Le Jardin Secret – Salainen puutarha (ei kovin salainen – mutta suloinen)

by Anna

Salainen puutarha ei ole niin ”kovin salainen”

Le Jardin Secret – Salainen puutarha. Voiko romantisempaa olla? Marrakeshin medinan keskellä sijaitseva Le Jardin Secret – Salainen puutarha on kahden italialaisen liikemiehen ja yhden englantilaisen puutarhurin taidonnäyte. Salainen puutarha ei ole enää kovinkaan salainen, mutta suloinen se on!

Vuonna 2008 italialaiset Sante Giovanni Albonetti ja Lauro Milano hankkivat rapistuneen kiinteistön puutarhoineen aivan keskeltä Marrakeshin medinaa. Heidän suunnitelmansa oli remontoida riadi hotelliksi. Vanhoihin taloihin saneeratut pienen hotellit olivat tuolloin hyvässä nosteessa. Miehet huomasivat kuitenkin lehdessä artikkelin brittiläisen puutarhuri Tom Stuart-Smithin asiakkailleen luomista muodikkaista ”salaisista puutarhoista”. Näiden puutarhojen innoittaja oli pitkälti englantilainen lastenkirja nimeltään The Secret Garden (Frederick A. Stokes, 1911), joka kertoo orvosta tytöstä, ja vanhasta suljetusta puutarhasta.

Marrakesh on aina ollut puutarhojen kaupunki ja yksi sen lempinimistä on ”Ruusu palmujen joukossa”. Puutarhabuumi veti tuolloin turisteja ja mm. Le Jardin de Majorelle -puutarha, eli YSL:n puutarha, oli jo supersuosittu. Kaksikko tajusi välittömästi potentiaalisen markkinaraon ja palkkasi Tom Stuart-Smithin luomaan heille oman ”salaisen puutarhan”. Kahdeksan vuotta myöhemmin, vuonna 2016, Le Jardin Secret – Salainen puutarha avattiin yleisölle.

Salaisen puutarhan näkyvimpiä elementtejä ovat paviljongit, kaarevat portit, jykevät kattopalkit ja koristeelliset pariovet.
Marrakesh
Le Jardin Secret - Salainen puutarha

Le Jardin Secret – Salaisen puutarhan juuret ovat 1500-luvulla

Le Jardin Secret – Salainen puutarha juontaa juurensa 1500-luvun jälkipuoliskolle. Silloinen Marokon sulttaani Moulay ’Abd-Allah kiinnostui alueesta ja rakensi sinne useampia upeita palatseja. Valitettavasti rakennukset tuhoutuivat 1700-luvulla, kun Saadi-dynastia hajosi.

Noin 1800-luvun puolivälissä sulttaani al-Hajj ’Abd-Allah U-Bihi rakensi raunioille uusia palatseja, jotka noudattivat pitkälti tuhoutuneiden rakennuksien muotoja. Yksi näistä palatseita puutarhoineen vaihtoi omistajaa aina sitä mukaa kun isäntä joko myrkytettiin teellä, joutui vankilaan juonittelusta sulttaania vastaan tai pakotettiin maanpakoon. Vuonna 1932 viimeinen omistaja kuoli ja kiinteistö alkoi ylläpitämättömänä nopeasti rappeutua. 2000-luvulla saapuivat kiinteistösijoittajat ja loppu onkin esillä nykyisin.

Le Jardin Secret - Salainen puutarha
Le Jardin Secret - Salainen puutarha
Le Jardin Secret - Salainen puutarha
Le Jardin Secret - Salainen puutarha
Le Jardin Secret - Salainen puutarha

Le Jardin Secret – Salainen puutarha on itse asiassa kaksi erillistä puutarhaa

Le Jardin Secret – Salainen puutarha on kahden riadin muodostama kokonaisuus, jossa rakennusten korkeat ikkunattomat seinät ja muurit ympäröivät suorakaiteen muotoista puutarhaa. 

