Singaporen laki on ankara – Raipparangaistus edelleen käytössä

by Anna | TÄMÄ MATKA

Singaporen laki on ankara, mutta omalla tavallaan oikeudenmukainen. Maassa asuu kymmeniä kansalaisuuksia ja kuri, sekä järjestys ovat kaikkien etu. Siinä missä Suomessa lähinnä vain silitellään rikollisten päätä ja koitetaan ymmärtää, Singaporessa heilahtaa vankilan ovi ja pylly kipeytyy nopeasti.

Etenkin seksuaalirikosten kohdalla ei välttämättä olisi huono asia, jos Suomessa rangaistuksia kovennettaisiin Singaporeen päin. Nykyisin on olo, että raiskattu on usein se suurin syyllinen.

Toinen näkyvä piirre Singaporessa on vierastyöläisten suitsiminen. He ovat tervetulleita maahan työskentelemään, mutta rikollisia ulkomaalaisia Singaporessa ei suvaita. Kantaväestö koostuu pääosin kiinalaisista, malaijeista ja intialaisista. Heidän lisäkseen Singaporessa on jatkuvasti suuri joukko erilaisia vierailijoita: rakennusalan siirtotyöläisiä, kotiapulaisia sekä monikansallisten yritysten palveluksessa olevia ammattilaisia.

Singaporen kansalaisia on vähän yli kolme miljoonaa ja työluvan omaavia siirtotyöläisiä 1,4 miljoonaa.

Singaporen laki purkasta tunnetaan myös Suomessa

Singaporen laki on osittain hyvin tiedossa myös Suomessa. Usein puheet keskittyvät vain outoihin kiellettyihin asioihin: kadulla ei saa laulaa, purkkaa ei saa syödä eikä kadulle sylkeä, homoseksuaalisuus on kielletty, pissiminen ohi pytyn ei ole sallittua, tupakointi julkisesti on kiellettyä ja omassa talossakaan ei saa kävellä alasti.

Mutta miten Singaporessa rangaistaan rikoksista, jotka ovat vakavampia. Tässä pieni katsaus tuomioihin, joissa tuomitut ovat selvinneet vankeudella ja raipparangaistuksella. Kuolemantuomio on myös edelleen käytössä Singaporessa.

Yritys raiskata

18-vuotias mies hyökkäsi naisen kimppuun aikeena raiskata hänet. Hän peitti uhrin pään muovipussilla, mutta naapuruston asukkaat saivat keskeytettyä teon. Mies oli yrittänyt raiskata naisen myös 16-vuotiaana ja saanut siitä rangaistuksen. Marcus Yow Kai Wen tuomittiin kahdeksan vuoden vankeuteen ja saamaan 12 raipaniskua. Tuomari totesi miehessä olevan niin paljon vikaa, että kolmannesta kerrasta istutaankin sitten elinkautinen.

Vanhuksen ryöstäminen

Indonesialainen kodinhoitaja ryösti työnantajansa arvoisan rouva Sai Kinin 81-vuotta koruja noin 10 000 taalan edestä ja lukitsi vanhuksen huoneeseen. 32-vuotias Jaimah Hapit Said saatiin kiinni hänen pyrkiessä Indonesian suurlähetystöön ja tuomittiin neljän vuoden vankeusrangaistuksen. Tuomittu välttyi raipaniskuilta, koska naisia ei voida raipparangaista. Tuomari totesi rangaistuksen olevan tarkoituksella ankara, jotta se estäisi muita ulkomaalaisia kotiapulaisia pettämästä työnantajansa luottamusta.

Rahan väärentäminen

Intialainen Sasi Kumar Lakshmana 29-vuotta tehtaili väärennettyjä seteleitä valokopiokoneella (?!), koska oli velkaa 5000 SGD . Väärennetty määrä oli 4 x 100 SGD seteli. Sasi Kumar Lakshmana ehti ostaa 100 SGD:n setelillä tupakkaa, mutta kaupan esimies huomasi väärennöksen ja teki ilmoituksen poliisille. Lieventävänä seikkana vangittu vetosi siihen, että hänen vaimonsa saa juuri kolmannen lapsen. Tuomiota 3,5 vuotta vankeutta ja sakot päälle.

Pedofiili

Goh Jun Guan 27-vuotta hyödynsi asiantuntemustaan keräilykorttien saralla ja ystävystyi kymmeneen poikaan, iältään 10-15 vuotta. Hän suostutteli pojat lähettämään irstaita kuvia ja videoita itsestään hänelle, harrasti suuseksiä kolmen pojan kanssa sekä pyrki anaaliyhdyntään osan kanssa. Teko tuli ilmi, kun yksi pojista luki internetistä anaaliyhdynnän olevan väärin. Hän ilmiantoi pedofiilin poliisille. Syytetty tuomittiin 12,5 vuoden vankeusrangaistukseen, sekä saamaan 15 raipaniskua.

