Varsova ei valloita, mutta kuuluu yleissivistykseen

by Anna | TÄMÄ MATKA

Varsova

Varsova. Olen kuullut kaupunkia luonnehdittavan nimillä: neuvostoajan charmikas, uusi Berliini, värikäs metropoli, kiehtova ja vavahduttava. Varsova on Puolan pääkaupunki, Euroopan Unionin kahdeksanneksi suurin kaupunki ja kaupunki, jonka historia on ylitsepääsemättömän surullinen.

En lähtenyt kaupunkiin vierailemaan suurin odotuksin. Äitini ohimennen sanoma lause muistui heti mieleen: Olisihan se Varsova voinut olla kauniskin, jos kaikki ei olisi ollut raunioina silloin kuin kävin (joskus 1950-luvulla). Toisaalta juuri tuo kaupungin kauhistuttava historia tekee siitä mm. sotahistoriasta kiinnostuneille tietynlaisen mekan.

Varsovasta ei tullut suosikkikaupunkiani päivän vierailun aikana. Vuorokausi kaupungissa oli jollakin tavalla ahdistava ja kaupungista ei saanut minkäänlaista otetta. Varsova kuuluu kuitenkin yleissivistykseen. Kaupungista ei minusta tarvitsekaan pitää, mutta väitän, että jokaisen hieman enemmän matkailleen, tulisi Varsovassa käydä.

Varsova

Linnanaukio eli Plac Zamkowy on Varsovan pääaukio, ja se sijaitsee Veikseljoen rannalla, vanhankaupungin vieressä.

Varsova

Varsova

Varsova

Frédéric Chopinin musiikkia soivia puistonpenkkejä on kaupungissa yli 30 kpl

Varsovan vanhat talot, eivät ole 300, vaan 30 vuotta vanhoja!

Varsova oli toisen maailmansodan loputtua tuhoutunut täysin. Siis aivan täysin. Tämä on sellainen asia, mitä ei voi korostaa riittävästi. Syksyn 1939 ilmapommitukset, gheton kansannousussa keväällä 1943 ja syksyn 1944 kansannousu olivat muuttaneet yli 80% kaupungin rakennuskannasta tiilimurskeeksi. Vielä monen vuoden jälkeen varsovalaisten sanottiin hengittävän vuosittain kolmen tiiliskiven verran ilmassa leijuvaa pölyä.

Viiden miehitysvuoden ajan natsit myös purkivat ja räjäyttivät järjestelmällisesti kaupungin upeita vanhoja taloja. Tarkoitus oli lannistaa puolalaisten kansallisylpeys tuhoamalla heille tärkeät rakennukset. Jos Hitler olisi jäänyt valtaan Varsovasta olisi tehty pieni, noin 50,000 saksalaisvirkamiehen hallintokaupunki.

Varsova

Kuninkaantie on nimetty Varsovan uudeksi olohuoneeksi. Katua koristavat myös italialaisen taidemaalarin Bellotton maalauksista tehdyt taulut, jotka esittävät katua 1770-luvun asussa

Varsova

Varsova

Varsova

Vanhakaupunki, Stare Miasto

Puolaan muodostettiin sodan jälkeen kommunistinen hallitus ja se kuului Varsovan liittoon. Koska vanhakaupunki oli tuhoutunut sodassa täysin, kommunistinen propagandakoneisto päätti, että se kannattaa rakentaa 1700-1800-luvun asuunsa takaisin. Vuosina 1940–60 koko vanhakaupunki rakennettiin pikkutarkasti uudelleen

Tavallaan päätös aikakaudesta oli looginen, sillä Varsovan kultakausi sijoittui 1700-luvulle. Puolalaisilta ei kuitenkaan varsinaisesti kysytty, mille aikakaudelle he haluavat kaupunkinsa palautettavan. Se vanhakaupunki, mitä turistit nyt ihastelevat, ei siis täysin vastaa sitä rakennuskantaa, mikä alueella oli ennen toista maailmansotaa.

Jotta vanhakaupunki voitiin kunnostaa, tarvittiin piirrustuksia tuolta ajalta. Koska 1700-luvulla ei ollut kameroita, kaupunkeja ikuistettiin kuninkaalle hovipiirtäjän toimesta. Vanhakaupunki onkin rakennettu venetsialaisen maalarin Bernando Bellotton  (hänen enonsa oli kuuluisa taidemaalari Canaletto) piirustusten ja kuvien perusteella todella taidokkaasti vastaamaan tuota vanhaa alkuperää. Kaupunginosa on jälleenrakennuksen takia myös Unescon maailmanperintökohde.

