Singaporen Jurong Bird Park on siisti ja värikäs lintupuisto
Jos Singaporessa jää ylimääräistä aikaa ja pitää linnuista sekä kukista, on Jurong Bird Park hyvä valinta puolipäiväretkeksi. Noin 40 minuutin matkan aikana pääsee lisäksi näkemään Singaporen new towneja hyvin. Koko Singapore ei tosiaankaan ole täynnä vain peilipintaisia pilvenpiirtäjiä.
Singaporen Jurong Bird Park on maan tyyliin erittäin siisti ja hyvin organisoitu kokonaisuus. Osa linnuista on lintupuistossa häkeissä, osa vapaana erilaisten suurien katosten alla ja osa kokonaan vapaana.
Alueella vapaana olevien lintujen siipien sulkia on ilmeisesti muokattu jotenkin. Ne voivat silti lentää ainakin pieniä matkoja ja lintuja suhahteleekin aina silloin tällöin läheltä ohi.
Tämä kotka osallistui lentonäytökseen ja palasi aina kiltisti kouluttajansa luo. Mietin vaan, kuinka monta lintua puisto kadottaa vuodessa, ts. miten osin täysin lentokykyiset linnut saadaan pysymään alueella?
Varo pahispelikaaneja!
Pelikaani on iso lintu ja vielä isommalta se tuntuu lähikontaktissa. Vuonna 2016 pelikaanialtaan luona osalla otuksista oli niin kiire ruokintaan, että siipisulat vain pyyhkivät kättäni, kun lintuja räpisteli kummaltakin puolelta kohti lounaspöytää.
Vuonna 2019 pelikaanit aiheuttivat myös hienoista paheksuntaa. Nyt pahispelikaani kävi suoraan minun ja japanilaisten naisten päälle. Onneksi japanilaisilla rouvilla oli mukana sateenvarjot, joilla riiviö saatiin ajettua pois kävelytieltä takaisin lampeen.
Hullu helmikana ja muita vaaranpaikkoja
Pelikaanien päällekäyvyys oli kuitenkin ihan pientä helmikanojen hyökkäävyyteen verrattuna. Viimeksi kun näin näitä erittäin kauniita sinisiä lintuja, istuin mukavalla terassilla Intian Keralassa drinkki kädessäni ja tiput tepastelivat kauniisti nurmikolla. Kauempana käyskenteli vesipuhveleita ja auringonlaskun viimeisissä säteissä liikkeelle lähtevien lepakkojen liikkeet olivat silmää nopeampia. Aaah..
Singaporen Jurong Bird Parkissa tämä hullu kanalintu napsautti nokkansa jalkapöytääni. Peräännyin ja yritin edetä polulla toista reunaa. Lintu tuli päälle uudestaan. Hetken mietin jo kuinka pitkälle tipu lentää, kun sitä potkaisee kunnolla. Ei siinä auttanut kuin laittaa juoksuksi ja tutkia vauriot nurkan takana. Törkeä lintu oli upottanut nokkansa sen verran napakasti jalkaan, että ihan kunnon haava siinä komeili.
Ottaen huomioon, että Jurong Bird Park on viehättävä ja turvallinen kohde, olen jotenkin onnistunut keräämään hämmästyttävästi vaurioita tuolla vierallessani. Tuijotellessani Hornbillejä (kaksisarvinokka) en huomannut minkään purevan itseäni. Muutaman hetken kuluttua nilkat olivat kuitenkin ihan tulessa ja täynnä paukamia. Mikä lie öttiäisarmeija jalkojeni ylitse marssikaan, mutta hämmästyttävän napakkaa kipua ne saivat aikaan. Flamingoita kuvatessani astuin taas kokonaan polulta ulos ja löysin itseni pienestä ojasta.
Singaporen Jurong Bird Park on Instgrammaajan unelma
Papukaijapuisto oli vasta heräilemässä, kun pölähdimme sisään. Miettikää, että ihmisellä voi olla työ, jossa on ihan OK ottaa selfieitä papukaijojen kanssa? Linnut olisivat tulleet myös minun käden tai pään päälle istumaan pienellä houkuttelulla ja ruokalahjonnalla. Itseäni hieman iljetti ajatus kirppuisesta linnusta olkapäällä, joten jätin tämän kokemuksen väliin. Instagramissa on kuitenkin paljon kuvia ihmisistä, jotka ovat ikuistaneet itseään eri lintujen kanssa.
