”Matkailun ammattilainen” kärsi mummoista Madeiralla

by Anna | TÄMÄ MATKA

Luin hämmästyneenä Archie gone Lebanon -blogia pitävän Inkan kirjoituksen Madeirasta. Itse palasimme Madeiran huumaavasta ja vehreästä paratiisista todella tyytyväisinä noin kuukausi sitten ja en olisi ikinä voinut kuvitella, kuinka negatiivisena ja ongelmallisena Inka esitti varttuneemman väestön vierailut saarella. Taustana: Olen itse 46-vuotias ja Teppo 55-vuotias. Inka 29-vuotias.

Inka kuvailee kokemuksiaan Madeiralla näin:

Saari on upea ja siellä on ihan tajuttomasti nähtävää, siitä ei pääse mihinkään. Mutta sitten on se toinen puoli. Muorit, eläkeläiset, mammat, mummot ja ontuvat vanhukset. Eikä siinä mitään, mutta matkan viimeisenä päivänä aloin saada tarpeekseni kävelykaduilla vaappuvista vanhuksista, halkeilleista kantapäistä ja hellehatuista.

Mua kyrsii edelleen se tunne, joka iski viimeisenä päivänä Funchalin kaduilla. Aiemmat päivät olin huristellut pitkin saaren mahtavia luontokohteita henkilökohtaisen oppaani kanssa, ja vasta sunnuntaikävely pääkaupungissa alleviivasi sen karun todellisuuden, että kaupunki oli muorien valtaama.

Madeira

Ikäsyrjintää

Tuntuu todella masentavalta lukea tällaista blogista. Tällaisen maalailun tekee vieläkin ikävämmäksi se, että kirjoittajalla on Cision, matkailublogien Top 10 -lista Suomessa 2016, 1. sija, hän toimii sisällöntuottaja johtavassa matkailumediassa, ja on ollut Madeiralla työmatkalla.

Ontuvat tai eteenpäin vaappuvat vanhukset, tai muorit eivät ole pilkan kohde! Itse kunnioitan todella paljon henkilöä, joka matkustaa vielä vanhemmallakin iällä. Parhaimmat kertomukset maailmalta olen kuullut kokeneilta, jo hieman harmaantuneilta reissareilta.

Se miksi ”matkailuviranomaiset ovat tietysti kiinnostuneempia raharikkaista mammoista kuin minibudjetilla köyhäilevistä opiskelijareissaajista” (kirjoittajan mukaan), voi selvitä seuraavasta:

1800-luvulla Madeirasta kehittyi suosittu matkailu- ja lomakohde, mutta lomailijat edustivat kuitenkin vielä pitkälle 1900-luvulle asti ylempää keskiluokkaa. Madeira on luonut vakaan maineen turvallisena ja luonnonystävän kohteena saksalaisten, brittien ja skandinaavien keskuudessa.

Madeiran talouden tärkeimmät kulmakivet ovat maanviljely, kalastus, matkailu ja talouspalvelut ulkomaisille yhtiöille. Matkailu on Madeiran taloudelle tärkeä tulonlähde, sillä se tuottaa noin 20 % alueen bruttokansantuotteesta. (Vertailuna Suomessa vuonna 2015 luku oli  2,5% bruttokansantuotteesta).

Pahoittelut nyt, että kehtasimme Tepon kanssa oleskella halkeilevine kantapäinemme Madeiralla.

Madeira

Madeira

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

18 comments

Mikko 6 heinäkuun, 2017 - 10:35 pm

Vanhempia ihmisiä mollaavia saa moittia, mutta lihavia jos häpäistään niin se on mielestäsi ihan OK? Kommenttisi Petteri J Järvisen Facebook-sivulla: ”Jätä nämä päänaukojat ihan omaan arvoonsa. Ei kannata pahoitella tai selittää. Vaikka sanoisit mitä, niin se palastellaan ja irrotetaan asiayhteydestä. Et ole lausettakaan kenellekään näistä hyeenoista velkaa. Mikään vastaus ei tule tyydyttämään näitä someraivoajia.”