Varsovan vanhakaupunki on kaunis, pieni ja turistisoitunut. Osin siitä tulee mieleen teatterilavaste. Se ei nouse suosikikseni vanhojen kaupunkien joukossa, mutta siellä vierailu saa kyllä miettimään, kuinka mieletöntä tuhoa sodat ovat aiheuttaneetkaan.

Varsova

Varsova

Vanhankaupungin sydän on tori (Rynek Starego Miasta), joka kesäaikaan on nykyisin yhtä isoa ulkoterassia.

Varsova

Varsova

Varsova

Varsovan jälleenrakennus

Varsovasta oli siis tuhoutunut 80%. Myös muu alue, kuin vanhakaupunki, piti kunnostaa. Kommunistihallitus salli jälleenrakennuksen vanhaan asuun ja tuki sitä vanhimpien rakennusten osalta. Mutta esim. kuninkaanlinnan jälleenrakennusta sosialistinen valtio ei halunnut tukea, vaan sen rahoitus piti kerätä muuta kautta. Ideologia vaikutti myös siihen, että viimeisistäkin sodan tuholta säilyneistä uusrenessanssipalatseista hakattiin koristeet ja parvekkeet irti liian ”porvarillisina”.

Jällenrakennus ei ollut ongelmatonta muutenkaan. Jälleenrakennus toteutettiin aikana, jolloin Puola oli tuhottu lähes maantasalle, ja köyhyys oli sanoinkuvaamatonta. Muut kaupungit saivat kärsiä Varsovan jälleenrakennustöistä. Jotta Varsovaan saatiin tiiliä, purettiin mm. Saksalta saadusta Breslausta (eli nykyisestä Wroclawista) lähes koko kaupungin itäosa Varsovan rakennustarvikkeeksi.

Jälleenrakentamisella oli myös poliittinen ideologia. Se oli yksi tapa vakuuttaa kansalaisia siitä, että sota oli voitettu. Varsovan jälleenrakennustoimiston seinässä on edelleen nähtävissä laatta, jossa on iskulause: ”Cały naród buduje swoją stolicę” eli ”Koko kansakunta rakentaa pääkaupunkiaan”.

Varsova

Varsova

Varsova

Varsova

Varsova

Stalinin hammas

Josif Stalinille omistettu Kulttuuri- ja tiedepalatsi on kammottava rakennelma, joka oli valmistuessaan Euroopan toiseksi korkein rakennus. Kulttuuripalatsi on nimensä mukaan omistettu tieteille ja taiteille – sekä ”Puolan ja Neuvostoliiton ikuiselle ystävyydelle”.

Jostain käsittämättömästä syystä halusin käydä kulttuuripalatsin näköalatasanteella. Sinne pääsee Varsovan nopeimmalla hissillä, josta edelleen löytyvät myös hissinkuljettajat. Ylhäältä avautuvat maisemat, jotka vahvistavat vain mielikuvaa Varsovasta laajana ja rumana kaupunkina. En suosittele käyntiä. Pääsylippu maksaa 4,5 euroa ja jotain Kulttuuri- ja tiedepalatsin vaikuttavuudesta kertoo Tepon lausahdus: Nyt äkkiä pois täältä, ennen kuin ne laittaa ovet lukkoon.

Kulttuuripalatsin aukio on ollut remontissa jo vuosia. Käytännössä 1990-luvulta asti on yritetty päättää, mitä aluelle oikein pitäisi tehdä

Varsova

Varsova

Varsovassa saa mässäillä betonibrutalismilla.

Varsova

Varsova

Varsova

Varsova

Kuninkaantie, on Varsovan miellyttävin katu

Jos Varsovassa vierailee vain päivän, on tehtävä päätös, mitä haluaa nähdä. Vanhankaupungin jälkeen suosittelen etsiytymään ”kuninkaantielle”. Se on nimeltään Krakowskie Przedmieście, ja jatkuu myöhemmin nimellä Nowy Świat. Katu on Varsovan keskeisin ja hienoin väylä, joka on entisöity sodan tuhoista tyylikkäästi.

