Singapore Botanic Gardens – Tekee kukkien ystävän onnelliseksi

by Anna | TÄMÄ MATKA

Singapore Botanic Gardens

Singapore Botanic Gardens on paikka, jossa minun on vierailtava aina kun käyn Singaporessa. Kukkahulluille paikka on paratiisi, mutta kyllä puiston varjoisilla käytävillä viihtyvät hekin, jotka haluavat hetkeksi rauhallisen hengähdyspaikan kaupungin hälystä.

Singapore Botanic Gardens on perustettu vuonna 1852. Alkuvuosina puistolla oli suuri merkitys hyötykasvien kasvatuksessa. Yksi varhaisimmista ja tärkeimmistä kokeiluista oli parakautsupuun, eli kumipuun viljelyn tehostaminen. Kumipuu vaurasti Kaakkois-Aasian alueen taloutta 1920-luvulla.

Singapore | Botanic Gardens

Singapore | Botanic Gardens

Singapore | Botanic Gardens

Singapore | Botanic Gardens

Singapore | Botanic Gardens

Singapore Botanic Gardens | National Orchid Garden

1930-luvulta puisto aloitti orkideojen viljelyn. Nykyisin National Orchid Gardenissa on maailman suurin kokoelma orkideoita – noin 1000 lajia ja 2000 hybridia, mukaan lukien Vanda ”Miss Joaquim”, eli Singaporen orkidea.

Tiesitkö muuten, että nimitys ”orkidea” tulee kreikan kielen kiveksiä merkitsevästä sanasta ορχις, orkhis. Nimi viittaa eräiden orkideoiden parillisiin juurimukuloihin, jotka muistuttavat kiveksiä.

Tulkoon nimi mistä tulee, niin minut ainakin tuhannet orkideat saavat lähes eufooriseen tilaan. Välillä on olo, että kukkien väriyhdstelmät ja kirjavuus sattuvat jo silmiin. Kuinka monta purppurankin sävyä voidaan kukkaan saada?

Singapore | Botanic Gardens

Singapore | Botanic Gardens

Singapore | Botanic Gardens

Singapore | Botanic Gardens

Puisto on oikea monitoimipark

Puistossa on jatkuvasti erilaisia teematapahtumia ja konsertteja. Itse puistoon ei ole pääsymaksua, mutta orkideapuutarhaan sisäänpääsymaksu on 5 SGD, eli noin 2,5 euroa. Se kannattaa ehdottomasti maksaa. Jopa Teppo kuvasi sata kuvaa orkideoista hetkessä. Paikka on nyt osittain remontissa (ei häiritsevästi), ja avaa ovensa keväällä 2018 ainakin piirrustusten mukaan upeana. Osa orkideoista kun viihtyy viileässä, joten näille lajeille rakennetaan ilmastoidut tilat.

Singapore Botanic Gardens avaa ovensa jo klo 0500 aamusta, jolloin kaupungissa ei vielä ole tukahduttavan kuuma. Jos haluaa, voi tuolla silloin käydä juoksemassa lenkin huikeissa maisemissa.

Puistossa on paljon myös sööttejä varaaneita, jotka tonkivat lehtikasoja etsien pikkupurtavaa. Ne eivät tee pahaa, mutta häiriintyvät jos menee liian lähelle.

Sisäänkäyntejä puistoon on monia ja itse puisto on hyvin laaja. Opasteita riittää. Kannattaa varata aikaa useampia tunteja. Juomaa ja ruokaa puistosta saa kaikkialta. Parhaiten ajankohtaiset tiedot saa paikan kotisivuilta.

