Elche – Missä palmupuut on puita vaan

by Anna | TÄMÄ MATKA

Elche – Palmujen kaupunki

Tiedättekö sanonnan: Jos näkee palmupuita, asiat ovat keskimäärin hyvin. Elche on kaupunki, jossa palmupuiden näkeminen onnistuu varmasti!

Elche sijaitsee vain 20 km päässä Alicantesta länteen ja kaupungista löytyvät Euroopan laajimmat palmumetsät. Ne ympäröivät Elcheä kolmelta suunnalta ja puiden määräksi on arvioitu käsittämättömät 200 000 kappaletta!

Sinun vartalosi on kuin palmupuu, sinun rintasi ovat sen tertut.
Minä ajattelen: tuohon palmuun minä nousen, sen hedelmiin minä tartun!

Laulujen laulu

Elche

Elche

Elche

Elche

Elche – Missä palmupuut on puita vaan

Elche on palmujen kaupunki, mutta miksi? Tiedetään, että palmujen istutuksen aloittivat jo karthagolaiset, jotka valloittivat suuren osan Espanjasta 400-luvulla eaa. Oletettavasti he halusivat ympärilleen tuttuja puita. Karthagolaiset kun olivat kotoisin alunperin Pohjois-Afrikasta nykyisen Tunisian kohdilta. Tuolloin palmuja oli runsaasti myös Afrikassa, vaikka niitä nykyisin on tuolla mantereella suhteellisen vähän kuivumisen takia.

Muistatte varmaan Hannibalin, puunilaissodat ja roomalaissenaattori Caton puheidensa lopussa väitetysti viljelemä kuuluisa lausahduksen: ”Muuten olen sitä mieltä, että Karthago on tuhottava”. Jos tämä vaihe historiasta on sattumalta päässyt unohtumaan, niin täältä voi lukea lisää.

Karthagolaiset siis katosivat aikanaan Elchestä, mutta palmut jäivät.

Elche

Elche

Maurit rakastivat palmuja

Erityisen hyvin palmumetsiä hoidettiin maurilaisvallan aikana 700-luvulta eteenpäin. Se, miksi maurit, eli Afrikasta tulleet arabit päättyivät Elcheen ja Espanjaan ylipäätänsä, onkin mielenkiintoinen kertomus.

Tarina kertoo, että länsigoottien irstas kuningas Roderick teki elämänsä virheen raiskatessaan nuoren neidon nimeltä Florinda. Tytön isä kreivi Julian janosi kostoa ja juonitteli Pohjois-Afrikan maurien käskynhaltijan, emiiri Tarikin pienelle sotaretkelle Espanjaan.

Vuonna 711 Tangerin käskynhaltija nousi maihin miehinensä Gibraltarin kohdalta. Berberien sotajoukko rynni läpi Espanjan käskynhaltijan luvatessa paratiisia kuolleille ja muistuttaen samalla, että tappiossa takana olisi vain meri ja häpeä.

Raiskatun tytön isä tuskin tajusi mihin oli muslimit innoittanut. Maurit etenivät nimittäin silloiseen Ranskaan asti ja pysyivät vallassa 400 vuotta. Saamme kiittää tätä aikakautta mm. Cordoban ja Andalusian upeista palatseista.

Maurien valtakausi oli todellinen tieteen ja viisauden soihtu muuten vielä oppimattomassa, kristillisessä Euroopassa. Kun Euroopassa oli (pimeä) keskiaika, maaorjuus, musta surma ym. muuta pientä ja Suomessa viikinkiaika (rauta-aika), islamilaisen Espanjan kaupungit nousivat maailman sivistyneimmiksi kaupungeiksi.