Kuninkaantie on tehty miellyttäväksi kävelijöille. Vain julkinen liikenne ja taksit ovat sallittuja. Kävelyetäisyydellä löytyy vanhakaupunki, tusina upeita kirkkoja, saksilainen puisto ja varmasti riittävästi ravintoloita. Saksilaisen puiston jatkeena on Mirowskipuisto ja sen reunalta löytyy pari isoa kauppahallia ja pitkät tuoksuvat jonot kukkakojuja.

Kuninkaantie on nimetty Varsovan uudeksi olohuoneeksi. Katua koristavat myös italialaisen taidemaalarin Bellotton maalauksista tehdyt taulut, jotka esittävät katua 1770-luvun asussa. Kadun eteläpäässä on Kopernikuksen patsaan ympärillä jalkakäytävään upotettu taivaankappaleita esittäviä tauluja, sekä Frédéric Chopinin musiikkia soivia puistonpenkkejä. EU maksoi suuren osan kadun kunnostustöistä.

Varsova

Varsova

Varsova

Puolan presidenttiä Lech Kaczyńskia ja useita muita korkea-arvoisia puolalaisviranomaisia kuljettanut lentokone syöksyi maahan huhtikuussa 2010. Seurue oli matkalla Katynin joukkomurhan 60-vuotis juhlallisuuksiin.

Tietoa Varsovasta:

Varsovan kansannousu

Jos Varsovasta pitää tietää yksi asia, sen tulee olla Varsovan kansannousu. Sen merkitys puolalaisille on saman suuntainen kuin suomalaisille talvisota. Olen alle lyhentänyt Historia-lehden artikkelin, joka kertoo kansannoususta laajemmin. Pääset lukemaan artikkelin tästä linkistä. 

***

Varsovan asukkaat olivat kestäneet vuonna 1944 natseja jo viiden vuoden ajan. Puna-armeija oli syksyllä -44 vain muutaman kilometrin päässä kaupungin rajasta ja se loi toivoa kaupunkilaisiin. Puolan vastarintaliikkeen 35  000 jäsentä ryhtyivät yritykseen, jonka tarkoituksena oli päästä lyömään kaupunkia miehittäneet noin 15  000 saksalaista sotilasta. Kaupunkilaiset toivoivat, että venäläiset ja muut liittoutuneet tulisivat pian vastarinta-armeijan avuksi taistelujen alettua.

Puolalaisilla oli yli kaksinverroin sotilaita Varsovassa oleviin saksalaisjoukkoihin verrattuna, mutta he olivat kouluttamattomia ja heillä oli pulaa varusteista. Kansannousun kahtena ensimmäisenä päivänä vastarintaliikkeen onnistui valtavista tappioistaan huolimatta valloittaa pääkaupungin keskustasta monia tärkeitä alueita.

Saksan armeijan päämajassa Varsovan kansannousu huomattiin. Hitler sai yhden kuuluisista raivokohtauksistaan ja määräsi välittömästi, että kaupunki oli pommitettava maan tasalle.

Kansannousu oli heti alusta asti tuomittu tuhoon

Vaikka saksalaiset olivatkin muutaman viikon peräytyneet, he onnistuivat kuitenkin pysäyttämään puna-armeijan hyökkäyksen ja pakottivat sen puolestaan vetäytymään. Samalla myös Stalinin lentokoneet vedettiin pois Varsovasta. Nyt mikään ei estänyt saksalaisia ilmavoimia pommittamasta kapinallisten asemia täysin vapaasti päivittäin. Kansannousu oli heti kättelyssä tuhoontuomittu.

– Kaikki sotilasasiantuntijat sanovat, ettei tällainen kapina voi kestää kuin neljä, viisi tai kuusi päivää . Kotiarmeija kamppaili ylivoimaista vihollistaan vastaan kuitenkin 63 päivän ajan. – brittihistorioitsija Norman Davis

Stalinille sopi vallan mainiosti, että saksalaiset tuhoaisivat puolalaisten vastarintaliikkeen Varsovasta, ennen kuin hänen omat joukkonsa tulisivat ja ottaisivat kaupungin haltuunsa. Varsova oli käytännössä oman onnensa nojassa, vaikka henkensä edestä taistelevat kaupunkilaiset edelleen toivoivat, että venäläiset rientäisivät heidän avukseen.