Oikeastaan salainen puutarha on kaksi erillistä puutarhaa. Ensimmäinen puutarha, johon kulkija astuu, on nimetty Eksoottiseksi puutarhaksi. Eksoottisessa puutarhassa solisevat kastelukanavat ja sitä hallitsevat appelsiinipuut, kaktukset ja suuret yrttipensaat. Puutarhaan on kerätty erilaisia kasveja, jotka viihtyvät Marrakeshin ilmastossa.

Eksoottisen puutarha on melko pieni ja luvalla sanoen hieman mitätön. Sen jälkeen kuljetaan nurkassa piilossa olevasta sisäänkäynnistä suurempaan puutarhaa, joka kantaa nimeä Islamilainen puutarha.

Ihan varmasti ei voida tietää, miltä puutarha on 1800-luvulla näyttänyt, mutta islamilaisissa puutarhoissa perusrakenne on aina sama. Puutarhat pyrkivät kuvaamaan sitä, millaisena Koraani kuvaa paratiisin. Mittasuhteiden suunnitteluun antavat rungon geometriset säännöt ja puutarhaan kuuluu aina neljä perusosaa: vesi kasteluun ja rauhoittamiseen, varjo suojaksi, kukat tuomaan väriä ja tuoksua, ja musiikkia korvien iloksi. Puutarha jaetaan neljään osaan käytävillä tai kanavilla. Sen keskellä sijaitsee suihkulähde, paviljonki, lampi tai vaikka kumpu.

Teemana on usein kevät ja suihkulähteiden, puiden varjojen ja vesiaiheiden avulla pyritään luomaan rauhallinen suljettu tila, jonka tulisi edistää itsetutkiskelua ja virkistää kulkijaa. Jopa istutettavat kasvit on määritelty. Puutarhasta pitäisi aina löytyä viikunapuu, granaattiomena, oliivipuita sekä palmuja.

Le Jardin Secret - Salainen puutarha
Le Jardin Secret - Salainen puutarha
Marrakesh

Rikas katseli rahvasta alaspäin

Salainen puutarha oli aikanaan palatsi. Nyt alkuperäisistä rakennuksista on jäljellä muurien lisäksi vain tornit ja korkealla sijaitseva terassi. Torni saavutti aikanaan saman korkeuden kuin kaupungin minareetit ja se tarjosi ainutlaatuisen näkymän medinaan ja Atlas-vuorille. Nämä rahvaan yläpuolelle nousevat katselutasot symboloivat aikanaan rikkautta ja omistajan voimaa.

Marrakeshin sijainti Atlas-vuorten lähellä mahdollisti makean veden johtamisen kaupunkiin. Kastelukanavissa vesi liikkui pelkästään painovoiman avulla, ilman mekaanisia laitteita. Vesijohtoverkosto, joka palveli moskeijoita, hamameita, suihkulähteitä ja palatseja oli aikanaan suuri etuoikeus asukkaille ja osoitus kaupungin vauraudesta. Salaisen puutarhan alkuperäistä vesijärjestelmää näkee edelleen esillä. Toisiinsa taitavasti yhdistetyt kanavat, altaat ja kourut ovat mielenkintoista katseltavaa.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

22 comments

Pikavuoro Gambiaan - Marokko - TÄMÄ MATKA 22 maaliskuun, 2024 - 10:01 am

[…] Le Jardin Secret – Salainen puutarha (ei kovin salainen – mutta suloinen) Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha häikäisee sinisellä Marokon Marrakesh – lumoava punainen kaupunki […]

Reply
Rabat. Marokon tuntematon pääkaupunki yllättää - TÄMÄ MATKA 24 toukokuun, 2020 - 10:24 am

[…] Le Jardin Secret – Salainen puutarha (ei kovin salainen – mutta suloinen) – TÄMÄ… […]

Reply
Paula - Viinilaakson viemää 23 toukokuun, 2020 - 10:04 pm

Kaunista on! Jotenkin kaikki kuvat tuolta suunnalta aina tuntuvat niin eksoottisilta ja lumoavilta, että ei ole ihme kun sinne nyt on tuntunut olevan ihan matkabuumi. Vai kuvittelenko vaan? Ainakin itsekin haaveilen pääsystä Marokkoon vaikka tiedänkin, että ihan kaikki sielläkään ei taida olla lumoavaa. Tämä puutarha kuitenkin näyttää taas juuri sellaiselta mikä saa haaveilemaan sinne matkustamisesta.