Kaupungeissa osattiin mm. tehdä silkkiä ja valmistaa paperia. Muurien sisällä löytyi kylpylöitä, upeita putarhoja, sairaaloita, kouluja ja kirjastoja. Lääketiede (ooppiumin käyttö nukutuksessa ja kirurgien välineet) matematiikka (käyttämämme numerot, astrolabi eli sekstantin esiaste), astronomia (maa kiertää aurinkoa) sekä insinööritieteet mm. silmälasit, tuulimylly, kampiakseli, laskuvarjo sekä kahvi keksittiin **

Nykyisen Espanjan historia alkaa 1000-luvulla, jolloin kristityt kuningaskunnat aloittivat Iberian niemimaan takaisin valtauksen islaminuskoisilta maureilta. Reconquista oli yli 700 vuoden mittainen ajanjakso, jolloin kristityt ajoivat muslimit pois Pyreneiden niemimaalta. Vasta Aragonian Jaakko I pystyi valloittamaan Elchen takaisin 1200-luvun puolivälissä.

Elche

Elche

Elche

Elche

Elche

Elche – Puistot

Elchen puistoista Kaupunginpuisto on tunnetuin ja sinne on vapaa pääsy. Kaupunginpuiston vieressä on myös Vinalopó-joki, joka on nykyisin valjastettu ulkoilukäyttöön.

Elchestä löytyy myös palmumuseo, johon on koottu kaikki ne palmut, jotka voivat kasvaa Euroopassa. Tämän lisäksi tässä pienessä puistossa on myös sitruspuita ja kastelujärjestelmä, joka houkuttelisi kovasti leikkimään.

Elchen kaupungista toimitetaan joka vuosi palmusunnuntaina palmunoksa jokaiseen Espanjan kirkkoon. Ne siunataan ennen lähettämistä paikallisessa Santa Marian basilikakirkossa. Myös Suomessa tämä tapa on tuttu. Palmusunnuntaina palmun – tai Suomessa pajun – oksat siunataan kirkossa.

Palm Grove of Elche on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi.

Elche

Elche

Elche

Huerto del Cura

Mielestäni paras Elchen palmupuistoista on Huerto del Cura -niminen puisto. Tässä puistossa on paljon kuuluisien espanjalaisten nimikkopalmuja, seitsenhaarainen vanha palmupuu sekä upeita kaktusistutuksia. Vaikka kaupunginpuisto onkin mukava vierailukohde, tämä kohde on upea. Suosittelen todella maksamaan 7 euron pääsymaksun.  Puiston kotisivut löytyvät täältä.

Kaikki kasvikuvat ensimmäistä lukuunottamatta ovat tästä puistosta.

Elche

Elche

Elche

Elche

Elche

Elche

Elche – Misterio de Elche

Elche tunnetaan myös vuosittaisesta näytelmästään nimeltä ”Misterio de Elche” (El Misteri d’Elx). Se on keskiaikainen mysteerinäytelmä, jonka aiheena on Neitsyt Marian kuolema ja taivaaseenastuminen. Näytelmää esitetään elokuussa.

Mielenkiintoista on se, että kaikki näytelmän esiintyjät ovat miehiä tai nuoria poikia. Näytelmän kuvatuin kohta lienee kirkon kupolista laskeutuva laulava kerubi tms. Kokoonpano on vaihdellut vuosien saatossa paljon ja näyttää varsin vaaralliselta touhulta.

Elche – ”Dama de Elche”

”Dama de Elche” on kalkkikivestä veistetty naisen rintakuva, joka löydettiin vuonna 1897 noin kahden kilometrin päässä Elchen keskustasta sijaitsevasta La Alcudista.

Patsas on 56 cm korkea ja painaa 65 kg. Omituisesti patsaan selässä on pallomainen 18cm halkaisijaltaan oleva onkalo. Oletetaan, että siellä on mahdollisesti säilytetty pyhänjäännöksiä tai vainajan tuhkaa. Teoksen on ajoitettu olevan peräisin 300-200-luvulta eKr. Nykyään se on Madridin arkeologisessa museossa.

Dama de Elcheen törmää kaupungilla kaikkialla. Hämmentävät, korvat peittävä ”pyörät” jäävät helposti mieleen. 100 -luvulta jaa. on säilynyt kuvaus, jossa kreikkalainen maantieteilijä kertoo: ”Jotkut naiset käyttivät Iberiassa rautaisia kaulakoruja ja suuria kehyksiä päänsä ympärillä, jotka kattavat heidän kasvonsa kuin sateenvarjot”.