Heinrich Himmler  määräsi, että kaikki mahdollinen oli tehtävä Puolan pääkaupungin valloittamiseksi takaisin. Hän sai nopeasti koottua 12  000 sotilasta, jotka lähetettiin pikavauhtia Varsovaan. 14 päivää kansannousun alkamisesta, joukkojen koko oli lähes 26 000 miestä. Himmler antoi saksalaisjoukoille tiedon, että ei ainoastaan kapinallisia, vaan kaikki Varsovan asukkaat oli eliminoitava. Vankien ottaminen oli kielletty. Puolalaisten joukot eivät olleet valmistautuneet saksalaisten voimakkaaseen vastahyökkäykseen, joten heidät lyötiin nopeasti.

Täydennysjoukoissa oli myös yksi Saksan armeijan omituisuuksista, SS-Sturmbrigade Dirlewanger, joka koostui vankiloista ja keskitysleireistä kerätyistä rikollisista.

  • ”SS-Sturmbrigade Dirlewangerilla oli käsissään pikkulapsi, jonka hän oli riistänyt kadulla olevassa ihmisjoukossa seisovalta naiselta. Hän nosti lapsen korkealle ilmaan ja heitti sen tuleen, minkä jälkeen hän ampui lapsen äidin.”
  • ”Räjäytimme ovet rakennuksesta, joka oli ilmeisesti koulu. Aulassa seisoi lapsia. He seisoivat siinä hiljaa kädet ylös nostettuina. Me vain katsoimme heitä, kunnes SS-Sturmbrigade Dirlewanger ryntäsi sisään ja antoi käskyn tappaa kaikki. Lapsia kohti avattiin tuli, minkä jälkeen miehet kahlasivat lasten ruumiiden joukossa ja viimeistelivät surmatyön murskaamalla heidän päänsä kiväärinperällä.

19. elokuuta saksalaiset hyökkäsivät Stare Miastoon eli vanhaan kaupunkiin. Vanhasta kaupungista käytiin taisteluja seuraavat kaksi viikkoa. Syyskuun 2. päivä Puolan vastarinta-armeija päätti evakuoida joukkonsa vanhasta kaupungista viemäreiden kautta.

Huhut suunnitelmasta hylätä kaupunginosa ja jättää se saksalaisten armoille kantautuivat alueen siviiliväestön korviin. Ihmiset joutuivat paniikkiin, ja tuhannet yrittivät paeta ahtaita ja pimeitä viemäreitä pitkin, jolloin moni menetti henkensä talloutuessaan toisten jalkoihin tai menehtyessään myrkyllisiin kaasuihin.

Lopulta Saksan joukot tekivät rynnäkön Stare Miastoon, jonka vastarintapesäke antautui. Pelkästään tässä kaupunginosassa arvioidaan siviilitappioiden olleen yli 30 000 henkeä. 50 päivää kestäneiden toivottomien taistelujen jälkeen puolalaisten oli vähitellen pakko uskoa se ikävä tosiasia, että venäläiset eivät tulisi koskaan heidän avukseen. 1. lokakuuta Puolan vastarinta-armeijan johto solmi aselevon saksalaisten kanssa ja alkoi valmistella antautumista.

Kahden kuukauden aikana surmansa oli saanut arviolta 250  000 siviiliä ja 16 000 vastarinta-armeijan sotilasta. Saksalaiset olivat menettäneet 10  000–17  000 miestä.

Muutamaa viikkoa myöhemmin Himmler antoi käskyn raivata Varsova maan tasalle, ja kaikki vielä pystyssä olleet rakennukset tuhottiin.

Neuvostoliiton joukot ylittivät Veikselin ja valtasivat Varsovan vasta 10.1.1945. Kahdeksan päivää myöhemmin neuvostoarmeija järjesti voitonparaatin tuhotun Varsovan raunioilla.

Länsiliittoutuneet, Britannia ja Yhdysvallat, eivät sodan jälkeen pitäneet suurta meteliä Varsovan tapahtumista. Liittolaismaan pääkaupungin täystuho, sekä maan luovuttaminen Neuvostoliiton valtaan eivät olleet tapahtumia, joita olisi haluttu muistella.

***

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

31 comments

Timppa 31 maaliskuun, 2022 - 10:56 am

Eihän päivän vierailussa ehdi nähdä ja tekemään tarpeeksi, jotta voisi antaa arviota kaupungista.

