Singapore Sling Raffles Hotel

Raffles Hotel ja Singapore Sling – Älä jätä väliin

by Anna | TÄMÄ MATKA

Singapore Sling voi olla halvempi muualla, mutta oikea paikka nauttia se on Rafflesin Long Bar

Singapore Sling voi olla halvempi muualla, mutta on vain yksi oikea paikka kokea se ”kerran elämässä” – ja se paikka on Rafflesin Long Bar.

Raffles Hotellin Long Bar on kaksikerroksinen baari, joka on tullut tunnetuksia ikonisesta Singapore Sling cocktailista. Tuon cocktailin isä oli kiinalainen baarimikko Ngiam Tong Boon. Drinkki kehiteltiin täällä 1915 brittirouville, joiden ei ollut sopivaa nauttia alkoholia julkisesti. Siitä asti Raffles Hotel ja Singapore Sling ovat kuuluneet yhteen.

Raffles Hotel ja Singapore Sling
Untitled
Raffles Hotel ja Singapore Sling

Raffles Hotel ja Singapore Sling – Drinkki uudistettiin vuonna 2019

Vaaleanpunainen ja hyvin makea juoma on säilyttänyt suosionsa vuosikymmeniä. Nykyisin siitä on olemassa myös muunnelmia, kuten japanilaisille turisteille suunnattu sake-pohjainen versio. Alkuperäisen reseptin ainesosat ovat Beefeater-gini, Peter Heering, D.O.M., Cointreau-appelsiinilikööri, ananasmehu, limenmehu ja Angostura-katkero.

Remontin yhteydessä 2017-2019 myös drinkki uudistettiin. Uusi versio ei ole enää niin ylimakea, mutta hyvin sokerinen se edelleen on. Samassa yhteydessä kellarista tuotiin mm. ikivanha sheikkeri tiskille ihmeteltäväksi (iso vihreä kone kuvassa). Myynnissä on myös Vintage-sling, jossa alkoholit ovat vuodelta 1950. Hinta 125 euroa. Kuinka monta laitetaan?

Toinen perinne joka on säilynyt Long Barissa, ovat pähkinät. Kuvissa taustalla näkyvä pussukka kuuluu olennaisesti tähän paikkaan. Pussi on täynnä maapähkinöitä tyyliin Tiku & Taku, ja niiden kuoret tulee pudotella menneen maailman tyyliin reteästi suoraan lattialle (henkilökunta siivoaa). Kenenkään ei kannata nyt pahastua, vaan asia on pitkän harkinnan tulos (ja myyntikikka). Long Bar onkin ainoa paikka Singaporessa, missä on luvallista sotkea.

Long Barin tumma sisustus, messinkiset koristeet, baarituolit ja katon tummat palkit on remontissa säilytetty, kuten myös tuuletusmekanismi jonka viuhkat pitävät ilman liikkeellä. Vain rottinkisia tuoleja on uusittu hieman.

Raffles ja Singapore Sling
Raffles Hotel ja Singapore Sling
Muistoja vuodelta 2016. Huomaa katon tuulettimet.
Raffles ja Singapore Sling

Raffles Hotel Singapore – Suitet alkaen 633 euroa yö

Raffles Hotel on toiminut vuodesta 1887. Se on nimetty kaupungin perustajan, Sir Thomas Stamford Rafflesin mukaan. Kun vuonna 2016 vierailimme edellisen kerran hotellissa, kirjoitin näin: Hotellissa on 103 sviittiä. Sisustus koostuu antiikkihuonekaluista, vanhanaikaisista propellituulettimista, muhkeista sohvista, itämaisista matoista ja teak-lattiasta. Osa huoneista on jopa hieman askeettia, kun niitä vertaa nykyisten hotellien pröystäilevään tyliin.

12 kappaletta huoneista kulkee nimellä Personality Suites ja ne nimetty niissä yöpyneiden kuuluisuuksien mukaan

Somerset Maugham, oli englantilainen näytelmäkirjailija, kirjailija ja novellisti, 1930-luvun tunnetuimpia länsimaisia kirjailijoita ja tiettävästi myös suurituloisimpia. Hän vieraili Raflesissa viimeisen kerran 1960, noin 40 vuotta ensimmäisen vierailunsa jälkeen.

Ava Gardner, oli yhdysvaltalainen näyttelijä ja oman aikansa seksisymboli. Häntä pidetään yhtenä Hollywoodin kulta-ajan legendaarisimmista näyttelijöistä. Hän käytti huonetta 1950-luvulla filmatessaan elokuvaa The Barefoot Contessa.

Charlie Chaplin, tätä herraa tuskin tarvitsee esitellä. Knoppi tietoja, että Tiffin Roomissa on kuva Chaplinista ja hänen veljestään.