Elche

Elche

Elche

Elche – Altamiran palatsi

Keskellä Elcheä sijaitsee ”Fortaleza de la Señoría”, eli ”Palacio de Altamira”.  Linna rakennettiin 1400-luvulla ja se oli Altamiran kreivien asunto. Aikaisemmin paikalla oli maurilainen linna, jossa myös Aragonian kuninkaat sekä kuningas Ferdinand ja kuningatar Isabella ajoittain asuivat.

Elche

Elche

Elche

Elchen asukakasmäärä on n. 250 000, eli ihan pienestä kaupungista ei ole kyse. Koska puistot ovat isoja, kaupungissa kannattaa yöpyä.

Itse kaupunki on melko tylsä, joten kannattaa satsata hotellin hyvään sijaintiin ja nautiskella ilta omalla parvekkeella, mielummin kuin lähteä etsimään iltahumua.

En yleensä anna ravintolasuosituksia, mutta jos pitää vasikanlihasta, niin alla on nimi ravintolalle, josta sitä saa oikein laitettuna. Vasikan sisäfile 17 euroa. Ei huono.

Elche

Elche

Huerto del Cura on todella tyylikäs hotelli aivan palmupuistojen vieressä. Me löysimme hotellin liian myöhään, emmekä saaneet enää toista varausta peruttua. Seuraavalla kerralla sitten.

Elche

Espanjassa ei kypsyysasteita kysellä. Jos se on tätä kypsempi – se on pilalla! Muy bueno.

Elche

Restaurante El Extremeño

Ravintolan sisustus on hyvin mielenkiintoinen. Ei jää epäselväksi, että täällä kannatetaan härkätaisteluita. Seinällä on mm. täytetty häränpää. Kuvia voi käydä kurkkaamassa lisää täältä.

**https://white-album.s3.amazonaws.com/files/HI_FI_02_22_Araberne.indd

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

37 comments

Elchen palmut - Meriharakka.net 4 helmikuun, 2022 - 4:51 pm

[…] Elche – Missä palmupuut on puita vaan […]

Reply
Merja / Merjan matkassa 26 helmikuun, 2017 - 1:27 pm

Elchestä en entuudestaan tiennyt muuta kuin Dama de Elchen, kun luimme siitä juuri vähän aikaa sitten espanjan tunnilla. Hyvä tietopaketti kaupungista ja sen historiasta!

Reply
Kohteena maailma / Rami 26 helmikuun, 2017 - 10:49 am

Todella mielenkiintoinen ja Elcheen matkaaville hyödyllinen postaus! Mun mielestä tällaiset faktapostaukset on antoisaa luettavaa ja tässä tuli itselle mukavasti lisätietoa Espanjasta. Alkoi Elche kiinnostamaan tämän postauksen myötä.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 26 helmikuun, 2017 - 11:07 am

Jos nyt jostain kaupungista kirjoittaa, niin minusta on hyvä kirjoittaa niistä faktoista miksi sinne jonkun kannattaa /Ei kannata mennä.

Tuo maurien aikakausi tuntuu olevan monelle vähän hämärä. Moni on kirjoitanut maurien rakentamista palatseistakin mainitsematta kertaakaan itse maureja : D

Reply
Heidi / Fiiliksiä & hetkiä 26 helmikuun, 2017 - 9:53 am

Ihanan vihreää! 🙂

Reply
Anna K. - Kaukaa haettua 26 helmikuun, 2017 - 12:50 am

Kukapa ei palmuista tykkäisi, mutta mun mielestä ”parhaat” palmut kasvaa villeinä, ei puistoon pakotettuina. Aina välillä tulee tällaisissa puistoissa käytyä, mutta niissä on jotain liian järjestelmällistä mun makuun, vaikka ihan hienoja ovatkin.