Reply
Anna 31 maaliskuun, 2022 - 1:37 pm

Hei Timppa

Kauanko pitäisi olla, että saisi kertoa mielipiteensä?
Kun on 80 maata kiertänyt, voin vakuuttaa, että tehokkaasti käytetyssä päivässä osaan muodostaa paikasta oman mielipiteeni.

Reply
Gdańskin vanhakaupunki - Paras viikonloppukohde? - TÄMÄ MATKA 5 lokakuun, 2019 - 9:13 am

[…] Saksa aloitti välittömästi hyökkäyksen koko Saksan ja Puolan rajan leveydeltä ja eteni kymmenessä päivässä Varsovaan asti. […]

Reply
Toisen maailmansodan museo Gdańskissa - Erinomainen kohde - TÄMÄ MATKA 28 syyskuun, 2019 - 7:10 pm

[…] hyökkäyksen koko Saksan ja Puolan rajan leveydeltä ja eteni kymmenessä päivässä Varsovaan […]

Reply
Via Baltica 2018 - Omalla autolla Baltiaan ja Puolaan (6000km) - TÄMÄ MATKA 16 syyskuun, 2018 - 5:33 am

[…] Varsova ei valloita, mutta kuuluu yleissivistykseen […]

Reply
Lublin, kokemuksia ei niin suositusta Itä-Puolasta - TÄMÄ MATKA 4 elokuun, 2018 - 12:05 pm

[…] vuodesta toiseen. Siinä missä Białystok sijaitsee Via Baltican ajoreitille matkalla Varsovaan, oli Lublin jo selvästi […]

Reply
Ariela/ Andalusian auringossa-ruokamatkablogi 18 kesäkuun, 2017 - 9:15 am

Ihan samoilla linjoilla. Vanhan kaupungin arkkitehtuuriin ja pierogiravintoloihin tykästyin, muuten kaupunki jätti ehkä kylmemmäksi kuin mikään muu. Jopa paikalliset kysyivät sen saman kysymyksen, minkä kaikki tuttavanikin: miksi et mennyt Krakovaan 🙂 ?

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 18 kesäkuun, 2017 - 11:21 am

Varsova ei tosiaankaan ole kovin suosittu kaupunki 🙂

Autolla liikkuessa oli helppo päättää, että katsotaan kolme isoa kaupunkia, jolloin väkisinkin löytyy joku suosikki. Ja se ei tällä kertaa ollut Krakova, vaan Wroclaw

Reply
Karoliina / From Karoliina -blogi 18 kesäkuun, 2017 - 7:29 am

Mun yleissivistyksessä on vielä Varsovan menevä aukko 🙂 En ollut tota tiennytkään, että kaikki talot tosiaankin vain kopioita jostain – kaikkein vähiten tiesin, että maalauksista 😀 Mutta huomion kiinnitti eniten silti tuo lintutalo, aika ihana 😀

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 18 kesäkuun, 2017 - 11:20 am

Lintutalo oli ihana, mutta vähän nuo värjätyt linnut saivan miettimään, että haluaakohan ne itse olla tuon värisiä 😀

Reply
Heidi / Fiiliksiä & hetkiä 17 kesäkuun, 2017 - 10:59 pm

Minä olen käynyt Varsovassa vaan ohikulkumatkalla, eikä silloin todellakaan syttynyt palavaa fiilistä palata kaupunkiin. Ehkä osasyynsä oli sillä, että oli talvi ja kaikki todella harmaata. Krakovassa oli silloin tammikuussakin erilainen meininki ja siitä pidin jostain syystä heti. Mutta ehkä annan Varsovalle toisen mahdollisuuden, kiinnosti tai ei 🙂

Reply
Anna 18 kesäkuun, 2017 - 11:37 am

Varsova ja talvi on varmasti samaanlainen yhdistelmä, kuin Pietari ja talvi. Harmaata, kylmää ja ankeaa. Krakovassa on niin tunnelmallinen vanhakaupunki, että se on varmasti jouluna ihana paikka vierailla.

Reply
Kohteena maailma / Rami 17 kesäkuun, 2017 - 10:12 am

Mietinkin itse, koska Varsovassa olen käynyt pitkällä loppulomalla, mutta se selvisi postauksesta. Se oli nimittäin pari päivää.sen jälkeen, kun tuo kone putosi. Kuten arvata saattaa, kukkameri kynttilöineen oli valtava silloin.