Kaikki meni todella hyvin, kunnes vilkaisin alas. Paikkaan kävellessäni en ollut huomannut miten korkealle kävelysillat sijaitsivat. Papukaijapuisto sijaitsee pienessä laaksossa ja kävelysillat ovat puiden latvojen korkeudella. Tuli hieman paniikki päälle (korkanpaikankammo) ja oli pakko hivuttautua pois tilanteesta.
Singaporen Jurong Bird Park panostaa lintujen hoitoon
Tässä lintupuistossa voi vierailla ihan hyvällä omallatunnolla. Singaporen Jurong Bird Park panostaa hoidokkeihinsa todella paljon. Yksi esimerkki on 22-vuotias Hornbill nimeltä Jary. Lintu sairastaa syöpää. Sen nokasta poistetun osan tilalle on rakennettu 3D tulostuksen avulla kokonaan uusi pala. Proteesi näkyy kuvassa alla. Linnun toivotaan nyt piristyvän, toipuvan ja pariutuvan ”morsiamensa” kanssa. Jaryn tarinan voi lukea tästä linkistä.
Shoebill, kenkänokka kakkii omille jaloilleen
Jurong Bird Park:ssa on yli 3500 lintua ja 400 lintulajia. Monia niistä olen nähnyt ennenkin, mutta kenkänokkaa en. Se ansaitsee kyllä vähän tarkemman esittelyn.
Kenkänokka on aika ”outo lintu”, jos näin nyt linnusta voi sanoa. Se ei pitkistä jaloistaan huolimatta kuulu haikaralintuihin, vaan pelikaanilintuihin. Se on oman heimonsa ainoa jäljellä oleva laji ja sen lähin elossa oleva sukulainen, vasarapäähaikara, on myös heimonsa ainokainen.
Kenkänokan nokka on suhteettoman suuren näköinen verrattuna linnun muuhun ruumiiseen. Sen nokka onkin lintumaailman suurimpia: noin 25 senttiä pitkä ja 12-13 senttiä leveä. Lintu antaa painavan nokkansa nojata usein rintaansa vasten, sillä pään pitäminen pystyssä on ilmiselvästi raskasta.
Kyseessä on yksinäinen erakkotyyppi, joka vahtii reviiriään hyvin tarkasti. Kutsumattoman vieraan havaitessaan se uhittelee levittäen suuret siipensä ja hypähtelemällä korkealle ilmaan. Mikäli uhkailu ei tehoa, lintu käy tunkeilijan kimppuun ja yrittää laskeutua tämän niskaan koko massallaan.
Kenkänokka vilvoittaa itseään varsin erikoisesti. Jos kuumuus uhkaa käydä ahdistavaksi, lintu kakkaa pitkille jaloilleen. Kun ulosteen kosteus alkaa haihtua, linnun jaloissa kiertävä veri viilenee ja jäähdyttää näin koko kehoa. Tämän linnun jalat näyttivät kyllä kohtuu puhtailta, joten ilmeisesti Singaporen ilmasto sopii sille.
Jurong Bird Park on kiva aamusta, mutta klo 11 voi jo lähteä hotellille…
Jurong Bird Park on mukava paikka vierailla, kunhan vain saapuu paikalle ennen muita. Me olimme portilla heti klo 8.30, mutta niin oli pari koululaisryhmääkin. Pääsimme kuitenkin kävelemään liki tyhjässä puistossa ja esim. papukaijapuistossa ei ollut ketään muita kuin henkilökuntaa meidän lisäksi. Minulla ei sinällään ole mitään koululaisia vastaan ja Singaporessa lapset ovat erittäin hyväkäytöksisiä, mutta se meteli mikä näistä lapsiryhmistä lähtee, on kyllä aikamoinen.
Aikaisin aamulla myös ilma oli hetken siedettävä kävelylle. Kannattaa silti varautua hikoilemaan ihan kunnolla. Opaskarttaan on merkitty ilmastoidut kahvilat ym. mihin voi poiketa jäähdyttelemään. Myöhemmin päivästä on parasta kiertää puistoa ilmaisella junalla ja jäädä pois haluamallaan asemalla.