Reply
OTTOIZAKAYA.COM / OTTO 25 helmikuun, 2017 - 11:58 pm

Nojoo. Loma-fiilarit ainakin syttyi näistä kuvista. 😀

Reply
Hanneli / Duunireissaaja 25 helmikuun, 2017 - 9:37 pm

Palmut tuovat kyllä aina lomafiiliksen. Jopa mun työmatkoilla 🙂 Mutta Irlannissa vaikutus ei ollut yhtä tehokas kuin se oli Espanjassa. Että on sillä lämpötilallakin sitten kuitenkin merkitystä.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 25 helmikuun, 2017 - 9:40 pm

Moni ei muuten tiedä, mikä on Irlannin kasvuvyöhyke.
Siellä tosiaan palmut voivat menestyä myös, toisin kuin Suomessa : )

Reply
Pia / Lyhyenä hetkenä 25 helmikuun, 2017 - 7:41 pm

No jo on palmuja riittämiin! Ihailtavaa perehtyneisyyttä, jota harvoin blogeissa tapaa. Tiedän kenen puoleen käännyn, jos Elche osuu joskus matkani varrelle. 🙂

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 25 helmikuun, 2017 - 8:26 pm

Heh, kiitos : )

Olen historiafriikki, joka uppoutuu välillä liiankin syvälle taustoihin.

Reply
Terhi / Muru Mou 25 helmikuun, 2017 - 11:55 am

No jopas on paljon palmuja! En ollut kuullutkaan Elchestä aikaisemmin, enkä nyt välttämättä asiakseni tuonne lähtisi, mutta varmasti kiva vinkki noilla seuduilla liikkuville. Roadtrippaillessa kenties hyvä paikka käydä tekemässä jaloittelutauko 🙂

Reply
Mira / Exploras 25 helmikuun, 2017 - 6:19 am

Aivan loistava (ja niin paikkaansa pitävä) on tuo sanonta palmuista! Ihania puistoja. Elchestä en ole ennen edes kuullut, kiitos sivistämisestä!

Reply
Lotta | Watia.fi 25 helmikuun, 2017 - 6:16 am

No nyt on palmuja. Ja kaktuksia. Palmuista tulee aina väistämättä lomafiilis. Se on ihan parasta. Tähän aikaan vuodesta matka palmupuun alle kyllä kelpaisi, joskin ihan kivaa täällä Japanissakin on, kun puut alkavat muuttua vaaleanpunaisiksi. 🙂

Reply
Stacy Siivonen 24 helmikuun, 2017 - 9:54 pm

Hienoa, rakastan faktoja!

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 25 helmikuun, 2017 - 5:42 am

🙂

Reply
Johanna Hulda 24 helmikuun, 2017 - 9:44 pm

Palmut on aina merkki siitä, että nyt ollaan etelässä. Tuolla niitä onkin paljon ja upeita! Tällainen kasvihullu olisi aivan paratiisissa näissä puutarhoissa. Tarina maurien historiasta oli kaikkine yksityiskohtineen mielenkiintoinen. Oli pakko googlettaa, millaisen osuuden Iberian niemimaan geeneistä maurit ovat sinne jättäneet. Tästä oli joskus kiinnostava keskustelu meksikolaisen kaverin kanssa, kun espanjalaiset ovat vuorostaan mellastaneet Amerikan mantereella ja lopputuloksena joku siellä syntynyt voi näyttää hyvinkin pohjoisafrikkalaiselta.

Reply
Heidi / Maailman äärellä 24 helmikuun, 2017 - 9:38 pm

Alicantessa ja sen ympäristössä reilu vuosi sitten kävin mutta tällaisesta palmuparatiisista en ollut kuullutkaan. Kaikkea ne espanjalaiset keksivätkin. Kotoisan kuusen tai männyn ympärille tällaista tuskin saisi kehitettyä. Kyllähän tästä Suomen tuiskusta palmun alle jo tekisikin mieli 😊.

Reply
Arto / Cocoa etsimässä 24 helmikuun, 2017 - 12:14 pm

Enpä tiennytkään Elcheä palmuparatiisiksi, äkkiseltään kaupungista tuli mieleen vain kakkostason jalkapallojoukkue. Mutta puut ovat näyttävät olevan ihan primera divisiónan tasoa! Kyllä tuolla varmasti viihtyisi – ainakin jos saisi tuollaisen pihvin eteensä. =)

Reply
Miika ♥ Gia | matkakuume.net 23 helmikuun, 2017 - 11:54 pm

Hauskaa, miten tuolla on tehty palmuista ”se juttu”. Tuleehan siitä lomafiilis aina kun on palmujen katveessa, mutta yleensä ne ovat sellain sopivan mukavasti taustalla. Tuolla tuntuvat olevan pääosassa, mutta eipä siinä mitään väärää ole. Mielenkiintoinen paikka, ja näkemistä ja tekemistä tuntuu riittävän!