Rudyard Kipling, syntyi vuonna 1865 . Hän oli oli brittiläinen kirjailija, runoilija, novellisti ja toimittaja. Hänet tunnetaan parhaiten lastenkirjastaan Viidakkokirja ja Intiaan sijoittuvasta vakoiluromaanistaan Kim.

James A Michener “To have been young and had a room at Raffles was life at its best”- sanoi Pulitzer-Prizen voittanut novelisti, joka vieraili Raflesissa tasaisesti vuodesta 1949 alkaen

Raffles ja Singapore Sling-16
Kuvat ennen remonttia
Raffles ja Singapore Sling-17

Raffles Hotel remontoitiin vanhaa kunnioitaen

Vuonna 2017 Raffles Hotellissa alkoi mittava kolmen vuoden remontti. Edellinen remontti oli vuosina 1987-89. Nyt syksyllä 2019 hotelli oli juuri avattu ja pääsimme kurkistamaan myös uusittuihin sviitteihin. Ilman ennalta sovittua pressikäyntiä ei ole mitään asiaa pääaulaa pidemmälle.

“It is our wish and desire that our guests will continue to create treasured memories at the hotel, while rediscovering what makes it so special – the distinctive architecture, heritage and legendary service.”

Christian Westbeld, General Manager, Raffles Singapore

Mitään olennaista ei oltu muutettu paljoa ja historiaa oli tuotu jopa enemmän esille huoneisiin ja julkisiin tiloihin. Kellarista ja varastoista oli remontin yhteydessä löytynyt vaikka mitä mielenkiintoista. Näkyvimmät muutokset koskivat tietotekniikan ja valaistusta. Harmi, että alkaen 633 euron vuorokausihinta hieman rajoittaa omaa majoittumistani tässä upeassa hotellissa.

Raffles Hotel ja Singapore Sling
Courtyard Suite - Twin
Courtyard Suite - Bathroom v1

Raffles Hotellin puutarha on keidas keskellä metropolia

Raffles Hotel on yksi hienoimmista jäljellä olevista klassisen siirtomaa-ajan hotelleissa Aasiassa. Hotelli sijaitsi aikanaan rannalla ja sen laaja puutarha oli vesijättömaata. Kun nyt katsoo pääovista ulos, voi olla vaikea kuvitella eteensä hiekkarantaa.

Toinen erittäin hieno ja maininnan arvoinen 1900 -luvun alkupuolen arkkitehtuuria ilmentävä hotelli Singaporessa on Goodwood Park Hotel, josta löytyy blogista artikkeli Goodwood Park Hotel | Five Star & High Five Afternoon Tea.

Lobbyn hienoja kukka-asetelmia varten hotellilla on muuten oma työntekijä, jonka tehtävä on pitää huolta aulojen ja muiden julkisten tilojen kukka-asetelmista. Ulkokasveja varten löytyvät omat puutarhurit.

Hotellin puutarha sisäpihoineen on oikea keidas keskellä miljoonakaupunkia. Teppo haikaili vuosikymmenten taa, jolloin orkesteri soitti hotellin toisen kerroksen erkkerillä iltaisin ja viihdytti sisäpihalla aterioivia. Nyt tätä perinnettä ei enää ole.

Tiesitkö muuten, että koko hotelli maalataan kaksi kertaa vuodessa. Vain näin se saadaan pysymään hohtavan valkoisena Singaporen kosteassa ilmastossa. Käytännössä yksi maalauskierros vie aina kolme kuukautta.

Verandah_corridorv2
Raffles Hotel ja Singapore Sling
Kuvaa vuodelta 2016
Raffles Hotel
Singapore | Botanic Gardens
Raffles ja Singapore Sling-22
Raffles Hotel ja Singapore Sling
Raffles Hotel ja Singapore Sling
Raffles Hotel ja Singapore Sling
Muistoja vuodelta 2016
Raffles Hotel ja Singapore Sling

Raffles Boutique

Matkamuistomyymälä on remontin yhteydessä muuttanut uusiin väljempiin tiloihin. Shopissa kannattaa käydä, vaikka mitään ei olisi ostamassakaan. Katseltavana on julisteita, avaimenperiä, huiveja, koristetyynyjä, postikortteja, laukkuja, koriste-esineitä ja vaikka mitä muutakin ihanaa. Olen tuolta vuosien saatossa ostanut avaimenperän (Teppo hukkasi sen), kaksi käsipyyhettä, uunikintaan ja pienen pussukan pikkutavaralle (nämä ovat edelleen tallella ja toimivat hyvin).

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

14 comments

Viktor Hansen 22 toukokuun, 2020 - 3:44 pm

Kiitos, että jaoit tällaisen informatiivisen blogin. Pidän todella viestistäsi!