Singapore | Botanic Gardens

Singapore | Botanic Gardens

Singapore | Botanic Gardens

Singapore | Botanic Gardens

Singapore | Botanic Gardens

Singapore Botanic Gardens

Singapore Botanic Gardens

Singapore Botanic Gardens

Singapore Botanic Gardens

Singapore Botanic Gardens

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

20 comments

Juha Hämäläinen 9 lokakuun, 2023 - 4:15 pm

Perheelläni oli ilo asua puiston vieressä. Vaimoni kävi siellä lenkillä lasten ollessa koulussa. Ihmettelin miten hän jaksoi juosta erittäin kosteassa 30-33C lämmössä, joka on sama ympäri vuoden.
Puistossa saattoi törmätä outoihin eläimiin kuten varaaneihin eli jättiliskoihin ja myrkyllisiin käärmeisiin, joista vaarallisin on kobra. Puiston pääsisäänkäynnin vieressä on iso lampi, jossa oli paljon kilpikonnia. Kerrottiin sellaisen purreen jotakuta. Pian kilpikonnat hävisivät lutakosta. Arvelen, että ne tapettiin.
Paikalliset pelkäävät, että vähänkin haitalliset eläimet häätävät turistit saarelta. Siksi myrkkykäärmeidenkin olemassaolo usein kielletään tiukasti. Meillä esim oli talomme vintiltä löydetty suuri boakäärme. Se oli puun oksalta luikerrellut sinne. Juttu oli hys hys -tasolla. Samoin naapurin olohuoneen sohvan takaa löytynyt käärmeen nahka, jonka myrkkykäärme oli sinne luonut. Myös skorpionin nappasivat puutarhurit ja näyttivät sitä lapsille.

Vaarallisimpia ovat kuitenkin ihmiset. Puutarhurimme esimies jäi kiinni, kun hän oli suunnittelemassa Al-qaidan terrori-iskua Singaporeen yhdessä muiden kanssa. Hänen puuhansa pääsivät CNNän uutisiin. Heppu tietääkseni kuulustelujen jälkeen hirtettiin. Mukava kaveri oli muuten. Korjasi mm lasteni fillareita.

Reply
Reeta 18 joulukuun, 2019 - 4:48 am

Oi tänne minä menen 😍

Reply
Madeiran paratiisi 🌺 | Monte Palace Tropical Garden - TÄMÄ MATKA 27 toukokuun, 2018 - 4:41 pm

[…] Singapore Botanic Gardens – Tekee kukkien ystävän onnelliseksi […]

Reply
Ari 10 joulukuun, 2017 - 12:35 am

Minusta hienointa Botanical Gardenissa oli Evolution Garden -kierros. Siinä esitettiin havainnollisesti maailman ja kasvikunnan historia alusta nykypäivään. Todella mielenkiintoista.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 10 joulukuun, 2017 - 7:53 am

Voi harmi, tuolainen ei osunut silmiini. Olin varmaan niin sokaistunut vain niistä orkideoista, että ryntäilin niiden perässä. Olisi kyllä kiinnostanut.

Reply
Kohteena maailma / Rami 3 joulukuun, 2017 - 11:34 pm

Olen itse käynyt tuolla 1998 ja muistan, kuinka upeasti oli pensaita leikattu erilaisiksi ellämiksi. Oli kyllä juurikin paikka niin upea kuin kuvasi, menisin mielelläni uudestaan.

Reply
Anna-Katri / Adalmina's Adventures 2 joulukuun, 2017 - 11:07 pm

Matkoilla ollessa tykkään hurjasti käydä puutarhoissa, niissä on aina sellainen omanlainen rentouttava tunnelma. Ihan harmittaa, etten Singaporessa lopulta päätynytkään tänne vaikka se listallani oli. Rankkasade tuli juuri silloin iltapäivällä, kun olin aikeissa sinne suunnata, ja päivän superhelteestä väsähtäneenä meninkin vain lepäilemään majapaikkaan. Mutta jos ja kun Singaporeen vielä matkustan, on tuolla käytävä!

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 3 joulukuun, 2017 - 7:50 am

Totta. Suurkaupungeissa puutarhat lienevät liki ainoita paikkoja, joissa autojen häly vaimenee ja ihmisetkin rauhoittuvat.

Sade on kyllä hieman hankala tekijä. Hienosti tuolla on otettu sekin huomioon. Monet käytävät on katettu ja kaikkialta löytyy sateensuojaa. Mutta eihän valokuvaamisesta tule yhtään mitään, kun vettä tulee kuin hanasta. Joten ei tuonne sateella kannata mennä. Kiinassa kokeilin, kuinka paljon kamera kestää vettä ja en ehkä ihan heti testiä uusi. Ei sillä, että kamera hajoaisi, vaan siksi, että ei niistä kuvista tule yhtään minkään näköisiä.

Reply
Henna / Kulkutautiset 2 joulukuun, 2017 - 8:52 pm

Apua, miksi en ole käynyt täällä!! Rakastan orkideoja, yksi hyllyllinen niitä löytyy kotoakin, mutta jostain syystä en ole Singaporen reissuillani eksynyt tänne. Seuraavalla kerralla ihan ehdottomasti, kiitos vinkistä! Ylipäänsä Aasiassa huumaannun myös näistä ihanista kukista ja mm. Singaporen lentokenttä on mielestäni huikea orkideapaljoutensa vuoksi (ja ehkä parista muustakin syystä…)

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 2 joulukuun, 2017 - 9:31 pm