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 7 heinäkuun, 2017 - 9:35 am

A) Ei liity blogiin tämä kommenttisi mitenkään. Mennään kovasti minun henkilökohtaiselle puolelle.
B) Tapanani on kuitenkin vastata, koska olet nähnyt paljon vaivaa, kaivanut tietojani esille ja lukenut blogini juttuja
C) Petteri on selittänyt asian HS:n haastattelussa. Lue se.

Reply
Ili 4 heinäkuun, 2017 - 9:53 am

Sivistyksen mittana voidaan pitää toisten huomioonottamista ja suvaitsevaisuutta.

Madeira on hurmaava luontokohde. Mikäli ei pidä siitä, että kadut täyttyvät senioreista ja että surullisen kaiho Fado- musiikki kuuluu kansanperinteeseen on se vain nieltävä. Funchalin Irkkupubi on kenties hiljaisin ”irkkurafla” , missä olen käynyt. Kello 23 jälkeen iloista iltaelämää saa etsiä kissojen ja koirien kanssa. Mitä sitten? Juuri siihen itsekin Madeirassa ihastuin. Tällä vehmaalla saarella kokee olevansa melko kaukana länsimaailman kiihkeästä oravanpyörästä. Hyvä niin.

Matkaillessa pärjää sitä paremmin, mitä paremmin osaa adaptoitua ympäröivään yhteisöön ja yhteiskuntaan. Tämä konkretisoituu vielä mitä pidemmällä reissulla olet.

Jos kammoaa ikääntyvien tai keski-ikäisten suosimia lomapaikkoja, niin silloin ei tietenkään kannata matkustaa esim. Napaan, Cape Codiin, Karibian risteilyille. Ei Taorminaan, Syracusaan, Pompeijiin, Sorrentoon tai Caprille. Eikä ainakaan Toscanaan, Piemonteen, Comolle ehkä ei edes Gardalle.

Matkailun ammattimaiselta sisällöntuottajalta ( Inkalta) harvinaisen huonoa arvostelukykyä osoittava kirjoitus. Osuit Anna naulan kantaan.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 5 heinäkuun, 2017 - 9:24 am

Kiitos!

Fado on muuten musiikkilaji, jota kuuntelen mielelläni hetken, mutta en oikeastaan ymmärrä yhtään. Näyttävä esiintyminen on oikeastaan se, mikä saa minut Fadoa kuuntelemaan. Ei ehkäpä niinkään itse musiikki, jonka sanoista en tietenkään ymmärrä mitään 🙂

Tämä : Jos kammoaa ikääntyvien tai keski-ikäisten suosimia lomapaikkoja, niin silloin ei tietenkään kannata matkustaa esim. Napaan, Cape Codiin, Karibian risteilyille. Ei Taorminaan, Syracusaan, Pompeijiin, Sorrentoon tai Caprille. Eikä ainakaan Toscanaan, Piemonteen, Comolle ehkä ei edes Gardalle. Niin totta Mutta näiden kohteiden osalta asiasta ei lainkaan puhuta, vaan nuoretkin matkustajat hehuttavat, kuinka ihanaa tuolla on. Eivät halkeilleet kantapät haittaa yhtään 😉

Reply
Ode 2 heinäkuun, 2017 - 7:23 pm

Tämä postaus jätti minut hieman hämmentyneeseen tilaan. En mitenkään puolustele Inkaa, hänen sanansa olivat huonosti valitut, mutta mitä tämä sinun postauksesi tuo tähän keskusteluun? Media-alan ammattilaiseksi itseään tituleeraavalta olisin odottanut rakentavampaa tekstiä, nyt tämä oli vain toisen bloggaajan riepottelua. Kun muistissa on vielä se, kuinka koit joku aika sitten asiaksesi, tehtäväksesi ja oikeudeksesi näpäyttää erästä toista bloggaajaa niin ihmettelen, mikä oikein on tarkoituksesi. Jos muiden näpäyttelyn ja riepottelun sijaan keskittyisit blogissasi laadukkaan ja asiallisen sisällön tuottamiseen niin ehkä tämäkin blogi nousisi takaisin Cisionin listoille.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 2 heinäkuun, 2017 - 7:44 pm

Tunnut muistavan hauskan hyvin nimenomaan toisiin bloggaajiin kohdistuneen kritiikkini 😉

Jokainen bloggaaja vastaa itse jukaisemastaan tekstistä ja itse seison aina kirjoituksieni takana. En koe, että bloggaajia tulisi kohdella mitenkään silkkihansikkain. Oli kyseessä Finnair, huumattua tiikeria halaileva turisti, Sonera tai toinen bloggaaja, nostan esiin epäkohtia, virheitä, huonoa palvelua, perusteettomia väittämiä jne. aivan samalla tavalla.