Reply
Anna 24 toukokuun, 2020 - 10:44 am

Kiitos Paula

Onhan se nyt tietty aika lailla erilaista, kun esim. täällä Suomessa. Upeat värit, kasvit, aurinko jne.! Mutta kuten sanoit, on sitten myös vähemmän lumoavia asioita 😀 Varmaan tietynlainen matkabuumi ja noste Marokkoon oli menossa, kun ihmiset taas uskalsivat alkaa sinne matkustamaan. Mutta se nyt tyssäsi koronaa… :/

Reply
Kaisa 23 toukokuun, 2020 - 10:39 am

Vitsi on kyllä kaunis paikka. Marrakesh houkuttelee kyllä kohteena kovasti ja tästä sain vielä enemmän matkainspiraatiota! 🙂

Reply
Anna 24 toukokuun, 2020 - 10:44 am

Kiitos Kaisa

Jos ja kun matkailu jälleen aukeaa, niin suositeltava kohde todellakin.

Reply
Pirkko / Meriharakka 21 toukokuun, 2020 - 9:22 pm

Jossain määrin tuo tietysti edelleen on sikäli salainen, että paikkojen löytäminen medinan sokkeloista ei ole ihan yksinkertaista. Muistelen, että me kävimme täällä soukkikierroksemme päätteeksi – olimme varanneet muutamaksi tunniksi oppaan johdattelemaan meitä soukkialueen läpi ja pyysimme häntä sitten retken loppupuolella jättämään meidät tähän ja sen lähellä olleeseen valokuvamuseoon, joka oli myös kokemisen arvoinen.
Tuosta kastelujärjestelmä on kyllä ollut aikoinaan varsinainen taidonnäyte, jäi kyllä sekin tuolta hyvin mieleen!

Reply
Anna 24 toukokuun, 2020 - 10:47 am

Kiitos Pirkko

Heh, itse kävelin paikan ohi, vaikka siinä todella iso kyltti olikin. Olin jotenkin niin ajatuksissani ja etsin kahvilaa. No en onneksi pitkälle ehtinyt, kun rupesi tuntumaan, että olisihan sen jo pitänyt tulla vastaan.

Nuo erilaiset kastelujärjestelmät ympäri maailmaa ovat kiehtovia.

Reply
Annemaria/Samppanjaa muovimukista 21 toukokuun, 2020 - 7:00 am

Uh, miten kaunista! Paikka täynnä lumoavia yksityiskohtia, upeita värejä ja kauniita muotoja. Kun näitä sun Marraskeshin juttuja lukee, on alkanut syttyä mielenkiinto kaupunkia kohtaan. Marokko on ollut itselläni sarjassa boikottikohteet ihan siitä syystä, että aiemmat kokemukset maasta ovat huonoja. Ei vaan sytyttänyt, mutta eipä pitäisi koko maata leimata yhden huonon matkan perusteella.

Reply
Anna 24 toukokuun, 2020 - 10:52 am

Kiitos Annemaria

Jos jotain kaupunkia pitää Marokosta suositella, niin Marrakeshia. On muutkin paikat kivoja, mutta tuossa kaupungissa on paljon kivaa katseltavaa ja niiden nähtävyyksien välillä voi helposti kulkea itse jalan tai taksilla.

Marokko ei ole mikään paratiisi. Sähläystä jne. Lisäksi muslimimaa, missä heidän tapansa ja asenteet jne. Mutta kyllä lähtisin uudestaan. Ei sen suurempia ongelmia ollut.

Reply
Marika / Matkalla Missä Milloinkin 19 toukokuun, 2020 - 5:46 pm

Tällaiselle puutarhaihmiselle nämä Marrakeshin puutarhapostaukset ovat olleet mukaansatempaavaa luettavaa! Itsekin kuvitelmissani kävelin Salaisen puutarhan käytävillä. Varsin mielenkiintoinen seikka, miten islamilainen puutarha rakentuukaan. Yllätyin myös siitä, että tämän nähtävyyden luominen alkoi vasta 2008, upeaa kekseliäisyyttä uusilta omistajilta.