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 24 helmikuun, 2017 - 8:50 am

Eipä tuolla oikein mitään muuta ole, joten sen ympärille on rakennettava, mitä on … 😉

Muuten tosiaan melko tylsä ja harmaa kaupunki, joten nuo puistot ovat varmasti kaupunkilaisillekin tärkeitä.

Reply
Pirkko / Meriharakka 23 helmikuun, 2017 - 11:01 pm

Palmut ovat kyllä oleellinen osa matkaa etelään. Talvipakomme Portugaliin ja sieltä vähän Espanjaan oli kyllä sekin oikeastaan matka palmujen takia 🙂
Muistan vieläkin ensimmäisen matkani niin etelään, että siellä kasvoi palmuja. Isäni oli työkomennuksella Portugalissa ja menin sinne jollain lomalla ja kun myöhään illalla saavuin Lissaboniin ja lähdimme ajamaan kentältä Cascaisiin ja näin heti kentän ulkopuolella ne ensimmäiset palmut. Jotenkin tuntuu, että muistan sen tienpätkän edelleen, vaikka vuosi on tuosta kulunut jo yli 40.

Reply
Anna | Muuttolintu.com 23 helmikuun, 2017 - 11:32 am

Oih, ihana paikka palmujen rakastajalle 🙂 Asiat on todellakin hyvin silloin, kun ympärillä on palmuja! Sitten kun olisi vielä kookospalmuja, mutta en ole nirso, kyllä mitkä tahansa palmut kelpaa 🙂

Reply
sari / matkallalahelletaikauas 22 helmikuun, 2017 - 10:06 pm

Onpa Alicantessa ja sen läheisyydessä vaikka mitä. Hieno puisto. Noita palmulajikkeita taitaa olla paljon maailmassa. Enpä muuten haluaisi istua anopin palliin….

Reply
Emma / Mutkia Matkassa 22 helmikuun, 2017 - 12:18 pm

Alicante tuntuu olevan nyt kovin suosittu (ja miksei olisi kun Norski lennättää sinne niin edullisesti), joten vinkit lähialueille tulee varmasti monelle tarpeeseen!

Reply
Merituuli 21 helmikuun, 2017 - 9:23 pm

No on siinä palmuja kerrakseen!

venetsian karnevaaleilla campanilesta laskeutuu myös joku enkelinkaltainen. Hurjalta näytti sekin!

Reply
Johanna @ Out of Office 21 helmikuun, 2017 - 8:01 pm

Hienoja puistoja, upeita palmuja ja pisteliäitä kaktuksia.

Kaikki puistojutut – ja niiden vieressä sijaitsevat hotellivinkit – ovat lukemisen arvoisia. Koska vieroksun hälyisiä paikkoja, yritän aina, joka paikassa jonne matkustan, varata hotellin puiston vierestä. Mielenrauhan, äänimaiseman, paremman hengitysilman ja ulkoilumahdollisuuksien tähden.

Tuosta kännykkäkotelo-luottokorttilompakko -yhdistelmästä on pakko lausua sen verran, että aika uhkarohkea nykytyylihän tuo on. Siinä kun rosvo pingahtaa kaktuksen varjosta, lähtee samalla kertarytinällä sekä kortit että kännykkä… Eikä sillä, meillähän on toki tuo sama tyyli käytössä…

Reply
Kati / Lähinnä Kauempana 21 helmikuun, 2017 - 3:31 pm

Upean syvänvihreitä kuvia! Hyvä vinkki palmupuistoon ja hauskaa (pl raiskaukset) knoppitietoa historiasta. Jokin noissa puissa kiehtoo ja rauhoittaa.