Paikalle pääsee Grab-taksilla vaivattomasti. Matka maksoi marraskuussa 2019 suuntaansa noin 17 Singaporen dollaria, eli noin 11 euroa. Myös metro tuo Boon Lay asemalle, mutta sen jälkeen tulisi vielä siirtyä bussiin tai taksiin, joten Grabi on huomattavasti vaivattomampi vaihtoehto.
Paikan kotisivut täällä.
9 comments
Upeita lintuja! Tuo sorsa näyttää tutulle. Viime kesänä yksi tuollainen mandariinisorsa eksyi Kokkolaan ja muutti sikäläiseen laumaan. Siitä kohistiin koko kesä ihan valtakunnan uutisissa saakka. Minähän en tietenkään sitä onnistunut bongaamaan mutta katsotaan onko se vielä ensi kesänä samoissa maisemissa.
En ole minäkään nähnyt kenkänokkaa luonnossa, vaikka sen asuinseuduilla Ugandassa olen muutamaan kertaan vieraillut. Itse luulen kenkänokan jalkojen olevan ”oikeasti” tummemmat ja kuvassakin olevan kenkänokan jalkojen väri johtuu nimenomaan tuosta vilvoituskeinosta! Sama koskee muuten afrikanmarabua..
Olen menossa kuukauden päästä Singaporeen ja tämä kohde on ollut mielessä. Kävin viime viikolla Kuala Lumpurin Bird Parkissa vähän ex-tempore kesken hop on hop off- kyydin ja siitä reissusta jäi vähän paha mieli. Ei ollut minusta hintaansa nähden kovin hyvät olot linnuilla, toki en ole mikään lintuasiantuntija. Pidän linnuista ja ihan sen takia lintupuistot kiinnostavat ja Singaporen puisto, uskoisin, olisi varmasti hyvä vertailukokemus viime viikkoiseen. Toisaalta kertomuksesi hyökkivistä linnuista sai nyt epäilemään. Saa nähdä, menenkö.
Voi mitä lintuja! Kiinnostaisi ehdottomasti käydä itsekin tuolla. 🙂
Ooh, mitä lintuja! Ja huh miten kuumottavia tilanteita. 😀 Itse vähän pelkään lintuja, joten ehkä parempi vaan lukea tällä tavalla blogista ja katsella kuvia näistä upeista tipusista. Eipä onnistuisi meikäläiseltä selfie lintu olalla.
Jännää, etten ollut koko lintupuistosta koskaan kuulluutkaan, vaikka useampaan otteeseen Singaporessa tullut käytyä.
Ja hei ihana selviytymistarina ja aivan huikea tuo Jaryn proteesi!
Mäkään en mitenkään erityisen innokkaasti hakeudu lintujen lähelle, eikä nää Annan kokemat tilanteet mitenkään edesauta ystävyyttäni lintujen kanssa 😀 Mut hienoja otuksiahan nuo on, sitä ei voi kieltää!
Ja ihana tuo 3D-tulostettu nokka. Tulee aina hyvä mieli kun lukee, että eläimiä on autettu tuolla tavalla 🙂
Voisin hyvinkin kuvitella käyväni tuolla, jos päätyisin Singaporeen siten, että siellä olisi turhankin paljon joutilasta aikaa. Värikkäät linnut ovat kivoja katsella ja kuvata – vaikken nyt itseäni ihan Instagram-matkailijaksi mielläkään.
Kuala Lumpurissa kävimme joskus perhospuistossa, joka oli sekin ihan kiva, tosin vaan kun ne ovat ”teltantapaisessa” niin paikassa on jo Kuala Lumpurin ilmastossa tuskastuttavan kuumaa – ja perhosia on vaikea kuvata vaikka niitä olisi paljon!
Tämä ei ollutkaan vielä tuttu kohde! 🙂 Ensi kuussa olemme muutaman päivän Singaporessa, mutta saas nähdä innostutaanko katsastamaan kuitenkaan lintuja. 🙂
Todella kiva kohde Singaporessa.