Reply
Anna 24 toukokuun, 2020 - 10:55 am

Kiitos Marika

Marokossa on paljon hienoja puutarhoja ja osin se johtuu juuri islaminuskosta. Siihenhän kuuluu tämä paratiisipuutarhojen luominen olennaisesti. Tuntuu vähän hassulta, että kohtuu kuivassa ja karussa maailmassa on vehreitä puutarhoja, mutta kun on hyvät kastelujärjestelmät, niin ei ole ongelmaa.

Reply
Merja / Merjan matkassa 19 toukokuun, 2020 - 4:38 pm

Samaa mieltä Cilla Marian kanssa, että kiva kun Marrakesh tarjoilee muutakin kuin kuivaa ja pölyistä aavikkomaisemaa. OIin itseasiassa yllättänyt, että siellä on noin paljon puutarhoja. Todella kaunis paikka!

Reply
Anna 24 toukokuun, 2020 - 10:56 am

Kiitos Merja

Juu. Ei ole kuivaa ja pölyisää tuolla. Tuntuu vähän hassulta, että kohtuu kuivassa ja karussa maailmassa on vehreitä puutarhoja, mutta kun on hyvät kastelujärjestelmät, niin ei ole ongelmaa.

Reply
Reeta / Tarinoita valoisista maisemista 19 toukokuun, 2020 - 7:01 am

Kuvista välittyy harmoninen tunnelma. Kuten Piyy totesi, itsensä on niin helppo kuvitella tuonne kävelemään. Ja tutkiskelemaan pieniä kauniita yksityiskohtia. Jälleen kerran mielenkiintoinen postaus, kiitos 😊

Reply
Anna 24 toukokuun, 2020 - 10:57 am

Kiitos Reeta

Tuo puutarha on todella viehättävä ja jos Marrakeshissa joskus käy, niin kannattaa tuolla vierailla.

Reply
Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 18 toukokuun, 2020 - 2:53 pm

Mielenkiintoinen tarina ja juttu! 🙂 Kiva yksityiskohta tuo miten puutarhat yleensä rakentuvat. Todella upeita kuvia myöskin ja ehdottomasti menee listalleni, jos kaupunkiin eksyn!

Reply
Anna 24 toukokuun, 2020 - 11:01 am

Kiitos Sandra

Juu. Itsellenikin tuli hieman yllätyksenä tuo islamilaisen puutarhan muotokieli. En ollut siitä aikaisemmin lukenutkaan.

Reply
Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning 17 toukokuun, 2020 - 12:33 pm

Siis miten upea paikka! Taas yks syy lisää, mikä ei ainakaan vähennä Marrakeshin listautumista seuraavaks kohdevaihtoehdoks. Nää postaukset on näyttäny kyllä sen, ettei Marokko oo vaan joku kuiva ja hiekkainen aavikkomaa, vaan siellä on oikeesti myös eloa ja vehreyttä.

Reply
Anna 24 toukokuun, 2020 - 11:03 am

Kiitos Cilla Maria

Ei ole Marokko pelkkää hiekkaa tosiaankaan. Onhan se selkeää, että jos maa rajoittuu osin Saharaan, niin on niitä kuiviakin alueita, mutta yllättävän vehreää paikoin. Myös Rabat, pääkaupunki, oli todella vehreä ja merellinen.

Reply
Piyya / Levoton Sielu Maailmalla 17 toukokuun, 2020 - 10:31 am

Oli miten nuo värit, kauneus ja auringon selvä lämpö kuvissa houkuttelee. Erinomaista terapiaa sielulle tänä kiroilun aikana. Tämän jutun myötä pystyy kuvittelemaan itsensä tuonne, jonnekin muualle ja olla hetken ihan muissa maisemissa.

Reply
Anna 24 toukokuun, 2020 - 11:09 am

Kiitos Piyya

Tuo puutarha olisi todellakin terapeuttinen, jos sinne nyt pääsisi. Pitää vaan nauttia kuvista…

Reply

Leave a Comment