Reply
Pirkko / Meriharakka 21 tammikuun, 2020 - 11:05 am

Tuolla mekin drinkkimme kävimme nauttimassa, joskus viime vuosisadan lopulla 🙂
Enpä muista olisiko vintage-vaihtoehtoa silloin ollut edes tarjolla.
Mutta tuo, että aidossa ympäristössä, on minustakin se juttu sen sijaan että etsitään halvinta vaihtoehtoa.
Joku joskus neuvoi minulle kuin olin ostamassa luultavasti parin euron arvoista jääkaappimagneettia Rion Kristuspatsaan portailla, että kaupungilla noita saa paljon halvemmalla. Joo, ehkä saakin, mutta haluan ostaa sen nyt ja tästä!

Reply
Anmarien 15 joulukuun, 2019 - 12:05 am

Historiasta kiinnostuneena olen itsekin käynyt paikassa Singapore Slingiä maistelemassa. Tällöin oltiin tosin hieman kiireisemmällä aikataululla, joten paljon ei ehditty paikkoja tarkastella, mutta katon viuhkat ja paikan tunnelma ovat jääneet mieleen. Vähän kauhistuin sitä, että reseptiä on muutettu, mutta onneksi ehdin käydä maistamassa tätä ennen.

Reply
Anna 15 joulukuun, 2019 - 9:49 am

Kiitos

Tuo paikka on tosiaan paljon muutakin kun vain baari. Eli historiaa löytyy.
Minulla on vahva hytinä, että tämä reseptin muutos on tavallaan ”mainoskikka”. Mutta kivahan se on yrittää vertailla ja tuumia, oliko vanha parempi, vai tämä uusi : )

Reply
Merja / Merjan matkassa 13 joulukuun, 2019 - 9:23 pm

Olen samaa mieltä, että Singapore Sling täytyy nauttia Rafflesissa. Olihan se ylihintainen, mutta kerrankos sitä. Toisen Singapore Slingin nautimme toisessa baarissa huomattavasti edullisempaan hintaan. En nyt muista oliko maussakaan suurta eroa, mutta onhan Rafflesissa tunnelmaa. Meidän siellä käydessä oli remontti juuri käynnissä emmekä päässee Long Bariin.

Reply
Anna 15 joulukuun, 2019 - 9:46 am

Kiitos Merja

Juu. Kyllä siinä rahalleen saa vastinetta. Kallis, mutta elämä on : D

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 10 joulukuun, 2019 - 1:22 am

Tuolla täytyy kyllä joskus yöpyä!

Reply
Anna 15 joulukuun, 2019 - 7:43 am

Minäkin – heti kun voitan lotossa!

Reply
Teija / Lähdetään Taas 8 joulukuun, 2019 - 10:55 pm

Mitenhän pitkään täytyy olla Singaporessa, että ehtisi käydä cocktaililla? En muista nyt tarkkaan, miten monta tuntia meillä on vaihtoaikaa, mutta useampi joka tapauksessa. Kiinnostaisi kovasti 🙂

Reply
Anna 15 joulukuun, 2019 - 7:43 am

Kiitos Teija

Lentokentältä pääsee tunnissa tuonne helposti, mutta tietty jos iskee joku ruuhkanpoikanen päälle, niin sitten tulee heti ongelmia. Noloa jos missaa seuraavan koneen 😀

Reply
Sini matkakuumeessa 8 joulukuun, 2019 - 9:41 pm

Onpa tyylikäs baari. Itse en välitä makeista drinksuista, mutta tuon kohdalla tekisin kyllä poikkeuksen, jos olisin Singaporessa. 🙂

Reply
Anna 15 joulukuun, 2019 - 7:41 am

Kiitos Sini

Tuo on todella kiva paikka ihan jo sisustuksenkin takia. Ja saa sieltä muutakin kuin vain noita slingeja : )

Reply
Kohteena maailma / Rami 8 joulukuun, 2019 - 9:40 pm

Mielenkiintoinen tarina ikonisesta paikasta. Oman Singapore Slingin nautin tuolla vuonna 1998 eli siitä ei kirkkaimmat muistot ole kyllä enää jäljellä 😁 En muuten tiennyt tuota pähkinähommaa silloin, ensi kerralla tiedän. Rahkeet ei kyllä riitä vintageen 😊

Reply
Anna 15 joulukuun, 2019 - 7:40 am

Kiitos Rami

Mulla on hämärä muistikuva, että 2002 olisin tuolla drinkin ensimmäistä kertaa lipitellyt, mutta saattaa olla heittoa muutama vuosi kumpaankin suuntaan : )

Reply

Leave a Comment