Gdańskin joulutori – Ihana kohde talviviikonlopulle

by Anna | TÄMÄ MATKA

Gdańskin joulutori – Joulumarkkinat avaavat joulukauden

Gdańskin joulutori järjestetään 1.-23.12.2019. Gdańskin joulutori on auki joka päivä 11:00–20:00

Gdańsk avaa joulutorinsa heti joulukuun alussa. Joulutori sijaitsee Targ Weglowylla, vanhan kaupungin länsipuolella, pääkatu Dlugan päässä olevan ”kultaisen portin” toisella puolella.

Gdańskin joulutori ei ole kovin suuri, mutta pienellekin torille saadaan matkamuistojen ja joulutuotteiden lisäksi se olennainen, eli kuumaa viiniä, vohveleita ja makkaraa mahtumaan. Kannattaa maistaa ainakin joulumakkaraa ja hyvää omenapiirakkaa.

Torilla ja sen ympäristössä myydään erityisesti meripihkaa. Gdańskia pidetään maailman meripihkapääkaupunkina ja Itämeren kultaa onkin tarjolla paljon. Kaupungissa on jopa oma meripihkamuseo.

Vuonna 2017 satuimme olemaan kaupungissa, kun joulupukki saapui jokea pitkin. En osaa sanoa onko tämä joka vuotinen perinne, mutta hauskaa oli nähdä pukki veneen kyydissä reen sijaan.

Gdańskin joulutori
Photo by Patryk Kosmider/AdobeStock
Gdańskin joulutori
Gdańsk_Jarmark_Bożenarodzeniowy_002
Gdańskin joulutori
Gdańsk_Stągiewna_żuraw

Gdańskin joulutoriGdańskin kaupunkia on komistanut maailmanpyörä jo monta vuotta. Nyt käydessäni 2019, se oli siirretty vanhankaupungin vierestä lähemmäksi Toisen maailmasodan museota.

Gdańskin joulutoriHyvällä onnella voi kuulla, kuinka puhuva hirvenpää paasaa puolaksi pitkät pätkät. Harmi vaan, kun puheesta ei ymmärtänyt mitään.

Gdańskin joulutori

Gdańsk - Joulutori

Gdańsk - Joulutori

Gdańskin joulutori

Gdańskin joulutori | Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki on nopeasti nousemassa suomalaisten suosimaksi viikonloppukohteeksi. Kaupunki ns. trendaa. Ja ei ihme. Gdańsk on lähellä, yhteydet sinne ovat hyvät, hintataso on edelleen edullinen ja kaupungista löytyy laaja kattaus mukavia ravintoloita. Vanhakaupunki on kompakti, joten kävelukatujen ja museoiden kiertäminen sujuu näppärästi jalkaisin.

Gdańskin vanhakaupunki – Paras viikonloppukohde?

 

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin joulutori | Old Town & Sea Apartments-Exclusive

Kun Gdańskin joulutori vuonna 2017 houkutti meidän kaupunkiin, päädyimme huoneistoon hotellin sijaan. 

Tutkailin Booking.comin vaihtoehtoja ja yksi huoneisto nousi ylitse muiden. Old Town & Sea Apartments-Exclusive sijaitsi käytännössä vihreän portin vieressä ja oli kooltaan 54 m². Huoneistoon kuului kaksi makuuhuonetta, joten tämä olisi sopinut myös perheelle hyvin.

Varasin huoneiston pois ja en joutunut pettymään. Sijainti oli aivan ässä, huoneisto puhdas ja uusi ja emäntä hyvin huolehtivainen (suomalaisittain ehkä jopa liiankin). Hintaa neljälle yölle tuli 248€, eli 1044 zł.

Sellainen huomio, että jos olet tukevasti raskaana tai omistat ison vatsan noin muuten vain, niin ÄLÄ varaa tätä huoneistoa. Vessanpönttö on sijoitettu suihkun taakse siten, että sille ei pääse istahtamaan kuin kääntymällä ensin sivuttain. 