Jokaisella on oikeus julkaista typeriäkin mielipiteitä. Mitään järkeä siinä ei ole, mutta antaa mennä vaan. Silloin pitää vaan myös varautua siiten, että jos esittää huonoja sanavalintoja tai omituisia väitteitä, voi olla, että joku silloin tällöin kertoo, että ne ovat huonoja sanavalintoja ja omituisia väitteitä.

Mitä tulee Cisionin listaan, niin tämä blogi ei koskaan tule sillä listalla esiintymään. Syy ei ole laadullinen, vaan liittyy sääntöihin.

Reply
Petri 1 heinäkuun, 2017 - 8:41 pm

Jos kirjoittaisin blogia, pitäisikö kirjoittaa kuinka kävi sääliksi rinkka selässä Macchu Picchun juna-asemalla lojuineita nuoria, jotka näyttivät siltä että väsyttää, suihkussa ei ole käyty vähään aikaan — itse kun oli tullut paikalle matkalaukun kera ja oli suihkunraikas hyvin nukutun yön jälkeen läheisessä hotellissa.

Ei sentään, juuri se että iästä riippumatta monella on nykypäivänä mahdollisuus matkustaa ja nähdä maailmaa on hieno asia. Kaikkia se ei kiinnosta; fine. Oliko selässä rinkka vaiko vedätkö perässä Rimowaan; ihan sama. Lensitkö Ryan Airilla vaiko ykkösluokassa; ihan sama. Asutko Four Seasonissa vaiko hostelissa, ihan sama. Oletko nuori vaiko eläkkeellä, ihan sama. Onko kamera kotona vai kuvaatko blogiin, ihan sama. Hienoa että maailmasta löytyy Madeiran kaltaisia kohteita, jotka houkuttelevat iäkkäämpääkin matkaajaa etäisyydestä huolimatta.

Toivottavasti Inkakin joku päivä ymmärtää että matkustamisen ilo ei ole vain nuoruudessa.

Reply
Anna 5 heinäkuun, 2017 - 9:46 am

Niinpä… Ehkäpä pitäisi jopa kirjoittaa, että toivoisit paikassa olevan vähemmän näitä nuoria ; – )

Matkustamisen ilo ei tosiaankaan ole iästä kiinni. Vanhempi väestö tai ihmiset joilla on erityistarpeita, tarvitsevat erilaisia palveluita kuin nuoret, mutta myös vanhempana voi mennä ihan samoihin paikkoihin kuin nuoret ja päinvastoin, myös nuoret voivat mennä ”mummokohteisiin”. Se ei ole keneltäkään pois.

On muuten mielenkiintoista, että Madeiran suurin ikäryhmä matkailijoista ei todellakaan ole 65+, vaan 25-44 vuotiaat. Käydessämme siellä, katukuvaa ja hotelliamme hallitsivat lähinnä keski-ikäiset erittäin hyväkuntoiset vaeltajat.

Reply
Niin samaa mieltä 1 heinäkuun, 2017 - 1:27 pm

Tämän julkaisun jokaisen sanan allekirjoitan – niin totta.
Lisään vielä sen, että Inkan suomenkielen oikeinkirjoitus on lähes ala-arvoista, jota olen jo pidempään ihmetellyt.

Reply
Anna 5 heinäkuun, 2017 - 9:42 am

Inakalla on tietynlainen tyyli kirjoittaa, ei siinä mitään. Mutta pilkata ei minusta vanhempia ihmisiä saa.