Isäntä raiskasi kotiapulaisen

Singaporen kansalainen, 45-vuotias isäntä raiskasi burmalaisen kotiapulaisensa kahdesti, kun hänen vaimonsa ja kaksi lastaan olivat lomalla Hong Kongissa. Syytetty väitti, että ”piika” oli saanut seksistä maksun. Tuomari uskoi kuitenkin kotiapulaista ja tuomitsi isännän 15 vuoden vankeuteen, sekä saamaan 24 raipaniskua. Lausunnossaan oikeus moitti alunperin malesialaisen miehen tekoa tuomittavaksi.

Puukotti entistä vaimoaan

45-vuotias Intian kansalainen Krishnan Karunakara puukotti entistä vaimoaan, joka on Singaporen kansalainen, veitsellä kurkkuun huoltajuusriidan päätteeksi. Uhri sai hengenvaarallisia vammoja, mutta jäi henkiin. Tuomari piti tuomittavana sitä, että paikalla ollut lapsi näki kaiken, sekä sitä, että tuomittu ei turvautunut oikeusprosessiin lapsen tapaamisessa, vaan otti oikeuden omiin käsiinsä. Uhri esitti lieventävänä asiana väitteen, että vaimolla olisi ollut jo heidän avioliiton aikana avioliiton ulkopuolinen suhde. Oikeudesta pyrkimys syyttää uhria osoitti vain, että syytetty ei ehdottomasti osoittanut minkäänlaista katumusta. Tuomiona oli 8 vuotta vankeutta ja 9 raipaniskua.

Raipparangaistus


18-50-vuotiaita miehiä voidaan rangaista raipparangaistuksella. Alle 16-vuotiaskin voi saada raippoja, mutta silloin käytössä on ohuempi piiska.

Rikollinen voi saada korkeintaan 24 raipaniskua rangaistukseksi yhdestä rikoksesta. Jos rikoksia on useampi, kustakin maksimina on tuo 24 kpl. Kun piiskaaja väsyy, yleensä noin 6-7 iskun kohdalla, vaihdetaan hänet uuteen, sillä jokaisen raipaniskun tulee olla yhtä voimakkaasti annettu. 

Naisia, kuolemaantuomittuja tai fyysisesti heikossa kunnossa olevia ei raipparangaista.

 

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

6 comments

Julli 4 tammikuun, 2017 - 9:57 pm

Eipä tulisi ikinä mieleenkään matkustaa Singaporen tapaisiin menneen maailman barbaarivaltioihin.

Reply
Anna 24 maaliskuun, 2017 - 9:54 am

Jaa. Moni matkustaa ja jopa pitää maasta.

Reply
Jael 4 tammikuun, 2017 - 4:38 pm

Raipparangaistus kuulostaa kyllä kamalalta.Mutta kun lukee suomalaisia lehtiä,niin tosiaankin esim.seksuaalirikoksista saa liian heppoiset rangaistukset.Täällä ei onneksi saa raippaiskuja,mutta entinen pressa joutui moneksi vuodeksi vankilaan innostuttuaan liikaa lääppimään työntekijöitään,ja köyttämään asemaansa väärin siinä mielessä.Entinen pääministeri joutui myös linnaan lahjusten otosta,ja kun nykyistä pääministeriä kuulusteltiin joitakin päiviä sitten poliisin toimesta,heräsi minussa toive että kenties hänetkin pian näkee kaltereiden takana….

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 4 tammikuun, 2017 - 5:04 pm

En ole itse mikään väkivallan kannattaja rangaistuksissa, mutta kyllä joskus, etenkin lapsiin kohdistuvissa tapauksissa tuntuu, että voisi mennä itse hutkimaan jollakin. Esim. se Vilja-Eerikan tapaus, jossa pariskunta tukahdutti lapsen, niin olisin mielusti nähnyt kummatkin tuossa raippapaalussa.

Reply
Kake 4 tammikuun, 2017 - 12:57 pm

Mielenkiintoinen juttu, mutta puuttuko siitä lähteet? Media-alan ammattilaisen luulisi pitävän lähteiden merkitsemistä itsestään selvänä, vai onko tää sittenkin tarinankerrontaa?

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 4 tammikuun, 2017 - 4:56 pm

http://www.stomp.com.sg/category/singapore-seen/courts-and-crime

Tuolta voit käydä lukemassa nämä ja monta muuta. Englanti oletettavasti taipuu sinulta.

Reply

Leave a Comment