Toinen huoneistovinkki löytyy Gdańskin vanhaakaupunkia koskevasta postauksesta.

Old Town & Sea Apartments-Exclusive

Old Town & Sea Apartments-Exclusive

Old Town & Sea Apartments-Exclusive

Old Town & Sea Apartments-Exclusive

Gdańskiin voi hyvinkin lähteä vain herkuttelemaan

Mikäli Gdańskin joulutori ja kaupungin museot eivät ole vielä riittävä syy lähteä pienelle viikonloppulomalle, niin ruoka voisi olla sellainen houkutin! Gdańsk ei vielä muutama vuosi sitten ollut mikään kulinarismin aarreaitta. Nykyisin Gdańskin hyvät ravintolat innostavat lähtemään koska tahansa kaupunkiin käymään.

Gdańskin Toisen maailmansodan museo

Erittäin viihtyisä Gdańskin vanhakaupunki, saattaa yllättää kauniita fasadeja tutkivan turistin. Luulen ettei monikaan vierailija ymmärrä koristeellisia julkisivuja katsoessaan, kuinka laajasti kaupunki tuhoutui toisessa maailmansodassa. Yli 90% kaupungista oli raunioina, kun sota päättyi.

Toisen maailmansodan museo Gdańskissa avattiin vuonna 2017. Paikka ei voisi olla osuvampi, sillä juuri Gdańskista, silloisesta Danzigista, alkoi toinen maailmansota.

Olen vieraillut tässä erittäin mielenkiintoisessa museossa kahdesti: joulukuussa 2017 ja syyskuussa 2019. Kyseessä on moderni museo, jonka näyttelystä löytyy tutkittavaa kaikenikäisille.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

18 comments

Gdańskin vanhakaupunki - Paras viikonloppukohde? - TÄMÄ MATKA 5 lokakuun, 2019 - 9:12 am

[…] Gdańskin vanhakaupunki on nopeasti nousemassa suomalaisten suosimaksi viikonloppukohteeksi. Kaupunki ns. trendaa. Ja ei ihme. Gdańsk on lähellä, yhteydet sinne ovat hyvät, hintataso on edelleen edullinen ja kaupungista löytyy laaja kattaus mukavia ravintoloita. Vanhakaupunki on kompakti, joten kävelukatujen ja museoiden kiertäminen sujuu näppärästi jalkaisin. Ja joulun aikaan kaupungista löytyy ihana Joulutori. […]

Reply
Gdańskin hyvät ravintolat houkuttavat kaupunkiin - TÄMÄ MATKA 29 syyskuun, 2019 - 8:13 pm

[…] lähtemään koska tahansa kaupunkiin käymään. Kun edellisen kerran kävimme vuonna 2017, kiinnostus oli joulutorissa. Nyt syyskuussa 2019 lähdimme matkaan tarkoituksena vain herkutella. Hintataso on edelleen […]

Reply
Tulevia matkoja ja höpinää - TÄMÄ MATKA 5 syyskuun, 2019 - 7:32 pm

[…] Gdańskin vanhakaupunki hurmaa joulutorillaan […]

Reply
Miia / mielenmaisemakuva 16 lokakuun, 2018 - 11:50 am

Historiakatsaus oli kiva ja kuvat rytmittivät mukavasti postausta. Kävin ensimmäistä kertaa Puolassa kesällä, kun vierailimme puolisoni kanssa Varsovassa. Vaikka vanha kaupunki on sielläkin lähes täysin jälleenrakennettu, tunnelmaan päästiin. Pari viikkoa enää Gdanskin reissuun, jee!

Reply
Harri 27 joulukuun, 2017 - 6:17 pm

Muuten hyvä kertomus, mutta ruokakommenttisi ovat hiukan outoja. Itse olen Gdanskissakin ja ympäristössä useamman viikon vuosittain. Keskityt , kuten monet turistit, liikaa Vanhaan kaupunkiin. Gdansk-Gdynia-Sopot akselilla on satoja loistavia ruokapaikkoja, jotka tarjoavat perinteistä Puolalaista ruokaa ja todella edulliseen hintaan.