Itse tykkäsin Varsovasta ja siellä oli tekemistä ja näkemistä sopivasti kolmelle päivälle. Varsinkin, kun aika paljon tuli samalla tutustuttua ravintolakulttuuriin.

Varsovasta muistan kuitenkin parhaiten West Inn hotellin sängyn, paras missä koskaan nukkunut. Sellaisen olisi voinut ostaa 3500 eurolla ja jälkiviisaana olisi pitänyt…

Reply
Kohteena maailma / Rami 17 kesäkuun, 2017 - 10:13 am

Tai tietty Westin 😀

Reply
Anna 18 kesäkuun, 2017 - 11:28 am

Oli se konaan putoaminen aika järkyttävää ja paljon on edelleen niitä jotka uskovat kaikenlaisiin salaliittoteorioihin.

Hotellin sängyt: Ihan parhautta!

Reply
Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia 14 kesäkuun, 2017 - 9:36 pm

Kiinnostava juttu! En tiennyt puoliakaan noista asioista. Olen muutenkin vasta ihan hiljattain saanut aivoni käännettyä siihen asentoon, että itäblokin maissakin voi olla ihan kiinnostavia kohteita. Kahdesti sujuvasti ajettiin Varsovan ohi viime syksynä, aikataulu ei suonut mahdollisuutta poiketa. Kenties jonain tulevana vuonna?

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 16 kesäkuun, 2017 - 8:05 am

Puola yllätti kyllä kokonaisuudessaan positiivisesti. Minulla(kin) on ollut tähän asti käsitys, että Puola on jossain siellä Neuvostoliiton takana ja että ne kasvattaa vain kaalia pelloilla ja tupruttaa terästehtaista savupilviä. En olisi enempää voinut erehtyä!

Reply
Martta / Martan Matkassa 14 kesäkuun, 2017 - 12:59 am

Varsovassa en ole koskaan käynyt saati sitten Puolassa, olipa mielenkiintoista lukea postausta, en tiennytkään tuosta kaupungin historiasta. Minua kyllä kiehtoo ajatus siitä, että kaupunki on pyritty rakentamaan samanlaiseksi, mitä se oli sen kultakaudella.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 16 kesäkuun, 2017 - 8:08 am

Tämä Puolan reisu oli minulle varsin sivistävä ja silmät avaava kokemus. Oma käsitykseni Puolasta kääntyi 180 astetta. Olin siis ennen tätä pitänyt sitä todella vähän kiinnostavana paikkana, johon ei oikeastaan edeskannattaisi mennä. Kyllä kannattaa! Ihan mahtava maa.

Reply
Heidi/Himomatkaajan Turinoita 13 kesäkuun, 2017 - 8:40 pm

Olipa tutun näköisiä paikkoja, vietimme kamujen kanssa taannoin pitkän viikonlopunVarsovassa.
Vaikka ”vanha” kaupunki ei ole vanha, jostain syystä tykkäsin Varsovasta. Yllätti minut positiivisesti, vaikka olikin kuullut siitä paljon ja lähinnä huonoja juttuja.
Siellä ollessa ja museoissa käydessä tajusi miten paljon pahaa varsovalaiset ovat ajan saatossa kokeneet, ja silti nousseet aina pystypäin ylös.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 16 kesäkuun, 2017 - 8:11 am

Kyllä. Varsova on monellatapaa kiinnostava paikka, jossa etenkin museoista pitävällä on liki runsauden pula ja vaikeus valita, mihin menee.

Onhan se vanhakaupunki kaunis. Hyvin on jälleenrakennus tehty!

Reply
Kati / Lähinnä Kauempana 11 kesäkuun, 2017 - 10:14 pm

Mä kävin joitakin vuosia sitten Varsovassa ja satuttiin onnettomat juuri pääsiäiseksi. Kaikki kaupat ja osa ravintoloistakin oli kiinni, joten saatiin ihastella kaupunkia aika pitkälti kaduilta käsin. Stalinin hampaaseen olisi haluttu ehdottomasti kiivetä, mutta sekin oli kiinni – tietenkin. Onneksi sentään Marriot-hotellin näköalabaariin päästiin katselemaan maisemia.

Minusta on aivan huikean hienoa, että vanhakaupunki on tehty uudelleen mahdollisimman samanlaiseksi kuin ennen pommituksia. Ja juuri se seikka tekee siitä paikasta entistä merkityksellisemmän.