Reply
Teija / Lähdetään Taas 21 helmikuun, 2017 - 1:24 pm

Onpa tosiaan palmuja! Palmut on ihania, joten tuo olisi paikka minulle 🙂

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 21 helmikuun, 2017 - 11:15 pm

Jep. Palmuja riittää tuolla kaikenlaisia : )

Reply
Anna 20 helmikuun, 2017 - 11:36 pm

Annukka Valtanen antoi hyvät vinkit Facebookin puolella ja lisään ne tänne, jotta pysyvät paremmin löydettävissä.

Elchessä on myös hyvä michelintähtiravintola La Finca ja hiukan edullisempi perinteinen el Granaino ei tuota pettymystä koskaan laadullaan. Jos eksyt toistekin Elcheen, kokeile. Granainon nykyinen pääkokki Odón on ollut töissä mm huippuravintola Celler de can Rocassa. Edullisempi hyvä paikka keskustassa on esim. Domgim.

Reply
Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 20 helmikuun, 2017 - 6:42 pm

Palmuparatiisi todellakin 😀 Mielenkiintoinen paikka! Pitää pistää korvantaakse 🙂

Reply
Anna 20 helmikuun, 2017 - 11:37 pm

Palmut tekevät minut hyvin onnelliseksi : )

Reply
Heidi/Himomatkaajan Turinoita 20 helmikuun, 2017 - 9:35 am

Ihanan rauhoittavia kuvia olette ottaneet ja varsin muhkeita ”anopinjakkaroita” oli puistossa. Mukavasti olit kirjoittanut tarinoita tekstisi yhteyteen, postaus soljui kuin puro kuvien ja tekstien lomassa. 🙂

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 20 helmikuun, 2017 - 10:02 am

Kiitos 🙂

Reply
Stacy Siivonen 19 helmikuun, 2017 - 11:22 pm

Tuo on jälleen sellainen paikka, missä minulla vierähtäisi hyvin pitkä tovi. Se tuo mieleen Palm Springsin kaktuspuutarhan, joka jo sinällään oli mielenkiintoinen, mutta kaktuspeukaloinen sai mielenkiinnon kohoamaan ihan omalle tasolleen. Herää tietysti kysymys, mikä tippi tuolla mahtaa asustella. Jos olen ihan sadisti faktojen suhteen, niin karthagolaiset olivat alunperin, siis alun alun perin foinikialaisia. Ei sen puoleen, kasvaa se palmu sielläkin.
Minä olen nähnyt nuo hassut pyörät pään sivuilla jossain, olisikohan juuri ollut vanhassa Espanjan rahassa tai jotain. Oudot asiat minullakin tarttuvat päähän, tavalliset eivät niinkään.
Ai niin, hylkeenrasvakuopat olivat pronssikaudelta.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 19 helmikuun, 2017 - 11:33 pm

Tirppoja oli kaikenlaisia, harmi kun en tunnista niitä.

Minua mietityttää miten epäkäytännöllinen tuollainen päähine on voinut olla. Toisaalta, olihan Alankomaissa myllykauluksia ja kaikenlaista muutakin omituista löytyy naisien muodista ympäri maailmaa.

Hylkeenrasvan keitto liityy varhaisrautakauteen 500 eaa.–375/400 jaa, eli ajoitus ontuu minulla. Keskirautakausi (375/400–800/825 jaa.),sekä myöhäisrautakausi (800/825–1200/1300 jaa.) osuvat ajallisesti parhaiten maurien vallan aikaan. Maurien valtakausi vaihtelee Espanjan eri osissa, mutta melko luotettavasti voidaan todeta sen ajoittuvan välille 771 – 1350 jaa.

Toisella vuosituhannella eaa. foinikialaisia elivät pelkästään Välimeren rannikolla sijaitsevalla kapealla kaistaleella, joka ulottui nykyisen Libanonin alueelta pohjoiseen ja etelään. Matkustaessaan länteen foinikialaiset perustivat siirtokuntia Afrikan rannikolle, Sisiliaan, Sardiniaan ja Espanjaan. Perimätiedon mukaan Karthago perustettiin vuonna 814 eaa., ja tästä eteenpäin Karthago alkoi luoda itsestään suurvaltaa. Karthagon rauniot siis sijaitsee Afrikan pohjoisrannikolla Tunisian pääkaupungin Tunisin liepeillä.

Reply

Leave a Comment