastarintaliikkeen kommunistien punaisen tunnusvärin vastapainoksi. Protestit ilmenivät usein seinille töhrittyinä iskulauseina ja solvauksina, joita miliisit yrittivät maalata piiloon. Silloin ihmiset alkoivat piirrellä maalattuihin kohtiin tonttuja.

Kuohunta laimeni ja unohtui kymmeneksi vuodeksi, kunnes vuonna 2001, eli tasan 20 vuotta sotatilan alkamisen jälkeen paikallinen sanomalehti sponsoroi Wroclawin keskustaan ensimmäisen tonttupatsaan liikkeen muistoksi.

Silloin kaupunki hoksasi, että tonttu edustaa puhtaasti paikallista historiaa. Se ei ole saksalainen sen enempää kuin tšekkiläinen tai itävaltalainenkaan, se on kaupungin omaa historiaa. Ja myös kaupunki alkoi sponsoroida niitä.

Pian se synnytti lumipalloefektin: hotellit, ravintolat ja lukemattomat eri tahot alkoivat hankkia omia tonttujaan. Tonttujen lukumäärää ei kukaan tiedä, mutta arvioiden mukaan niitä on ainakin 350.

– Tontusta on tullut paikallinen traditio. Ne korostavat kaupungin kodikasta luonnetta. Wroclaw kuuluu meille, puolalaisille. Tämä on tonttujen kaupunki – Maciej Wronecki/Marja-Liisa Kinturi

Tonttubongareille löytyy oma kartta ja kännykkäsovellus, josta tonttujen sijainnit voi tarkistaa ja suunnistaa niiden luo. Sopii myös muille kuin lapsille.

Wroclaw

Wroclaw

Wroclaw

Wroclaw

Wroclaw

Syöminen, juominen ja nukkuminen

Löysimme ukrainalaisen ravintolan, jonka listoilla oli pelmeenejä ja piiraita joka lähtöön. Ongelmana oli vain päättää ruokajuoma: 0,5 vai 0,7 vodka! Ihastuimme tähän paikkaan niin, että kävimme syömässä siellä kolmesti. Paikka on nimeltään Hortyca – Kuchnia Ukraińska, ja osoite Więzienna 18, jos nyt joku sattuu tuolla päin kuljeksimaan.

Hotellina oli Radisson Blu Hotel. Se sijaitsi noin 10 minuutin kävelymatkan päässä vanhastakaupungista ja  Słowackin keskustoriaukiolta. Kiva hotelli, jonka autotalliin sai auton hyvin suojaan. Tallimaksu jäi epähuomiossa maksamatta, joten sori siitä.

Wroclaw

Wroclaw

Wroclaw

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

4 comments

Via Baltica 2018 - Omalla autolla Baltiaan ja Puolaan (6000km) - TÄMÄ MATKA 16 syyskuun, 2018 - 5:51 am

[…] Wroclaw – Tonttujen kaupunki […]

Reply
Lublin, kokemuksia ei niin suositusta Itä-Puolasta - TÄMÄ MATKA 4 elokuun, 2018 - 11:56 am

[…] olikin yksi Puolan ehdokkaista Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2016, (hävisi valinnan Wrocklawille) ja tällä lienee paljon tekemistä keskenjääneiden kunnostustöiden kanssa. Tekemistä siis […]

Reply
Tanja 21 lokakuun, 2017 - 5:31 pm

Kiitos! Puola kiinnostaa jo muutenkin ja tämä Tonttu-kaupunki nyt ehdottomasti. Kiva että otit paljon tonttukuvia ha vielä julkaisitkin ne!

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 22 lokakuun, 2017 - 9:11 am

Ole hyvä 🙂

Wrocklawin tontut oli jotakin ylisöpöä. Niitä kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan.

Reply

Leave a Comment