Ja me tykättiin tosi paljon kaupungista, vaikka olihan siellä paljon rumaakin ja ihan hirveästi imppaajia puistoissa. Ehkä meidän ennakko-odotukset oli sitten vielä surkeammat. 🙂

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 16 kesäkuun, 2017 - 8:14 am

Voi ei… Pääsiäinen ja katolilainen maa. Ei tosiaankaan varmasti ole ollut mikään paikka auki.

Onhan sen vanhankaupungin rakentamisessa mahtanut olla homma. Luin pitkän artikkelin jostain brittilehdestä, missä aihetta käsiteltiin laajasti. Nykyisin ei välttämättä edes lähdettäisi tekemäänn noin pikkutarkkaa ennallistamista, koska se on niin kallista.

Reply
Niko 11 kesäkuun, 2017 - 12:50 pm

Kesällä pitäisi vierailla ensi kertaa Varsovassa. Mielenkiintoinen artikkeli, ja aika pitkälle vastaa omia ennakko-odotuksia. En odota kovin paljon, mutta paikka on mielenkiintoista nähdä.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 16 kesäkuun, 2017 - 8:16 am

Kiitos.

En odota kovin paljon, mutta paikka on mielenkiintoista nähdä. – Juuri samoin ajatuksin minäkin kaupunkiin menin.

Reply
Anne | Metallia Matkassa 11 kesäkuun, 2017 - 10:31 am

Kävin ekaa kertaa Varsovassa pari vuotta sitten ja silloin tykättin. Viimeksi kävin joulukuussa työkaverin kanssa joulutori- ja humputtelureissulla, mutta jotenkin pari päivää ja yksi yö jätti vähän etäiseksi. On pitänyt lähteä käymään uudestaan, kun täältä Gdanskista lentää parhaimmillaan tyyliin 10 PLN / suunta Ryanairilla sinne. Varsova kyllä jakaa aika paljon mielipiteitä ja rehellisesti sanottuna, eihän se mikään kaunis kaupunki ole. Mielenkiintoiset asiat kuitenkin löytyy kulttuuri-, ravintola- ja yöelämästä. Täällä rannikolla monet puolalaiset tuntuvat myös vierastavan (ja suorastaan vihaavan) Varsovaa, en ikinä kuule siitä keneltäkään mitään hyvää. 😀

Reply
Anna 18 kesäkuun, 2017 - 11:26 am

Varsova tuntuu todellakin jakavan mielipiteitä ja ei tosiaankaan ole mikään nätti kaupunki. Siltikin siellä on, kuten sanoit, mielenkiintoisia ravintoloita ja varsinkin kulttuuria.

Reply
Satunnaiset matkailijat 11 kesäkuun, 2017 - 8:24 am

Vappuloma Varsovassa. Asuimme Rynek Starego Miastalla yksityisasunnossa,josta oli näkymä Veikseljoelle. ”Pakolliset” tutustumiskohteiet ovat Polin juutalaisten 1000 vuotinen historiamuseo, jonka erikosen rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Rainer Mahlamäki. Toinen Suomalaiselle mielenkiintoinen kohde on Café Blikle, joka oli Marsalkka Mannerheimin kantapaikka hänen asuessaan Varsovassa 1900-luvun alussa. Olemme vierailleet useita kertoja kaupungissa ja aina on ollut kiva palata sinne.

Reply
Anna 18 kesäkuun, 2017 - 11:25 am

Me emme sitten koskaan ehtineet tuonne juutalaisen historian museolle. Jotenkin onnistuimme sekoilemaan sen sijainnin kanssa ja tuo etukäteen tiedetty kiinnostava arkkitehtuuri jäi sitten näkemättä :/

Reply
Sanna Wallenius 10 kesäkuun, 2017 - 11:33 am

Kiinnostava postaus ja hyvin koottu! Varsinkin nyt, kun seikkailen itsekin täällä Gdanskin päässä. Täällä muuten ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka on uusi toisesta maailmansodasta kertova museo. Todella upeasti toteutettu kokonaisuus, jossa sotaa tarkastellaan eri näkökulmista.

Reply
Anna 18 kesäkuun, 2017 - 11:24 am

Kiitos. Kiinnostuksella odotan Gdanskin juttujasi.

Reply

Leave a Comment