Reply
Maiju 30 kesäkuun, 2017 - 7:57 pm

Minä taas rakastan kuvata lomalla vanhuksia. Heistä näkee elämänviisauden. Voi olla, että tuossa iässä ei vielä ymmärrä ihan kaikkea mitä me ymmärrämme tässä iässä 🙂

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 30 kesäkuun, 2017 - 8:33 pm

Saattaa olla juurikin noin. Eli kun elämänkokemusta tulee lisää, ymmärtää jokaisen vuosikymmenen arvon <3

Reply
Raili Aronen 30 kesäkuun, 2017 - 3:18 pm

On siinä tytöllä mielikuvitusta, olen ollut matkoillani eripuolilla maailmaa monien jo 80 paremmalla puolella olleiden kanssamatkustajien seurassa ja itsekin eläkeläisenä, ja aina on rahani kelvannut kun olen siitä irti päästänyt. Yritä asettua meidän asemaan , kaikkien ei ole ollut nuorena mahdollista matkustella monistakin eri syistä, raha ,lomat ym, Miksi pitäisi jäädä vaille kokemuksia vaan siitä syystä että on ikää karttunut. Valitettavasti jos muuten elinpäiviä annetaan ikääntymiseltä ei voi välttyä

Reply
Anna 5 heinäkuun, 2017 - 9:41 am

Itse muistan aivan ihana yli 80-vuotiaan rouvan, jonka näin Intiassa. Päivän reissut kävivät hänelle aina välillä raskaaksi, mutta hän otti päikkäreitä aina kun oli tilaisuus ja hyvin jaksoi mukana. Hänen matkailukokemuksiensa rinnalla tunsin itseni todella kokemattomaksi. Lisäksi matkustaminen on hänen nuoruudessaan ollut todellakin hieman toisenlaista, kuin nyt.

Tämä : ”Valitettavasti jos muuten elinpäiviä annetaan ikääntymiseltä ei voi välttyä”. Moni keski-ikäinenkin voi jo ”vaappua” ihan sairauden vuoksi tms. kaikilla, niin vanhuksilla, vammaisilla jne, on oikeus matkustaa, ilman että joku tekee heistä pilkkaa.

Reply
Lahja Junttila 30 kesäkuun, 2017 - 11:20 am

On se vaan niin mukava tietää että vanhuudelta ei säily Inkakaan. Eteen tulee sama tilanne meillä kaikilla. Jokohan Inka sitten silloin on ehtiyt saada tarpeekseen matkailusta, olis mielenkiintoista nähdä. Toivottavasti hän saa kuitenkin kyytiä rollaattorilla sitten jos ei voi enää omin avuin matkustaa, Parempi olis ollut olla hiljaa, kuka voisikaan noihin ilmaisuihin yhtyä.,

Reply
Anna 5 heinäkuun, 2017 - 9:38 am

Näinpä se on. Vanhuus saapuu, halusimme sitä tai ei. Itse ainakin soisin, että nopeasti vanheneva väestömme matkustaisi ja nauttisi elämästään niin pitkään kuin se vain on mahdollista.

Reply
Marja-Liisa Kurvinen 30 kesäkuun, 2017 - 8:57 am

Aivan oikein kommentoit mainitsemasi bloggaajan kokemuksia. Kaikilla on oikeus matkustaa ja nauttia elämästä vielä vanhoilla pöivilläkin. Itse en ole kokenut vammaisten tai vanhemman väestön aiheuttavan mmatkoillani minkäänlaisia ongelmia. Edes ärsytyskynnykseni ei ole noussut. Oma havaintoni on, että he ovat hyvin huomaavaisia ja koettavat kaikella tavalla olla aiheuttamatta harmia muille. Olkaamme suvaitsevaisia ja antakaamme myös erilaisista rajoitteista riippuvaisten nauttia matkailusta.

Reply
Anna 5 heinäkuun, 2017 - 9:36 am

Kiitos!

Kaikkiin kohteisiin mahtuu kaikenlaisia matkailijoita. Joku ei ehkäpä pidä kaikista kansanosista, mutta pilkkaamaan ei silti saa lähteä.

Reply

Leave a Comment