Taimen ei ole mitenkään paikallinen erikoisuus. Ankka sen sijaan on,sitä löytyy suht helposti eri tavoilla valmistettuna ja maku on yleensä hyvä. Yksi ruokalaji, jota kannattaa ehdottomasti maistaa on bygos. Siiinä olen kanssasi samaa mieltä, että O Mandu on loistava perogi paikka. Pierogit tehdään tilauksen mukaan ja maku on aina kohdallaan!

Ette valitettavasti käyneet Solidaarisuus museossa, se on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka lähellä Gdanskin telakkaa. Suosittelen!

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 27 joulukuun, 2017 - 6:42 pm

Varmasti, jos laillasi viettäisin Gdanskissa viikkoja vuosittain, aikaa riittäisi käydä Gdyniassa tai Sopotissa. Ei pelkästään syömässä, vaan ihan katsomassa paikkoja. Nyt kyseessä oli kuitenkin muutama päivä, joten sen mukaan mentiin.

Taimen ei tietenkään ole mikään paikallinen erikoisuus ja sellaiseksi sitä tuskin väitinkään. Kokonaista taimenta vaan ei esim. Suomesta hyvin saa, joten siksi ilahdun sellaisen ruokalistalla nähdessäni 🙂

Jos sinulla olisi joitakin paikkoja suositella, niin niistä voisit kertoa. Juttua luetaan kuitenkin vielä monen Gdanskiin matkaavan toimesta, joten vinkit ovat aina tervetulleita.

Reply
Sonja | FIFTYFIFTY 16 joulukuun, 2017 - 3:36 pm

Oho! Täytyy tunnustaa, etten odottanut Gdanskin olevan noi kauniin näköinen! Tuo vanhakaupunki on tosi hurmaava! Oon kyllä itsekin huomannut noi sikamaisen halvat lennot sinne, ties vaikka itsekin tarttuisi siihen! Tosin vielä enemmän mua kiinnostaa tällä hetkellä Krakowa. Ja vitsi toi asunto on upea! Mutta aika hurjaa, ettei pytylle mahdu kunnolla istumaan. 😀

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 16 joulukuun, 2017 - 4:39 pm

Kummatkin kaupungit Gdansk ja Krakova ovat todella kauniita. Me olimme Krakovassa kesällä ja kyllä siellä oli enemmän katsottavaa kuin Gdanskissa. Toisaalta Gdanskiin lennot ovat edullisemmat usein. Eli pitää käydä kummassakin!

Hieno oli asunto, mutta tosiaan, hieman haasteellista oli pytylle meno 😀

Reply
Rosa 16 joulukuun, 2017 - 10:31 am

Kiitos erittäin perusteellisesta postauksesta. Tämän jutun pohjalta voisi hypätä vaikka heti koneeseen ja muuta opasta ei tarvitse! Olen luvannut kierrellä äitini kanssa Euroopan joulutoreja ja Gdansk vaikuttaa hyvältä kohteelta ensi vuodelle.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 16 joulukuun, 2017 - 10:37 am

Kiitos Rosa.

Gdansk on mainio kohde. Varailkaa vaan lennot ajoissa, kun ensin olette tarkistaneet, koska joulutori ensi vuonna aukeaa. Ei muuta kuin matkaan!

Reply
Paula - Viinilaakson viemää 10 joulukuun, 2017 - 10:49 pm

Olipas hauskoja nuo kaulimet! Valitettavasti Euroopan joulutorit on jääneet näkemättä nyt kun joulut on menneet täällä maailman toisella laidalla. Mutta Gdansk kiinnostaisi ensi kesää ajatellen nyt kun tuo edullinen yhteys on olemassa. Kauniita rakennuksia.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 11 joulukuun, 2017 - 8:32 am

Eikö ollutkin! Nyt vähän kaduttaa, että en ostanut…

Gdansk on kyllä hyvä kohde, koska siinä on Sopot myös lähellä. Eli kesällä merenrantakohde toimisi. Oikeastaan Gdanskin vieressä on vaikka mitä katsottavaa 100 km säteellä, eli kaupunki kävisi tukikohdaksikin, josta voisi tehdä päiväreissuja ympäriinsä.