Tuo on kyllä ihan ykkösmesta orkideojen ystävälle. Tai oikeastaan kaikille kukkien ystäville, sillä tuolta löytyy kukkia aivan laidasta laitaan 🙂

Reply
Emilia/Matkan varrella 1 joulukuun, 2017 - 3:12 pm

Ihanan näköistä, pääsisipä Singaporeen pian! Muistan kun joskus ensimmäisellä Aasian reissulla näin varaanin ekaa kertaa. Kävelin naama kiinni kännykässä ja yhtäkkiä noin metrin päässä jaloistani oli varaani. Säikähdin hirveästi ja kiljuin niin paljon että nyt ihan naurattaa 😀 Ihan vaarattomiahan ne ovat mutta pikkuisen taidan kavereita pelätä vieläkin…

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 1 joulukuun, 2017 - 4:08 pm

Mun ensimmäinen kohtaaminen varaanin kanssa oli hieman samanlainen. Kävelin ihan omissa ajatuksissa ison kentän poikki, kun kuulin ihmisten huutelevan. No ainahan Aasiassa joku kiljuu, joten en kiinnittänyt siihen mitään huomiota. Sitten näin näkökentän sivussa jonkun heilahtavan. Ihan siis sika ison varaanin pitkä häntä se siinä kiemurteli. Vähänkö tuli kiire toiseen suuntaan… 😀 Ei onneksi jäänyt mitään kammoa. Sööttejä kavereita.

Reply
Heidi / Maailman äärellä 30 marraskuun, 2017 - 10:24 pm

Kun 80-luvulla aloitin englannin kielen opiskelun, rupesin kirjoittelemaan yhden singaporelaisen pojan kansa (ja kirjeenvaihtoystävyytemme kesti lähes 20 vuotta). Hänellä oli tapana lähetellä minulle kirjekuoressa valokuvia orkideoista. En silloin osannut arvostaa mokomia kukkakuvia lainkaan, mutta nykyään orkideat kiehtovat jo aivan erilailla. Siispä joulukuussa on varmankin suunnattava Botanic Gardeniin, joka postauksesikin perusteella vaikuttaa erittäin kiehtovalta vierailukohteelta.
(Yritin tässä myös löytää kadonnutta kirjeystävääni, olisi ollut hauska Singaporessa tavata, mutta en ainakaan vielä ole onnistunut etsinnöissäni.)

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 1 joulukuun, 2017 - 7:41 am

Mulle tuli heti mieleen, että mitäs tuolle sun kirjeystävälle kuuluu nyt? Toivottavasti löydät häneen kontaktin.

Ehdottomasti kannattaa käydä,jos aikataulu vaan antaa myöden. Tuolla on myös erittäin hyvä matkamuistomyymälä, missä hiplailin ihania tyynynpäällisiä. Olivat vain hinnoiteltu niin kalliiksi, että jäivät sinne.

Singaporessa on monta muutakin hienoa puistoa, mutta ne sijaitsevat kauempana, joten aikaa menee vielä kauemmin. Me otimme tuonne aamureippailun hotellistamme kävellen ja tultiin sitten taksilla takaisin.

Reply
sari / matkallalahelletaikauas 27 marraskuun, 2017 - 10:17 pm

On sitten hienoja orkideijoja! Kyllä noita katsellessa tulee hyvälle mielelle.

Reply
Anna 3 joulukuun, 2017 - 6:57 pm

Kyllä. Kukkaterapiaa 🙂

Reply
Aron / Ja sitten matkaan... 26 marraskuun, 2017 - 9:30 pm

Olipas upeita kuvia orkideoista! Kaikki kasvitieteelliset puutarhat on yleensä tosi kivoja, vaikka en kasveista mitään ymmärräkään. Tykkäsin myös Singaporen puutarhasta kovasti. Etenkin juuri nuo orkideat ovat todella hienoja.

Reply
Anna 3 joulukuun, 2017 - 6:58 pm

Kiitos!

Eihän kasveista tarvitse varsinaisesti mitään ymmärtääkään. Riittää kun nauttii katsomisesta 🙂

Reply
Suunnaton 26 marraskuun, 2017 - 7:40 pm

Onpa kaunista! Singaporessa en ole vielä käynyt, mutta Botanic Gardens kuuluu ehdottomasti nähtävien paikkojen listalle. Hyvä kuulla, että myös orkideapuutarha on pääsymaksun arvoinen.

Reply
Anna 3 joulukuun, 2017 - 6:58 pm

Kyllä. Jos tuonna päin eksyt, niin kannattaa käydä. Antiinsa verrattuna pääsymaksu tuohon puistoon on mitätön 🙂

Reply

Leave a Comment