Vähän tässä mietiskeltin, että tuonne voisi lähteä omalla autolla ensi kesänä kiertelemään. Mehän ajoimme Via Baltican Varsovaan viimeksi, mutta seuraavaksi voisikin ajaa rannikkoa pitkin. Kalingrad vaan vähän hidastaa siinä matkalla viisumin ja muiden säätöjen takia.

Reply
Ne Tammelat 10 joulukuun, 2017 - 9:54 pm

Hämmentävän samannäköisiä talojen julkisivuja kuin Amsterdamissa ja samanlainen maailmanpyöräkin. Ilmeisesti tuolla ei kuitenkaan hilata tavaroita ikkunoista sisään, kun koukkuja ei näkynyt. Meillä oli Kravovan ravintolassa tarjolla vaan keitettyjä pierogeja aika paksulla taikinakuorella. Olisin pärjännyt ilmankin.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 11 joulukuun, 2017 - 8:26 am

Kyllä! Tulee tosiaan Amsterdam mieleen, mutta Amsterdamissa talot on paljon kapeampia!

En huomannut tuolla koukkuja. Taitavat olla raput sen verran tilavia, että niitä ei tarvita, koska nuohan on rakennettu 50-60-luvulla. Ja tosiaan, nuo ei ole oikeasti kovinkaan kapeita taloja. Kuvat vaan vääristävät mittasuhteita.

Ei pierogeissa saa olla paksua taikinakuorta :/ Höh, ovat tarjoilleet teille huonoja. Sehän on taitolaji, tehdä siitä taikinakuoresta riittävän ohut.

Reply
Asko Leppilampi 10 joulukuun, 2017 - 8:33 pm

Mahtava juttu, jälleen kerran, Anna! Erityisesti kadehdin loistavia valokuviasi. Toisivathan hyvä kuvat hohtoa juttuihin, mutta meikäläinen yrittää pärjätä Samsung S8:lla, kun ei parempaa ole 🙂 Rohkenen laittaa aika tuoreen postauksen muille lukijoille samasta teemasta tähän, jotta voitte katsella kaupunkia hieman vaatimattomammasta näkökulmasta. http://leppilampi.matkabloggaajat.fi/gdansk-vierailun-arvoinen-paikka/ Ensi keskiviikkona sitten pikapyrähdys Gdanskin joulutorille, josta annoit vähän vihiä.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 11 joulukuun, 2017 - 8:22 am

Kiitos Asko!

Heh, usein suurin osa kuvista on otettu iPhone 6S:llä, kun en jaksa kantaaa järkkäriä mukana. Just luin, että tuon iPhonen kamera on auttamattomasti vanhanaikainen. Pitäisi olla kuulemma 8 tai ihan se uusi iPhone. Ongelma on vaan se, että sellainen puhelin maksaa 800-1000 euroa… Sillä saa monta matkaa 🙂

To sun juttus on hyvä. Mä luin sen ennen omaa reissuani. Sai kivan yleissilmäyksen kaupungista. Hauskaa matkaa!

Reply
Joanna Sormunen 10 joulukuun, 2017 - 8:28 pm

Onpa kaunis kaupunki, vanha kaupunki erityisesti. Ja monella tapaa hyvin kiehtova. Mutta historia on todella surullinen.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 11 joulukuun, 2017 - 8:19 am

Melkein kaikki Puolan kaupungit menivät tuhanneksi säpäleeksi toisessa maailmansodassa. Onneksi jälleenrakennus on osittain tehty vanhaa kunnioittaen. Osa kaupungeista taas on täynnä vain neuvostoarkkitehtuuria.

Reply

Leave a Comment